Wereldreizigers.nl
geld wereldkaart

Je financiën optimaal inrichten om meer te kunnen reizen

Iedereen droomt van een vrij leven waarbij je de mogelijkheid hebt om meer te reizen en wat minder te werken. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die hun leven financieel zo inrichten om dit doel te behalen. Ook jij kan met een goede structuur waarschijnlijk  veel meer tijd en geld vrijmaken om uiteindelijk meer te reizen.

In dit artikel leg ik, Wouter van Succesmetgeld.nl,  je alles uit over hoe jij het financieel zo kan regelen dat je het geld en de tijd hebt om meer te gaan reizen.

Reizen en vrijheid zijn je ultieme droom

De eerste stap is om voor jezelf te beseffen dat reizen en vrijheid je ultieme dromen zijn. Doe je dit namelijk niet dan ben je ook niet bereid om je leven hierop aan te passen. Je zal namelijk offers moeten maken om je ultieme droom te verwezenlijken.

Het is goed om je te beseffen dat je niet over een en-en-en mentaliteit kan beschikken. Natuurlijk is het leuk als je continue nieuwe kleding kan kopen, wekelijks uit eten kan, in een groot huis kan wonen en veel kan reizen. Maar dit kost ook allemaal geld en laat dit direct de belemmering zijn. 

Het is voor heel weinig mensen weggelegd om alles te kunnen in het leven. Je zou prioriteiten moeten stellen en die van jou zijn reizen en vrijheid.

Je verkoopt je tijd voor geld

Zelf zie ik geld verdienen allang niet meer als euro’s die ik maandelijks op mijn rekening krijg. Sterker nog, ik had van jongs af aan al een hekel aan het idee om van 9 tot 5 te werken. Want wees nou eerlijk er zit een groot verschil wat iedereen doet in deze tijd. Toch krijgen mensen binnen dezelfde functie vaak hetzelfde betaalt. Ook als jij veel meer doet als een collega.

Dit komt omdat wij leven in een wereld waarin wij onze tijd verkopen voor geld. Gek als je erover nadenkt, maar in de meeste gevallen is dat nog steeds het geval. Natuurlijk moet je geld verdienen en is de kans groot dat jij daarvoor je tijd moet verkopen, maar wees je bewust van de waarde hiervan.

Tijd is namelijk één van je kostbaarste bezitten. Als mens heb je een beperkte tijd en daar wil je een hoop in doen. Jij wilt de wereld verkennen en daar heb je tijd en geld voor nodig. Zorg dat je deze twee zo goed mogelijk in balans houdt. 

Begin met een passief inkomen

Met een passief inkomen kan je eindelijk een eind maken aan tijd verkopen voor geld. Een passief inkomen staat namelijk los van de tijd die je er op dit moment in stopt. Denk bijvoorbeeld aan het rendement op een belegging, huurinkomsten, geld dat je verdient uit advertenties of het verkopen van een eigen e-book. 

geld groei
Je financiën optimaal inrichten om meer te kunnen reizen 4

Voor een passief inkomen moet je vaak in het begin werk verzetten, maar na verloop van tijd genereert dit geld zonder dat jij hier tijd in hoeft te stoppen. Met het resultaat dat je geld verdient zonder dat jij hiervoor op je werk hoeft te zitten. Je hebt dus direct meer tijd om te reizen.

Jij hebt waarschijnlijk ook mogelijkheden om een passief inkomen op te bouwen. Denk eens goed na wat je zou kunnen doen om dit voor elkaar te krijgen. In het begin moet je absoluut tijd en geld investeren, maar na verloop van tijd gaat het zich terugbetalen. Denk maar eens aan een eigen blog, youtube kanaal, vastgoed of foto’s die je kan verkopen. Wedden dat jij ook iets kan bedenken wat op den duur geld kan opleveren zonder dat jij er direct geld in hoeft te stoppen?

Uitgaven en inkomen loskoppelen

Eén van de grootste problemen waarom jij waarschijnlijk niet voldoende geld hebt om meer te reizen, is dat jij je uitgaven mee laat groeien met je inkomen. Dit fenomeen is doodnormaal en wordt ook maatschappelijk gestimuleerd.

Het is doodnormaal om je salarisverhoging in een nog groter huis te stoppen, nieuwe auto of luxer leven. Het is iets wat ons van kleins af aan wordt geleerd. Je spaart voor iets en kan vervolgens kopen wat je wilt.

