Wereldreizigers.nl
Koala in Australië

Wildlife spotten | 10 Wildlife ervaringen voor je bucketlist! ✔️

Vind jij één van de leukste dingen op vakantie ook het spotten van wildlife? Ik wel in ieder geval! En nu denk je bij wilde dieren wellicht aan een safari in Afrika, maar er zijn natuurlijk meer plaatsen waar je wildlife kunt spotten. Ik ben Maaike van Reisgelukjes.nl, en ik neem je mee naar mijn top-10 reiservaringen met wilde dieren. En geef je tips waar ook jij deze dieren zou kunnen zien!

Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist ✔️
Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

1. Leeuwen spotten | Kruger Park

Wat is het ook een magnifiek dier: de leeuw. Natuurlijk staat deze verdiend op één. En natuurlijk spot je deze op safari in Afrika. Eén van de makkelijkste en goedkoopste manieren om dit zelf te doen is met een self-drive safari door het Krugerpark. Met hun schutkleuren zijn leeuwen lastig zelf te spotten, maar daar waar veel auto’s stoppen zie je vaak deze koning van het dierenrijk.

Leeuw in Kruger Park
Leeuw in Kruger Park

Eén van de leukste manieren om ze te zien is tijdens de avondsafari die je via SAN Parks in het Kruger Park kunt boeken. Want wat is er indrukwekkender dan het zien van een groepje leeuwen die vlak voor de verhoogde open safari-auto liggen te soezen op het nog warme asfalt? Vooral als er eentje op staat, brult en een rondje om de auto begint te lopen!

2. Walvissen spotten | Tenerife

De nummer 2 van deze verkiezing geef ik aan de walvis. Walvissen zijn de grootste levende dieren op aarde en het is zo indrukwekkend om deze te zien! Of te horen zingen, zoals ik dat deed tijdens een snorkeltrip in Mozambique. Ook zagen we bultruggen met hun kalveren vlak voor de kust van Sydney. Walvissen zien kan ook dichterbij huis, bijvoorbeeld in de zeestraat tussen Gran Canaria en Tenerife.

Walvissen spotten in Tenerife
Walvissen spotten in Tenerife

Wil je walvissen zien, is het wel belangrijk van te voren uit te zoeken wanneer het walvisseizoen voor je bestemming is. En of je ze vanaf de kust kunt zien zoals in Zuid-Afrika en Mozambique. Of je beter een boottrip kunt boeken zoals in Australië en op de Canarische eilanden. Vaak zie je dan ook nog dolfijnen.

3. De Savanne-olifant spotten | Kruger Park

Oké, waargebeurd verhaal: voor onze reis door Zuid-Afrika hadden we een grote 4×4 gehuurd. Een collega liet mij filmpjes zien van kleinere auto’s die door olifanten omver werden geholpen: ‘Ben je daar niet bang voor?’ Tuurlijk niet, want we hebben een stoere auto gehuurd! Totdat we in het Krugerpark daadwerkelijk door een kudde olifanten moesten rijden. Links stond de matriarch (de grote, wijze oma-olifant) en rechts van de weg een kalfje. Heel schattig ja. Alleen is oma meer dan 2,5 meter hoog. Ze draaide zich naar ons om en begon woest met haar oren te flapperen.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Zuid-Afrika | Panorama’s en wildlife

Savanne-olifant in Krugerpark
Savanne-olifant in Krugerpark

Hint begrepen, dus we hebben de auto snel in de achteruit gezet. Wat nu? Er waren geen andere auto’s in de buurt en er was maar één weg. 10 minuten later probeerden we het nogmaals en toen bleef ze rustig. We zijn nadat we de kudde passeerden heel hard weggereden.

