Wereldreizigers.nl
hoeveel landen telt afrika | Alle landen in Afrika | Wereldreizigers.nl

Wereldwijs | Hoeveel landen telt Afrika? Lijst met landen + aantal inwoners

Hoeveel landen telt Afrika? Wat is het aantal inwoners per land? Wat is het grootste land in Afrika? Allemaal leuke vragen waar wij een antwoord op hebben! Op deze pagina vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over Afrika maar ook een overzichtelijke tabel met alle landen in Afrika + het aantal inwoners per land. Ben je klaar om wereldwijs te worden?

Opmerking: We updaten deze pagina jaarlijks zodat de statistieken zo dicht mogelijk bij de laatste schattingen blijven. Laatste update van het aantal landen en inwoners van Afrika: 14 juli 2023

Afrika heeft duidelijke grenzen

Omgeven door water van alle kanten is Afrika een continent met duidelijke grenzen. In het noorden wordt het gescheiden van Europa door de Middellandse Zee. In het noordoosten wordt het gescheiden van Azië door het Suezkanaal en de Rode Zee. Vanuit het oosten en zuidoosten wordt het omgeven door de Indische Oceaan en vanuit het westen door de Atlantische Oceaan.

Een luipaard in Botswana, Afrika
Een luipaard in Botswana, Afrika

Het trans-continentale land in Afrika

Het transcontinentale land (wat in feite betekend dat het land op niet één maar twee continenten ligt) in deze regio is Egypte. Egypte heeft namelijk ook een klein deel van zijn grondgebied in Azië. In onderstaande afbeelding is dat goed te zien. Politiek gezien is Egypte een lid van de Afrikaanse Unie.

Kaart van Afrika met landen

Kaart van Afrika met alle landen
Kaart van Afrika met alle landen

Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist

Het grootste land in Afrika

Van de Afrikaanse landen is Algerije het grootst. Met 2.381.741 km² beslaat het 7% van het grondgebied van het continent. Op de 2e plaats volgt de Democratische Republiek Congo op de voet met 2.344.858 km².

Het kleinste land in Afrika

Het kleinste land in Afrika is de Seychellen. Een wereldberoemde luxe strandvakantiebestemming met 115 eilanden die zich uitstrekken langs de oostkust van het vasteland. Het land beslaat in zijn geheel slechts 455 km².

Seychellen, Afrika
Seychellen, Afrika

De dichtst bevolkte landen in Afrika

Met maar liefst 206 miljoen inwoners is Nigeria het land met de meeste inwoners. Omdat Nigeria een grote oppervlakte beslaat komt het land niet voor in de top 3 van meest dichtbevolkte landen in Afrika. Welke landen dat wel zijn zie je hieronder:

1. Mauritius

Mauritius is een eilandland dat 1200 kilometer van het Afrikaanse vasteland ligt. Het land bestaat uit vier eilanden: Mauritius, Rodrigues, Saint Brandon en Agalega. Mauritius heeft 1.264.000 inwoners, waarvan 1.219.265 op het hoofdeiland Mauritius. Omdat het land slechts een oppervlakte van 1.260 km² beslaat, vertaalt dit zich naar een bevolkingsdichtheid van ongeveer 1.000 personen per km², de hoogste in Afrika. De bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan het kleine gebied van het eiland.

Mauritius, Afrika
Mauritius, Afrika

2. Rwanda

Rwanda is een klein land in het centrale deel van Afrika. Het land grenst aan de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Burundi en Tanzania. Rwanda is een van de kleinste landen ter wereld met een oppervlakte van 1.669 km². Rwanda heeft een bevolking van meer dan 11 miljoen mensen. Dat vertaalt naar een bevolkingsdichtheid van 720 personen per km², de op een na hoogste bevolkingsdichtheid in Afrika. De meerderheid van de bevolking woont in de landelijke regio’s van het land, waarbij Rwanda weinig grote steden heeft. De grootste stad is Kigali met ongeveer 1 miljoen inwoners.