Maar denk je hier nog steeds zo over nu je weet dat jij je tijd verkoopt voor geld? Ik vind het volkomen logisch om dit geld beter in te zetten of te kijken of ik desnoods minder kan werken. 

De belangrijkste vraag die jij je moét stellen bij een volgende salarisverhoging is, “word ik gelukkiger om dit maandelijks te spenderen?”. Je zult zien dat dit niet het geval is en je enkel door gewoontes dit geld ‘normaal’ gesproken zou uitgeven. 

Want geloof mij je kan je geld veel beter spenderen!

Lees ook: Hoe spaar je voor een Wereldreis? | Sparen in 12 stappen
Lees ook: Je tweedehands spullen verkopen voor een wereldreis | Snel extra geld

Begin met FIRE

FIRE worden sluit perfect aan bij jouw dromen waarbij reizen en vrijheid een belangrijke rol spelen. Met FIRE zorg je namelijk dat je financieel onafhankelijk bent en vervroegd met pensioen kan. 

Dit doe je niet door te leven zoals je nu doet! Je neemt afscheid van het idee dat je uitgaven meegroeien met je inkomen en gaat daarentegen dit verschil vergroten. Kortom, je gaat je inkomen verhogen je uitgaven minimaliseren.

Het verschil ga je laten renderen door bijvoorbeeld te beginnen met beleggen. Veel mensen die aan FIRE doen beleggen in wereldwijde ETF’s. Dit zijn beleggingen waarbij je direct belegt in honderden of soms wel duizenden bedrijven tegelijk. Hierdoor heb je direct een goede spreiding vanaf je eerste euro en kan je risico’s minimaliseren.

Had je de afgelopen 20 jaar in een ETF belegt van de 500 grootste bedrijven van Amerika dan had je jaarlijks 10% rendement gehad. Had jij in deze tijd €100 per maand belegt dan had je nu een vermogen van ruim €75.000 terwijl je slechts €24.000 had ingelegd.

Wil jij FIRE worden dan heb je wel een groter vermogen als dit nodig. Wil je weten hoeveel je nodig hebt dan kan je de volgende regel aanhouden. Je jaaruitgaven * 25 is het bedrag wat je bij elkaar moet krijgen.

Vervolgens kan je ieder jaar hierna leven van het rendement over dit vermogen. Dit maakt FIRE zo leuk! Jij kan in deze hopelijk lange tijd doen wat je wilt, want je hebt alle tijd en het benodigde geld.

Een financieel plan maken is wel echt een must als je FIRE wilt worden. Hierdoor krijg je veel meer structuur in je financiën en vergroot je de kans om het uiteindelijke doel ook echt te behalen.

Lees ook: Schulden, de FIRE beweging & passief inkomen

Minder werken en meer reizen 

strand stoelen
Je financiën optimaal inrichten om meer te kunnen reizen 5

FIRE is natuurlijk de ultieme droom, maar vaak nog ver weg. Wel is het goed om je erin te verdiepen en kijken wat de mogelijkheden zijn. Een andere goede optie is om minder te gaan werken en meer te reizen.

Voordat ik fulltime ondernemer werd, werkte ik lange tijd 40 uur, maar had ik contract voor 36 uur. Deze 4 uur per week bouwde ik op als vrije uren waardoor ik meer vakantiedagen had. Dit betekende dat ik op jaarbasis 5 extra weken vakantie had. 

Om dit te laten werken, is het wel van groot belangrijk om maandlasten te minimaliseren. Zorg dat je salarisverhoging niet gaat spenderen aan vaste maandelijkse lasten, maar zorg dat je dit apart zet om bijvoorbeeld van te reizen.

Hiervoor is het digitaal spaarpotje ideaal. Je kan met dit spaarpotje maandelijks automatisch maandelijks sparen. Het geheim hiervan is dat je dit maandelijkse bedrag wat je op dit spaarpotjes zet, op een gegeven moment als maandlasten gaat zien. Het is iets wat er standaard iedere maand afgaat net zoals je energiekosten, huur en abonnementskosten. Ik doe deze automatisch storting op een vaste dag van de maand nadat mijn salaris is binnengekomen. Dit gebeurt nogmaals helemaal automatisch zonder dat ik er iets voor hoef te doen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link