Wereldreizigers.nl
euro-sparen-wereldreis
Home » Wereldreis » 02 | Sparen » Hoe spaar je voor een Wereldreis? | Sparen in 12 stappen | Handleiding

Hoe spaar je voor een Wereldreis? | Sparen in 12 stappen | Handleiding

Wie onze ‘Wereldreis plannen in 10 stappen | Handleiding‘ gelezen heeft kwam al snel uit bij een essentieel onderdeel van een wereldreis uit: sparen. Sparen voor een wereldreis is niet altijd gemakkelijk. Toch kan iedereen sparen en besparen met simpele aanpassingen in zijn of haar dagelijkse leven.

Om geld te kunnen sparen moet er meer geld binnenkomen dan dat er uitgaat. Simpel, zou je zeggen. Toch komt er heel wat meer bij kijken. Het begint allereerst met je mindset veranderen. Wil je ooit op reis? Of ben je vastberaden om te vertrekken? Het is een verschil van een paar letters, maar vastberaden zijn is gewoon key als het gaat om een wereldreis.

Je zal een tijdje op het spreekwoordelijke houtje moeten bijten, maak je geen zorgen. Je doet het immers niet voor niets. Beloon jezelf later tijdens je wereldreis en droom tot die tijd van het prachtige strand hieronder!

Sparen voor een wereldreis begint bij dromen: Bijvoorbeeld en strand in Polynesië
Sparen voor een wereldreis begint bij dromen: Bijvoorbeeld en strand in Polynesië

Stap 1 – Wereldreis budget + datum vaststellen

Start hier. Zorg dat je een doel hebt. Een belangrijk onderdeel van het bepalen van je doel en tevens wereldreis budget is kiezen welke landen je wilt bezoeken. Met een helder doel spaar je sneller, gerichter en makkelijker. Ook kun je met een helder doel tussentijds berekenen hoe je ervoor staat, en eventueel maatregelen nemen waar dat nodig is.

Staat je budget vast? Hang daar dan direct een vertrekdatum aan. Zodra je deze 2 doelen vast hebt staan, krijg je direct zin om zuinig te doen. Dat klinkt misschien gek, maar opeens voelt ‘het hogere doel’, de reis, heel dichtbij. Opeens besef je dat je het écht gaat doen. Een betere motivatie om te sparen en zuinig te leven is er niet.

Stap 2 – Spaar een vast bedrag voor je wereldreis

Nu je weet wat je moet sparen en hoeveel tijd je ervoor hebt, weet je precies wat je maandelijks moet sparen voor je wereldreis. Om je doel te behalen stel je een automatische maandelijkse overschrijving in naar je spaar rekening, de dag nadat je je loon ontvangt. Dwing jezelf direct om met een klein budget de maand rond te komen. Je kunt natuurlijk ook nog op zoek gaan naar oppaswerk of schoonmaakwerk, om wat extra’s bij te verdienen.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest). Ook kun je met deze kaart een auto huren.

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen Onze eerlijke review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Spaar iedere maand een vast bedrag voor je wereldreis
Spaar iedere maand een vast bedrag voor je wereldreis

Houd je toevallig een keer geld over, al is het maar 50 euro? Stort het naar je spaar rekening! Een tussentijdse financiële meevaller? Jarig? Allemaal mogelijkheden om sneller te sparen.

STOP met shoppen, START met sparen.

Wereldreizigers.nl

Investeer in aandelen of cryptocurrencies

Voordat ik begon met Wereldreizigers.nl werkte ik bij het grootste cryptocurrency bedrijf van Nederland. Je kent het misschien wel van de TV reclame, BLOX. Ik leerde daar veel over geld en economie. Geld wordt door inflatie alsmaar minder waard, terwijl huizen, aandelen en cryptocurrencies zoals bitcoin alsmaar waardevoller worden.