Lees ook: Zanzibar, Tanzania | Schitterende stranden en een bijzondere geschiedenis

Rwanda, een dicht bevolkt land in Afrika
Rwanda, een dicht bevolkt land in Afrika

3. Burundi

Burundi is ook een klein Afrikaans land gelegen in het centrale deel van het continent. Het land grenst aan Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Tanzania. Burundi grenst ook aan het Tanganyika meer in de zuidwestelijke regio. Burundi heeft een totale oppervlakte van 17.200 km² en een bevolking van 11,1 miljoen mensen. Dat vertaalt zich naar de op twee na hoogste bevolkingsdichtheid in Afrika van 702 personen per km². De bevolking is overwegend landelijk en 87% van de bevolking woont op het platteland van het land.

Burundi, een dicht bevolkt land in Afrika
Burundi, een dicht bevolkt land in Afrika

De dunst bevolkte landen in Afrika

1. Botswana

Botswana is een Afrikaans land in het zuidelijke deel van het continent. Het land heeft een oppervlakte van 362,576 km² met meer dan 70% daarvan in de Kalahari-woestijn. Botswana is een van de minst bevolkte landen in Sub-Sahara Afrika met een bevolking van ongeveer 2,1 miljoen mensen. Omdat het grootste deel van het land droog is, is Botswana een van de meest dunbevolkte landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is slechts 15,36 personen per km². De hoofdstad van het land, Gaborone, herbergt 10% van de totale bevolking.

Botswana, het land van de Bosjesmannen
Botswana, het land van de Bosjesmannen

2. Libië

Libië is een Afrikaans land in het noorden van het continent. Het land wordt begrensd door de Middellandse Zee, Algerije, Tunesië, Niger, Egypte, Soedan en Tsjaad. Libië is een van de grootste landen in Afrika met een oppervlakte van 1.086.979 km². Omdat het land 6,4 miljoen mensen telt vertaald dat zich naar een bevolkingsdichtheid van 14,7 personen per km², de op een na laagste in Afrika. De lage bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan de afgelegen ligging van het land, waarbij een groot percentage van het land bedekt is met woestijn.

Een Oase in Libië
Een Oase in Libië

3. Namibië

Namibië is een Afrikaans land gelegen aan de zuidwestelijke rand van het continent. Het land heeft een oppervlakte van 510.035 km² en is daarmee een van de grootste landen in zuidelijk Afrika. Namibië heeft echter een kleine bevolking van ongeveer 2,1 miljoen mensen, wat zich vertaalt naar een bevolkingsdichtheid van 10,5 personen per km², de laagste in Afrika en de tweede laagste ter wereld. De lage bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan de dorre natuur van het grootste deel van het land.

Zebra's in Namibië
Zebra’s in Namibië

Alle landen in Afrika (lijst)

UPDATE: 14 juli 2023

Hieronder de lijst met alle landen in Afrika, inclusief het aantal inwoners per land volgens de laatste schattingen (juli 2024) van https://www.worldometers.info/.

