Wereldreizigers.nl
Golden Gate Highlands Nationaal Park Zuid Afrika | nationale parken in zuid-afrika | Wereldreizigers.nl

De 10 Mooiste Nationale Parken in Zuid-Afrika | Panorama’s en wildlife

Zuid-Afrika is een ongelooflijk divers land qua landschappen en ecosystemen. Het Afrikaanse land is een geweldige bestemming voor elke natuurliefhebber. De thuisbasis van de Big Five. Een overvloed aan wilde dieren, zowel groot als klein. Dit enorme, verbazingwekkende land is zeker een bezoek waard. In feite heeft de Rainbow Nation zoals het bekend staat, enkele van de beste nationale parken van heel Afrika. Miljoenen bezoekers bezoeken elk jaar de parken om te genieten van het prachtige landschap. Men hoopt een glimp op te vangen van de ontzagwekkende dieren. Zuid-Afrika heeft een schat aan ongelooflijke bezienswaardigheden om te verkennen. Hier zijn de mooiste nationale parken in Zuid-Afrika om van te genieten.

West Coast National Park

Dit kleurrijke park geeft echt geloof aan dat Zuid-Afrika de Rainbow Nation wordt genoemd. Door de levendige bloemen die voor je dansen in de wind, schetst West Coast National Park zeker een prachtig beeld. De gekleurde landschappen zijn gewoonweg verbluffend. Gelegen aan de westkust van het land bevat het park bloemenweiden, een paar eilanden voor de kust en de Langebaan-lagune; het middelpunt van het gebied.

West Coast National Park, Zuid-Afrika
West Coast National Park, Zuid-Afrika

Rondom de lagune liggen uitgestrekte wetlands die dienen als broedplaats voor een groot aantal verschillende vogelsoorten. Dit prachtige nationale parkis daarom een geweldige plek om vogels te kijken. Watersportliefhebbers zullen ook genieten van hun bezoek. De lagune is de perfecte plek om per kajak het water op te gaan en te kitesurfen. Het park heeft vele uitzichten over de prachtige lagune. Een ander geweldig tijdverdrijf is lekker wandelen over één van de vele paden.

Golden Gate Highlands National Park

Dit nationale park in Zuid-Afrika is visueel verbluffend vanwege de spectaculaire zandstenen kliffen die hun omgeving domineren. De oude rotsformaties zijn prachtig om naar te kijken. Verborgen tussen deze kolossale kliffen zijn grotten met daarin San rotsschilderingen. De geschiedenis speelt een grote rol bij het trekken van bezoekers naar het park. Er zijn ook een aantal paleontologische ontdekkingen gedaan, aangezien skeletten en eieren van dinosauriërs zijn gevonden.

Golden Gate Highlands National Park
Golden Gate Highlands National Park

Golden Gate National Park dankt haar naam vanwege de kleur die de kliffen afgeven als de zon ondergaat. Het is onnodig te zeggen dat de ongelooflijke panorama’s die te zien zijn, dit een prachtig nationaal park maken om te bezoeken.

Karoo National Park

Met zijn barre en dorre klimaat is het verbazingwekkend dat planten en dieren er weten te overleven. Het uitgestrekte woestijnachtige park strekt zich uit tot aan de horizon en is geweldig om te bezoeken. De verlatenheid en schoonheid is op de een of andere manier rustgevend om te zien.

Karoo National Park, Zuid-Afrika
Karoo National Park, Zuid-Afrika

Hoewel het Nuweveld-gebergte wat variatie biedt in de vlakke vlaktes en struikgewas, is de belangrijkste attractie van het park de isolatie. Het ongerepte gevoel van in het wild te zijn dat het afgeeft is uniek. Hoewel een aantal dieren en vogels Karoo hun thuis noemen, zijn het de omgeving en het gevoel van de plek die bezoekers er steeds weer naar terug roepen.

Namaqua National Park

Namaqua is een leuk bezoek, vooral wanneer alle wilde bloemen in bloei staan. Helder stralend onder de zon erboven, zal een mozaïek van kleuren je zintuigen overweldigen. Het zal je versteld doen staan van hun schoonheid. De uitgestrekte heuvels en weilanden zijn heerlijk om naar te staren. Door het park lopen een aantal geweldige paden waar bezoekers langs kunnen dwalen.

Namaqua National Park, Zuid-Afrika
Namaqua National Park, Zuid-Afrika

Namaqua, een hotspot op het gebied van biodiversiteit, herbergt meer dan 3500 verschillende soorten planten. Meer dan duizend van deze soorten komen alleen voor in dit ongelooflijke park. Het grootste deel van het jaar is het park echter meestal vrij droog vanwege de woestijnachtige omgeving en het bijbehorende warme en droge klimaat. Daarom is de beste tijd om te bezoeken in augustus of september, direct nadat de regen is gekomen.

Mapungubwe National Park

De heuvel waarnaar het park vernoemd is, is een site van historisch belang. De geschiedenis van de mensen die in het gebied woonden, gaat helemaal terug tot de ijzertijd. Er zijn talloze archeologische vondsten gedaan en nog steeds vinden er opgravingen plaats. Sommige vondsten hebben aangetoond dat de gemeenschap handel dreef met plaatsen zo ver weg als China.

Mapungubwe National Park, Zuid-Afrika
Mapungubwe National Park, Zuid-Afrika

Het kenmerkende en schilderachtige landschap is geweldig om rond te dwalen. De Mapungubwe-heuvel vormde in lang vervlogen tijden een indrukwekkend fort omdat het alleen toegankelijk was via een smalle opening tussen de rotsen. Op de grens met Zimbabwe en Botswana heeft dit nationale park in Zuid-Afrika een aantal attracties om bezoekers te verleiden. Rondleidingen door de archeologische vindplaatsen zijn fascinerend en absoluut aan te raden.

