Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Finland » 5x mooie nationale parken in Finland & reizen met de trein! | Gastblog

5x mooie nationale parken in Finland & reizen met de trein! | Gastblog

Finland is de perfecte bestemming voor de rustzoeker en natuurliefhebber. Er zijn duizenden meren en uitgestrekte bos- en moerasgebieden, die zich grotendeels bevinden in de 40 nationale parken die het land rijk is. Op veel plekken mag je (wild)kamperen en wildplukken. Wij gingen er met de trein heen, en kwamen helemaal tot rust. In dit artikel laten we 5 mooie nationale parken in Finland aan je zien, inclusief een prachtige video! Bekijk de video van onze trip hieronder:

Met de trein (en boot)

Het is geen voor de hand liggende keuze om met de trein naar Finland te gaan, maar deze reis is echt de moeite waard. Onderweg kom je langs Hamburg, Kopenhagen en Stockholm, leuke steden die zich perfect lenen voor een stedentrip. Wij vertrokken op een zaterdagavond en waren zondagochtend in Kopenhagen. In de middag zaten we al te genieten van een vegetarische barbecue op het terras van Hermans in Stockholm, met uitzicht over Gamla Stan en de veerhaven. Vanuit Stockholm namen we de veerboot naar Finland. De gehele overtocht duurde zo’n 10 a 11 uur, waarbij we halverwege een tweedaagse stop in Åland maakten, een terecht geliefde vakantiebestemming voor veel Finnen en Zweden.

Lees ook: Nieuwe nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn | Vanaf 25 mei

Vanaf Åland ging de boot door het Nationaal park Archipel en vaarden we, vergezeld door Estse muziek van de karaokebar, via duizenden eilandjes naar  de oudste stad van Finland: Turku. Vanaf Turku pakten we de trein via Helsinki naar het stadje Savonlinna in het zuidoosten van Finland. Deze reis duurde ongeveer 8 uur en ondertussen genoten we van de prachtige bosgebieden en meren op het grensgebied van Rusland en Finland. We vonden Savonlinna met zijn prachtige kasteel Olavinlinna en levendige markt verrassend sfeervol (lunchtip: Kahvila Saima).

Lees ook: Rondreis Scandinavië | Een onvergetelijke reis van fjord tot smørrebrød

Nationale Parken in Finland

De 5 nationale parken in Finland op de kaart
De 5 nationale parken in Finland op de kaart

1. Linnansaari Nationaal Park

Linnansaari Nationaal Park, Finland
Linnansaari Nationaal Park, Finland

In Savonlinna werden we opgehaald door de ‘safaribus’ van de kanoverhuur. Onder begeleiding van Finse heavy metal reden we naar Oravi, het startpunt van onze 9-daagse kanotocht. Vanuit Oravi peddelden we naar het zuiden gelijk het Nationaal Park Linnansaari in. Dit park is onderdeel van het grootste merensysteem van Finland, het Saimaameer. In de nationale parken mag je alleen op de daarvoor aangewezen kampeerplekken overnachten, maar deze vonden wij altijd erg mooi en afgelegen. Bovendien zijn ze goed uitgerust met een kampvuurplaats, hakhout en een composttoilet, eigenlijk een soort wildkamperen deluxe. We vonden iedere dag een mooi kampeer-eilandje, waar we fijne avonden hadden bij het kampvuur en met een drankje van de zonsondergang genoten.

2. Kolovesi Nationaal Park

Kolovesi Nationaal Park, Finland
Kolovesi Nationaal Park, Finland

Linnansaari is via het natuurreservaat Joutenvesi verbonden met het Nationaal Park Kolovesi. In Kolovesi is het nóg rustiger dan de rest van het merengebied, want gemotoriseerd verkeer is er niet toegestaan. In dit park ervaarden we een oorverdovende stilte, slechts verstoord door geluiden uit de Finse wildernis. Een verrekijker en camera zijn een must, want we hebben onder andere visarenden en de zeldzame zoetwater Saimaazeehond gespot. Het klaaglijke gezang van de parelduikers en de kraakheldere sterrenhemels zorgden voor een surreële ervaring ‘s nachts. We eindigden onze toch weer in Oravi, waar we ons tegoed deden aan een heerlijke douche en een uitgebreide lunch met gegrilde snoek.

