Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » 24 Must See’s in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist ✔

24 Must See’s in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist ✔

Afrika is een enorm continent en biedt talloze bestemmingen die het ontdekken waard zijn. Tijdens een reis door Afrika kun je de Masai Mara-bevolking in Kenia ontmoeten. Je kunt uitkijken over de vlaktes van de Serengeti of relaxen op een tropisch eiland. Afrika is divers en mooi, en er komt geen einde aan wat je daar kunt zien, doen en ontdekken. Als je je volgende Afrikaanse reis plant, zorg er dan voor dat je minstens één bestemming opneemt uit deze bucketlist met must sees in Afrika!

Plan hier je vakantie naar Afrika

1. Zanzibar – Tanzania

De archipel voor de kust van Tanzania is semi-autonoom en het is echt een unieke bestemming in Afrika. Zanzibar heeft een interessante mix van architectuur en in de steden zijn Arabische, Midden-Oosterse, Moorse en Indiase stijlen te vinden. Er zijn veel stranden van wereldklasse om uit te kiezen.

Zanzibar, Tanzania
Zanzibar, Tanzania

Zanzibar heeft ook een zeer levendige en goed bewaarde geschiedenis. Breng wat tijd door in de hoofdstad Stone Town, de thuisbasis van verschillende fantastische musea en het 17e-eeuwse fort.

Lees ook: Reisgids Zanzibar | Wat te zien en te doen, lekker eten + veel extra tips
Lees ook: Zanzibar, Tanzania | Schitterende stranden en een bijzondere geschiedenis

2. Victoria Falls – Zambia & Zimbabwe

Precies op de grens tussen Zambia en Zimbabwe ligt Victoria Falls, een ongelooflijke waterval aan de Zambezi-rivier. In Zimbabwe staan zowel de watervallen als de omliggende stad bekend als Victoria Falls. Over de grens in Zambia worden de watervallen Mosi-oa-Tunya genoemd.

Victoria Falls - Zambia & Zimbabwe
Victoria Falls – Zambia & Zimbabwe

Van december tot maart zijn de watervallen dramatischer omdat het ook het regenseizoen is. Naast het bewonderen van het uitzicht kan je ook genieten van Victoria Falls door te kanoën of raften. Een romantische cruise bij zonsondergang onder de watervallen maken, is ook erg populair.

Lees ook: Victoria Falls | De ultieme waterval voor je bucketlist

3. Ait Benhaddou – Marokko

Aan de rand van het Hoge Atlasgebergte in Marokko ligt de ongelooflijke stad Ait Benhaddou. Ait Benhaddou staat ook wel bekend als Mud Brick City. De stad was vroeger een toevluchtsoord voor reizigers die tussen de Sahara en de stad Marrakesh reisden.

Ait Benhaddou, Marokko
Ait Benhaddou, Marokko

Tijdens een bezoek aan Ait Benhaddou kun je de lemen gebouwen bezichtigen. De oude graanschuur op de heuvel van de stad is leuk om te verkennen en ook het mausoleum van Ben-Haddou is een aanrader om te bezoeken.

4. Nationaal Park Isalo – Madagascar

Net voor de kust van Mozambique in de wateren van de Indische Oceaan, ligt het eiland Madagaskar. Op Madagaskar is veel te zien en te doen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het Isalo National Park. Binnen het park heb je toegang tot een breed scala aan landschappen. Wees voorbereid op het spotten van enorme canyons, prachtige palmboom oases en unieke zandsteenformaties.

Isalo National Park, Madagaskar
Isalo National Park, Madagaskar

De beste manier om Isalo National Park te zien is met een begeleide tour. Veel mensen kiezen ervoor om ‘s nachts te kamperen om de once-in-a-lifetime ervaring te verbeteren. De sterrenhemel is hier door het de afwezigheid van lichtvervuiling magisch.

