Wereldreizigers.nl
Home » Azië » Nepal » De 10 Mooiste Nationale Parken in Nepal | Ongeëvenaarde schoonheid

De 10 Mooiste Nationale Parken in Nepal | Ongeëvenaarde schoonheid

Nepal is werkelijk ongeëvenaard in zijn schoonheid. Maar de meesten weten niet dat er in dit kleine Aziatische land zoveel meer is dan het ruige Himalaya-gebergte. In de laaglanden liggen oerwouden en ongelooflijke mogelijkheden om wilde dieren te bekijken. Instandhouding en regelgeving hebben de afgelopen decennia ervoor gezorgd dat het Nepalese landschap grotendeels onaangetast is gebleven waardoor populaties van wilde dieren blijven groeien. Als gevolg hiervan is de populatie van de Bengaalse tijger het afgelopen decennium met meer dan 60% gestegen en heeft Nepal zichzelf in de geschiedenisboeken gegrift door de thuisbasis te worden van enkele van de laatst overgebleven populaties van de eenhoornige neushoorn. Het bezoeken van één of meerdere nationale parken in Nepal is uniek en onvergetelijk.

Voor de lokale bevolking zijn de meeste bergketens en meren spiritueel verbonden met elkaar. Het landschap speelt daarin een centrale rol. Veel stammen en dorpen liggen binnen de grenzen van de nationale parken en vaak deelt de lokale bevolking graag hun collectieve geschiedenis met bezoekers. Er is geen plek op de wereld dat de dorst naar natuur en cultuur zo lest als Nepal. De prachtige nationale parken van Nepal bepalen al decennia lang wereldwijd het niveau.

Plan hier je vakantie naar Azië

10. Khaptad National Park

Khaptad is een geweldig voorbeeld van het indrukwekkende verre westen van Nepal. Het prikkelt de zintuigen en voedt lichaam en geest. Omdat het park is vernoemd naar Khaptad Baba die in de jaren ’40 naar het gebied verhuisde om te bemiddelen. Zijn ashram is een bedevaartsoord voor honderden per jaar en is van groot spiritueel belang. Iedereen is welkom om te bezoeken, maar het drinken van alcohol, roken en het slachten van dieren is ten strengste verboden.

Khaptad National Park nationale parken in Nepal
Khaptad National Park

Andere spirituele bestemmingen binnen de grenzen van het park zijn Saileswari, een historische stad met een aantal hindoetempels en Ramaroshan die is verbonden met de geschriften van de godin Parvati. Badimalika en Surma Sarovar zijn beide verbonden met historische steden en ook met belangrijke hindoegeschriften. Het landschap is een natuurlijk wonder dat bestaat uit groene glooiende heuvels en uitzicht op het Himalaya-gebergte. Ondertussen is het zomerklimaat buitengewoon comfortabel aangezien het zelden onder de 0 zakt of boven de 20 graden Celsius stijgt.

9. Makalu Barun National Park

Dit prachtige en afgelegen nationale park is een waar nationaal wonder. Bezoekers vallen in het niet bij de bergachtige skyline die de thuisbasis is van enkele van ‘s werelds grootste bergen. Mount Makalu (8.463 meter), de naamgenoot van het park, is de vijfde hoogste berg ter wereld, terwijl veel van de naburige bergen op indrukwekkende wijze meer dan 7.000 meter boven zeeniveau reiken.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

Makalu Barun National Park nationale parken in Nepal
Makalu Barun National Park

Makalu Barun National Park is de enige beschermde regio ter wereld met een hoogte van 8000 meter boven zeeniveau en heeft ook een ongelooflijke biodiversiteit. Een verbazingwekkend aantal flora en fauna bevindt zich hier, waaronder meer dan 40 soorten orchideeën en andere zeldzame planten. Het is de thuisbasis van zeldzame dieren, waaronder de ongrijpbare sneeuwluipaard, de met uitsterven bedreigde rode panda, verschillende hertensoorten en de zwarte beer uit de Himalaya.

