Wereldreizigers.nl
Afrika onveilige landen
Home » Afrika » Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Afrika is een fantastische reisbestemming met vele unieke spots, eeuwenoude cultuur en wonderschone natuurgebieden. Afrika kent dan ook vele gezichten. Toch zijn er veel wereldreizigers die dit bijzondere continent links laten liggen. Want, zo zeggen ze, er is in veel landen oorlog, terroristische organisaties zijn overal aanwezig en de kans op berovingen is te groot. Misschien begrijpelijk na alle negatieve nieuwsberichten die Afrika maar blijven achtervolgen. Toch is dit beeld niet altijd terecht. In veel Afrikaanse landen kan je de mooiste vakanties beleven, als je maar weet waar je moet zijn. Dus wil je wel naar Afrika maar weet je niet goed waar je naartoe kan? Wij nemen alle twijfel weg en presenteren de top 3 veiligste én gevaarlijkste landen van Afrika.

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Top 3 veilige landen in Afrika

Malawi

In het zuidoosten van Afrika ligt Malawi. Het is één van de veiligste landen in Afrika met zo’n 13 miljoen inwoners. Malawi wordt omringd door Zambia, Tanzania en Mozambique en is de ideale plek voor een zeer relaxte en ontspannen vakantie. Lake Malawi is het grote kloppende hart van het land. Het wordt gezien als een van de mooiste meren ter wereld. Een boottocht over het kabbelende water is dan ook een absolute aanrader. Rondom het meer vind je groene heuvelachtige gebieden.

Lees ook: Hoeveel landen telt Afrika? Lijst met landen + aantal inwoners

Groene, heuvelachtige gebieden in Malawi
Groene, heuvelachtige gebieden in Malawi

Natuurlijk kan je ook terecht in verschillende nationale parken. Reis bijvoorbeeld eens af naar Nyika National Park en ga op zoek naar de magische Big Five. Uitrusten doe je het beste in een van de kustplaatsjes langs het meer zoals Nkhata Bay. Cocktailtje in de hand, een brandend zonnetje aan de blauwe hemel en een schitterende omgeving waaraan je je kan vergapen. Malawi laat je zien hoe rustig, veilig en onbekommerd Afrika kan zijn!

Malawi laat je zien hoe onbezorgd en veilig een reis naar Afrika kan zijn
Malawi laat je zien hoe onbezorgd en veilig een reis naar Afrika kan zijn

Mauritius

In de Indische Oceaan ligt het beeldschone en veilige Afrikaanse eiland Mauritius. Ongeveer 850 km ten oosten van Madagaskar en 1800 km van het vasteland vandaan. Slecht 1,3 miljoen inwoners telt dit eiland. Geen Afrikaanse chaos hier of overrompelende drukte maar rustgevende stranden en een bijzondere onderwaterwereld. Duiken kan je hier als geen ander en – mocht het je ding zijn – de golfbanen op dit eiland zijn werelds. Mauritius kent een paar eilanden, zoals het gelijknamige Mauritius, Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos. Stuk voor stuk Afrikaanse beauties. De hoofdstad is Port Louis, een verwijzing naar de Franse koning Lodewijk XV. In Mauritius ben je helemaal op je plek als je voor een ontspannen vakantie komt met waanzinnige vergezichten over het eindeloze water van de Indische Oceaan.

Mauritius - Een veilig eiland 1800 km van het vasteland
Mauritius – Een veilig eiland 1800 km van het vasteland

Namibië

Namibië is misschien wel de grote onbekende in deze top 3 met veiligste landen in Afrika. Dit land, dat ligt aan de zuidwestelijke kant van het continent, beschikt over onvoorstelbaar mooie scenery en authentiek Afrikaanse omgeving. Namibië blijft ver weg van alle onrust en biedt reizigers al jaren een prachtplek om rond te reizen én bij te komen.

Namibië, een veilig en ongekend fotogeniek land
Namibië, een veilig en ongekend fotogeniek land

Bezoek eens de duizenden zeehonden bij Cape Cross of laat je bedwelmen door de verlaten landschappen bij Damaraland. Ook het Kaokoveld in het noordwesten is een prachtig natuurgebied dat Afrika in al haar schoonheid toont. Fish River Canyon is na de Grand Canyon de langste canyon ter wereld. En zo heeft Namibië wel meer verrassingen in petto voor de avontuurlijke wereldreiziger. Tijd om te ontdekken welke dat zijn!