Ik leerde daar ook om een vast bedrag te sparen. Ook leerde ik minimalistisch te leven. Wat ik door het leven met minder extra over hield, ging direct naar de spaarrekening en in bitcoin. Ik kan je vertellen nu we een aantal jaar verder zijn, het veranderen van mijn leefstijl me geen windeieren heeft gelegd.

Wie iets meer risico durft te nemen tijdens het sparen kan daarom net als ik ook overwegen om (een deel van) het spaargeld in aandelen of cryptocurrencies te investeren. Ik moet je eerlijk bekennen, er zitten risico’s aan. Ik heb momenten gezien dat alles diep in het rood stond. Maar op de lange termijn kwam het goed. Héél goed zelfs. Daarom wil ik je stellig vragen om het in ieder geval te overwegen, zeker als je niet van plan bent om op korte termijn iets met je spaargeld te doen.

Interesse? Je kunt via Wereldreizigers.nl 10 euro gratis bitcoin krijgen bij de meest populaire Crypto App van Nederlandse bodem, BLOX.

Als je tijdens het aanmelden de voucher code ‘WERELDREIZIGERS’ invult krijg je meteen 10 euro gratis in je account om de App mee te testen. Downloaden doe je HIER voor iOS en HIER voor Android. Probeer het eens!

Tip: begin klein en koop geen high-risk aandelen of cryptocurrencies, houd het gewoon bij de grote spelers in de aandelenwereld en bitcoin. Die gaan al hard genoeg met beduidend minder risico!

Stap 3 – Registreer al je uitgaven

Bekijk en registreer alle kosten die je in het afgelopen jaar hebt gemaakt. Vergeet hierbij ook niet om alle contante uitgaven te noteren. Kopjes koffie op het terras, broodjes bij de bakker, donaties aan goede doelen, etc. Dit is de enige manier om volledig inzichtelijk te krijgen hoeveel je per maand te besteden hebt en hoeveel je maandelijks kunt (be)sparen.

Als je iets verder uitzoomt is het effect nog veel groter, bekijk eens hoeveel je per jaar kunt (be)sparen. Veel banken hebben vaak huishoudboekjes die je hierbij kunnen helpen. Ga er een avondje goed voor zitten en breng tot in detail in kaart wat er elke dag, week, maand en jaar uitgaat.

Het is absoluut niet de leukste klus om te doen maar je zal merken dat het achteraf een enorm goed gevoel geeft. Zet een fijn muziekje op en ga ervoor!

Stap 4 – Schrap alle onnodige uitgaven

Ga kritisch door al je uitgaven heen. Je hebt het nu immers netjes in een huishoudboekje of overzicht staan. Begin met het schrappen van niet-noodzakelijke of onnodige uitgaven. Met onnodig bedoelen we de uitgaven voor zaken waar je (on)bewust geen gebruik van maakt.

Sparen: Schrap alle onnodige uitgaven
Sparen: Schrap alle onnodige uitgaven

Denk aan tijdschrift abonnementen, Netflix, Videoland, Prime, HBO, etc.. Dubbele verzekeringen, sportschoolabonnementen, NS voordeelkaart, vaak zijn er veel lopende zaken die je niet of nauwelijks gebruikt maar waarvoor je wel maandelijks betaald. Heb je een auto, motor of scooter? Misschien kun je die wat vaker laten staan of nog veel beter: verkopen. Naast dat het scheelt in de verzekeringen, wegenbelasting en onderhoudskosten ruimt het ook nog eens lekker op. Vergeet niet dat een auto een enorme luxe is en je echt wel een jaartje zonder kunt als je dat écht wilt.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest). Ook kun je met deze kaart een auto huren.