4. De Kolibrie spotten | Zuid Amerika

Ik ben niet echt een vogelkenner, maar bepaalde vogels zijn altijd leuk om in het wild te zien: zwanen, roodborstjes, arenden, papegaaien en… de kleine kolibries. Als je naar Amerika op vakantie gaat, en dan met name Zuid-Amerika, is de kans groot dat je ze ziet. De kans dat je ze mooi op de foto kunt zetten, is een stuk kleiner, want ze bewegen constant. Ook zijn ze zo’n 5 centimeter en wegen ongeveer 5 gram.

Kolobrie in Zuid-Amerika
Kolibrie in Zuid-Amerika

We hadden tijdens onze reis door Mexico, Guatemala en Belize al een paar keer geprobeerd er eentje mooi op de foto te krijgen. Op een middag zaten we op een terras en vloog er een kolibrie om ons heen. We wisselden snel de zoomlens en ik zei tegen mijn man: laat mij eens proberen. In één keer dit shot. En het kolibrietje vloog weer door.

5. De G’day Koala spotten | Australië

Waar te beginnen met wildlife spotten in Australië? In dit land kun je zoveel bijzondere dieren spotten! Kangoeroes, maar die kun je eigenlijk overal op dit continent wel zien. Enorme zeekrokodillen van 7 meter in het Noorden: maar als je geluk hebt zie je die juist niet in het wild (hoogstens een paar schubben vanaf een boot). Dat streepje dat we bij zonsopgang door het water zagen glijden, dat moet wel een vogelbekdier zijn geweest… En na dagen onze ogen uit de kassen kijken, hadden we nog steeds geen casuaris gezien. 

Koala in Australië
Koala in Australië

Uiteindelijk kies ik toch voor de koala. Vergis je namelijk niet: het duurde 4 weken voordat we onze eerste wilde koala’s hadden gespot. Ze zijn namelijk niet overal op dit enorme eiland te vinden en dan worden zo ook nog eens met uitsterven bedreigd. Onze eerste echte poging in de buurt van Noosa liep dan ook op niets uit. Maar in de buurt van Cape Otway bij Melbourne zagen we het zoveelste waarschuwingsbord voor koala’s. En deze keer zagen we zowaar eindelijk echt koala’s. Alleen, in een groepje, met jong en eentje stak zelfs de weg over zodat we hem goed konden bestuderen.

Lees ook: Het Wilde Westen van West-Australië | Een alternatieve rondreis route!

6. Zeekoeien spotten | Belize

Nou, daar hoor je toch nooit iemand over: snorkelen met zeekoeien en er zijn ook niet zoveel plaatsen ter wereld waar dit kan: Florida, Belize en delen van de Cariben. Maar echt: zet dit op je bucketlist, want dat is zo cool! Een beetje schuw zijn ze wel, dus je hebt geen garantie op het afstrepen van deze bezienswaardigheid. 

Zeekoeien (manatees) in Belize
Zeekoeien (manatees) in Belize

Toen wij op Caye Caulker Belize waren, gingen we mee met een snorkeltrip. De eerste zeekoe die we zagen verdween meteen. Onze gok: naar de rand van het rif snorkelen in de hoop daar meer kans te hebben. Net toen we op wilden geven, zagen we een zeekoe drijven. We bleven rustig dobberen. Toen we besloten terug naar de boot te zwemmen, kwam er nog eentje aan. En ze begonnen met een intrigerende paringsdans, net alsof we middenin in een natuurdocumentaire zaten. Na een paar minuten besloten we om ze maar wat meer privacy te gunnen.

Lees ook: Mooiste duikspots ter wereld | Onze top 5

7. Plompe Lori spotten | Thailand

Bij Thailand denk je misschien niet meteen aan jungle. Toch is dat wat je gaat ontdekken tijdens een wandelsafari in Nationaal Park Khao Sok, in het donker! Wanneer alle dieren die je normaal niet ziet en waarschijnlijk ook niet kent op pad gaan. Ja, een beetje spannend is het wel. Want je ziet bijvoorbeeld cateye snakes in de bomen hangen en andere kruipende en sluipende beestjes.

