Wereldreizigers.nl
Home » Europa » De 15 Mooiste Nationale Parken in Europa | Ongekende schoonheid

De 15 Mooiste Nationale Parken in Europa | Ongekende schoonheid

Bij een bezoek aan mooie plekken in Europa zijn voor ons Nederlanders de steden vaak het hoogtepunt. Bij nationale parken denken we namelijk eerder aan de gigantische nationale parken in Amerika of Nieuw-Zeeland. Op de één of andere manier ontdekken we minder graag nationale parken op ons eigen continent. Zonde! Want zo mis je de geweldige bergtoppen en landschappen die overal op het continent te vinden zijn. Van het Engelse merengebied tot het nationale park Gran Paradiso in de Italiaanse Alpen, nationale parken zijn de perfecte manier om de unieke landschappen en natuur in heel Europa te ervaren en te waarderen. Zorg ervoor dat je bij het plannen van je volgende Europese roadtrip een tussenstop maakt bij één of meerdere van de mooiste nationale parken in Europa!

Plan hier je vakantie binnen Europa

15. Saxon Switzerland National Park

Ondanks de enigszins misleidende naam ligt het Nationaal Park Saksisch Zwitserland eigenlijk volledig in Duitsland nabij de stad Dresden. Bizarre steenformaties en spectaculaire uitzichten zijn slechts enkele van de prachtige kenmerken van dit nationale park in Europa dat ideaal is om te klimmen en wandelen. Zelfs zonder klimervaring kun je veel van de bezienswaardigheden bezoeken. De spectaculaire Basteibrug en het verheven fort Königstein dat 245 meter boven de rivier de Elbe uitsteekt, om maar even twee te noemen.

Tip: Gek op nationale parken? Lees hier al onze blogs met de mooiste nationale parken ter wereld.

Bastei brug | Saxon Switzerland National Park | Duitsland
Bastei brug | Saxon Switzerland National Park | Duitsland

14. Caldera de Taburiente National Park

Wanneer mensen denken aan het Canarische eiland, en het eiland La Palma in het bijzonder, zijn het de stranden en resorts die vaak in je opkomen. Het Spaanse eiland is misschien wel het mooiste eiland van Europa mede door het verbazingwekkende Caldera de Taburiente National Park. Het hart van het park is wat lijkt op een gigantische krater, maar wat nu bekend staat als een bergachtige boog. Terwijl je in het Caldera de Taburiente National Park bent, kun je langs de rand van de berg wandelen en genieten van een adembenemend uitzicht op groene valleien en zelfs het blauwe water van de oceaan in de verte. Caldera de Taburiente National Park is niet alleen één van de mooiste nationale parken van Europa, het is ook de thuisbasis van enkele van Europa’s meest krachtige ruimtetelescopen.

Caldera de Taburiente National Park | Spanje
Caldera de Taburiente National Park | Spanje

13. Bialowieza National Park

Op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt het Bialowieza National Park, een groot park dat tevens het laatst overgebleven gematigde oerbos van Europa is. Als je altijd al Europese bizons in hun natuurlijke omgeving hebt willen zien, is dit de beste plek ter wereld om dat te doen. Bialowieza National Park is ook een geweldige bestemming om te wandelen en fietsen door beboste paden. Zorg ervoor dat je tijdens je bezoek langs het Museum van Natuur en Bos van het Białowieża National Park stopt om wat meer te weten te komen over de natuur en de ontwikkeling van het park.

Bialowieza National Park | Polen
Bialowieza National Park | Polen

12. Jotunheimen National Park

Jotunheimen National Park in Noorwegen staat ook bekend als het Land van de Reuzen, wat verwijst naar de vele bergen van het park. Het park herbergt meer dan 250 bergtoppen, waarvan sommige tot de hoogste van heel Europa behoren. Tussen de vele met sneeuw bedekte toppen zijn helderblauwe meren gevuld met gesmolten sneeuw, waardoor een perfect landschap ontstaat. Jotunheimen National Park zit ook vol met wilde dieren zoals rendieren, elanden en lynxen, en de met forel gevulde meren zijn ideaal om te vissen.