8. Shey Phoksundo National Park

Het prachtige Shey Phoksundo National Park is het grootste nationale park in Nepal. Het bevat het Phoksundo-meer, dat onovertroffen is in schoonheid. Dit blauwgroene meer is het diepste van Nepal en ligt op ruim 3.000 meter hoogte. Rondom het meer leven blauwe schapen, sneeuwluipaarden, Tibetaanse yaks, muskusherten en andere indrukwekkende dieren in het wild.

Shey Phoksundo nationale parken in Nepal
Shey Phoksundo

Meer dan 9.000 mensen wonen in dorpen binnen de parkgrenzen en de meesten van hen beoefenen het Bon-boeddhisme, een oude religie die nauw verbonden is met het boeddhisme en het animisme. Er zijn verschillende religieuze locaties verspreid over het park. Gelukkige bezoekers kunnen zelfs een glimp opvangen van de hoogste vliegende vlinder ter wereld, Paralasa Nepalaica, waarin het park een perfect klimaat biedt.

7. Banke National Park

Dit verbazingwekkende, kleine nationale park werd opgenomen in het nationale parkensysteem om bedreigde diersoorten in het gebied te beschermen. Dankzij hun instandhoudingsinspanningen zijn de tijgerpopulaties binnen hun grenzen verdubbeld. De met uitsterven bedreigde Aziatische olifant en de vierhoornantilope zwerven ook vrij rond naast meer dan 300 soorten vogels en talloze reptielen en vissoorten.

Banke National Park, Nepal
Banke National Park, Nepal

De lokale bevolking noemt het gebied waarop het Banke National Park rust al eeuwenlang het “geschenk van de aarde” en velen van hen leven er een traditionele levensstijl in. Het landschap is prachtig opgebouwd uit acht verschillende ecosystemen, waaronder bossen, graslanden en bergketens. Het is verbonden met verschillende natuurreservaten. In het westen ligt het Bardia National Park dat is verbonden met het Katarniaghat Wildlife Sanctuary in India, evenals het Suhelwa Wildlife Sanctuary. Dit is het nieuwste nationale park van Nepal en een waar bewijs van de voortdurende inspanningen van Nepal voor natuurbehoud.

Lees ook: 9x Must Sees in India | Sprookjesachtige geuren en kleuren

6. Shuklaphanta National Park

Shuklaphanta was aanvankelijk een jachtgebied voor de heersende klasse in Nepal, maar werd in de jaren 90 een natuurreservaat. In 2017 kreeg het op World Wildlife Day een upgrade naar de status van nationaal park. Moerasherten zijn een enorme attractie voor het park, net als de grote kuddes olifanten die aanwezig zijn. Soms kunnen gelukkige bezoekers ook tijgers en neushoorns zien.

Shuklaphanta
Shuklaphanta

Volgens een tijgertelling die vorig jaar werd gehouden, leven er ongeveer 17 tijgers binnen de grenzen van het park. Graslanden, bossen, rivierbeddingen en tropische wetlands herbergen deze grote biodiversiteit en hebben een indrukwekkende flora en fauna. Als klap op de vuurpijl is Shuklaphanta bekend geworden als een paradijs voor vogelaars. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten bekend in het park. De grootste populatie Bengaalse Floricanen in Nepal woont hier, evenals verschillende soorten adelaars, uilen, spechten, gieren en de indrukwekkende geschilderde ooievaar. Shuklaphanta mag zich met recht één van de meest bio-diverse nationale parken in Nepal noemen.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Thailand | Ongerepte wildernis

5. Shivapuri-Nagarjun National Park

Dit park ligt dicht genoeg bij Katmandu dat het een favoriet toevluchtsoord is geworden voor de lokale bevolking en bezoekers die willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Dit park is werkelijk spectaculair. Bezoekers kunnen hier echt weer in contact komen met de natuur. Er zijn een aantal wandelpaden die lopen door bronnen met fris, schoon water, groene heuvels, uitzicht op de bergen en prachtige bossen.

