Wereldreizigers.nl
wereldreis plannen handleiding stappenplan
Home » Wereldreis » Wereldreis plannen in 10 stappen | Volledige handleiding & stappenplan

Wereldreis plannen in 10 stappen | Volledige handleiding & stappenplan

Zorgen je feeds op social media ervoor dat je in het volgende vliegtuig naar een exotische bestemming wilt springen? Betrap je jezelf erop dat je aan het dagdromen bent over spannende avonturen in verre landen? Als je aan reislust lijdt, dan is een wereldreis misschien wel de oplossing. Het is altijd een goed moment om daadwerkelijk je wereldreis-kosten te gaan berekenen en een route uit te stippelen. Het plannen van een wereldreis is een namelijk een lastige taak, zelfs als je een frequente reiziger bent. Het kost vaak maanden van onderzoek en planning om het stadium te bereiken waarop je klaar bent om aan boord van dat vliegtuig te stappen en de lucht in te gaan.

Om je voor te bereiden op het avontuur van je leven, volgt hier een stapsgewijze handleiding voor het plannen van een wereldreis, het bepalen van een wereldreis route en alles wat daarbij komt kijken.

Stap 1: Kies welke landen je wilt bezoeken

Kiezen waar je heen wilt is belangrijk ,omdat het je focus en inspiratie geeft om je droomreis voort te zetten. Maar wat nog belangrijker is, is het kennen van de landen die je wilt bezoeken. Het bepaalt namelijk veel. Het zal helpen bij het realiseren van je wereldreis-route, je helpen beslissen hoelang je op elke plaats gaat doorbrengen, en hoeveel je uiteindelijk moet gaan budgetteren. Daarover later meer.

Bucketlist wereldkaart uit de Wereldreizigers webshop
Bucket-list wereldkaart uit de Wereldreizigers webshop

Als je een wereldreis overweegt, dan heb je waarschijnlijk een lange lijst met bestemmingen die je wanhopig wilt verkennen. Er is geen goede of foute manier om dit te doen, het is gewoon een kwestie van alle plaatsen die je wilt bezoeken opschrijven, zodat je er omheen kunt plannen. Heb je nog inspiratie nodig om te bepalen welke landen of plekken je gaat bezoeken tijdens je wereldreis? Ga dan verschillende lijstjes af, bijvoorbeeld deze Top 10 met de goedkoopste landen. Schrijf de landen of plekken op die je het meest aanspreken en voeg ze toe aan je lijst met ‘places to visit’. Hieronder nog enkele andere handige blogs om te gebruiken ter inspiratie.

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist
Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist

Stap 2: Bereken de kosten en maak een spaarplan

Met sparen begin je het liefst zo vroeg mogelijk. Het helpt om een idee te hebben van de route die je neemt, dan kun je namelijk beginnen met het uitzoeken van hoe groot je budget ongeveer moet zijn. Lees in deze fase reisblogs en reisgidsen om je een idee te geven van de kosten voor elke bestemming die je wilt bezoeken. Kijk ook op de verschillende accommodatie sites om de prijs van een kamer tijdens de door jou gekozen reisdata te zien.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

Wereldreis kosten berekenen

Je kunt het vervolgens opsplitsen in een dag-budget voor elke locatie. Het dagbudget vermenigvuldig je met het aantal dagen dat je op elke plaats verwacht door te brengen. Nu weet je precies wat je wereldreis gaat kosten. Het is wel belangrijk om voor elk land aparte budgetten te creëren in plaats van alleen een algemeen dagbudget. De kosten kunnen enorm variëren van plaats tot plaats. Vergeet niet om vervoer, accommodatie, eten en drinken en zaken als visa en grenskosten op te nemen.

Wereldreis totaalbudget vaststellen

Hoe groot je benodigde wereldreis-budget is, hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke reisstijl. Verblijf je in luxe hotels of in goedkope hostels? En ben je van plan om overal naartoe te vliegen of reis je graag met de trein of bus? Dit alles heeft een grote invloed op de kosten van een wereldreis. Wees realistisch over het comfortniveau dat je nodig hebt tijdens je wereldreis en begrijp dat je over het algemeen meer moet betalen voor betere voorzieningen.

