Wereldreizigers.nl
informatie-wereld
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Informatie over de wereld | Continenten, landen en feiten

Wereldwijs | Informatie over de wereld | Continenten, landen en feiten

Waarschijnlijk ben je op deze website terecht gekomen om informatie in te winnen over wereldreizen. Misschien wil je gaan sparen voor een wereldreis of ben je al lang een breed een wereldreis aan het plannen. Dergelijke onderwerpen zal je in overvloed vinden op deze website! Toch vinden wij het ook belangrijk om jullie te voorzien van goede, betrouwbare en up-to-date informatie wanneer het gaat over de wereld en de verschillenden leuke en handige statistieken.

Of je nu wilt weten hoe continenten / werelddelen de wereld telt of hoeveel landen er op de wereld zijn, op deze pagina verzamelen we allerlei handige tips en informatie over de wereld. Vanuit deze pagina verwijzen we naar vele andere pagina’s die per onderwerp dieper in detail treden. Ben jij klaar om een wereldreis te maken, maar ook om wat over de wereld te leren? Dan is deze pagina het perfecte startpunt!

Algemene informatie over de wereld

De 7 continenten / werelddelen van de wereld

Hoewel wetenschappers en deskundigen er wereldwijd het er maar niet eens kunnen worden over de hoeveel continenten / werelddelen die onze wereld telt, gaan we voor het gemak toch maar uit van 7. Wanneer je informatie over de wereld zoekt en dan met name over het aantal continenten, is 7 doorgaans het juiste antwoord. Onze wereld telt 7 continenten of werelddelen, hieronder te zien op de topografische wereldkaart.

De 7 continenten van de wereld - topografie
De 7 continenten van de wereld – topografie

Wil je meer weten over continenten, waarom het er ‘eigenlijk’ geen 7 zijn en waarom? Wil je weten wat de oppervlakte is en hoe ze zijn ontstaan? Lees er alles over op onze uitgebreide pagina: Wereldwijs | 7 Continenten of Werelddelen. Daar staat alles in wat je moet weten over continenten en werelddelen.

Update 7 juni 2021: Er is een 8e continent / werelddeel bijgekomen! Zeelandië is het 8e continent / werelddeel van deze wereld.

Lijst van alle landen op de wereld

Helaas is bij dit onderwerp ook niet 100% duidelijke en betrouwbare informatie te vinden. De wereld telt anno 2021 in totaal namelijk 195 door de Verenigde Naties erkende landen. Daar moeten we wel even stellig benadrukken: door de VN erkende, zelfstandige landen. Sommige staten of landen hebben bijvoorbeeld onafhankelijkheid uitgeroepen maar zijn echter nooit erkend door de VN. Noord-Korea is daar het perfecte voorbeeld van. Iedereen kent Noord-Korea en het land wordt op alle wereldkaarten en informatieve websites weergegeven. Toch bestaat het land volgens de VN officieel niet, en staat daarom niet op de lijst van 195 erkende landen.

Nu zul je je waarschijnlijk afvragen, hoezo 195 landen in plaats van 196 landen? Bij de meesten online bronnen lees je namelijk dat er 196 landen zijn. Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: andere bronnen zijn (nog) niet up-to-date. Het aantal landen op de wereld is door de geschiedenis heen door oorlogen, splitsingen en erkenningen (of het gebrek daarvan) altijd zeer variabel geweest, en is dat nog steeds. Zelfs tussen het moment van schrijven en een deze update enkele maanden later zijn we van 196 landen terug gegaan naar 195 door de VN erkende landen.

Fun fact: De laatste grote reorganisatie van landen vond plaats tijdens en vlak na de 2e wereldoorlog. Correcte informatie over landen is eigenlijk altijd aan verandering onderhevig.

Wereldreizigers.nl
Alle landen op de wereldkaart
Bron: Wikipedia

Hoe zit het dan met alle landen die we wel kennen maar niet door de VN worden erkend? En hoeveel landen zijn dat dan?

Laat je de VN en de ‘erkenning’ daarvan buiten beschouwing, dan telt de wereld op dit moment (halverwege 2021) 235 landen en/of territoria. Wil je meer weten of ben je op zoek naar de volledige lijst met landen? Lees dan ons Wereldwijs artikel over Alle landen op de wereld.

Lees ook: Wereldwijs | Alle landen ter wereld | Lijst met landen + populatie

Wereldbevolking per land

Vanzelfsprekend veranderd de exacte hoeveelheid inwoners van deze wereld dagelijks. Elke seconde sterven immers mensen en in diezelfde seconden van de dag worden weer baby’s geboren. Volgens de meest recente schattingen van de wereldmeter, een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers, telt de wereldbevolking op het moment van schrijven (halverwege 2021) in totaal 7.871.057.944 inwoners. Bijna 8 miljard mensen dus!

Wil je meer informatie over over de populatie per land? Lees dan het Wereldwijs artikel: Wereldwijs | Alle landen ter wereld | Lijst met landen + populatie

De 25 grootste eilanden ter wereld

Heb je je altijd afgevraagd wat het grootste eiland ter wereld is? Je zult misschien verrast zijn, maar je gaat er nu snel achter komen! En nee, het is niet Australië. Het vinden van de grootste eilanden ter wereld is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Ten eerste is het niet overduidelijk wat precies een eiland is in tegenstelling tot een continent.

Groenland | Eén van de grootste eilanden ter wereld
Groenland | Eén van de grootste eilanden ter wereld

Australië is namelijk geclassificeerd als een continent, maar wat is dan het grootste eiland? Lees het wereldwijs artikel hieronder om erachter te komen wat 25 grootste eilanden ter wereld zijn!