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen Onze eerlijke review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Stap 5 – Verlaag vaste woonlasten

Dit is een rigoureuze maatregel, maar wel één die je ontzettend kan helpen om snel je doel (snel sparen voor een wereldreis), te behalen. Woon je in het centrum van de stad? Verhuis naar een goedkope buitenwijk of dorp. Je hypotheek of huur zal aanzienlijk lager zijn. Heb je ontzettend lieve ouders? Hebben ze een aanbouw, zolder of verdieping over waar je een jaartje in kunt wonen? Denk hier dan serieus over na en bespreek het met ze. De hoeveelheid geld die je hiermee in slechts één jaar kunt besparen is ongekend. Een betere manier om geld te besparen is er bijna niet.

Stap 6 – Bespaar op uitgaan

Op vrijdagmiddag een terrasje pakken, elke week naar de kroeg, tot diep in de nacht uitgaan, veel uit eten en drinken, veel alcohol nuttigen, je kent het wel. Het zijn allemaal zaken die we belangrijk vinden om af en toe wat stoom af te blazen. We werken immers hard de hele week…

Dit kun je gewoon blijven doen! Doe het alleen wat minder vaak. En doe het net even slimmer: denk van tevoren na over de avond en wat je kunt doen om geld te besparen. Ga lekker in het park chillen in plaats van op het terras met biertjes van 6-7 euro. Deel je wereldreis plannen met je vrienden en familie en leg uit dat je het gewoon even rustig aan moet doen met je geld. Je zal zien dat er vaak veel begrip is – en dat er zo nu en dan een goede vriend of familie opstaat om iets extra’s te betalen zodat jij dat niet hoeft te doen. Echte liefde!

Sparen voor een wereldreis? Drink dan niet, drink minder of drink van tevoren ;)
Sparen voor een wereldreis? Drink dan niet, drink minder of drink van tevoren 😉

Eet voordat je van huis gaat

Ja, weer zo’n open deur… Ga niet met honger of een lege maag van huis als je al weet dat je naar een terras gaat, of van tevoren al weet dat je wat langer van huis bent. Eten buiten de deur is een grote uitgave. Kook wat vaker en zorg dat je altijd restjes of maaltijden in de koelkast of diepvries hebt liggen. Dit spaart niet alleen euro’s, het is ook nog eens veel gezonder.

Drink niet of drink (alcohol) voordat je uitgaat

Het klinkt misschien stom en kinderachtig, omdat het iets is wat ‘tieners doen’. Maar mocht je toch uit willen gaan en per sé willen drinken, drink dan thuis wat voordat je gaat. Ben je lekker aan het dansen? Laat dan die cocktails achterwege en bestel gewoon een (tap) biertje in plaats van een goede wijn of speciaalbier. Het zal je verbazen hoeveel geld je hiermee kunt besparen. Iets minder of helemaal niet drinken kan natuurlijk ook gewoon!

Ga uit op de fiets

Ga uit op de fiets in plaats van met de auto, bus of taxi. Ja, het is fijn om na een avondje stappen gewoon in de taxi te stappen en strompelend thuis te worden afgezet. Maar elke keer dat je dit doet geef je onnodig geld uit. Fietsen is heerlijk! Even lekker ontnuchteren op weg naar huis, de frisse wind door je haren en ja, helemaal gratis.

Stap 7 – Kijk kritisch naar je abonnementen.

Elk jaar wordt je geconfronteerd met reclames om over te stappen van energieleverancier of zorgverzekeraar. Soms om moe van te worden. Maar hoe vervelend ze ook zijn, vergeet er vooral geen gebruik van te maken. Maakt het jou iets uit wie jou je energie levert? Ja, wij zijn ook fan van duurzaam opgewekte stroom, maar ook hierbij kan je vergelijken en besparen. Het kan snel verdiend zijn om over te stappen. Hetzelfde geldt voor je TV en internet abonnement.

Een overstap van energieleverancier kun je zomaar 200 euro per jaar mee besparen. Overstappen van TV en Internet abonnement bespaart je ook zomaar 150 euro per jaar.