Avond safari in de jungle
Avond safari in de jungle

Maar gelukkig is er een gids bij die je op al het moois wijst en je beschermt mocht dat nodig zijn. Eén van de meest bijzondere beesten die we zagen was een plompe lori. Daar hadden we nog nooit van gehoord en die bij het zien van de zaklamp klom deze zeldzame halfaap zo snel mogelijk de boom weer in. 

8. Nijlpaarden & Zebra’s spotten | Swaziland

En ook wildebeesten en nyala-antilopes. Met in het water nog krokodillen en nijlpaarden. Dit is het out-of-Africa gevoel in een prachtige omgeving! En dit alles deden we ter paard! Ik heb wel vaker paardgereden op vakantie, maar dit was echt een onvergetelijke ervaring. Waar je tussen de zebra’s en andere wilde dieren kan paardrijden? In het Mlilwane resort in Swaziland.

Paardrijden met Zebra's in Swaziland
Paardrijden met Zebra’s in Swaziland

Ben je niet zo van het paardrijden, dan mag je hier ook vrij wandelen tussen het ‘relatief ongevaarlijke’ wild. Meld wel even aan de receptie dat je op pad gaat, want het blijft de natuur. Zo kwamen wij terecht in een gevecht tussen twee impala’s. Best pijnlijk als je aan één van die horens wordt gespietst.

9. Weedy Sea Dragons spotten | Australië

Ik hoor je al denken: Weedy Zee Wattes? Terecht. De kans is groot dat je nog nooit van dit enorme kleurrijke zeepaardje hebt gehoord. Het leeft namelijk alleen in Australië, en dan ook nog eens alleen bij de zuid en zuid-westkust. Wij zagen ze bij de Portsea-pier. Daar huurden we dikke wetsuits, want in oktober is het zeewater daar ook gewoon heel koud.

Weedy sea Dragon in Australië
Weedy sea Dragon in Australië

Ja, voor hetzelfde geld konden we ze ook in gevangenschap zien in het aquarium van Melbourne. Maar in hun natuurlijk omgeving is natuurlijk leuker. Met hun 40 centimeter lange lijfjes vallen ze zeker op tussen de rest van het zeewier. We zagen 2 vrouwtjes en 3 mannetjes: met mooie rood gekleurde eitjes op hun buik. Binnen een uur stonden we met dikke smiles op onze zwaar onderkoelde gezichten weer op het droge.

Lees ook: Het leven in Australië | Slappe koffie, friet eten, walvissen en dolfijnen

10. Zeehonden spotten | Nederland

Ben je nu geïnspireerd geraakt en wil je niets liever dan zelf wildlife spotten? Dat kan natuurlijk ook gewoon in Nederland. Mijn persoonlijke tip is de Engelsmanplaat tussen Vlieland en Terschelling.

Grijze zeehonden spotten in Zeeland
Grijze zeehonden spotten in Zeeland

Het lijkt alsof je in een documentaire van National Geographic vaart, terwijl je honderden grijze zeehonden ziet die zich hier van november tot januari verzamelen om hun pups te baren. Dit is zo’n ‘midden in een natuurdocumentaire-ervaring’, gewoon in Nederland!

Over Reisgelukjes

Oh, wat vond ik het lastig om deze top-10 te maken! Mijn favoriete dier de giraffe staat er niet eens in, de enorme buffel die niet van het pad af wilde, of de prachtige zeeschildpadden ter grote van een Mini waarmee ik heb gedoken en gesnorkeld. Of de walvishaai waar ik mijn knie aan heb opengehaald. Of… er is teveel! Volg me op Instagram op @Reisgelukjes of Facebook als je daar meer van wilt zien, of kijk op reisgelukjes.nl.

Zelf een gastblog aanleveren? Dat kan! We zijn namelijk altijd op zoek naar leuke blogs van echte wereldreizigers. Meer info hier.

Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link