5. Lake Malawi – Malawi, Tanzania & Mozambique

Een van de grootste watermassa’s in Afrika is het Malawimeer. De naam doet al vermoeden, het ligt voor een groot deel binnen de grenzen van Malawi. Het meer strekt zich ook uit tot de landen Tanzania en Mozambique. Als je Lake Malawi goed wilt zien bezoek dan Lake Malawi National Park, gelegen aan de zuidkant van het meer zelf.

Lake Malawi, één van de must sees in Afrika
Lake Malawi, één van de must sees in Afrika

Er zijn kilometerslange wandelmogelijkheden in het park. Ook zijn er talloze uitkijkpunten waar je het meer kunt bewonderen en spectaculaire foto’s kunt maken, vooral met zonsondergang.

6. Etosha Nationaal Park – Namibië

Het op een na grootste wildreservaat in Namibië is het Etosha National Park. Het is gemaakt rond de Etosha-zoutpan waar veel dieren samen komen. Hierdoor is het nationale park een spectaculaire plek om dieren in het wild te zien.

Een Olifant in Etosha, Namibië
Een Olifant in Etosha, Namibië

Neem zeker een verrekijker mee, want je kunt zebra’s, springbokken, leeuwen, giraffen, olifanten en meer zien. Er zijn drie rustkampen aangewezen voor bezoekersaccommodatie, zodat je deze geweldige dieren 24/7 kunt zien.

Lees ook: De 11 mooiste nationale parken in Namibië
Lees ook: Roadtrip Namibië | Etosha, Waterberg en Okonjima National Park

7. Lalibela – Ethiopië

De stad Lalibela in Ethiopië staat bekend als een bedevaartsstad. Lalibela heeft 11 monolithische uit rotsen gehouwen kerken. Stuk voor stuk zijn ze fascinerend om te verkennen. De meeste inwoners zijn Egyptisch orthodox christen en de meeste kerken zijn gebouwd in de 12e en 13e eeuw.

Must sees in Lalibela, Ethiopië, Afrika: De Bet Giyorgis kerk
Must sees in Lalibela, Ethiopië, Afrika: De Bet Giyorgis kerk

Als je maar tijd hebt voor een rondleiding door één kerk in Lalibela, kies dan voor Bet Giyorgis. Deze kerk heeft de vorm van een kruis en is op spectaculaire wijze volledig uit de rots gehouwen.

8. Virunga Nationaal Park – DR Congo

Nabij de oostgrens van de Democratische Republiek Congo op slechts enkele minuten van Oeganda, ligt Virunga National Park. Virunga werd in 1925 opgericht door de Belgische koning Albert. Het was het allereerste nationale park van Afrika. Terwijl stroperij in het verleden een ernstig probleem was in het park, is het nu een groeiende toeristische bestemming.

Gorilla, Virunga Nationaal Park
Gorilla, Virunga Nationaal Park

Het Virunga National Park is het meest bekend om zijn berggorilla’s. Je kunt ook de Tongo-chimpansees zien of zelfs een trektocht maken naar de top van de Nyiragongo-vulkaan. Wie vroeg opstaat of ‘s nachts op pad gaat kan zelfs ‘s werelds grootste lavameer zien gloeien.

9. Fish River Canyon – Namibië

De ongelooflijke Fish River Canyon in Zuid-Namibië is een van ‘s werelds grootste canyons. Het is een spectaculaire, adembenemende scène om te aanschouwen. Als een van de natuurlijke wonderen van Afrika is Fish River Canyon een van de populairste attracties van het land.

Fish River Canyon, Namibië
Fish River Canyon, Namibië

Je kunt langs de Fish River Canyon Trail hiken als je zin hebt in avontuur. Je kunt ook een mooie panoramische vlucht maken om de veelkleurige rotskloof te bewonderen.