Wereldreis spaarplan maken

Heb je je benodigde budget in kaart gebracht? Dan is het tijd om een spaarplan te maken. Afhankelijk van je benodigde budget en de hoeveel tijd je hebt om te sparen, moet je maandelijkse spaardoelen gaan stellen. Ja, je zal de komende tijd goed moeten letten op je uitgaven. Toch zijn er veel slimme manieren om geld te besparen of extra geld te verdienen zodat je je doelen sneller behaalt. Hoe je een spaarplan precies opstelt, inclusief een volledig stappenplan met doelen en tips, lees je op onze sparen pagina.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest). Ook kun je met deze kaart een auto huren.

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen Onze eerlijke review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Stap 3: Een route uitstippelen

Nu je een lijst met mogelijke bestemmingen hebt én al een beetje gespaard hebt, is het tijd om de landen met elkaar te verbinden tot een haalbare wereldreis route. Helaas zal je in dit stadium waarschijnlijk een paar plaatsen van je lijst moeten laten vallen, omdat het gewoon niet haalbaar is om ze er allemaal in op te nemen.

Lees ook: Wereldreis route in 5 stappen | Hoe maak je een planning?

Onthoud dat hoe minder plaatsen je bezoekt, hoe minder geld je hoeft te besteden aan vervoer naar elke locatie. Meer landen en locaties betekent simpelweg dat je budget verder oploopt. Het betekent ook dat je op elke plek minder tijd kunt doorbrengen. Een veelgemaakte fout is het willen zien van te veel landen in een te korte tijd. Dit maakt je wereldreis route niet alleen complex, ook komt het je reisplezier over het algemeen niet ten goede.

Lees ook: Goedkoop wereldreis route voorbeeld | Voor €1500,- de wereld rond

Wereldreis | Route voorbeeld
Wereldreis | Route voorbeeld

De beste manier om je wereldreis route te plannen, is door een grote wereldkaart tevoorschijn te halen en alle bestemmingen op je lijst te markeren. Je zou clusters van bestemmingen moeten gaan zien die dicht bij elkaar liggen en hoe je mogelijk van de ene naar de andere kunt gaan.

Bij het uitstippelen van je route is het daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met het weer en klimaat van elke plaats. Controleer van tevoren de seizoenen, omdat dit de richting waarin je reist en wanneer je gaat, kan veranderen. Op klimaatinfo.nl kun je per land of regio perfect zien of je reisperiode matched met het het gewenste weer.

Stap 4: Start met het boeken van je wereldreis

Het van tevoren boeken van vluchten, accommodatie en zelfs bezoeken aan belangrijke attracties klinkt niet aantrekkelijk. In sommige gevallen kan het wel essentieel zijn. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de Inca Trail naar Machu Picchu te lopen dan doe je er goed aan om dit ver van tevoren te reserveren. Er is elk jaar maar een beperkt aantal bezoekers dat dit mag doen, er worden namelijk niet veel vergunningen afgegeven. Daarom moet je ongeveer zes maanden of langer van tevoren boeken om alles vast te leggen.

Boek essentiële trips ruim van tevoren
Boek essentiële trips ruim van tevoren

Vooraf reserveren of boeken kan ook een uitstekende manier zijn om te geld besparen, aangezien de zaken al worden betaald voordat je vertrekt. Spontaniteit is echter één van de echte geniet-factoren van reizen over de wereld, dus een strak schema zal daar weer afbreuk aan doen. Gun jezelf wat flexibiliteit om langer te blijven of wijzig je plannen als je dat wilt.

Boek vluchten

Alleen de essentiële vluchten boek je ver vooruit om ervoor te zorgen dat je een rode draad hebt door je wereldreis, maar niet meer dan dat. Boek bijvoorbeeld alleen de verre vluchten, bijvoorbeeld van Europa naar Azië en van Azië naar de Verenigde Staten. De vluchten die je eventueel tussendoor nog wil boeken, bijvoorbeeld van Singapore naar Indonesië, laat je voor nu nog even open. Wil je echt aan de slag?