#LandPopulatieRegio
1Algerije46,3 miljoenNoord-Afrika
2Angola36,2 miljoenMidden-Afrika
3Benin13 miljoenWest-Afrika
4Botswana2,5 miljoenZuid-Afrika
5Burkina Faso22,7 miljoenWest-Afrika
6Burundi13 miljoenOost-Afrika
7C.A. Republiek5 miljoenMidden-Afrika
8Comoren0,9 miljoenOost-Afrika
9Congo6 miljoenMidden-Afrika
10Congo-Kinshasa98,5 miljoenMidden-Afrika
11Djibouti1 miljoenOost-Afrika
12Egypte108,5 miljoenNoord-Afrika
13Equatoriaal-Guinea1,5 miljoenMidden-Afrika
14Eritrea3,7 miljoenOost-Afrika
15eSwatini (Swaziland)1,2 miljoenZuid-Afrika
16Ethiopië124 miljoenOost-Afrika
17Gabon2,4 miljoenMidden-Afrika
18Gambia2,6 miljoenWest-Afrika
19Ghana33,1 miljoenWest-Afrika
20Guinee14,3 miljoenWest-Afrika
21Guinee-Bissau2 miljoenWest-Afrika
22Ivoorkust28,5 miljoenWest-Afrika
23Kaapverdië0,6 miljoenWest-Afrika
24Kameroen28,6 miljoenMidden-Afrika
25Kenia57,5 miljoenOost-Afrika
26Lesotho2,2 miljoenZuid-Afrika
27Liberië5,4 miljoenWest-Afrika
28Libië7,2 miljoenNoord-Afrika
29Madagaskar30 miljoenOost-Afrika
30Malawi20,7 miljoenOost-Afrika
31Mali22,1 miljoenWest-Afrika
32Marokko38,3 miljoenNoord-Afrika
33Mauritanië4,7 miljoenWest-Afrika
34Mauritius1,3 miljoenOost-Afrika
35Mozambique34,1 miljoenOost-Afrika
36Namibië2,7 miljoenZuid-Afrika
37Niger27,1 miljoenWest-Afrika
38Nigeria206 miljoenWest-Afrika
39Rwanda14 miljoenOost-Afrika
40Sao Tomé en Principe0,2 miljoenMidden-Afrika
41Senegal18,1 miljoenWest-Afrika
42Seychellen0,1 miljoenOost-Afrika
43Sierra Leone8,5 miljoenWest-Afrika
44Soedan47,1 miljoenNoord-Afrika
45Somalië17,3 miljoenOost-Afrika
46Tanzania65,3 miljoenOost-Afrika
47Togo8,9 miljoenWest-Afrika
48Tsjaad18,4 miljoenMidden-Afrika
49Tunesië12,2 miljoenNoord-Afrika
50Uganda50,5 miljoenOost-Afrika
51Zambia20 miljoenOost-Afrika
52Zimbabwe15,5 miljoenOost-Afrika
53Zuid-Afrika61,6 miljoenZuid-Afrika
54Zuid-Soedan11,6 miljoenOost-Afrika

2023 update – Snelst groeiende landen in Afrika

We hebben bij de 2023 update grote verschillen waargenomen in de bevolkingsgroei van Afrikaanse landen. Zo zijn er landen die qua populatie nauwelijks gegroeid zijn, zoals Mauritius, Tunesië, en de Seychellen. Daar tegenover staan een aantal Afrikaanse landen die jaarlijks miljoenen nieuwe inwoners erbij tellen. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 3,84% is Nigeria percentueel gezien het snelst groeiende land in Afrika. In absolute cijfers is Nigeria het snelst groeiende land. Met een jaarlijks bevolkingsgroei van 2,6% op ruim 206 miljoen inwoners groeit de bevolking jaarlijks met meer dan 5 miljoen inwoners.

Ter vergelijking: Nederland en andere moderne west Europese landen, hebben een bevolkingsgroei van ongeveer 0,5 tot 0,7% per jaar.

Meest populaire reisbestemmingen in Afrika

Ondanks het vele negatieve nieuws wat je vaak op de televisie ziet, is de veiligheid in Afrika in de meeste landen goed genoeg om te kunnen reizen. Kleurrijk Marokko is in de eerste plaats een van de meest populaire reisbestemmingen in dit deel van de wereld, de tweede plaats behoort tot Zuid-Afrika, gevolgd door Egypte en Tunesië.

Wil je meer weten over Afrika of de wereld? Lees dan onze pagina met Informatie over de wereld of neem eens een kijkje in onze Wereldwijs categorie. Zie je daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

2 comments

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
302 Shares
302 Shares
Copy link