10. Merzouga – Marokko

Hoewel Merzouga een klein dorp is, is het een populaire bestemming voor reizigers in Marokko. Merzouga, gelegen in de Sahara-woestijn, wordt omgeven door enorme zandduinen die bekend staan als de Erg Chebbi. Een groot deel van de lokale bevolking is Berbers, een groep die traditioneel nomadisch is.

Must sees in Afrika: Merzouga, Marokko
Must sees in Afrika: Merzouga, Marokko

Boek een kameelsafari door de duinen om de traditionele Berberse levensstijl te zien. Naast het bekijken van de nomadische woestijnlevensstijl, kun je vogels kijken in de lente. In de lente trekt een een breed scala aan vogels door het gebied.

Lees ook: Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights

11. Black River Gorges NP – Mauritius

Een ander van de ongelooflijke eilanden in de Indische Oceaan, gelegen net buiten de oostkust van Afrika, is Mauritius. Mauritius staat bekend om de stranden en het tropische weer. Ook is het de thuisbasis van het prachtige Black River Gorges National Park.

Black River Gorges Nationaal Park, Mauritius
Black River Gorges Nationaal Park, Mauritius

Het park is relatief nieuw, opgericht in 1994 om de natuurlijke schoonheid van het eiland te beschermen. Tijdens je bezoek kun je langs prachtige paden wandelen. Er is een breed scala aan inheemse dieren in het wild te zien. Ook zijn er verschillende, prachtige watervallen te ontdekken.

Plan hier je vakantie naar Afrika

12. Mount Kilimanjaro – Tanzania

In het uiterste noorden van Tanzania, vlakbij de Keniaanse grens, ligt de beroemde Kilimanjaro. De top is de hoogste in Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Voor veel reizigers is Mount Kilimanjaro een bucketlist item om af te vinken.

Bucketlist must sees in Afrika: Mount Kilimanjaro - Tanzania
Bucketlist must sees in Afrika: Mount Kilimanjaro – Tanzania

De zeer fitte onder ons kunnen naar de top van de Kilimanjaro klimmen. Er zijn ook andere manieren om de omgeving te verkennen. Er zijn verschillende kortere, gemakkelijkere wandelingen rond de voet van de berg. Rondrom de berg zijn met enkele prachtige watervallen en veel geweldige landschappen te bewonderen.

13. Praslin – Seychellen

Praslin is het op een na grootste van de tropische eilanden van de Seychellen. Het eiland is bezaaid met luxe resorts. De twee belangrijkste attracties op het eiland zijn Anse Lazio en het natuurreservaat Vallée de Mai. Anse Lazio is een prachtig strand met helder water en geweldige mogelijkheden om te snorkelen.

Witte stranden op de Seychellen
Witte stranden op de Seychellen

Het natuurreservaat Vallée de Mai is een palmbos dat goed bewaard is gebleven. Het dient als thuis voor talloze reptielen en vogels, waaronder de zeer zeldzame Seychelles Black Parrot.

14. Chobe National Park – Botswana

Ook Botswana heeft prachtige natuurgebieden. Wie naar Afrika reist komt hier grotendeels voor de vele prachtige dieren. Daar waar je in Zuid-Afrika absoluut naar het Kruger Park wil afreizen, is het in Botswana Chobe National Park. Chobe is de absolute Safari hotspot van het land en je kunt dit park dan ook echt niet overslaan tijdens je reis door het land.

Olifanten in Chobe National Park, Botswana
Olifanten in Chobe National Park, Botswana

Een fantastische en onvergetelijke manier om de Chobe National Park te verkennen is met een boot. De enorme hoeveelheid dieren langs de rivier maakt het gemakkelijk om veel verschillende soorten in slechts één dag te spotten. Complete dierenfamilies wandelen hier langs het water.

15. Bwindi Nationaal Park – Oeganda

Als je geïnteresseerd bent in het zien van zeldzame dieren in het wild, dan moet het Bwindi National Park in Oeganda zeker op je lijstje met must sees in Afrika. Je hebt hiervoor wel een vergunning nodig van de Uganda Wildlife Authority. Met een vergunning kun je zowel naar Buhoma als Nkoringo en kajakken op prachtige meren.