Marakele National Park

Marakele National Park, gelegen in het uiterste noorden van het land, ligt ook tussen twee verschillende ecosystemen. Deze hotspot voor biodiversiteit is prachtig om te zien. De Waterberg-bergen domineren en strekken zich tot ver boven de vlaktes uit.

Marakele National Park, Zuid-Afrika
Marakele National Park, Zuid-Afrika

Vanaf de top van de bergen begroeten weidse panorama’s je van de valleien. In het park verblijven een aantal grote zoogdieren zoals neushoorns, olifanten en leeuwen. Houd ze in de gaten terwijl je je een weg baant door de verschillende wandelpaden! Je zult ook veel gieren opmerken die in de wind rond de bergen cirkelen. Verrassend majestueus, dragen de aaseters alleen maar bij aan de pittoreske schoonheid van Marakele.

Garden Route National Park

Met een gematigd mediterraan klimaat is het zuiden van het land heerlijk om te verkennen. De Garden Route (Tuinroute) die de hele kustlijn omvat is heerlijk om langs te rijden. Dit nationale park in Zuid-Afrika bestaat uit drie verschillende beschermde gebieden. Het gebied is zeker een bezoek waard vanwege de prachtige landschappen die je er aantreft. Bij Tsitsikamma zijn er bijvoorbeeld verbazingwekkende rotskusten die een dramatische grens vormen met de oceaan. Vanaf de kust slingeren paden door de zandduinen en de nabijgelegen bossen in. In dit natte en vruchtbare gebied is de natuur in overvloed, evenals een aantal mooie meren.

Garden Route National Park
Garden Route National Park

De Knysna-meren zijn een must see als je op zoek bent naar een geweldig dagje uit op de ongerepte en rustige wateren. Heerlijke paden volgen de oevers van de meren en deze zorgen voor onvergetelijke wandelingen in het adembenemende landschap. Het nabijgelegen olifantenpark is ook leuk om te bezoeken als je deze majestueuze wezens van dichtbij wilt zien.

Table Mountain National Park

Een van de meest iconische nationale parken in Zuid-Afrika is de Tafelberg. Het indrukwekkende decor vormt de ziel van Kaapstad. Dit immense plateau dat vaak bedekt is met donzige witte wolken, is ontzagwekkend om te bezoeken, zo mooi is het. Talrijke kronkelende paden van verschillende moeilijkheidsgraden banen zich een weg naar de zijkant van de Tafelberg. Het uitzicht op de wandelingen wordt langzaamaan beter en beter naarmate je hoger komt.

Table Mountain National Park, Kaapstad, Zuid-Afrika
Table Mountain National Park, Kaapstad, Zuid-Afrika

Op de top maken ongelooflijke panorama’s van Kaapstad en de omringende oceaan de tocht de moeite waard. Naast de berg heeft het park een enorm scala aan flora en fauna waar bezoekers van kunnen genieten. Ook zijn er een aantal dieren zoals pinguïns en bavianen te zien. Voor wie niet van klimmen en lange wandelingen houdt, is er ook een kabelbaan beschikbaar.

Addo Elephant National Park

Met meer dan zeshonderd olifanten in het park is Addo de perfecte plek om de grootste zoogdieren op aarde te zien. Het gehele park nationale park beslaat een groot grondgebied en tegenwoordig zelfs een aantal eilanden.

Addo Elephant National Park
Addo Elephant National Park

Dus hoewel Addo al de thuisbasis was van de Big Five, maakt de uitbreiding het nu het enige nationale park ter wereld waar je de Big Seven kunt zien! Met olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en luipaarden en de recente toevoegingen van walvissen en grote witte haaien, is Addo zeker een betoverend en gedenkwaardig park om te bezoeken.

Kruger National Park

Het beroemdste nationale park van Zuid-Afrika: Kruger National Park. Het park trekt massa’s internationale toeristen naar het land. Het enorme beschermde gebied herbergt een overvloed aan dieren en is eigenlijk de beste plek in Afrika om grote dieren te zien. Naast de big five zijn er meer dan 150 andere grote dieren te zien. Denk aan bijvoorbeeld de vele zebra’s en antilopen die door de vlaktes zwerven. Bezoekers zijn verzekerd van een onvergetelijke ervaring; met zo’n gevarieerd aanbod aan prachtige dieren die te zien zijn kan het eigenlijk niet mis gaan.

Kruger National Park, Zuid-Afrika
Kruger National Park, Zuid-Afrika

Safari’s hier zijn echt een must-see of must-do. Van dichtbij zullen de strepen van de zebra of de manen van de leeuw voor altijd in je geheugen blijven. Het Kruger National Park is ongetwijfeld de trots en vreugde van de nationale parken van Zuid-Afrika. De ongelooflijke natuurlijke schoonheid en adembenemende natuur die te zien is, zijn bijna zonder weerga op het continent.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

1 comment

  • Dag, wij zijn Jan en Wil, sinds 2019 gepensioneerd en reizen samen op de bonnefooi de wereld rond. Onze complimenten voor de mooie site maar ik wil toch even een klein puntje van kritiek maken. Volgens jullie zou het Addo olifanten park ook de big 5 herbergen. Wij zijn er 3 dagen geweest maar er is werkelijk geen leeuw te bekennen. Desgevraagd aan een safari medewerker daar ter plekke en deze wist ons te vertellen dat hij daar al 10 jaar werkte en er nog nooit een leeuw had gezien er dat deze ook niet in het park voorkomen. Het leek mij goed dit even te melden zodat andere bezoekers er iets mee kunnen.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
13 Shares
13 Shares
Copy link