Wereldreizigers.nl
Moraine Lake Canada
Home » Noord-Amerika » Canada » De vijf gezichten van Canada

De vijf gezichten van Canada

Mannen met baarden en houthakkershemden die grizzlyberen met hun blote handen te lijf gaan, zonder enige angst. Versgevangen rauwe vis, zo uit het ijskoude water en zo op het kampvuur, midden in de wildernis. Het zijn de wildlife-scènes die voorbijflitsen als je aan het enorme Canada denkt. Een land dat de uitdrukking ‘ruwe bolster, blanke pit’ moeiteloos en met trots met zich meedraagt. Hoewel de Amerikaanse onderbuurman nogal eens lacherig doet over de ‘onnozele’ Canadezen, gaan de inwoners van het land van de Inui en inheemse indianen stoïcijns hun eigen weg. Wij laten je de verschillende gezichten zien van dit immens grote land, dat van de zuidelijke grens met de VS tot ver boven de poolcirkel reikt. Van oost naar west laat je maar liefst 6500 km achter je, aan de ene kant begrensd door de Atlantische Oceaan, aan de andere kant door de Grote Oceaan. Welkom in Canada!

Natuur op z’n puurst

Wil je het echte natuurleven tot in je teennagels voelen? Dan is een reis door de Canadese natuur een allesomvattende ervaring. De wildernis in dit land is nog puur en ongerept en laat je van de ene panoramische verbazing in de andere vallen. De Grote Meren in de provincie Ontario schitteren in de ochtendzon, terwijl de duizenden meren rond de Hudson Baai je de adem ontnemen door hun schoonheid. In het midden van Canada – na Rusland het grootste land ter wereld – vind je de verlaten prairies waar het desolate landschap alles weer in het juiste perspectief zet. De natuur is zoveel karakters ineen en juist die veelzijdigheid maakt haar uniek.

Reis af naar de provincie Manitoba of Alberta om de prachtige verlatenheid van de natuur mee te maken. In het noorden liggen de arctische landschappen je op te wachten om je te omarmen met besneeuwde bergen, gletsjers en bloedstollende ijsvlaktes met prachtige ijssculpturen. In het westen toornen de robuuste Rocky Mountains hoog boven je uit. Ook bijzonder: Fundybaai bij Brunswick en Nova Scotia, waar het verschil tussen eb en vloed groter is dan waar ook ter wereld. De natuur is absoluut de grootste attractie die Canada rijk is.

Alberta Canada
Alberta Canada

De Canadese steden

Canada, dat overigens afstamt van het indiaanse woord ‘kanata’ wat nederzetting betekent, wordt altijd geroemd om zijn Europees getinte steden. Hoofdstad Ottawa is misschien wel de grote onbekende tussen stadsnamen als Vancouver, Montreal, Toronto, Quebec en Calgary. Allereerst Vancouver. Deze stad ligt aan de westkust en is een bruisende stad met, inderdaad, een Europese allure. Vancouver wordt vaak gezien als perfect startpunt voor je verdere reis. De metropool ligt tussen de Rocky Mountains en de Stille Oceaan. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Capilano Suspension Bridge, Stanley Park dat tegen downtown Vancouver aanschurkt, de Cleveland Dam en Jericho Beach. Vergeet vooral niet de Aziatische keuken uit te proberen in Chinatown!

Vancouver
Vancouver

Ook het Franstalige Montreal is een aanlokkelijke stad met het indrukwekkende stadhuis Hôtel de Ville. Loop zeker eens een dagje rond door Vieux-Montréal, het oude gedeelte. Verrassend is de ondergrondse stad in het centrum, waar 32 km aan gangenstelsels winkels, musea, universiteiten en hotels met elkaar verbinden. De grootste stad van het land, Toronto, heeft een ander uiterlijk, vooral door de hoge wolkenkrabbers in het centrum. De CN Tower is bijvoorbeeld 553 m hoog. Hoofdstad Ottawa dat aan de zuidelijke oever van rivier Ottawa ligt, heeft zich ontwikkeld tot multicultureel centrum. Een unieke stad die vol zit met kunst en cultuur. Galeries en musea laten je hier een heel ander Canada zien.