3. Koli Nationaal Park

Koli Nationaal Park, Finland
Koli Nationaal Park, Finland

Vanaf Oravi kregen we een bijzondere lift terug naar Savonlinna van een zwijgzame Fin in een zelf opgeknapte Ford Gran Torino. In Savonlinna huurden we een auto waarmee we verder zouden reizen, omdat er helaas geen goede treinverbinding in het noordoosten van het land ligt. Onze eerstvolgende stop was Koli Nationaal Park. Dit park is vooral geroemd om zijn cultuurlandschap, waar oude landbouwtechnieken nog steeds in stand worden gehouden. We kampeerden op de boerderijcamping van Turula en maakten vanaf hier een wandeling naar het bekende uitzichtspunt Ukko-Koli. Dit uitzicht is zo adembenemend dat het veel Finse schilders en componisten heeft geïnspireerd.

4. Syöte Nationaal Park

Syöte Nationaal Park, Finland
Syöte Nationaal Park, Finland

Een stuk verder naar het noorden toe maakten we een tweede stop in het Syöte Nationaal Park. Hier maakten we een 2-daagse wandeltocht naar de prachtige Ahmatupa-hut, maar je kunt hier gerust meerdere dagen wandelen. Het park bestaat voornamelijk uit oerbossen en uitgestrekte veenmoerassen, waar we bijna in verdwaalden… Onderweg smulden we van de erg gewilde kruipbraam en handenvol bosbessen. Het gebied staat daarnaast bekend om zijn kraanvogels en cranberries (een kraanvogel is crane in het Engels) en als je geluk hebt kun je zelfs vliegende eekhoorns zien!

Lees ook: Noorderlicht | Hotspots om te jagen op het fascinerende Aurora Borealis

5. Oulanka Nationaal Park

Oulanka Nationaal Park, Finland
Oulanka Nationaal Park

Onze eindbestemming en tevens vijfde Nationale Park was Oulanka. Vanaf de stad Kuusamo moesten we goed opletten tijdens het rijden, want er liepen veel rendieren langs en zelfs op de weg. Middenin het park ligt het bezoekerscentrum en een grote natuurcamping met goede faciliteiten en een aantal nieuwsgierige rendieren. Oulanka bestaat grotendeels uit oerbos, waar de rivier Oulankajoki doorheen stroomt. De enorme kracht van het meanderende water ervaarden we mede door de vele watervallen en hangbruggen in het gebied. We liepen een aantal meerdaagse tochten langs het berenpad (Karhunkierros). Dit was zeer goed te doen vanwege de centrale ligging van de camping, ruime trekkershutten langs de route, en de busverbindingen in het park. Vergeet niet om op de terugweg naar huis nog even te stoppen bij Leenan Koskitupa, waar de vriendelijke eigenaresse overheerlijke bosbessentaart, zalmsoep en haverbrood serveert!

Terug naar Turku

Via de kust reden we terug naar Turku. Onderweg bezochten we Rauma, een oud vissersdorpje met Zweedse invloeden en gekleurde houten huisjes. We verkenden Turku, een bijzondere mengelmoes van oud en nieuw. Met de veerboot vaarden we weer naar Stockholm, waar we een wandeling maakten door Gamla Stan en tegen een Jazzconcert op een dakterras aanliepen. Van Stockholm hadden we een zeer comfortable slaaptrein terug naar Malmö, en een volle dag treinen later waren we weer terug in Nederland.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Gastblog

Dit is een gastblog geschreven door wereldreizigers Ties Blaauw en Krista van den Heuvel. Je kunt ze voor meer prachtige foto’s en video’s volgen op social media, de linkjes zijn hieronder te vinden!

Instagram: @blueties (Ties Blaauw)
Instagram: @kristavandenheuvel (Krista van den Heuvel)
YouTube: TiesBlaauw

Zelf een gastblog aanleveren? Dat kan! We zijn namelijk altijd op zoek naar leuke blogs van echte wereldreizigers. Meer info hier.

Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link