Wereldreizigers.nl
chad madden SUTfFCAHV A unsplash | Gouda winteragenda | Wereldreizigers.nl

Gouda | De magische winteragenda   

Het lichtfeest Gouda bij Kaarslicht, winterwandelingen, dampende kaasfondues, duurzaam shoppen en schaatspret rondom het stadhuis. Prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters in Museum Gouda.

Hieronder een verzameling hoogtepunten uit de winteragenda van Gouda.

Kunst kijken met schatten uit het Rijks

Voor een dosis kunst en cultuur is er Museum Gouda dat vanaf 10 december ‘Hoge Luchten – Schatten uit het Rijks’ presenteert. Prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters geselecteerd uit de depots van het Rijksmuseum en het museum zelf.

De expositie geeft onder meer een blik op de Haagse School met schilders als Jacob Maris, George Breitner en Jan Weissenbruch, afgewisseld met bijzondere videoportretten van het kunstenaarsduo Martin & Inge Riebeek. 

Gouda bij Kaarslicht: een lichtfeest vol traditie

Het sprookjesachtige Stadhuis waarin 1500 kaarsjes branden en een Noorse kerstboom vormen het decor van Gouda bij Kaarslicht. Het oudste lichtfeest van Nederland viert vrijdag 16 december de 67e editie met als thema ‘Weer samen’.

De historische binnenstad is in kerstsfeer en het toneel van tableaus vivant, muziekoptredens en veel gezelligheid. Grande finale is het ontsteken van de lichtjes in de boom. Het lichtfeest is ook de start van de Winterfair in de Sint-Janskerk op 16 en 17 december. Hét moment om kerstcadeautjes te kopen bij 123 meter aan kraampjes, op het foodplein en met de aankopen goede doelen te steunen.

Het lichtfeest | Winteragenda Gouda
Het lichtfeest | Winteragenda Gouda

Anton Pieck-gevoel met winterwandelen en schaatsen

Schaatspret is er in Gouda van 21 december tot en met 15 januari op de sfeervolle ijsbaan rondom het Stadhuis. Na een rondje van 200 meter wacht de bijbehorende Koek & Zopie. Perfect om op te warmen en daarna een winterwandeling te maken rondom de Sint-Janskerk.

De beroemde gebrandschilderde glazen van de kerk worden ook dit jaar weer drie weken lang ’s avonds uitgelicht, het enige moment in het jaar waarop je de Goudse Glazen buiten goed kunt bewonderen. De kerk van binnen bewonderen kan ook, al dan niet tijdens de Black Gospel Night concerten op 21 en 22 december. 

unnamed 2 6 | Gouda winteragenda | Wereldreizigers.nl
De ijsbaan rondom het Stadshuis | Winteragenda Gouda

Sfeervol shoppen in de Goudse Straatjes

De Zeugstraat, de Naaierstraat en de Stoofsteeg. Kleine middeleeuwse straten rondom de Markt in Gouda die groot zijn in boetieks, concept-stores en lokale winkels met originele Sinterklaas- en kerstcadeaus.

Voor een vintage of brocante-boomcadeau slaag je bij onder meer Antiek & Curiosa Altijd en Déja Vu, onderdeel van Antiek en Brocante Struinen Gouda. Iemand verrassen met een fairtrade presentje? Dan is het Groenendaal-kwartier een schot in de roos, de eerste Fairtradestraat van Nederland heeft elf winkels en horeca die eerlijke producten verkopen of ermee werken.

Het Groenendaalkwartier | Winteragenda Gouda
Het Groenendaalkwartier | Winteragenda Gouda

Lees ook: Duitse Kerstmarkten 2022 | Routeplanners voor Duitse steden

Warme Goudse slaapadressen

Een winters weekend Gouda vraagt om een bijzonder slaapadres. De stad heeft een goed aanbod Erfgoedlogies, hippe B&B’s, appartementen en comfortabele hotels.

Het altijd-goed-hotel is Best Western Plus Cityhotel Gouda, met een kaas- en stroopwafelsuite. B&B Betty Blue koppelt luxe aan kleinschaligheid en bij stadshuisje Baartje Sanders Erf heb je een eigen huis & (stads)tuin. Bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (foto) word je super-de-luxe in de watten gelegd. 

Relais & Châteaux Weeshuis | Winteragenda Gouda
Relais & Châteaux Weeshuis | Winteragenda Gouda
  • Prijzen en beschikbaarheid voor Best Western Cityhotel Gouda vind je hier.
  • Prijzen en beschikbaarheid voor B&B Betty Blue vind je hier.
  • Prijzen en beschikbaarheid voor stadshuisje Baartje Sanders Erf vind je hier.
  • Prijzen en beschikbaarheid voor Relais & Châteaux Weeshuis Gouda vind je hier.

Kaasfonduen met donker bier

Kaas en bier. Precies wat je nodig hebt in de koude wintermaanden en Gouda in huis heeft. Ooit was de stad aan de Gouwe de belangrijkste bierstad van Nederland. Middeleeuwse historie die je proeft in de bieren van De Nieuwe Brouwerij, Brouwerij 1923 en Bunnik’s Bierbrouwerij die worden geschonken in biercafés als De Goudse Eend, de Tapperij en BarBier op De Markt. Kaasfonduefans schuiven aan bij de restaurants Keck., Belvedère of Koeien en Kaas waar ze de beste kazen smelten.

Lees ook: Wintertip | Kerst in de Elzas

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link