Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 10 | Na je reis » 10 redenen waarom een wereldreis goed is voor je carrière en toekomst

10 redenen waarom een wereldreis goed is voor je carrière en toekomst

Word je een beter mens van een wereldreis? En waarom is reizen goed voor je carrière en toekomst? Als ik terugkijk op wie ik was voordat ik begon te reizen en dat vergelijk met wie ik nu ben, zou ik moeten zeggen dat reizen me een beter mens en persoon heeft gemaakt. Ik ben nu veel cooler dan toen ik 18 was en ik voor het eerst de wereld ging verkennen. Ik denk zelfs dat reizen iedereen een geweldig persoon kan maken. Ik zeg dit niet om verwaand of egoïstisch te zijn. Ik zeg het omdat ik geloof dat reizen iets met je doet. Het maakt je een begripvol mens. Een beter mens. Een veel relaxter, slimmer en ‘down to earth’ persoon.

Lees ook: Kalm en positief blijven tijdens je Wereldreis | 6 Tips

10 redenen waarom een reizen goed is voor je carrière en toekomst

1. Reizen maakt je socialer

Het is zwemmen of verzuipen op reis. Je wordt beter in het maken van vrienden of je eindigt alleen en huilt elke nacht in een kussen. Je leert vrienden te maken van vreemden en het wordt comfortabeler om met nieuwe mensen te praten. Toen ik voor het eerst begon te reizen, was ik een soort introvert en ongemakkelijk met mensen die ik niet kende. Nu praat ik graag met vreemden alsof we al jaren beste vrienden zijn – handig wanneer je in je carrière vele zakelijke klanten gaat ontmoeten.

Reizen maakt je socialer
Reizen maakt je socialer

2. Je wordt beter in gesprekken voeren

Reizen maakt je niet alleen comfortabel om met vreemden te praten, het maakt je er ook beter in. Nadat we de hele tijd met mensen hebben gepraat, worden dezelfde vragen saai. Je begint jezelf zelfs te vervelen. Na een tijdje maakt het je niet meer uit waar mensen vandaan komen, waar ze naartoe gaan, hoe lang ze al reizen en yada yada yada. Dat soort vragen vertellen je eigenlijk niets over de persoon. Je wordt beter in small talk en hoe je interessante vragen kunt stellen – vragen die ertoe doen en je meer over de persoon, hun leven en die van hun kinderen vertellen. Dit zijn carrière skills die je als leidinggevende goed kunt toepassen.

Je wordt beter in gesprekken voeren
Je wordt beter in gesprekken voeren

3. Je leert je medemens respecteren

Reizen geeft je inzicht in andermans land en leven. Je bezoekt landen en culturen die het vaak minder goed hebben dan jij. Je communiceert met en wordt verwelkomt door mensen van verschillende afkomst. Je maakt kennis met verschillende huidskleuren en verschillende culturen. Inzien dat je het in Nederland ontzettend goed hebt is part of the deal. Je kunt best wat meer delen. Je leert dat racisme vooral voortkomt uit onwetendheid.

Lees ook: Wereldwijs | Alle landen in Afrika + aantal inwoners per land

Je leert je medemens respecteren
Je leert je medemens respecteren

De verschillen tussen mensen en culturen maken reizen juist zo leuk. Het eten is anders, de gewoontes zijn anders. Je leert anders denken en doen te waarderen in plaats van het aan te vallen. Reizen is een belangrijke persoonlijke leerweg. Uiteindelijk gebruik je al deze ervaringen, lessen en skills de rest van je leven, zelfs als je al weer lang en breed bent teruggekeerd in Nederland en weer 40 uur per week aan het werk bent. Omgaan met collega’s uit alle uithoeken van de wereld, is gewoon heel normaal voor jou.

4. Reizen maakt je flexibeler

Je hebt te maken gehad met gemiste vluchten en hotels, trage bussen, verkeerde afslagen, vertragingen, slecht streetfood, lelijke eilanden en nog veel, veel meer. Na een tijdje leer je hoe je je plannen kunt aanpassen aan veranderende situaties. Je wordt niet boos; je verandert gewoon wat je doet, past je planning aan en gaat verder. Daar waar anderen stampvoetend als een kleuter staan te huilen als er een keer iets tegenzit, trek jij je schouders op en laat het achter je. Waarom mokken over iets wat je niet meer kunt veranderen? Je slaat de baal-periode gewoon over en gaat ook in je carrière sneller denken in oplossingen.