Jotunheimen National Park | Noorwegen
Jotunheimen National Park | Noorwegen

11. Lake District National Park

Een van de mooiste nationale parken in Europa en tevens de meest rustige bestemmingen in Engeland is het Lake District National Park. Zoals de naam al doet vermoeden, herbergt het park talloze meren. Even aantrekkelijk zijn de vele bergen, genaamd fells, die het landschap bedekken. Bezoekers komen genieten van lange wandelingen tussen de heuvels en genieten van het uitzicht, en er is geen gebrek aan accommodatie in het park zelf.

Lake District National Park | Engeland
Lake District National Park | Engeland

10. Oulanka National Park

In Noord-Finland vind je het uitgestrekte groen en de schoonheid van het Oulanka National Park. Het park beschermt het land van de Sami-bevolking, die tot de 17e eeuw in het gebied leefde, jaagde en viste. Tegenwoordig betekent een bezoek aan het Oulanka National Park de kans om te wandelen langs de Karhunkierros, de meest populaire trekkingroute in heel Finland. Andere bezigheden in het park zijn bessen plukken, mountainbiken, kanoën op de vele rivieren en overnachten in de houten hutten die in het park staan.

Lees ook: 5x mooie nationale parken in Finland & reizen met de trein!

Oulanka National Park | Finland
Oulanka National Park | Finland

9. Gran Paradiso National Park

Midden in de Grajische Alpen van Noord-Italië ligt het Nationaal Park Gran Paradiso. Oorspronkelijk werd het park aangelegd om de steenbok te beschermen tegen stropers, aangezien het gebied het privé-jachtterrein van een koning moest zijn. Een deel van het park is bebost en er zijn ook meerdere gletsjers binnen de grenzen. Wandelen is populair in het hele park, met name op de top van de Gran Paradiso-berg, en er zijn ook prachtige uitzichten op nabijgelegen Alpentoppen zoals de Mont Blanc en de Matterhorn.8. Durmitor National Park

In Žabljak, Montenegro, ligt het Durmitor National Park. Durmitor wordt omgeven door rivierkloven en herbergt enorme pieken die onder scherpe hoeken oprijzen en een surrealistisch landschap van contrasten creëren. Een bezoek aan Durmitor National Park is populair onder degenen die de bergen willen beklimmen, de gletsjermeren willen bewonderen, skiën of zelfs snowboarden. Het is één van de minder bekende nationale parken in Europa maar ondanks haar relatieve onbekendheid absoluut het bezoeken waard.

Durmitor National Park | Montenegro
Durmitor National Park | Montenegro

7. Loch Lomond and the Trossachs

In het hart van Schotland ligt het Loch Lomond en het Trossachs National Park. Dit nationale park herbergt een aantal prachtige bergen zoals Ben More, Be Lomond en Stob Binnein. De West Highland Way is een wandelpad door Lock Lomond dat wandelaars naar verschillende spectaculaire uitkijkpunten brengt en de kans biedt om in afzondering te zijn midden in een prachtig groen landschap. Er zijn een handvol kleine dorpjes in het park waar je kunt stoppen voor een pint bier of een publunch voordat je naar de volgende stop op de paden gaat.

Loch Lomond and the Trossachs | Schotland
Loch Lomond and the Trossachs | Schotland

6. Triglav National Park

Het eenzame nationale park van Slovenië is Triglav National Park, en het omringt de berg Triglav, de hoogste berg van het land. Triglav National Park ligt in de Julische Alpen, wat betekent dat het zowel torenhoge bergen als weelderige valleien heeft. Het park staat met recht in de top van nationale parken in Europa. Water speelt een bepalende rol in het park, zowel om geografische redenen als om toeristische redenen. De rivieren Soča en Sava stromen van het park naar de Adriatische en Zwarte Zee, en de meren in het park zijn een belangrijke attractie voor zowel Sloveense inwoners als bezoekers van over de hele wereld.

Triglav National Park | Slovenië
Triglav National Park | Slovenië


5. Hohe Tauern National Park

Het nationale park Hohe Tauern omringt een bergketen met dezelfde naam in de centrale oostelijke Alpen in Oostenrijk. Het Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste natuurreservaat in de Alpen en herbergt toendra’s, bossen, gletsjers en watervallen. Wandelen door het park, of wandelen naar de toppen van grote toppen zoals Großglockner en Großvenediger, is zeker populair. Even aantrekkelijk is echter gewoon door het park rijden en door de bergen te snijden via buitengewone tunnels of langs de schilderachtige Großglockner Hochalpenstraße.

