Wereldreizigers.nl
micheile henderson ZVprbBmT8QA unsplash 1 | energie besparen | Wereldreizigers.nl

Tips om energie en geld te besparen met Smart Home Producten

Wereldreizigers realiseren zich dat zonder een goed milieu, ook de prachtige plekken die we zo graag bezoeken, verloren zullen gaan. We hebben met zijn allen baat bij het besparen van energie omdat we daarmee indirect ook het milieu en de natuur sparen. Als je daar ook nog eens geld mee kunt besparen dan is dat gewoon mooi meegenomen! In dit artikel zal ik uitleggen hoe ik de afgelopen maanden met o.a. Google Home en Smart Home producten van de Action (!) ons stroomverbruik met bijna 40% heb weten terug te dringen. Ook zal ik uitleggen waarom energie vergelijken en overstappen de beste manier is om gemakkelijk honderden euro’s te besparen. Nu de energieprijzen in Nederland tot bizarre hoogtes stijgen, is het besparen van energie natuurlijk extra relevant. Dit zijn onze bespaartips!

Geld besparen

Allereerst je eigen portemonnee: Wie een wereldreis wilt maken zal daarvoor eerst geld moeten sparen, tenzij je een geldboom in je tuin hebt natuurlijk… En één van de makkelijkste zaken waar je snel veel geld op kunt besparen, zijn een aantal van je vaste lasten verlagen zoals je mobiele abonnement, je autoverzekering en ja, je energie. Het is een onderdeel waarover veel geschreven wordt, maar ook één die we toch vaak over het hoofd zien. Realiseer jezelf dat je energieverbruik een groot deel van je maandelijkse vaste lasten zijn. Wie slim is kan daar veel geld besparen, geld dat je weer aan de kant kunt zetten om te reizen.

Energie vergelijken loont

Maakt het jou iets uit wie jou je energie levert? Ja, wij zijn ook groot fan van duurzaam opgewekte stroom, maar ook hierbij kan je vergelijken en sparen. Het kan snel verdiend zijn om over te stappen. Een overstap van energieleverancier kun je zomaar 200 euro per jaar mee besparen. Allemaal mogelijkheden om extra te sparen voor je wereldreis. Maak daar gebruik van!

gonz ddl a1Lm99Kkqtg unsplash | energie besparen | Wereldreizigers.nl
Tips om energie en geld te besparen met Smart Home Producten 9

Thuis energie besparen

Nu je weet waar je de goedkoopste, en ik hoop tevens groene energie kunt krijgen, is het goed om te weten waar je allemaal thuis energie mee kunt besparen. Sommige zaken zijn voor de hand liggend, andere niet. Call me crazy, maar ik ben echt een gekkie als het gaat om reizen maar zeker ook over het milieu én ik ben gek op gadgets. Ik ga dan ook een stuk verder dan gemiddeld om te besparen op energie. Onderstaande tips zullen vast niet iedereen aanspreken, maar hoe meer je er toepast, des te meer energie je zult besparen!

Bespaar op verwarming in huis

Een voor de hand liggende tip, maar oh-zo belangrijk. Hier kun je eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen, door simpelweg de verwarming alleen aan te zetten als dit echt nodig is. Zeker als je in een minder goed geïsoleerd huis woont. Zo scheelt het zo’n €80,00 per jaar voor elk graad die je de verwarming lager instelt. Het niet verwarmen van je slaapkamer scheelt je zo’n €50,00 per jaar.

Bespaar energie met Smart-Home verlichting

Smart-Home producten zijn toch hartstikke duur? Tot voor kort was dat een volmondige ‘ja’. Maar sinds de komst van Smart-Home producten bij de o.a. de Action, IKEA en tegenwoordig zelfs de LIDL, is het niet meer duur. Ik durf het zelfs goedkoop te noemen! Je hebt al dimbare smart-home LED verlichting vanaf 4 euro. De duurdere modellen, schakelaars en sensoren, kosten 7,50 of 10 euro.

Dan zul je je misschien afvragen, wat heb ik eraan en hoe bespaar je energie? Dat antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: LED verlichting verbruikt veel minder stroom. Zelfs als je al veel spaarlampen in huis hebt, is het nog steeds een besparing per lamp van 40 tot 80% procent. En omdat het ‘Smart’ lampen zijn, kun je ze koppelen en bedienen met een App op je telefoon, zoals Google Home. Vergeten de lampen uit te zetten terwijl je al weg bent van huis? Geen probleem! Met één klik is het op afstand geregeld. Ook kun je de lampen zodanig instellen, dat ze bijvoorbeeld automatisch in of uitschakelen als je thuis komt, of van huis gaat. De smart-lampen kunnen ook rekening houden met zonsondergang of opkomst. Zo voorkom je dat er onnodig verlichting blijft branden, en bespaar je dus energie.

Alles koppelen aan Google Home

Maar je kunt nog veel verder gaan dan alleen verlichting. Wat dacht je van een elektrische deken op afstand? Je thermostaat regelen? Smart-TV’s in of uitschakelen? Wie een Google Home Mini of een soortgelijke hub in huis haalt kan allerlei smart-home producten eraan koppelen. Niet alleen omdat het handig en leuk is, ook omdat je het besparen echt tot een nieuwe dimensie kunt tillen. Hieronder kun je zien hoe je ik zelf thuis alle apparaten vanuit de Google home app kan beheren om energie te besparen. Klik op de afbeeldingen om uit te vergroten.

Andere handige energie bespaar tips

Alle beetjes helpen, toch? Neem dan onderstaande tips ook nog even mee!

  • Kook met de deksel op de pan, bespaar 4 euro per jaar.
  • De kraan consequent uit doen, bespaart 34 euro per jaar
  • Gerechten stomen of wokken in plaats van koken bespaart 3 euro per jaar
  • De koelkast op koele plek en 10 centimeter vanaf de muur zetten bespaart 15 euro per jaar.
  • Douchen in plaats van baden bespaart 12 euro per jaar.
  • Een zelf uitschakelend strijkijzer bespaart 10 euro per jaar.
  • Een waterbesparende douchekop bespaart 40 euro per jaar.

Heb je zelf nog leuke of handige energie bespaar tips? Deel ze met ons via de reacties!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link