 • KLM.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Skyscanner.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Transavia.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • TIX.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Qatar Airways.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.

Het allerleukste aan het boeken van je eerste vliegtickets is dat het allemaal ineens heel anders aanvoelt. Je gaat echt op wereldreis! Dit geweldige gevoel zorgt voor een maandenlange euforie en het plannen van de rest van je wereldreis lijkt ineens een stuk gemakkelijker. De komende maanden ga jij fluitend door het leven!

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Boek accommodaties

Na een lange of intercontinentale vlucht ben je vermoeid. Op die momenten is het gewoon prettig om te weten waar je slaapt. Voorkom dat je op het laatste moment nog hotels moet zoeken, want daar heb je net voor of net na een lange vlucht namelijk echt geen energie meer voor. Ook zorgen feestdagen, evenementen, weekenden en festivals ervoor dat accommodaties plotseling snel volgeboekt zijn, dus ook daar is het raadzaam om vooruit te boeken.

 • Booking.com – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Trivago.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.

Boek tours

De Inca Trail op Machu Picchu bewonderen? De actieve Rinjani vulkaan beklimmen? Zorg ervoor dat je deze unieke maar populaire tours ruim 6 maanden van tevoren boekt, want geloof ons, het zit al snel vol. Zo zijn er nog veel andere populaire tours en bestemmingen die je het liefst ver vooruit boekt. Weet je van tevoren al zeker welke plekken of tours je absoluut niet wil missen? Leg ze dan ver van tevoren vast, just in case. Niets is vervelender dan op het laatste moment teleurgesteld worden.

Tours kun je het beste hier boeken, op de website van Get Your Guide. Ze hebben een enorm wereldwijd aanbod en ze zijn doorgaans een heel stuk goedkoper dan TripAdvisor.

Stap 5: Organiseer je bankzaken

Wanneer je flink hebt gespaard voor je wereldreis, je de planning klaar hebt en daadwerkelijk je eerste tickets hebt geboekt, is het verstandig om goed na te denken over je geldzaken en wat je doet in geval van nood. Voorkom problemen met je budget onderweg. Zorg dat je het grootste deel van je geld bewaard op een bankrekening die geen toegang heeft via een kaart, maar wel online toegankelijk is. Mogelijk moet je hiervoor een andere rekening openen. Van daaruit kan je kleinere bedragen overboeken naar een rekening met kaarttoegang. Dus als je kaart wordt gestolen, hebben de dieven slechts toegang tot een klein bedrag. Vanwege de mogelijke moeilijkheden om onderweg nieuwe kaarten te krijgen, is het ook een goed idee om meer dan één account te hebben die je vrijwel leeg houdt, maar waar je indien nodig geld op kunt overboeken.

Geldzaken en creditcards voor je wereldreis
Geldzaken en creditcards voor je wereldreis

Tip: Ikzelf gebruik al jaren de BUNQ Travel Card / Prepaid Credit Card. Dat is een volwaardige prepaid credit card die wereldwijd wordt geaccepteerd en waarmee je ook auto’s kunt huren. Dat maakt deze kaart uniek tegenover concurrenten zoals Revolut en N26.

Meer weten? Lees dan: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest). Ook kun je met deze kaart een auto huren.

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen Onze eerlijke review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Stap 6: Begin met voorbereidingen treffen

Vaccinaties

Gezond blijven tijdens je wereldreis zou je belangrijkste prioriteit moeten zijn, aangezien veel landen worden getroffen door ziekten en aandoeningen die we hier in Nederland gewoon niet krijgen. Ontdek welke vaccinaties je nodig hebt zodra je je route hebt uitgezocht. Wacht daar niet mee, want vaccinaties werken soms pas na een aantal weken of hebben herhaling nodig bij GGD reisvaccinaties. Er zijn zelfs enkele landen die je niet binnenlaten zonder bewijs dat je bepaalde vaccinaties hebt gehad. Zorg er dus voor dat je dit op orde hebt.