Check je zorgverzekering, ben je extra verzekerd en maak je daar wel daadwerkelijk gebruik van? Zit je wel bij een goedkope verzekeraar? Allemaal mogelijkheden om extra te sparen voor je wereldreis. Maak daar gebruik van!

Stap 8 – Hang vaker op de bank

Okay, dit klinkt heel suf. Maar je bespaart gewoon enorm veel geld door thuis te blijven. Kijk thuis een film in plaats van in de bioscoop, nodig vrienden thuis uit i.p.v. in de kroeg en sla de dure festivals dit jaar even over. Een festivaldag (ticket, eten en drinken) kost je al snel 100 euro. Er zijn veel gratis alternatieven! En vergeet ook nu niet dat je van plan bent een heel jaar op wereldreis te gaan, een weekendje festival stelt dan ineens niets meer voor.

Ook kun je deze suffe avonden gebruiken om daadwerkelijk je wereldreis te gaan plannen. Routes uitstippelen, vluchten boeken, hotels bekijken, noem maar op!

Stap 9 – Geen nieuwe telefoon aanschaffen

Heb jij een telefoon met abonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuwe telefoon mag uitzoeken? Is je telefoon echt al aan vervanging toe of vind je het vooral leuk om weer een nieuw model uit te zoeken? Zeg het maar eerlijk: waarschijnlijk is het dat laatste. Onderzoek voor jezelf eens wat de mogelijkheden zijn van een Sim-Only abonnement. Even een jaar of 2 jaar geen nieuwe telefoon kan je onder de streep zomaar 500 tot 1000 euro mee besparen en met de high-end telefoonprijzen van tegenwoordig zelfs nog veel meer.

Nieuwe telefoon? Nee, sparen voor je wereldreis!
Nieuwe telefoon? Nee, sparen voor je wereldreis!

Stap 10 – Neem afscheid van televisie

Kijk je eigenlijk nog wel TV? Heb je dat kabel of digitale abonnement nog wel echt nodig? Kabeltelevisie (of digitale tv) blijkt anno 2021 voor steeds meer mensen overbodig. Programma’s zijn tegenwoordig bijna altijd terug te zien via diensten zoals Uitzendinggemist.nl. Op YouTube en Vimeo is ook ontzettend veel gratis te vinden. En mocht je toch echt een film en TV kijker zijn, denk dan na over een goedkoop abonnement van bijvoorbeeld Netflix of Prime zodat je toch kunt zien wat je wilt zien.

Stap 11 – Ga slim om met uitgaven

Dit is een belangrijke stap die hoort bij een nieuwe mindset. Ga je door met je normale uitgavenpatroon of ben je bereid deze aan te passen? Je kan hier eenvoudig honderden, dan niet duizenden euro’s per jaar op besparen als je dat maar echt wilt. In deze stap bespreken we een aantal dagelijkse uitgaven en hoe je hier op een slimme manier mee om kunt gaan.

Bespaar op boodschappen

Je kunt relatief eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen op boodschappen door slim(mer) boodschappen te doen. Sparen voor je wereldreis gaat pas echt snel als je in staat bent standaard uitgaven zoals boodschappen, te minimaliseren.

Bespaar op je boodschappen - Spaar voor een wereldreis
Bespaar op je boodschappen – Spaar voor een wereldreis
 • Doe boodschappen voor een complete week. Indien nodig kun je halverwege de week nog een extra bezoek aan de supermarkt brengen voor verse producten. Hiermee beperk je het aantal keren dat je in verleiding gebracht kan worden tot onnodige aankopen.
 • Kies een goedkope(re) supermarkt. Vraag jezelf af of het nodig is naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan. Is dit ook de goedkoopste supermarkt?
 • Koop (bijna) geen A-merken. Heb je altijd A-merken nodig? Bij veel producten proef je het verschil niet eens, geef het een kans!
 • Koop aanbiedingen. Zijn houdbare producten als koffie, wasmiddel, tandpasta of toiletpapier in de aanbieding? Koop dan gerust wat extra bij een goede aanbieding, dit scheelt weer in de volgende maanden.