Een gorilla in Bwindi, Oeganda
Een gorilla in Bwindi, Oeganda

De belangrijkste attractie is echter het volgen van gorilla’s. Het Bwindi Impenetrable Forest is een van de beste plekken ter wereld om berggorilla’s in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

16. Kruger Nationaal Park – Zuid-Afrika

Het bekendste van de vele parken in Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Het park is genoemd naar de voormalige Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger. Het park heeft drie hoofddoelen: instandhouding, onderwijs en toerisme. Het mogelijk is om een vergunning aan te schaffen om het park zelf te verkennen. Toch geven de meeste bezoekers er de voorkeur aan om deel te nemen aan een rondleiding of safari.

Must see in Afrika: Kruger Nationaal Park - Zuid-Afrika
Must see in Afrika: Kruger Nationaal Park – Zuid-Afrika

Een van de top attracties van het Kruger National Park is het uitkijkpunt Crocodile River. Het dorp uit de ijzertijd dat bekend staat als Masorini. Hier vind je doorgaans een overvloed aan de Big Five: leeuwen, buffels, neushoorns, Afrikaanse olifanten en luipaarden.

Lees ook: Zuid-Afrika | Kruger Park en tips voor een klein budget

17. Masai Mara National Reserve – Kenia

Afrika wordt bewoond door veel verschillende bevolkingsgroepen, maar weinigen zijn zo fascinerend als de Masai. Deze groep is eigenaar van het Masai Mara National Reserve in het zuiden van Kenia. Elk jaar komen duizenden toeristen om het landschap en de natuur te verkennen.

Masai Mara National Reserve - Kenia
Masai Mara National Reserve – Kenia

Lees ook: Roadtrip Afrika met scooter en auto | 62.000km – de introductie

Naast het zien van alles, van neushoorns tot leeuwen, kun je een lokaal dorp bezoeken om meer te weten te komen over de Masai Mara-cultuur, keuken, gebruiken en kleding.

18. Marrakesh – Marokko

Na de hoofdstad Rabat en Casablanca is Marrakech de grootste stad van Marokko. Het zijn de meest populaire bestemmingen van het land, omdat het zo’n opwindende stad is met een oude geschiedenis en verbazingwekkende architectuur. De historische wijk van Marrakesh wordt de medina genoemd.

Marrakesh, Marokko
Marrakesh, Marokko

Het belangrijkste plein is het bruisende Djemaa El-Fna. Het plein staat bekend om haar slangenbezweerders en acrobaten die je kunt zien terwijl je door winkels slentert en snackt van lokale culinaire hoogstandjes. Je kunt ook souks of openluchtmarkten bezoeken en daarna ontspannen in een lokale hamam of spa.

19. Luxor – Egypte

De oude stad Luxor in Egypte wordt door de rivier de Nijl in tweeën gedeeld. Op de oostelijke oever vind je de beroemde Luxor tempel en unieke musea zoals het Luxor Museum en het Mummie museum.

Luxor, Egypte. Eén van de must sees in Afrika
Luxor, Egypte. Eén van de must sees in Afrika

Aan de overkant van de Nijl op de Westelijke Jordaanoever kun je zowel de Vallei der Koningen als de Vallei der Koninginnen verkennen. De Vallei der Koningen is een van de meest iconische bestemmingen in Afrika. Het diende als de begraafplaats van veel Egyptische koningen.

20. Ngorongoro Conservation Area – Tanzania

Het natuurreservaat dat bekend staat als het Ngorongoro Conservation Area is een van de vele attracties van Tanzania. Het gebied is vernoemd naar de Ngorongoro Crater, een vulkanische caldera in het midden van het reservaat. De krater is een hoogtepunt, net als het steile ravijn genaamd Oldupai Gorge.