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Medicijnen | Wereldreis plannen
Medicijnen | Wereldreis plannen

Let op: we raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Malariapillen

Als je medicijnen gebruikt of naar malariagebieden reist, moet je ook een plan opstellen om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt voor de hele reis. Je moet ook onderzoeken of je dat geneesmiddel op elke locatie kunt kopen, of dat je een recept nodig hebt en hoe gemakkelijk het is om het te verkrijgen, mocht dat nodig zijn.

Lees ook: Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

Zonder een geldig paspoort en Visa kom je geen enkel land legaal binnen, dus ook dit zal je van tevoren goed moeten regelen. Veel Nederlanders met weinig reiservaring verwachten met een geldig paspoort zomaar overal naar binnen te kunnen wandelen – helaas is dat in veel landen niet zo en daar zal je dan ook rekening mee moeten houden.

Visa regelen

Visa kunnen zowel een extra kostenpost als een complicatie zijn. Helaas moet je als Nederlandse reiziger regelmatig een visum aanvragen voor de verschillende landen die je bezoekt. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en van tevoren een aanvraag indient voor landen waarvoor dat nodig is. Voor sommige landen is het moeilijk om een visa te verkrijgen en het is misschien alleen mogelijk om dit vanuit eigen land te doen (bij een Ambassade bijvoorbeeld), dus controleer en regel dit voordat je het vliegtuig instapt.

Paspoort en Visa zaken regelen
Paspoort en Visa zaken regelen

Geldigheid paspoort

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn aan het einde van je reis, aangezien veel landen je niet binnenlaten met minder dan 6 maanden geldigheid. Als je een jaar op wereldreis gaat, moet je paspoort dus minimaal nog 1,5 jaar geldig zijn en liever nog langer, mocht je beslissen om er nog één of twee maanden aan vast te plakken. Je moet ook voldoende pagina’s over hebben voor alle stempels en visa die je gaat aanschaffen. De meeste landen hebben minimaal drie volledige pagina’s nodig. Het is een vreemde eis die eigenlijk nooit wordt gecontroleerd, maar theoretisch zou het een probleem kunnen worden. Het is de moeite waard om een snelle berekening uit te voeren om ervoor te zorgen dat je paspoort tot het einde van je reis meegaat. Zo voorkom je dat je bij de grens wordt weggestuurd.

Binnenlandse zaken

Als je een huis hebt, ga je het dan verhuren terwijl je weg bent? Heb je terugkerende facturen die je moet automatiseren of annuleren? Ben je van plan om vóór je reis je spullen te verkopen om extra geld in te zamelen? Er zijn genoeg dingen die je thuis moet regelen voordat je vertrekt en hoe eerder je begint, hoe minder stressvol het zal zijn. Maak een lijst van alles wat je moet doen om je wereldreis voor te bereiden en spreid de taken uit die aan je reis voorafgaan. Voor meer informatie en handige tips ter voorbereiding van je wereldreis neem je een kijkje op onze voorbereiding voor een wereldreis pagina.

Koop een reisverzekering

Er zijn mensen die ervoor kiezen om zonder reisverzekering naar het buitenland te gaan, maar als je een langere reis of wereldreis gaat maken, is dat het risico gewoon niet waard. Sluit een fatsoenlijke wereldreis reisverzekering af dat je dekt voor ziektekosten, annuleringen van reizen, verloren bagage en al het andere dat je nodig hebt. Zoals bij elke verzekering, moet je de kleine lettertjes dubbel controleren om er zeker van te zijn dat deze geschikt en de kosten waard is. Neem hier de tijd voor, doe het zorgvuldig.

Beste prijs/kwaliteit verhouding
Reisverzekeringen van Allianz

Of je nu op zoek bent naar een kortlopende- of doorlopende reisverzekering, Allianz is de beste keuze voor mensen die regelmatig reizen. De dekking voor bagage, gadgets en ziektekosten in het buitenland is bij Allianz over het algemeen hoger dan bij vergelijkbare verzekeraars.