Bespaar op Kleding

Iedereen wil er goed en verzorgd uit zien. Maar heb je dat nieuwe shirt of die nieuwe trui echt nodig?

Nederlanders kopen gemiddeld 25 kledingstukken en 8 paar schoenen per jaar. Een gemiddelde Nederlander geeft jaarlijks €1.800,00 uit aan kleding en schoenen. Wauw! Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen waar je makkelijk op kan besparen.

Koop het jaar voorafgaand aan je reis geen nieuwe kleding, behalve speciale kleding die je nodig hebt voor de reis.

Wereldreizigers.nl

Ruim je kast(en) op! Trek alles wat je hebt uit je kasten en geef oude kleding een nieuw leven. Vaak heb je iets amper aangehad of ben je zelfs vergeten dat je het achterin je kast had liggen. Ruil kleding met vrienden/vriendinnen. Er zijn veel manieren om er toch leuk bij te lopen en tegelijkertijd duizenden euro’s in slechts één jaar te kunnen besparen.

Bespaar op Meubelen

Een gemiddeld huishouden in Nederland geeft jaarlijks ongeveer €1.000 euro uit aan nieuwe meubelen en accessoires voor in huis. Ook hierbij is het goed om jezelf de vraag te stellen of deze uitgaven op dit moment noodzakelijk zijn. Ruim je zolder op, ruil overbodige spullen met vrienden en vriendinnen om toch ‘een nieuwe look’ in huis te hebben of verkoop overbodige spullen.

Gereedschap

Hoe gaaf het ook is om zelf die nieuwe sleutelset of boormachine te kopen, heb je het wel echt nodig? Waarom zou je het niet lenen of delen als buurman en buurman, met een familielid of een vriend(in) die ook graag zelf klust? Het is één van die simpele maar vaak onnodige uitgaven. Dat geld kun je beter gebruiken om te sparen voor je wereldreis.

Bespaar op cadeaus

Een aantal dingen staan elk jaar weer vast in de agenda: verjaardagen, Sinterklaas en Kerst. Daar komen al die nieuwe hippe, uit Amerika overgewaaide feestjes zoals ‘gender reveal parties‘ en ‘babyshowers‘ nog bij. Wacht niet tot het laatste moment met het kopen van cadeaus. Koop het alvast als je een leuke aanbieding ziet en pak het in. Zo spaar je makkelijk geld uit. Op de website van ‘Lekker leven met minder’ staat een interessante koopjeskalender. Hier staat welk type product op welk moment in het jaar traditioneel het goedkoopste is. Wellicht heb je er wat aan?

Bespaar op je sportschool

Maak je trouw gebruik van de sportschool en ben je van plan om dit ook vol te houden? Veel sportscholen bieden een korting voor daluren of als je de contributie jaarlijks overmaakt in plaats van maandelijks. Wellicht het overwegen waard! Ben je minder trouw? Bekijk eens de mogelijkheden van thuissporten. YouTube staat vol met online Yogalessen en complete work-outs, gratis en voor niks.

Spaar met pinsparen

Vind je het moeilijk om te sparen voor een wereldreis of vergeet je het geld simpelweg ‘tijdig’ van je betaalrekening af te boeken? ABN-AMRO heeft hiervoor het pinsparen ontwikkeld: voor elke pintransactie die jij maakt wordt er een vooraf vastgesteld percentage overgeboekt naar je spaarrekening. Dit percentage kun je instellen op 1,5 of 10%. Dus stel dat jij een nieuwe jurk koopt voor €100,00 en je 5% sparen hebt ingesteld, wordt er €105,00 afgeschreven. De €5,00 wordt vervolgens automatisch overgeboekt naar een door jou ingestelde spaarrekening. Op deze manier spaar je onbewust verder voor jouw doel!