Op wintersport in Canada

Ben je een fervent snowboarder of ga je het liefst op skies van gemene, steile hellingen af? Dan wordt het tijd om eens op wintersport te gaan in Canada. De bergtoppen zijn uitdagingen voor de ervaren boarders. Veel plekken zijn alleen bereikbaar met helikopter. Heliskiën en heliboarden zijn hier dan ook gedurfde activiteiten die je maar wat graag een keer mee wilt maken. Enkele geliefde gebieden voor de wintersporters zijn Whistler (westkust), Banff (Rocky Mountains) en Whitewater (British Colombia). Er wordt vaak gedacht dat wintersport in Canada duur is, maar dat vooroordeel is inmiddels achterhaald. De poedersneeuw is hier over het algemeen super en de faciliteiten op en top in orde. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je afreist en vervolgens gesmolten sneeuwhellingen tegenkomt. Ook andere wintersporten als ijshockey en schaatsen zijn geliefde sporten in Canada. De beste tijd om af te reizen voor een ijskoude wintersporttijd is ergens tussen oktober en mei. Wees goed voorbereid, temperaturen van -30° C zijn hier de normaalste zaak van de wereld!

Whistler Canada
Whistler Canada

National Parks

Canada kent enkele schitterende nationale parken. De belangrijkste zijn Banff en Jasper, vlakbij Calgary. In Jasper kan je urenlang hiken en overnachten in authentieke blokhutten. Eén met de natuur, zo zal je je voelen na een paar dagen in deze onverbloemde wildernis. Grizzlyberen, edelherten, rendieren, wolven en zwarte beren, ze lopen hier vrolijk rond. Het park, waar vele gletsjers te vinden zijn, ligt op grote hoogte. Wil je alles weten over het park, laat je dan rondleiden door een echte park ranger.

Het National Park van Banff ligt ten zuiden van Jasper, omringd door de Rocky Mountains. Gletsjers, bergen, watervallen, witte monolieten en rivieren komen hier samen. Huur een auto en volg Icefields Parkway voor de mooiste route. Je reist dan van Lake Louise in Banff naar Jasper. Zo sla je twee vliegen in één klap. Kootenay National Park is nog zo’n pure parel. Hier zijn meerdere hotsprings te vinden. Vooral de warme bronnen bij Paint Pots zijn bijzonder. Door het ijzer dat overvloedig aanwezig is in het water van de bronnen kleurt de aarde hier donker rood-oranje. Een prachtig gezicht. En als laatste: Glacier National Park. De naam zegt het al: gletsjers! In het park vind je vele grote gletsjers die nog steeds actief zijn. Ook is hier het grootste grottenstelsel van Canada te vinden. Het park ligt in British Columbia.

Banff Canada
Banff Canada

Canada en de poolcirkel

Wil je op echt avontuur? Dan is een trip naar de poolcirkel de ultieme uitdaging. Er zijn rondvluchten mogelijk maar ook een reis per boot. Zo kan je vanuit Iqaluit, de hoofdstad van provincie Nunavut, per schip langs de oostkust van Baffin varen, helemaal in het noorden van Canada. Je komt langs verschillende eilanden, reusachtige fjorden en imposante kliffen. De zon gaat hier nog nauwelijks onder, reken dus op 24 uur licht per dag. Een rare gewaarwording, zeker als je probeert de slaap te vatten. Aangekomen bij Straat Davis wordt het tijd om ijsberen en walrussen te spotten. Indien mogelijk stap je aan wal om over de uitgestrekte toendra’s en ijsvlaktes excursies te maken. De reis brengt je rakelings langs de poolcirkel om uiteindelijk weer terug te keren bij beginpunt Iqaluit.

Poolcirkel Canada
Poolcirkel Canada

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link