De reisverzekering is ook uit te breiden met een annuleringsverzekering.

Vergelijk verzekeringen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Lees ook: Welke reisverzekering heb je nodig voor een wereldreis?

Koop een buitenlands rijbewijs

Ben je van plan om een auto of scooter te huren op wereldreis? Zorg ten eerste dat je je verdiept in de regels van het desbetreffende land en check even of je dus daadwerkelijk het voertuig mag rijden met jouw rijbewijs. Check?! Dan kun je gemakkelijk bij de ANWB een internationaal rijbewijs kopen. Dit kost gemiddeld zo’n 20 euro. Er zijn namelijk 2 soorten rijbewijzen voor Azië, let er dus op dat je de juiste hebt. Het ene rijbewijs is 1 jaar geldig en het andere 2 jaar. Het enige wat je hoeft mee te nemen naar de winkel is een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs.

Stap 7: Inpakken voor je wereldreis

Inpakken voor je wereldreis kan een enorme taak zijn, omdat het erg verwarrend kan zijn om precies te weten wat je wel en niet moet meenemen. Begin door te kijken naar de plaatsen die je bezoekt, de klimaten die je gaat ervaren en de activiteiten die je gaat doen. Deze drie dingen helpen je te bepalen wat er in je bagage moet. Onthoud dat je vrijwel overal ter wereld alles kunt kopen.

Slim inpakken voor je wereldreis
Slim inpakken voor je wereldreis

Pak slim in

In plaats van te veel in te pakken, is het beter om spullen die veel ruimte innemen, zoals warme kleding, onderweg aan te schaffen en weer door te verkopen of weg te geven aan iemand die het kan gebruiken. Ook doe je er goed aan om hetgeen wat je inpakt, zo goed en netjes mogelijk in te pakken op een zodanige manier dat je bijna blind alles terug kunt vinden. Geef alles een vaste plek. Gebruik packing cubes voor orde en netheid van je kleding. Gebruik herkenbare flesjes en slimme tasjes om je spullen gesorteerd en gescheiden te houden, zodat je zelfs in het donker het juiste weet te vinden.

Packing cubes

Er zijn tegenwoordig veel slimme ‘gadgets’ beschikbaar die je kunnen helpen met het inpakken van je backpack. Het is zaak je backpack zo efficiënt mogelijk in te richten. Er zijn bijvoorbeeld zakken waar je het lucht uit kan zuigen of persen (vacuum zakken) zodat je kleding veel minder ruimte inneemt. Dit houdt echter ook in dat je meer mee kunt nemen! Dat is soms positief, maar denk er goed over na… Je kunt er er lucht uit zuigen of persen wat je wilt, maar het gewicht zal blijven. Wij bevelen lichtgewicht packing cubes aan. Hier kan je perfect je kleding gesorteerd mee houden.

Uitvouwbare make-up tas

Een andere handige tip is een compact makeup tasje. Sommige zijn uitermate geschikt om cosmetica en sieraden mee te nemen op reis. Zoek naar een tasje wat gemaakt is van waterdicht pvc en nylon wat voorkomt dat eventuele lekkages in de rest van je bagage terecht komen. Sommige tasjes hebben een zachte voering die zorgt voor bescherming tegen vallen of stoten.

Laat zo veel mogelijk thuis

Ervaren wereldreizigers weten dat je de eerste 2 of 3 keer sowieso veel te veel meeneemt, waar je vervolgens weken of maanden lang mee aan het rondsjouwen bent. Heb je echt 9 paar sokken nodig? Je loopt uiteindelijk 98% van de tijd op je teenslippers. 2 truien en een vest voor als het wat frisser is? Laat die 2 truien lekker thuis! Mocht het wat frisser worden, trek je gewoon wat meer lagen aan (2-3 shirtjes + vest, bijvoorbeeld). Daarnaast ben je als Nederlander geneigd om lange broeken mee te nemen, maar doe je die uiteindelijk nooit aan. Wil je toch een lange broek meenemen, pak dan een compacte, sneldrogende stof met een laag gewicht in. Géén spijkerbroeken! Of zo´n nek-kussen voor in het vliegtuig? Weet dat je die de hele reis mee moet sjouwen!

