Wereldreizigers.nl
credit card 5141612 1920 | creditcard | Wereldreizigers.nl

Bankzaken, bankrekeningen en creditcards voor je wereldreis

Wanneer je flink hebt gespaard voor je wereldreis, je planning klaar hebt en daadwerkelijke op reis gaat is het verstandig om goed na te denken over je geldzaken en wat je doet in geval van nood. Of je nu kort op vakantie gaat, een verre reis maakt of daadwerkelijk een jaar lang de wereld rond gaat reizen, het is altijd slim om een backup te hebben. Je weet immers nooit of je bankpassen, bankrekeningen en creditcards het einde van je wereldreis wel gaan halen.

Lees ook: Sparen voor een Wereldreis | Stappenplan, doelen en tips

Budget backup plan hebben

Het splitsen van je geld op verschillende rekeningen die niet zomaar toegankelijk zijn via een kaart, voorkomen mogelijke problemen met je budget onderweg. Mogelijk moet je hiervoor andere rekening(en) openen, maar doe het! Van daaruit kan je tijdens je wereldreis kleinere bedragen overboeken naar een rekening met kaarttoegang. Dus als je kaart wordt gestolen of geskimd hebben de dieven slechts toegang tot een bedrag wat nog te overzien is.

Lees ook: Kalm en positief blijven tijdens je Wereldreis | 6 Tips

Vanwege de moeilijkheden om onderweg nieuwe kaarten te verkrijgen, is het ook een goed idee om meer dan één account te hebben die je vrijwel leeg houdt, maar waar je indien nodig geld op kunt overboeken.

Zorg dat je tijdens het reizen het grootste deel van je geld bewaard op een bankrekening die geen toegang heeft via een kaart, maar wel online toegankelijk is.

Wereldreizigers.nl

Verdachte transacties in het buitenland

Je weet immers maar nooit wanneer een bank besluit om je account te vergrendelen voor verdachte activiteiten zonder het je te vertellen. Dit overkwam mij onlangs nog in Jordanië – de bank vertrouwde de plotselinge transacties aldaar niet en blokkeerde mijn rekening.

giphy | creditcard | Wereldreizigers.nl

Gelukkig had ik mijn BUNQ travel card ook nog bij, dus kon ik snel even wat geld overboeken via mijn internet bankieren app en hoppa, kon ik alsnog binnen 5 minuten geld uit dezelfde automaat krijgen. Opgelost!

Beroving, diefstal, verlies of skimming

Er kan naast een blokkade door verdacht gedrag van alles gebeuren waardoor je een rekening plotseling niet meer kan gebruiken en het loont om daarop voorbereid te zijn. Zorg voor extra passen en/of rekeningen! Je zal de eerste niet zijn dus zijn of haar bankpassen en creditcards verliest om wat voor reden dan ook. Zorg er altijd voor dat je bij verlies een backup hebt – zowel fysieke passen als online rekeningen waar je altijd online nog bij kunt komen. Verspreid je passen in je bagage, stop er 1 diep in je backpack of in die van je partner, of in een broekzak van een broek die je amper aandoet. Minimaliseer de kans dat je in één klap niets meer kunt met je geld.

Geschikte bankrekeningen en creditcards

De vraag is nu alleen, welke banken of rekeningen ga je dan gebruiken? Ben je tevreden met je huidige bank en de mogelijkheden die het biedt in het buitenland? Kijk voor vertrek goed naar de kosten voor pinnen en het gebruik van je creditcard. Je kunt een hoop geld besparen door je hier van tevoren in te verdiepen. Betaal je bijvoorbeeld per transactie of een percentage van het totaalbedrag?

Maestro, Mastercard of VISA?
Maestro, Mastercard of VISA?

Nederlandse pinpassen werken daarnaast meestal met Maestro, maar dit wordt lang niet overal geaccepteerd. Op de website van Maestro kun je elke pinautomaat die het accepteert lokaliseren. In sommige landen is het beter een een Mastercard of VISA card te hebben omdat deze wijder geaccepteerd worden.

Kijk ook naar de geldigheid van je pinpas en creditcard zodat je niet ineens zonder pas komt te zitten. Daarbij moet je je betaalpas op ‘wereldwijd gebruik’ zetten tegenwoordig omdat je deze anders niet kan gebruiken buiten Europa. Dit kan je doen in de app van je bank of via internetbankieren.

BUNQ Travel card

BUNQ bank heeft tegenwoordig de ‘Travel Card – (hier gratis aanvragen)’, een verkapte ‘creditcard’ rekening die je met de App kan aanmaken. Het is een debit card in combinatie met een online rekening maar met alle rechten en mogelijkheden die je zou verwachten van een creditcard. Dat wil zeggen: het is een rekening in je App waarop je geld kan storten met iDeal, maar welke je overal ter wereld kan gebruiken als credit card. Zelfs voor autohuur!

Lees ook: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?

De Travel Card kost eenmalig 10 euro en is daarmee tevens één van de goedkoopste ‘creditcards’ die te krijgen is. Ook betaal je met de BUNQ Travel Card geen conversiekosten voor de valuta (ze nomen het ZeroFX) bij elke betaling – ik heb de kaart uitvoerig getest en vergeleken met andere creditcards tijdens mijn reizen en ik kan je verzekeren, dit gaat je op de langere termijn echt geld besparen. Super handig om te gebruiken (ook via je telefoon zonder fysieke kaart) tijdens je wereldreis maar ook gewoon om bij je te hebben als backup.

Het enige nadeel van de Travel Card is dat je daadwerkelijk al het geld dat je uit wil geven eerst op de kaart moet zetten, en er dus geen ‘credit’ op kunt nemen om achteraf terug te betalen. Wel kan iedereen van buitenaf gewoon geld storten op je Travel Card, zodat je in geval van nood toch geholpen kunt worden door bijvoorbeeld familie of vrienden.

ANWB Creditcards

Een andere goede creditcard voor je wereldreis zijn de verschillende ANWB creditcards. Ze worden net als de BUNQ Travel Card wereldwijd geaccepteerd en je krijgt veel extra’s, zoals aankoopverzekeringen, hoge limieten en zelfs de mogelijkheid voor noodgeld mocht je in de problemen raken. Het zijn goede opties voor je wereldreis, maar ook een dure. Je betaald niet alleen de jaarlijkse fee, ook per transactie zijn de kosten een stuk hoger dan die van BUNQ.

Creditcard opties van de ANWB
Creditcard opties van de ANWB

Creditcards van vliegmaatschappijen

Dan zijn er ook nog de zogenaamde creditcard van vliegmaatschappijen. De concurrentie aldaar is moordend en de verschillend zijn groot, dus om daar echt dieper op in te gaan zullen we daar binnenkort nog een blog aan toewijden.

Wel is het goed om te weten dat ze bestaan, zeker als je van plan bent oom vaker met dezelfde vliegmaatschappij te vliegen tijdens je wereldreis. Je spaart namelijk vaak tegelijkertijd voor punten (soort airmiles), kortingen of gratis upgrades, maaltijdens of vliegveld lounges. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om zo’n creditcard aan te schaffen echter hangt dat echt af van je plannen en wensen.

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten
Lees ook: Welke reisverzekering heb je nodig voor een wereldreis?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

2 comments

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link