Hohe Tauern National Park | Oostenrijk
Hohe Tauern National Park | Oostenrijk

4. Ordesa National Park

Het Pyreneeëngebergte strekt zich uit over de grens tussen Frankrijk en Spanje, en dat is precies waar je het Ordesa National Park vindt. Het park heeft een prachtige groene vallei in het hart van bergtoppen, wat zorgt voor een werkelijk onvergetelijk uitzicht en geweldige wandelpaden in de schaduw van de torenhoge Pyreneeën. Slechts enkele van de dieren die in het Ordesa National Park worden gezien, zijn onder meer haviken, uilen, berggeiten en marmotten.

Ordesa National Park | Frankrijk en Spanje
Ordesa National Park | Frankrijk en Spanje

3. Vatnajokull National Park

Het prachtige Vatnajökull National Park is te vinden in IJsland, en in het midden is de Vatnajökull-gletsjer. Het hele park barst van de contrasten, inclusief besneeuwde bergtoppen, diepblauwe rivieren en zelfs enkele momenteel actieve geothermische gebieden. Hoogtepunten van het park zijn de gletsjerlagune van Jökulsárlón en de watervallen genaamd Svartifoss en Dettifosis. De meest populaire manier om het Vatnajökull National Park te verkennen is door te wandelen. Er zijn talloze campings voor degenen die in het park willen overnachten. Het park is totaal anders dan het gemiddelde nationale park in Europa maar daarom juist extra leuk om te bezoeken.

Vatnajokull National Park | IJsland
Vatnajokull National Park | IJsland

2. Picos de Europa National Park

De Picos de Europa (Toppen van Europa) herbergt een van ‘s werelds meest perfecte landschappen. In het noorden van Spanje is het park vernoemd naar de drie verschillende bergketens: de centrale, westelijke en oostelijke bergketens. Die worden allemaal doorsneden door met rivieren gevulde kloven. In de zeevaart was hun grootte de eerste indicatie van land voor mannen op zee. Het park herbergt gemakkelijk te navigeren en goed gemarkeerde paden, die de beste manier zijn gebleken om te genieten van de natuurlijke schoonheid van deze omgeving.Picos de Europa National Park | Spanje
Picos de Europa National Park | Spanje

Vanuit het park zijn veel uitzichtpunten op de zee te zien, aangezien de zee op slechts 20 kilometer afstand ligt. Anders kenmerken graslanden, lommerrijke bossen van beuken en eiken, scherpe rotsen, waterwegen, hoge toppen en diepe ravijnen het park. Niets is verboden terrein in de Top van Europa. Het is werkelijk buitengewoon.

1. Plitvice Lakes National Park

Midden in Kroatië ligt het prachtige Nationaal Park Plitvice Lakes. Het park is een bosreservaat dat vooral bekend staat om zijn reeks van 16 opmerkelijke terrasvormige meren. Elk van de meren is met elkaar verbonden door prachtige watervallen. De watervallen strekken zich helemaal uit tot een even prachtige kalkstenen kloof. Verharde wandelpaden en meer uitdagende paden slingeren rond deze meren en soms er dwars overheen, waardoor spectaculaire uitzichten ontstaan. Het is ook mogelijk om enkele van de grotten binnen te gaan. Op deze manier kun je de meren vanuit een uniek perspectief zien. Nationaal Park Plitvice Lakes is met recht één van de mooiste nationale parken in Europa en absoluut één die op je bucketlist thuishoort.

Tip: Meer geweldige plekken in Kroatië ontdekken? Lees dan onze blog over het mooiste strand van Kroatië, Pasjača Beach. Natuurlijk kan een stedentrip naar Dubrovnik ook niet ontbreken of lees onze artikelen over Šibenik, Krka National Park, Advent Zagreb (kerstmarkten), de nieuwe Pelješac brug of plan een geweldige rondreis langs alle hoogtepunten van Kroatië. Meer inspiratie nodig? Lees dan ons artikel over gratis kamperen in Kroatië.Plan hier je vakantie binnen Europa

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
23 Shares
23 Shares
Copy link