Leuk weetje: De eerste keer dat we 6 maanden gingen backpacken wogen onze backpacks 18 kilo. De 2e keer 16 kilo en de laatste reis zaten we ongeveer op 13 kilo. En geloof ons, nog steeds hebben we een deel niet aangehad of gebruikt! Dit was inclusief camera benodigdheden, accu’s, tablet’s en laders.

Stap 8: Vertrekken en onderweg zijn

Ga op bezoek bij Oma

Voorkom boze blikken van Oma! Realiseer jezelf dat je voor een lange tijd weg van huis bent. Je zal niet op ziekenbezoek kunnen als dierbaren in het ziekenhuis liggen. Je zal slagingsfeestjes en diploma-uitreikingen in je familie moeten missen. Het jaarlijkse familie-uitje, daar ben je komend jaar ook niet bij. Het is daarom fijn voor jezelf en voor je familie om nog even langs te gaan, voordat je vertrekt. Neem hier de tijd voor! Plan die zondagmiddag om wat met je oma of neefjes en nichtjes te doen. Je zal zien dat het goed voelt.

Voorkom boze blikken van Oma!
Voorkom boze blikken van Oma!

Geef een afscheidsfeestje

Voor jezelf en je vrienden en familie die wel van een feestje houden, kan een afscheidsfeestje natuurlijk niet achterwege blijven. Het is de leukste manier om afscheid te nemen van iedereen voordat je op wereldreis gaat. Zorg er alleen wel voor dat het niet ‘de avond ervoor is’, want brak en misselijk in het vliegtuig zitten op een 24-uur durende vlucht met overstap, daar ga je spijt van krijgen. Trust me, I know!

Lekker slapen in het vliegtuig

En natuurlijk ook in bussen, treinen, boten en alles wat daartussen zit. Je zal veel tijd spenderen en het reizen zelf dus dan is het fijn om daar goed op voorbereid te zijn. Gebruik die uurtjes niet om doodmoe te raken, maar om uit te rusten! Gangbare tips zijn het meenemen van een oogmasker voor total darkness, oordoppen en noise cancelling headphones tegen de herrie. Wat minder gangbaar is, maar super effectief: slaapmiddelen (ga hier wel voorzichtig mee om). Boek bewust vluchten of ritten midden in de nacht zodat je makkelijker in slaap komt. Koop een stevig maar slaapverwekkend (pdf) boek en kijk ruimte/sterren documentaires, bijvoorbeeld die van The Universe (ja, het werkt echt).

Lees ook: Vijf expert tips om lekker te slapen in het vliegtuig

Essentiële wereldreis apps

Een smartphone op reis is tegenwoordig zo veel meer dan een apparaatje om mee te bellen of bereikbaar te zijn. Het is onze navigatie, notitieblok, de gateway naar de beste restaurants, onze booking assistent en zelfs de complete foto en filmploeg zit erin verwerkt… Een telefoon is gewoon niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en dus ook niet op reis. Welke Apps zijn essentieel voor een wereldreis en welke niet? Hieronder een klein lijstje met essentiële apps voor je wereldreis.

Stap 9: Zorgen dat je gezond blijft

Deze tips zijn misschien meer filosofisch dan praktisch, maar even belangrijk wanneer de bezienswaardigheden, geuren en chaos van een nieuwe plek je even overweldigen. Je bent echt niet de eerste en zeker niet de laatste die er tijdens een verre reis of wereldreis even helemaal doorheen zit. Reizen vraagt veel van je en het is echt niet alleen maar ontspanning. Om toch kalm en positief te blijven tijdens je wereldreis hebben we zijn onderstaande tips van groot belang.

