Wereldreizigers.nl
ierland
Home » Europa » Ierland » Op ontdekking in Ierland | Met de bus van Dublin naar Ballina & Easkey

Op ontdekking in Ierland | Met de bus van Dublin naar Ballina & Easkey

Hoi, ik ben Lucy van mijnstaddublin.nl. Op mijn blog schrijf ik over de mooie plekken in Dublin & Ierland. Toen ik een paar jaar geleden met het blog startte, wist ik nog niet hoe erg ik verknocht zou raken aan dit mooie land. In een nieuwe reeks ‘Op ontdekking in Ierland’, schrijf ik op Wereldreizigers.nl over plekken in Ierland die ik onlangs bezocht heb. Ballina & Easky zijn de eerste bestemmingen in de reeks.

Met de bus door het hart van Ierland

Voor de lockdown pakte ik de bus van Dublin naar het plaatsje Ballina in graafschap Mayo. Een ritje van ruim vier uur bracht me door het hart van Ierland, de stop in de dorpjes onderweg gaven me leuk inkijkje in dit middelste deel van boeren-Ierland. Alhoewel iedereen hier standaard de auto pakt om van A naar B te komen, heeft Ierland prima busverbindingen van Dublin naar de uithoeken van het land. Je moet het alleen niet erg vinden wat langer onderweg te zijn. Ik nam bus 22 (de Expressway) van het busstation in het centrum van Dublin naar Ballina in Noordwest Ierland (Mayo). Wat ik dacht dat een lange, saaie tocht zou worden, bleek een leuke trip door gezellige dorpjes en langs boerenvelden. 

Ballina

Wat is Ballina leuk! Ik liep van het busstation naar de winkelstraten, en kwam in de gezellige zaterdagmiddagdrukte terecht. Het verkeer was druk, en op straat liep ik tussen voornamelijk gezinnen en tieners.

Na een kop koffie liep ik naar de rivier, want dat is het paradepaardje van de ‘salmon capital’. De brede Moy rivier zorgt hier voor velen brood op de plank. Prachtig, die snelstromende rivier, met de St. Muredach’s kathedraal langs de kant.

Toen ik doorliep passeerde ik twee vissers, en kwam ik bij het punt waar de Moy samenkomt met de kleinere rivier Brosna. Je ziet duidelijk dat hier ruimte wordt gegeven aan de rivieren, want als dat niet gebeurt, zouden overstromingen rampzalig zijn. 

Ik sloeg links de straat Riverslade in en zag groene grasvelden die deels onder water stonden. Ik waagde me over het muurtje en liep tot het drassig werd, want met het zonnetje was het een schitterend gezicht en daar wilde ik even aan een picknicktafel van genieten. Hierna liep ik terug en volgde Downshill Road langs de Brosna. Geen open grasvelden maar door bosachtige begroeiing zag ik de waterkeringen.

Jack Charlton

Toen ik in Dublin over mijn tripje naar Ballina vertelde, noemde iemand gelijk voetbalheld Jack Charlton. Vanwege zijn prestaties voor het nationale voetbalteam is ‘Big Jack’ – ondanks zijn Engelse nationaliteit – tot Ierse held verheven. De eerste keer in Ballina kwam hij om te vissen, en kocht vervolgens met zijn vrouw hier een huis. Omdat hij warm contact had met de inwoners van Ballina en altijd stopte voor een praatje, hebben de inwoners Jack in hun harten gesloten en hun eer betoond na zijn overlijden in juli van dit jaar.

Op zondag wilde ik het uitstapje maken naar Ballycastle en Downpatrick Head, waar de bijzondere, losstaande rotsformatie te vinden is. Maar op zondag rijdt deze bus niet, en dan merk je dat een auto veel meer mogelijkheden geeft. Niet getreurd, ik wilde ook graag het plaatsje Easkey bezoeken en gelukkig ging die bus op zondag wel.

Easkey

Easkey ligt aan de Atlantische Oceaan in het aangrenzende graafschap Sligo. In Easkey heeft de tijd nog een beetje stilgestaan, de meesten leven hier van een boerenbedrijf. Naast de koeien en kalfjes heb ik kennisgemaakt met de dorpsezel. Ik weet niet wat hij van mij vond maar ik vond hem een leukerd. Het dorpje heeft een heritage centre, een paar pubs en kleine winkeltjes. Langs de rivier kan je heerlijk zitten. Na een kwartiertje lopen, kwam ik bij Easky pier en O’Dowd Castle. Het is de ruïne van de in 1207 gebouwde kasteel van de O’Dowd clanhoofden. 

De opstand van 1798

Volgens een inwoner waar ik mee in gesprek raakte, was het meest uitgesproken stukje geschiedenis de opstand 1798, waarin de Ieren onder leiding van Theobold Wolfe Tone erin slaagden Franse soldaten aan hun zijde te krijgen tegen de Britten. Drie schepen met in totaal duizend soldaten arriveerden hiervoor in Ballina. Na aanvankelijke successen moesten de Iers-Franse troepen zich aan de Britten gewonnen geven. De Fransen hielden hun hoofddeksels op het puntje van hun zwaard om zich over te geven en zij werden tot krijgsgevangenen gemaakt. De Ieren kregen deze status niet, en de meesten werden ter plekke gedood. 

Wild Atlantic Way

Ballina, Ballycastle en Easkey liggen langs de Wild Atlantic Way. Deze route gaat langs de hele westkust van Ierland en telt vijftien bezienswaardige punten, zogenoemde ‘signature points’. Alhoewel je met de bus een heel eind komt in Ierland, is voor de mooie plekken langs de kust toch echt een auto nodig. Of een fiets.

Praktische informatie

Mijn retourticket van Dublin naar Ballina kostte 31 euro, en de retour is geldig binnen een maand. Een enkele reis kost 22 euro. Een enkele rit duurde, zonder vertraging, 4.15 minuten.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link