Bespaar op verwarming in huis

Volgens dit artikel op de website van de Consumentenbond kun je eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen door de verwarming alleen aan te zetten als dit echt nodig is. Zeker als je in een minder goed geïsoleerd huis woont. Zo scheelt het zo’n €80,00 per jaar voor elk graad die je de verwarming lager instelt. Het niet verwarmen van je slaapkamer scheelt je zo’n €50,00 per jaar. Zo zijn er hier nog veel meer tips te vinden om slim met je thermostaat en daarmee gasrekening om te gaan. We schreven eerder ook een artikel over smart-home producten de je energieverbruik nog verder naar beneden kunnen helpen.

Lees ook: Tips om energie en geld te besparen met Smart Home Producten

Nibud

Op de website van het Nibud zagen we nog een aantal leuke kleine tips. Alle beetjes helpen, toch?

 • Kook met de deksel op de pan, bespaar 4 euro per jaar.
 • De kraan consequent uit doen, bespaart 34 euro per jaar.
 • Gerechten stomen of wokken in plaats van koken bespaart 3 euro per jaar.
 • De koelkast op een koele plek en 10 centimeter vanaf de muur zetten bespaart 15 euro per jaar.
 • Douchen in plaats van baden bespaart 12 euro per jaar.
 • Een zelf uitschakelend strijkijzer bespaart 10 euro per jaar.
 • Een waterbesparende douchekop bespaart 40 euro per jaar.

Stap 12 – Verkoop spullen die je niet gebruikt

Je kunt een miljoen redenen vinden om dingen opzij te zetten die je niet wilt verkopen, maar als je eenmaal de juiste mindset hebt is het moeilijk om te stoppen. Je mentaal losmaken van je bezittingen kan moeilijk zijn, maar als het eenmaal klaar is, voel je je vrij van al die materiële bagage en ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk. Oja, en het brengt ook nog eens heel veel geld op!

Verkoop je een auto waarvoor je zo lang hebt gespaard? Dat zijn in potentie zes maanden aan rondreis kosten over de hele wereld. Oud speelgoed, enkele ongebruikte spullen en verzamelobjecten op je zolder verkopen? Dat is zomaar weer een week eten en drinken + hotels. Ga door je bezittingen heen, maak een plan om het te verkopen. Spullen zijn maar spullen – hoeveel heb je nu echt nodig als het al jarenlang in een kast of op zolder ligt? Het zal je verbazen hoeveel spullen je door de jaren heen weer hebt verzameld.

Wil je echt serieus aan de gang en je 2e hands spullen gaan verkopen? Lees dan tweedehands spullen verkopen voor een wereldreis – Snel extra geld!

Wereldreizigers.nl

Bonus: Wat kost onze wereldreis?

Viora & Joost van Be More Unicorn hebben een handige, informatieve video gemaakt waarin ze allerlei budget gerelateerde vragen over wereldreizen behandelen. Ben je niet zo van het lezen, maar wil je wel alle informatie? Dan is deze video absoluut het bekijken waard.

Tot slot

Je bent niet alleen maar aan het sparen voor een wereldreis. Bouw ook een buffer in! Je weet immers nooit wanneer er weer een prijsstijging of tegenslag aan zit te komen. Spaar meer wanneer die kans zich voordoet. Je kunt altijd beter wat meer hebben dan vooraf begroot. Spaar ook voor je terugkomst. Je hebt dan ook weer een woning met inboedel nodig en zal nog niet gelijk salaris ontvangen.

Denk eraan: je kunt het! Met de juiste mindset is iedereen in staat om (veel) geld te besparen. Een jaar rigoureus sparen lijkt een eeuwigheid, maar gaandeweg zal je merken dat een jaar flink sparen eigenlijk best makkelijk is. Wij kunnen het, dus jij ook!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
14 Shares
14 Shares
Copy link