Wereldreizigers.nl
Reisstel.nl | camper leven
Home » Campers » Vanlife » Terugblik op 80 dagen vanlife in Europa | camper tips uit de praktijk

Terugblik op 80 dagen vanlife in Europa | camper tips uit de praktijk

Tijdens onze roadtrip door Toscane zijn we de grens van 80 dagen reizen gepasseerd. Absolute mijlpaal voor ons, omdat we onze oorspronkelijke wereldreis helaas al na +/- 70 dagen moesten onderbreken. Een goed moment om eens even stil te staan bij al het moois dat we al hebben gezien en gedaan tijdens vanlife in Europa met camper Fred. Wat hebben we tot nu toe allemaal geleerd van het leven onderweg? Geloof ons, er zijn zoveel dingen die we liever voor de reis hadden geweten, dat we deze camper tips graag met je delen.

Lees ook: Reizen in coronatijd | Vast tijdens de Lockdown in Griekenland

Camper tips uit de praktijk

Tip 1: oriënteer je op gas vulmogelijkheden

Gas is zo ongeveer hetgeen dat we het meest gebruiken in de camper. Of het nu is om te koken of water op te warmen om de was te doen, te douchen of af te wassen. Het is iets waar we niet zonder kunnen. Veel campers hebben ook nog een koelkast die op gas werkt. Tot nu toe is de gasfles bij ons 2x leeggeraakt. (omdat de eerste fles halfvol mee ging op reis, ook niet zo handig…) Allebei de keren was het gedoe met vullen. 

Thuis hebben wij hier niet goed over nagedacht. Wij dachten dat zo’n gasfles overal wel te vullen zou zijn, of dat we hem simpelweg om konden wisselen. Dit gaat helemaal niet zo eenvoudig! De gasflessen hebben allemaal een andere aansluiting in de verschillende Europese landen. Daardoor heb je adapters nodig om een andere gasfles aan te kunnen sluiten. En bijvullen van het gas in onze originele Nederlandse gasfles is in veel landen verboden. 

Lees ook: 2 maanden reizen door Italië: onze absolute hoogtepunten

Reisstel.nl | camper tips uit de praktijk | gasflessen
Reisstel.nl | Camper tips uit de praktijk | LPG buiten vulinstallatie

Dit resulteerde er tijdens ons verblijf in Zwitserland in, dat we helemaal terug moesten naar Duitsland om daar een nieuwe gasfles te kopen. En deze week tijdens ons verblijf in Italië, kregen we na lang struggelen uiteindelijk een nieuwe gasfles incl. adapter mee. Maar de vulopening bleek niet aan de goede kant te zitten, waardoor de fles niet op de daarvoor bestemde plek in onze camper paste. Top! 

Uiteindelijk belden we onze Italiaanse vrienden op om ons te helpen met vertalen. Gelukkig kregen we het daardoor toch nog voor elkaar om de huidige gasfles bij te laten vullen. Onze camper tip is dan ook, overweeg een LPG tank met buiten vulinstallatie. Mede omdat we al meerdere vanlifers tegen zijn gekomen met deze oplossing. Deze kun je in zo’n beetje alle landen laten vullen en dat maakt het veel eenvoudiger! 

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

Tip 2: de luxe van een warme douche

De volgende vanlife tip gaat over douchen. Het is iets waar je thuis niet bij stil staat, maar het is zo’n enorme luxe. Toen wij vertrokken met onze camper Fred was het nog hoogzomer en waren de temperaturen lekker warm. Ons idee voor een buitendouche incl. zelf gefabriceerde douchecabine, leek dan ook perfect. Tijdens deze warme dagen was het heerlijk om in onze bikini’s af te koelen. Maar de koudere dagen volgden al snel en de momenten om eens even lekker koud te gaan douchen nemen dan echt wel af. 

Natuurlijk kunnen we een pan water opwarmen op het vuur en zo het warme en koude water mengen om een warmere douche te maken. Maar, hoe graag zou jij op een parkeerplaats in de stad je douche op hangen en er onder gaan staan? Wij staan natuurlijk ook niet alleen maar op de droomplekken tussen de wijngaarden, waar het een genot is om een douche te nemen in de natuur. 

Super blij waren wij dan deze week door onze nieuwe vanlife vrienden werden uitgenodigd om in hun camper ‘Jits’ te mogen douchen. We hadden al 1,5 week niet gedoucht! We stonden perplex! Deze camper heeft ongeveer dezelfde grootte als Fred, maar is zo efficiënt ingedeeld. Er zit gewoon een badkamer in, incl. WARME douche. Wat een luxe, wat een genot. Zelfs Erik (met een lengte van zo’n 2 meter) kon hier staand een douche nemen. Dit zette ons aan het denken, waar kunnen wij een badkamer maken in Fred? Nog zo’n vanlife tip die je niet wil missen.

Tip 3: levellers voor een waterpas resultaat

Eigenlijk al tijdens de eerste nachten slapen in camper Fred kwamen we erachter dat we super blij waren dat we levellers en een waterpas mee hadden op reis. Niets is vervelender dan scheef slapen, scheef koken en scheef naar de wc gaan (waardoor de klep steeds dicht valt). In het begin was het behoorlijk klooien met het rijden op de levelers. ‘verder, verder, verder, stop!’ en precies op dat moment reed Fred net weer een stukje achteruit waardoor we weer opnieuw konden beginnen. 

Reisstel.nl | Vanlife in Europa | camper benodigdheden
Reisstel.nl | Wat hebben we geleerd van het leven onderweg? | Levelers en waterpas

Inmiddels zijn we heuse pro’s geworden in het neerzetten van de levellers en staat Fred binnen no-time waterpas. Waar we al wel snel achter kwamen is dat de hoogte van de levellers vaak net niet voldoende was, waardoor we zelf maar zijn gaan klooien met een extra blokje hout onder de levelers voor extra hoogte. En nu voel je hem misschien al aankomen, dit gaat niet lang goed. Deze week is een van onze levellers gebroken! Nu moeten we dus op zoek naar nieuwe. En daar komt dan meteen ook onze tip: zorg voor a kwaliteit levellers die voldoende hoogte bieden en sterk genoeg zijn. 

Deze drie camper tips zijn maar een fractie van alles wat we tot nu toe hebben geleerd van het leven onderweg. Ben je benieuwd naar meer praktijktips? Check dan het blog op onze website, waarin we 15 essentiële camper benodigdheden delen. Onze voorgaande blogs op wereldreizigers.nl zijn hier te vinden. Ciao!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link