Lees ook: Ziek worden tijdens je reis? | 7 tips om dat te voorkomen

Zorgen dat je gezond blijft tijdens je wereldreis
Zorgen dat je gezond blijft tijdens je wereldreis

Geef jezelf de tijd

Voordat je een oordeel velt over een nieuwe plek. Je komt meestal moe aan van de reis en minder ruimdenkend dan normaal. Geef jezelf de kans om te wennen voordat je besluit te vertrekken. Aanvankelijk genoot ik niet van mijn tijd in Bangkok, maar nadat ik de belangrijkste toeristische gebieden had verlaten en midden in de streetfood hemel verbleef, merkte ik dat ik toch geboeid was door de stad. Soms worden de plaatsen die de slechtste eerste indruk maken je favorieten.

Maak je niet druk om de kleine dingen

Cliché, maar waar. Hoe eerder je je dagen begint te verzwaren met teleurstelling of woede over dingen die je niet kunt veranderen, hoe eerder je wilt vertrekken. Een verre reis of wereldreis gaat nooit helemaal zoals gepland, maar dat is juist een onderdeel van het avontuur. Dit is hét moment om je erbij neer te leggen en het te nemen zoals het is.

Laat los en geniet

Maak je niet te veel zorgen. Tijdens je wereldreis zullen er ongetwijfeld wel wat dingen mislopen of anders lopen dan vooraf verwacht. Plannen die wijzigen, spullen die gestolen worden, de verkeerde bus en niet meer weten waar je bent. Het kan allemaal gebeuren en heb hier vrede mee. Vaak kom je op onverwachte momenten juist de mooiste plekken tegen. De meest bijzondere mensen of positieve herinneringen die je nooit meer zal vergeten.

Stap 10: Terugkomen in Nederland

Nu je weer terug bent in Nederland ga je natuurlijk als eerst met vol enthousiasme bij je familie, familie en (oud) collega’s langs om te vertellen over je geweldige avontuur. Laat je mooiste foto’s zien, drink een biertje en wijntje met ze en geniet van het zien van iedereen na die lange tijd.

Ga niet stilzitten

Als je moeite hebt met het feit dat je weer terug bent na je wereldreis, dan is stilzitten op de bank het laatste wat je moet doen. Dit maakt het alleen maar moeilijker om verder te gaan en het kan je zover nemen dat je er zowat depressief van wordt. Blijf dus actief en ga iets ondernemen.

Ga na je wereldreis niet stilzitten
Ga na je wereldreis niet stilzitten

Stel nieuwe doelen

Doelen geven je houvast om ergens aan te werken. Misschien wil je graag zo snel mogelijk weer op wereldreis! Stel dan meteen nieuwe doelen en bereken je volgende wereldreis kosten en budget. Bepaal ook je volgende wereldreis route, want je hebt vast en zeker landen moeten missen of overslaan! Een subdoel hiervan kan zijn dat je zo snel mogelijk een baan vind om dat geld bij elkaar te krijgen. Wellicht wil je helemaal niet meer reizen, maar een carrière kiezen. Stel doelen wat je hierbinnen wil bereiken. Misschien wil je een stabiel leven opbouwen, misschien ook wel helemaal niet. Maar wat je ook doet: zorg dat je een doel hebt waar je weer naar toe kunt leven.

Lees ook: 10 redenen waarom reizen goed is voor je carrière en toekomst

Meer informatie over wereldreizen

Een wereldreis plannen is vrijwel onmogelijk om te ondervangen in één artikel. Je zal je de komende tijd meer moeten gaan verdiepen in alles wat met het maken van een wereldreis te maken heeft. Lees meer over wereldreis routes, wereldreis kosten, wereldreis voorbereiding en alles wat daarbij komt kijken. Maak je geen zorgen: we hebben een startpagina gemaakt waar je alle benodigde stappen nog eens in alle rust kunt doorlopen. Daar kun je in je eigen tempo alle stappen van 1 tot en met 10 nog eens langs gaan en bij elk deel meerdere blogs lezen over dat specifieke onderwerp. Voeg de startpagina toe aan je favorieten zodat je snel en gericht kunt terugkeren naar de volgende stap in je planning.

Heel veel succes met de voorbereiding en mocht je een vraag hebben, stel deze dan gerust in de reacties!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
54 Shares
54 Shares
Copy link