Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » De 10 Mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland | Natuur op haar best

De 10 Mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland | Natuur op haar best

Nieuw-Zeeland, een beroemd land in Oceanië om haar natuurlijke schoonheid. De uitgestrekte landschappen en panorama’s zijn als geen andere plek op aarde. Hoge met sneeuw bedekte bergen stijgen dramatisch in de helderblauwe lucht. Eindeloze groene valleien en zonovergoten weiden strekken zich uit in de verte met bodemloze kristalheldere meren. Ver verwijderd van de wereld werd het verbluffende landschap gemaakt in de populaire Lord of the Rings-films. Omdat de nationale parken in Nieuw-Zeeland goed beschermd en bewaard zijn gebleven krijg je hier echt een traktatie van moeder natuur. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er relatief weinig bezoekers en toeristen het ongelooflijke landschap komen verkennen. Nieuw-Zeeland is in die zin ook echt uniek: zowel qua landschap als vrijheid. Je deelt het land (nog) niet met hordes toeristen! Een rondreis door Nieuw-Zeeland is een unieke ervaring en absoluut aan te raden.

Tip: Bekijk de prachtige video bovenaan deze pagina. Het duurt maar liefst een uur(!) maar ook er even doorheen zappen is geweldig. Het is extra gaaf om de video in 4K op de TV in je huiskamer te bekijken – dan komen de beelden pas écht tot leven!

1. Mount Aspiring

Dit bergachtige deel van het land moet je echt gezien hebben om te geloven. Het gehele park is rijk aan ongelooflijke bezienswaardigheden. Met sneeuw bedekte bergen rijzen hoog boven de ravijnen. Valleien vloeien dramatisch over in meren en rivieren banen zich een kronkelende weg naar beneden. Met een hoogte van meer dan 3000 meter is het de imposante Mount Aspiring die het park zijn naam geeft. De steile kliffen en rotsachtige bergkammen zijn een genot om te verkennen. Dit nationale park is daarom ook populair bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers die massaal naar de verborgen paden trekken.

Mount Aspiring Nationaal Park - Nieuw Zeeland
Mount Aspiring Nationaal Park – Nieuw Zeeland

Ongetemd en ongerept, zoals veel plaatsen in Nieuw-Zeeland, heeft het park een overvloed aan onvergetelijke bezienswaardigheden om van te genieten; dominante bergen afgewisseld met serene en rustige meren, wat wil je nog meer?

2. Nelson Lakes

Op zoek bent naar schilderachtige meren omringd door dromerige bergen? Dan is Nelson Lakes National Park de plek voor jou. Liggend tussen de rotsachtige ravijnen en valleien zien de twee meren van Rotoiti en Rotoroa er absoluut schitterend uit. Dit schilderachtige landschap weerspiegelt de lucht boven hen. De bergketens Saint Arnaud en Mount Robert zal je zeker een overvloed aan gedenkwaardige fotomomenten bieden. Paden slingeren zich vanaf de oevers van het meer en banen zich een weg naar de steile berghelling. Wie de paden blijft volgen eindigt bij prachtige uitkijkpunten met uitzicht op de perfecte panorama’s beneden.

Nelson Lakes Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Nelson Lakes Nationaal Park, Nieuw-Zeeland

Met een overvloed aan vissen in de meren is het een populair gebied om te vissen. Veel bezoekers van het park kiezen ervoor om te kamperen en te overnachten in de afgelegen schoonheid. Nelson Lakes National Park is een vredig en pittoresk park om te bezoeken met een aantal adembenemende bezienswaardigheden.

3. Westland Tai Poutini

De gigantische dominante toppen van de Zuidelijke Alpen zijn echt een ontzagwekkend gezicht om te aanschouwen. Deze prachtige bergen, die op hun hoogste punt meer dan 3700 meter bereiken, maken van Westland Tai Poutini een ongelooflijk nationaal park om te bezoeken. Deze ontembare bergketen strekt zich uit tot aan de kustlijn. De verschillende uitkijkpunten bieden een fantastisch uitzicht op de bergen die in de oceaan storten. Afgewisseld tussen de rotsachtige toppen zijn een aantal prachtige serene meren om te ontdekken. Bij elke overwonnen heuvelrug krijg je weer een traktatie van ongelooflijke panorama’s.

