Wereldreizigers.nl
reisorganisaties
Home » Reisnieuws » 2020 | Een buitengewoon rampzalig jaar voor reisorganisaties en toerisme

2020 | Een buitengewoon rampzalig jaar voor reisorganisaties en toerisme

NIEUWSBERICHT – 21 december 2020: Het jaar 2020 is rampzalig geweest voor reisorganisaties en toerisme. De omzet is gedaald tot amper 20% in vergelijking met 2019. Staatssteun en vouchers die in de eerste maanden zijn uitgegeven, hebben de ineenstorting van de sector voorkomen. Toch is de situatie nog steeds kritiek, en lijken steeds meer reisorganisaties faillissement aan te vragen omdat ze het hoofd financieel gezien niet meer boven water kunnen houden. Veel reisbloggers in Nederland en België hebben gelukkig door lage vaste lasten en door flexibel te zijn vaak nieuwe manieren gevonden om inkomsten te werven. Kleine reisorganisaties zoals reisbureaus en busreis maatschappijen hebben helaas minder geluk met hoge vaste lasten, personeel en amper inkomsten.

Lees ook: Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken

Het meest catastrofale jaar in de reisgeschiedenis

In een terugblik op het jaar beschreef ECTAA, de European Travel Agent and Tour Operator Association, 2020 als het meest catastrofale jaar in de reisgeschiedenis. Met een gemiddelde van -80% van de omzet zal de waarde van de activiteiten in 2020 amper 40 miljard euro bereiken, vergeleken met de 175 miljard euro in 2019. Reizen is onmogelijk gemaakt door het sluiten van grenzen en daaropvolgend ongecoördineerd, tegenstrijdig en onstabiel reisbeperkingen, waardoor potentiële klanten worden ontmoedigd om te reizen en reisorganisaties om opnieuw op te starten.

Lees ook: Corona vakantiemeldpunt consumentenbond | Deel je ervaringen

Reisorganisaties moeten personeel ontslaan

De liquiditeitscrisis van de dienstverleners (luchtvaartmaatschappijen, hotels, evenementen…) werd doorgegeven aan touroperators en reisagenten, die op hun beurt hun klanten niet konden terugbetalen en vouchers uitgeven. In december 2020 moeten luchtvaartmaatschappijen naar schatting nog 7 miljard euro terugbetalen aan de indirecte distributie. Bij gebrek aan verkoop als gevolg van reisbeperkingen en gezondheidsmaatregelen moesten veel reisorganisaties hun personeel inkrimpen, tijdelijke werkloosheidsregelingen gebruiken of personeel ontslaan.

Pawel Niewiadomski, voorzitter van ECTAA, zei: “Van alle landen krijgen we dezelfde informatie: ondanks alle inspanningen van bedrijven en hun personeel en ondanks de publieke steun die aan de industrie wordt verleend, zullen veel reisorganisaties niet herstellen. Dit is nog nooit eerder gezien! Voortdurende steunmaatregelen zijn nodig voor de reis- en toeristenindustrie, de sector die het zwaarst wordt getroffen door de pandemie. “

Consumentenvertrouwen herstellen

In dit verband zijn coördinatie en gezamenlijke initiatieven ter ondersteuning van de herstart van reizen en toerisme essentieel. Als voorkeursbestemming van ECTAA voor 2020 heeft de Griekse nationale toeristenorganisatie een onschatbare bijdrage geleverd om het vertrouwen van de consument te herstellen en het toerisme open te stellen voor zaken.

Sinds juni communiceren de Griekse autoriteiten en Griekse reisorganisaties op een duidelijke manier met de industrie en de consumenten en implementeren ze strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen. Dankzij goed gevormd beleid is Griekenland er ondanks alle moeilijkheden in geslaagd om bezoekers veilig te verwelkomen.

Hopelijk zijn er spoedig meer landen die het Griekse voorbeeld volgen. Alleen een snel herstel van toeristensector kan een ineenstorting van reisorganisaties in 2021 nog voorkomen.

Bron: ectaa.org
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link