Shivapuri-Nagarjun
Shivapuri-Nagarjun

De naam van het park wordt geassocieerd met religieuze geschriften en Lord Shiva. Even belangrijk voor de lokale bevolking zijn de vele medicinale planten die hier gedijen. Dieren die hier leven zijn onder meer luipaarden, apen en zwarte beren.

4. Bardiya National Park

Dit dynamische park is een van de meest ongerepte parken van Nepal. Het grootste deel is bedekt met dicht bos, graslanden en rivierbossen. Door het park lopen een aantal rivieren, die bezaaid zijn met spiegelende displays van waterlelies en lotusbloemen.

Bardiya National Park, Nepal
Bardiya National Park, Nepal

Het is de thuisbasis van de eenhoornige neushoorn, olifanten, tijgers, herten en de ongrijpbare gigantische dolfijn. Meer dan 400 vogelsoorten vliegen vrij rond in het park en bezoekers worden vaak getrakteerd op het zien van felgekleurde pauwen. Hoewel het grootste deel van dit weelderige gebied onbewoond is, is het nog steeds de thuisbasis van enkele van de inheemse bevolking van Nepal, de Tharu-stam.

3. Langtang National Park

Langtang, gelegen tussen het Himalaya-gebergte, is verbluffend mooi. Het is rijk aan biodiversiteit, cultureel erfgoed en klimaatzones. De sterrenhemel die elke nacht wordt tentoongesteld is ongekend helder en vaak zelfs vroeg in de avond al zichtbaar. Het landschap is hoog gelegen enen heeft kristalheldere meren.

Helaas werd het dorp Langtang in 2015 volledig weggevaagd door een enorme lawine en zijn meer dan 100 lichamen nooit teruggevonden. Er zijn verschillende spirituele plekken verspreid over het park.

2. Chitwan National Park

De surrealistische achtergrond van dit park is bijna net zo groot als de mogelijkheden om dieren te bekijken. Dit enorme park heeft hoge bergpassen die plaats maken voor uitgestrekte savannevlaktes, dichte jungles en vrij stromende rivieren en meren. Hier zwerven een van ‘s werelds laatst overgebleven populaties van eenhoornige neushoorns vrij rond. Het is tevens één van de beste plekken ter wereld om Bengaalse tijgers, Gharial krokodillen, luiaardberen en luipaarden in het wild te spotten.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Zuid-Afrika | Panorama’s en wildlife

Chitwan National Park, Nepal
Chitwan National Park, Nepal

Ook olifanten, vogelsoorten en unieke flora en fauna gedijen hier. Dankzij drie decennia van intensieve inspanningen tegen stroperij en natuurbehoud door activistische groeperingen en overheidsinterventie nemen de dierenpopulaties weer toe toe. Dit park wordt vaak de op een na beste van de Serengeti genoemd voor het bekijken van dieren in het wild. Chitwan maakt haar naam waar als één van de beste nationale parken in Nepal, en misschien wel de hele wereld.

1. Sagarmatha National Park

Sagarmatha is ronduit uitzonderlijk. Dit beschermde gebied is de thuisbasis van ‘s werelds legendarische hoogste berg, Mount Everest. Naast deze kolos herbergt het ruige Himalaya-berggebied beroemde dieren zoals de sneeuwluipaard, lynx, beren, hazen en de Himalaya-thar. De regio rond het park heeft geen wegen, wat alleen maar bijdraagt aan de afgelegen ligging en ongerepte schoonheid.

Sagarmatha Mount Everest, nationale parken in Nepal
Sagarmatha Mount Everest Nepal

Lees ook: Het Dak van de Wereld | De machtige Himalaya in Nepal en Tibet

Het is beroemd om zijn spirituele betekenis. Veel sherpa’s leven hier, terwijl anderen op bedevaart gaan naar locaties in het park. Mount Everest zelf is erg belangrijk voor de lokale bevolking. Ze noemen de berg Chomolungma, wat de Moedergodin van de Wereld betekent, en geloven dat er geesten in de berg leven. Ongeacht de reden om het park te bezoeken, is dit park echt ongelooflijk en zal je niet in de koude kleren gaan zitten.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
11 Shares
11 Shares
Copy link