Fox Glacier, Westland Tai Poutini Nationaal Park
Fox Glacier, Westland Tai Poutini Nationaal Park

Hoge gletsjers domineren het landschap en twee populaire attracties zijn Franz Josef Glacier en Fox Glacier. Voor een vogelvlucht van al het prachtige landschap dat wordt getoond, ga je de lucht in in een helikopter voor de ultieme kijkervaring.

4. Paparoa

Paparoa is de thuisbasis van de kenmerkende Pancake Rocks. De Pancake Rocks is de belangrijkste trekpleister van het park. Daarnaast heeft Paparoa een aantal prachtige landschappen die bezoekers kunnen verkennen. Gelegen direct aan de kust van het Zuidereiland, kijken de prachtige bergen van de Paparoa Range uit over de Tasmanzee en de weelderige bossen die ze bedekken. De verschillende landschappen bij aan de charme van het gebied.

Paparoa Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Paparoa Nationaal Park, Nieuw-Zeeland

Met steile ravijnen aan weerszijden van ongerepte rivieren en canyons die door de oude rots snijden; het nationale park heeft een schat aan mooie uitzichten te zien. Verborgen binnen de grenzen van het park zijn een aantal grotten die zorgen voor een heerlijke verkenning. Paparoa National Park heeft een overvloed aan prachtige geologische formaties die dit een prachtig park maken om te bezoeken.

5. Te Urewera

Met uitgestrekte bossen die zich uitstrekken zover het oog reikt, is het een onvergetelijke ervaring om de wildernis van het Te Urewera National Park in te stappen, zoals de ongetemde natuur van het park. Het kroonjuweel van Te Urewera is ongetwijfeld het prachtige Waikaremoana-meer. Hier vindt je een prachtig landschap te zien en de nevenschikking van het wilde bos dat de oevers dreigt binnen te vallen en de stille rust van de wateren van het meer is betoverend om te aanschouwen. Verspreid tussen de begroeiing zijn een aantal prachtige watervallen waar je tegenaan kunt struikelen. Korstmos en mos bedekken de rotsen aan weerszijden van de watervallen, betoverend in hun pracht, ver verwijderd van de buitenwereld.

Te Urawera Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Te Urawera Nationaal Park, Nieuw-Zeeland

Dit nationale park is echt geweldig om te verkennen en zoals bij het grootste deel van Nieuw-Zeeland zul je scènes van zo’n schoonheid vinden dat je keer op keer terug wilt komen.

6. Aoraki / Mount Cook

De thuisbasis van de hoogste berg van het land, het is de enorme Aoraki / Mount Cook die het park zijn naam geeft. Op een kolossale hoogte van 3724 meter is het de belangrijkste attractie die bezoekers naar het gebied trekt. Gletsjers bedekken een groot deel van het oppervlak van het park en dit duidt op de koude en onverwachte weersomstandigheden die vaak de hoogste toppen teisteren.

Aoraki / Mount Cook Nationaal Park
Aoraki / Mount Cook Nationaal Park

Sprankelend helder en mooi, zullen de gletsjers en met sneeuw bedekte bergen je verblinden in het zonlicht, de stralen van de zon weerkaatsen en levendig schijnen in het donkerblauwe van de lucht. Met een rijk scala aan flora en fauna om te ontdekken, vormt de weelderige vegetatie een verbluffend contrast met de levenloze rots van de berghelling.

7. Abel Tasman

Vernoemd naar de eerste Europese ontdekkingsreiziger die Nieuw-Zeeland zag, kan men zich alleen maar voorstellen wat hij dacht toen hij de spectaculaire kustlijn voor zijn ogen zag. Het ongerepte turquoise water, de prachtige zandstranden en het beboste achterland van Abel Tasman National Park zijn adembenemend mooi en zijn anders dan elk ander nationaal park in Nieuw-Zeeland.