Lees ook: Wereldwijs | De 25 grootste eilanden ter wereld per landoppervlak

De grootste landen ter wereld

Iedereen in Nederland weet dat we in een klein land leven wanneer we het vergelijken met bijvoorbeeld Duitsland of Engeland. Toch zijn zelfde deze grote buurlanden bij lange na niet te vinden in de top 10 van grootste landen ter wereld. Om je een idee te geven: Frankrijk staat nog nét in de top 50 op plaats #49. Duitsland is pas te vinden op de plaats #63!

grootste-landen-ter-wereld-2-1

Het moge duidelijk zijn dat Europese landen op wereldniveau niet echt sterk vertegenwoordigd zijn als het gaat om territorium en landoppervlak. Maar welke landen dan wel? Wat zijn de 10 grootste landen ter wereld? Je leest er alles over in onderstaand Wereldwijs artikel.

Lees ook: Wat zijn de 10 grootste landen ter wereld?

Alle hoofdsteden van de wereld + 101 feiten en weetjes

Wat zijn de hoofdsteden van de wereld? En wat is het verschil tussen een hoofdstad en een de-facto hoofdstad? Al deze vragen en nog veel meer leuke feiten en weetjes over hoofdsteden worden beantwoord in dit nieuwe wereldwijs artikel van Wereldreizigers.nl. Reis je met ons mee?

Informatie over Afrika

Afrika is qua oppervlakte het op één na grootste continent op Aarde. Alleen Azië is groter. Wanneer men echter Noord- en Zuid-Amerika als één continent ziet, staat Afrika op de derde plaats. Het beslaat zo’n 30.244.050 vierkante kilometer, wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is.

Alle landen in Afrika + aantal inwoners per land

Ben je klaar om wereldwijs te worden? Hoeveel landen telt Afrika? Wat is het aantal inwoners per land in Afrika? Wat is het grootste land in Afrika? Allemaal leuke vragen waar wij een antwoord op hebben! Op deze pagina vindt je antwoorden op de meest voorkomende vragen over Afrika maar ook een overzichtelijke tabel met alle landen in Afrika + het aantal inwoners per land.

De veiligste en gevaarlijke landen in Afrika

Afrika is een fantastische reisbestemming met vele unieke spots, eeuwenoude cultuur en wonderschone natuurgebieden. Afrika kent dan ook vele gezichten. Toch zijn er veel wereldreizigers die dit bijzondere continent links laten liggen. Want, zo zeggen ze, er is in veel landen oorlog, terroristische organisaties zijn overal aanwezig en de kans op berovingen is te groot. Misschien begrijpelijk na alle negatieve nieuwsberichten die Afrika maar blijven achtervolgen.

Afrika onveilige landen

Toch is dit beeld niet altijd terecht. In veel Afrikaanse landen kan je de mooiste vakanties beleven, als je maar weet waar je moet zijn. Dus wil je wel naar Afrika maar weet je niet goed waar je naartoe kan? Wij nemen alle twijfel weg en presenteren de top 3 veiligste én gevaarlijkste landen van Afrika. Je leest er alles over in onderstaand wereldwijs artikel.

Lees ook: Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika

Informatie over Europa

Europa is het werelddeel dat ten westen van Azië en ten noorden van Afrika ligt. Het wordt eveneens begrensd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Het telde in 2015 ongeveer 742 miljoen inwoners: circa 11% van de totale wereldbevolking.

De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

In dit Wereldwijs artikel gaan we het hebben over veiligheid in Europa. Wat zijn in 2020 de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? Dit artikel bevat zowel een top 10 met veilige- als gevaarlijke landen in Europa.

slovenie-bled-veiligheid

De ranglijst is tot stand gekomen door middel van meerdere bronnen en veiligheidsanalyses. Enkele daarvan zijn; Visionofhumanity.org, zij publiceren jaarlijks grootschalige, wereldwijde veiligheidsanalyses op basis van de Global Peace Index (GPI). De GPI is een jaarlijkse ranking van landen opgemaakt door het Institute for Economics and Peace (IEP). IEP beoordeelt de veiligheid in de landen van diverse criteria waaronder algemene veiligheid, (gewapende) conflicten, criminaliteitscijfers en aanslagen. Je leest er alles over in onderstaand Wereldwijs artikel.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Informatie over Azië

Azië is het grootste werelddeel op de planeet Aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan.

Het Dak van de Wereld

Een veel gezocht stukje informatie over de wereld: Wat is het Dak van de Wereld? Het Dak van de Wereld is een metaforische omschrijving voor de hoogstgelegen regio ter wereld. Het begrip verwijst doorgaans naar het bergachtige binnenland van Azië, hoger dan 4500 meter. Deze term wordt ook toegepast op bepaalde delen van dit gebied, zoals de Pamir, het Tibetaans Hoogland of de Mount Everest. Meer informatie en prachtige foto’s van deze regio zie en lees je op onze pagina: Het Dak van de Wereld | De machtige Himalaya in Nepal en Tibet.

Het Dak van de Wereld - De machtige Himalaya in Nepal en Tibet.
Het Dak van de Wereld – De machtige Himalaya in Nepal en Tibet.

Meer informatie over de wereld

Heb je zelf nog meer informatie over de wereld? Leuke feitjes, weetjes of gewoon echt informatie wat absoluut iedereen moet weten? Laat het ons dan weten in de reacties! Liefst met enkele bronvermeldingen. Dan kunnen we de gegeven informatie namelijk zo goed mogelijk beoordelen en eventueel toevoegen aan deze pagina. Alvast bedankt!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
77 Shares
77 Shares
Copy link