Reizen maakt je flexibeler
Reizen maakt je flexibeler

5. Reizen maakt je makkelijker in de omgang

Fouten en tegenslagen – ze hebben ook iets anders voor jou gedaan. Ze maakten je gemakkelijker en relaxter. Waarom? Omdat je al die fouten hebt behandeld en verwerkt. Je gaat nu makkelijker met de stroom mee. Als reizen je iets heeft geleerd, is het dat het uiteindelijk allemaal goed is gekomen en dat je soms op andere mensen of bedrijven moet vertrouwen. Je bent een rustige teamplayer geworden die goed in kleine teams kan werken – handig voor toekomstige projecten in je carrière.

5. Reizen maakt je makkelijker in de omgang
5. Reizen maakt je makkelijker in de omgang

6. Reizen maakt je avontuurlijker

Wanneer je vertrouwen krijgt in je vermogen om iets te doen, doe je alles. Bang zijn voor visjes en kwallen? Snorkelen met haaien of walvissen eng? Nee hoor, je kunt met een beetje doorzettingsvermogen na een jaar reizen alles aan. Waarom? Omdat je het wil… Wat is het doel van het leven als je niet uit je comfort zone breekt? Wil je je hele leven in je veilige dorpje naar dezelfde winkel, dezelfde kroeg met dezelfde mensen? Natuurlijk niet! Verander van baan. Jaag je droomcarrière na. Je bent niet meer bang voor het onbekende.

Reizen maakt je avontuurlijker
Reizen maakt je avontuurlijker

7. Reizen geeft je zelfvertrouwen

Je hebt de wereld rondgereisd en vulkanen beklommen. Je hebt je PADI gehaald en gedoken tussen de haaien. Je hebt zelfstandig leren navigeren door wereldsteden, je hebt je hoogtevrees overwonnen met bungeejumpen en skydiven. Kortom, je hebt geweldige dingen gedaan. Hoe kun je niet zelfverzekerder zijn? Hoe kun je niet zeker zijn van je vaardigheden? Nadat je zoveel hebt bereikt, zal je je veel zekerder voelen in je vermogen om alles te bereiken waar je zin in hebt.

Reizen geeft je zelfvertrouwen
Reizen geeft je zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen heeft een boost gekregen en ook in je carrière pluk je hier de vruchten van. Je durft met nieuwe ideeën te komen en ze uit te werken. Je durft nieuwe ideeën op tafel te leggen en bent niet bang om tegengesproken te worden.

8. Van reizen wordt je slimmer

Tenzij je in een resort zit en je hersens in bevroren drankjes verdrinkt, leert reizen je over de wereld. Je leert over mensen, geschiedenis en cultuur en mysterieuze feiten over plaatsen waar sommige mensen alleen maar van konden dromen. Je leert hoe kwetsbaar de natuur eigenlijk is en hoe je op een respectabele manier ervan kan genieten, zonder het te vervuilen of te vernietigen. Kortom, je zal beter begrijpen hoe mens en natuur werkt en hoe je jezelf als persoon daarin dient te gedragen. Dat is iets dat niet uit boeken kan worden geleerd; je kunt het alleen ophalen met ervaringen onderweg. In je carrière pas je deze kennis toe om je bedrijf duurzamer in te richten en meer te doen om verspilling tegen te gaan. Ook heb je altijd iets zinnigs te zeggen in de pauze, wel zo fijn.

Lees ook: Wereldwijs | 7 continenten of werelddelen – Alles wat je moet weten

Van reizen wordt je slimmer
Van reizen wordt je slimmer

9. Van reizen wordt je minder materialistisch

Onderweg leer je hoe weinig dingen je eigenlijk nodig hebt. Je zult je realiseren dat al die onzin die ze in het winkelcentrum verkopen vrij nutteloos is in het leiden van een echt gelukkig leven. Ik ging van een backpack van 18 kilo terug naar 14 en vervolgens 12 kilo. Elk jaar dat ik op reis ging, had ik minder nodig bij het inpakken van mijn backpack. Als je thuiskomt, zul je meer een minimalist zijn, simpelweg omdat je je realiseert wat je nodig hebt om te leven en wat niet. Zoals ze zeggen, hoe meer je bezit, hoe meer het jou bezit. Stop met shoppen om het shoppen!

Van reizen wordt je minder materialistisch
Van reizen wordt je minder materialistisch

10. Van reizen wordt je gelukkiger

Het allerbelangrijkste is natuurlijk persoonlijk geluk. Reizen leert je gewoon hoe je gelukkig kunt zijn. Je wordt meer ontspannen, zelfverzekerder en ziet de wereld als een betere plek. Je leert genoegen nemen met minder en kan genieten van de kleine dingen in het leven. Hoe kun je na alles wat je gezien, gevoeld, geproefd en geleerd hebt, niet gelukkig zijn over het leven?

Van reizen wordt je gelukkiger
Van reizen wordt je gelukkiger

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
18 Shares
18 Shares
Copy link