Abel Tasman Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Abel Tasman Nationaal Park, Nieuw-Zeeland

Hoewel het qua grootte misschien de kleinste is, steekt het absoluut boven zijn gewicht uit dankzij het indrukwekkende landschap dat elk jaar een groot aantal toeristen trekt. Natuurliefhebbers willen misschien verblijven op een van de campings die in het park liggen of het bos in trekken om een van de prachtige watervallen te ontdekken die in de poelen beneden duiken. De vredige kustwateren zijn uitnodigend en zorgen voor geweldig kajakken; op het water is de prachtige kust een ontzagwekkende aanblik.

8. Tongariro

Het desolate rotsachtige landschap doorboord met oogverblindende turquoise meren is bijna buitenaards van aard. Opmerkelijk genoeg was het het vierde nationale park dat ooit ter wereld werd opgericht en dit alleen al getuigt van hoe spectaculair het landschap is. Binnen het park zijn drie actieve vulkanen, waarvan er één Tongariro is, waaraan het nationale park zijn naam dankt.

Tongariro Nationaal Park, Nieuw-Zeeland
Tongariro Nationaal Park, Nieuw-Zeeland

Het park ligt dood in het midden van het Noordereiland en bevat ook lavavelden en meren die zijn ontstaan in de kraters van uitgedoofde vulkanen. De met sneeuw bedekte Mount Tongariro is beroemd over de hele wereld vanwege zijn betoverende pracht die zo mooi werd benadrukt in de Lord of the Rings-films. Een Maori-thuisland met tal van religieuze plaatsen; Tongariro National Park moet je gezien hebben om te geloven dat er zoveel natuurlijke wonderen te zien zijn.

9. Arthur’s Pass

Terwijl de zon ondergaat boven het nationale park, schilderen een overvloed aan gouden tinten de bergen in een dansende reeks fel geel en sinaasappels voordat ze langzaam vervagen in donkerdere tinten paars terwijl weer een mooie dag ten einde loopt. Arthur’s Park National Park beslaat een ruig deel van de bergketen van de Zuidelijke Alpen en biedt als zodanig een scala aan mooie uitzichtpunten over het omliggende platteland met bijzonder mooie zonsondergangen.

Arthur's Pass Nationaal Park
Arthur’s Pass Nationaal Park

In tweeën gedeeld door de reeks die er doorheen loopt, is de ene kant van het park bedekt met rotsachtige toppen, terwijl de andere kant bestaat uit weelderige bossen en kronkelende rivierbeddingen. Met skiën, bergbeklimmen en zelfs jagen biedt Arthur’s Pass een aantal avontuurlijke activiteiten om bezoekers mee te verleiden.

10. Fiordland

Een van de grootste nationale parken ter wereld, het uitgestrekte en uitgestrekte Fiordland National Park, is geweldig om te verkennen. De oeroude aard van dit ongelooflijke landschap tref he echt als je de enorme ravijnen en fjorden ziet die zijn achtergelaten door gletsjers die in de loop van de millennia door de rotsen snijden. De beroemdste fjorden in het park zijn Milford Sound en Doubtful Sound – dagelijkse rondvluchten en cruises onthullen hun schoonheid aan bezoekers.

Fiordland Nationaal Park in de zomer
Fiordland Nationaal Park in de zomer

De thuisbasis van ongerepte wildernis, uitgestrekte bossen, hoge toppen en kristalheldere meren; Fiordland heeft het echt allemaal. Terwijl Nieuw-Zeeland als geheel eigenlijk gewoon een eindeloze uitgestrektheid van adembenemend mooie landschappen is, slaagt Fiordland er op de een of andere manier in om op zichzelf te staan, zo is zijn onovertroffen pracht.

Fiordland Nationaal Park in de winter
Fiordland Nationaal Park in de winter

Je hart zal pijn doen bij het verlaten van deze wonderbaarlijke uithoek van de wereld en je zult ongetwijfeld je zinnen hebben gezet om terug te keren zodra je het park achter je laat. Betoverend. Onvergetelijk. Een schat om te koesteren. Nieuw-Zeeland is werkelijk een bucketlist waardig land om te bezoeken.

Meer Nieuw-Zeeland?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
12 Shares
12 Shares
Copy link