Lees ook: Reisroute Namibië in 2, 3, 4 of 5 weken | Must sees en voorbeeldroutes

Top 3 gevaarlijke landen in Afrika

Centraal Afrikaanse Republiek

In het midden van het gigantische continent ligt de Centraal Afrikaanse Republiek. Als je ergens niet wilt zijn momenteel, is het in dit land dat grenst aan Tsjaad, Soedan, Zuid-Soedan, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville en Kameroen. In de Republiek heerst al jaren een ogenschijnlijk onoplosbaar conflict dat door de vele etnische en religieuze groeperingen tot op het bot wordt uitgevochten.

Centraal Afrikaanse Republiek - Nog steeds een zeer onveilig land in Afrika
Centraal Afrikaanse Republiek – Nog steeds een zeer onveilig land in Afrika

Het wordt anno 2021 nog steeds gezien als één van de gevaarlijkste landen in Afrika. Het geweld dat hier gebruikt wordt is gewoonweg gruwelijk te noemen. De bevolking wordt geteisterd door gewapende milities en extreem gewelddadige rebellen. Honderdduizenden vluchtelingen zoeken dan ook dagelijks een uitweg in dit getraumatiseerde land.

Zelfs noodhulp komt niet in de Centraal Afrikaanse Republiek, aldus het Parool eerder dit jaar. Hier wil je alleen maar naar toe als je denkt hulp te kunnen bieden via een van de vele mensenrechtenorganisaties, ook al lijkt zelfs het bieden van hulp anno 2021 een onmogelijke opgave.

Mali

Ook in Mali is de situatie zeer bedreigend en levensgevaarlijk. Het land staat al jaren lang hoog in de lijst met gevaarlijkste landen in Afrika. Niet alleen woedt hier continu oorlog en dreigen vele Jihadisten met geweld en terreur, ook de levensgevaarlijke ebola-ziekte is hier aanwezig. Mali ligt ten zuiden van de Sahara in het noorden van Afrika en is één van de armste landen ter wereld. De spanningen lopen al jaren hoog op, net zoals de zinderende temperatuur.

In Mali is de situatie nog steeds zeer bedreigend en levensgevaarlijk
In Mali is de situatie nog steeds zeer bedreigend en levensgevaarlijk

Er zijn hier wel degelijk Nederlanders aanwezig, alleen zijn die hier niet om te genieten van een welverdiende vakantie. De Nederlanders in Mali behoren tot de uitgezonden militairen die onderdeel zijn van de VN-missie in dit land. De burgeroorlog, het terrorisme, de erbarmelijke omstandigheden, de vele vluchtelingen en het gevaar van besmetting met ebola zijn één voor één redenen om dit land over te slaan bij het zoeken naar een geschikte reisbestemming.

Somalië

Somalië staat al jarenlang bovenaan het lijstje van gevaarlijkste landen in Afrika. De armoede en de vele rebellengroeperingen zorgen hier elke dag weer voor ondenkbaar trieste situaties. Iedereen kent inmiddels de beelden van duizenden en duizenden mensen die het land proberen te ontvluchten. Somalië ligt in de Hoorn van Afrika aan de oostkant van Afrika en grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. De hoofdstad is Mogadishu.

Somalië - Helaas nog steeds een zeer onveilig land in Afrika
Somalië – Helaas nog steeds een zeer onveilig land in Afrika

De hongersnood zorgt in Somalië al jaren voor schrijnende situaties. Ook de vele burgeroorlogen hebben het hulpeloze land achtergelaten in een zware crisis. Een einde aan de vele conflicten lijkt vooralsnog een onvoorstelbaar scenario. Hier naartoe afreizen is momenteel en waarschijnlijk de komende jaren dan ook absoluut af te raden.

Uiteraard zijn er nog een hoop andere Afrikaanse landen waar je wel, of juist absoluut niet heen moet willen. Weten waar je wel of juist niet naartoe kan afreizen? De website van de Rijksoverheid biedt altijd een actueel reisadvies voor alle landen ter wereld. Meer weten over de wereld? Neem dan eens een kijkje op onze Wereldwijs pagina. Zie je daar!

Check je vaccinaties

We raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria of een andere vervelende ziekte voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Ook kunnen wij absoluut aanraden om ook de ‘optionele’ te nemen, aangezien je tijdens je wereldreis niet gebonden wil zijn aan bepaalde plekken of landen. Het komt vaak voor dat je plannen onderweg wijzigen, en daarvoor wil je qua vaccinaties in ieder geval absoluut goed voorbereid zijn.

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
205 Shares
205 Shares
Copy link