Must sees in Afrika: Ngorongoro, Tanzania
Must sees in Afrika: Ngorongoro, Tanzania

Het beschermde gebied is voor natuurliefhebbers een van de beste plekken om te bezoeken in Afrika. Enkele dieren die je tijdens je bezoek kunt spotten zijn de Afrikaanse buffel, zwarte neushoorn, nijlpaard, blauwe gnoe en zelfs af en toe een Tanzaniaanse cheetah.

21. Kaapstad – Zuid-Afrika

De hoofdstad van Zuid-Afrika is Kaapstad. Kaapstad is een buitengewone, historische en bruisende stad die vernoemd is naar haar ligging aan Kaap de Goede Hoop. Om de geschiedenis van Kaapstad te leren kennen, moet je ongelooflijke bezienswaardigheden bezoeken. Bijvoorbeeld de kleurrijke huizen in de wijk Bo-Kaap en Robbeneiland, waar ooit politieke gevangenen zoals Nelson Mandela werden vastgehouden.

Kaapstad, Zuid-Afrika
Kaapstad, Zuid-Afrika

Een van de belangrijkste natuurlijke attracties is de Tafelberg. De Tafelberg biedt een adembenemend uitzicht over Kaap de Goede Hoop en de uitgestrekte stad. Je kunt de Tafelberg beklimmen of een ritje maken met de kabelbanen.

22. Djenne – Mali

Waarschijnlijk de meest historische stad in heel Mali is Djenne. De stad diende als een belangrijk element van de trans-Sahara-goudhandel. Djenne is nog steeds een regionaal knooppunt dankzij de indrukwekkende wekelijkse markt die inwoners uit alle omliggende gebieden verzamelt.

Lemen bakstenen Moskee, Djenne, Mali
Lemen bakstenen Moskee, Djenne, Mali

Verreweg het meest verbazingwekkende monument in de stad is de Grote Moskee. Het grootste gebouw van lemen baksteen ter wereld. De islamitische moskee dateert uit de 13e eeuw, hoewel deze pas in 1907 officieel werd voltooid.

23. Gizeh Necropolis – Egypte

Als je altijd al de piramides in Egypte hebt willen zien, maak dan van Gizeh je volgende reisbestemming. Gizeh is de toegangspoort tot de meest iconische bouwwerken van Egypte, en het ligt zeer dicht bij de stad Caïro. Terwijl je in Gizeh bent, kun je de Grote Piramide van Khufu binnenstappen. Het is het laatst overgebleven bouwwerk van de zeven oude wereldwonderen.

Must sees in Afrika: Gizeh Necropolis - Egypte
Must sees in Afrika: Gizeh Necropolis – Egypte

Je kunt ook de sfinx, verschillende kleinere piramides en een aantal ongelooflijke musea bezoeken. De musea helpen de rol van deze piramides en hun betekenis in de Egyptische geschiedenis verklaren.

24. Serengeti Nationaal Park – Tanzania

We sluiten deze geweldige bucketlist af met de Serengeti. In Noordoost-Tanzania ligt namelijk het Serengeti National Park, een van de meest ongelooflijke beschermde gebieden van Afrika. De naam Serengeti betekent eindeloze vlaktes, en dat is precies wat je in het park zult vinden. Elk jaar trekken meer dan een miljoen gnoes en meer dan 200.000 zebra’s door de vlaktes.

Lees ook: Wat is de Grote Migratie? | Informatie, prachtige beelden en tips

Serengeti Nationaal Park - Tanzania
Serengeti Nationaal Park – Tanzania

Wanneer je het Serengeti National Park bezoekt, kun je dieren in het wild zien, zoals cheeta’s, leeuwen, luipaarden, giraffen, buffels, gazellen en nog veel meer. Tochten met een heteluchtballon en fotosafari’s zijn beide ongelooflijke manieren om het meeste uit de Serengeti te halen.

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
28 Shares
28 Shares
Copy link