Wereldreizigers.nl
reisbloggers veerkrachtig
Home » Reisnieuws » Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken

Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken

NIEUWSBERICHT – 10 december 2020: Hoe staat het ervoor bij de reisbloggers in Nederland en België? Deze kleine ondernemersgroep hoor je nauwelijks iets over tijdens de corona crisis, hoe zit dat precies?

Het jaar 2020 is namelijk voor veel branches een ontzettend zwaar jaar geweest. Je hoort er veel over op het nieuws; lege restaurants, de horeca die omvalt en vliegmaatschappijen die staatssteun nodig hebben. Maar hoe zit het met de vele reisbloggers die Nederland en België herbergt? Deze kleine ondernemersgroep hoor je vreemd genoeg nauwelijks iets over. Hoog tijd dus om eens te onderzoeken waar dat aan ligt.

Lees ook: DIGITAL NOMAD | 100x tips voor startende en gevorderde reisblogs

De reisbranche heeft het zwaar

De reisbranche is bijzonder hard getroffen door de coronacrisis, misschien zelfs meer dan welke branche dan ook. Vreemd genoeg is er over deze branche relatief weinig nieuws te vinden. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er veel meer slachtoffers zijn dan alleen KLM. Denk bijvoorbeeld aan de safari-industrie die op haar knieën is gedwongen met < 75% minder omzet en zelfs het grote TUI heeft het zwaar.

Het afgelopen jaar talloze kleinere reisorganisaties en reisbureaus al stilletjes omgevallen, een korte blik op de faillissements meldingen bij het ANVR is veelzeggend.

Wereldreizigers.nl

Toch lijken de reisbloggers ondanks alle tegenslagen het hoofd boven water te houden. Hoe kan het dat de deze groep kleine ondernemers ondanks alles, de coronacrisis toch weten te overleven?

Foto door Oskar Kadaksoo

Reisbloggers zijn veerkrachtig

De reisbloggers die jullie dag in dag uit voorzien van de beste reistips, advies geven over reizen en helpen de beste deals te boeken zijn veerkrachtig gebleken. Dat is de korte conclusie. Dit is opvallend want ook reisbloggers hebben hun inkomsten drastisch zien dalen het afgelopen jaar, onder andere door het gebrek aan boekingen en het mislopen van bijbehorende affiliate inkomsten.

Veel reisbloggers zijn op zoek gegaan naar andere manieren om inkomsten te genereren. Een snelle check op mijn persoonlijke LinkedIn waarop ik veel connecties in de reiswereld heb, is daar al het bewijs van. Een aantal van hen hebben tijdens de crisis een eigen webshop opgezet. Sommige zijn SEO trainingen gaan geven, e-books & boeken gaan schrijven en verkopen of als ZZP tekstschrijver aan de slag gegaan bij diverse andere bedrijven en websites. Tot op heden heb ik nauwelijks iemand zien of horen klagen in de reisblog wereld, wat opvallend is.

Budgetteren en tegenslagen verwerken

Mijn theorie is dat reisbloggers die op veel reizen en/of langdurig reizen, vaak ook heel goed zijn geworden in het beheren van geld. Daarnaast zijn ze experts geworden in het managen en relativeren van tegenslagen. Gemiste vluchten, oplichtingspraktijken, diefstal en budgetproblemen. Het zijn allemaal zaken waar je als reiziger vroeg of laat mee te maken krijgt. Hoe vervelend het op dat moment ook is, de ervaring helpt je uiteindelijk wel om jezelf flexibeler op te stellen in de toekomst. Je leert omgaan met een kleiner budget en je leert om tegenslagen sneller te verwerken en om weer door te gaan. Dit zijn skills en vaardigheden die je de rest van je leven, en met name in je carrière, nog kunt gebruiken.

Lees ook: 10 redenen waarom een wereldreis goed is voor je carrière en toekomst

Reisbloggers doen het makkelijker met minder

Dan maar even wat minder luxe, abonnementen en onnodige uitgaven”. Althans, dat is hoe ik er zelf in sta. De laatste keer dat ik een impulsieve aankoop heb gedaan, kan ik me niet eens meer heugen. Iedereen die maandenlang op wereldreis is geweest, weet als geen ander dat je ontzettend goed op je geld moet letten wanneer je budget beperkt is, wil je het einde van je reis tenminste nog halen met het beperkte budget wat je ter beschikking hebt. Ook schrijven wij reisbloggers door de jaren heen talloze artikelen over goedkope wereldreizen, sparen en besparen voor een reis en zelfs over het verkopen van spullen om bepaalde financiële doelen te behalen. Al deze tips & tricks kunnen we tijdens de crisis toepassen om te overleven.

Wat andere reisbloggers zeggen

Om mijn theorie kracht te geven ben ik vragen gaan stellen bij collega reisbloggers. Ten eerste omdat ik nieuwsgierig ben, maar ook omdat we misschien iets van elkaar kunnen leren. Je weet namelijk nooit wat de toekomst brengt!

Hoe hebben reisbloggers de coronacrisis tot nu toe ervaren? Hoe houden ze het hoofd boven water en hoe genereren ze nu inkomsten?

Wereldreizigers.nl

Diana van Stripeaway.nl zegt: “ik ben met ToffeHotspots.nl aan de slag gegaan, een website die zich richt op leuke bijzonder hotspots qua overnachten en eten. Daarnaast ben ik een persoonlijke website gestart (dianavriends.nl) over mijn koopverslaving, schulden en ADHD waar ik nu meer informatie over geef en op scholen gastlessen verzorg”.

Sanne van ensannereist.nl zegt: “Ik focus me nu op mijn webshop (zoutbloed.nl) voor originele & duurzame strandartikelen, die ik ook in deze crisis ben gestart en nu met 5-15 bestellingen per dag al als een trein gaat. Ik wil zeker het bloggen weer oppakken maar ook weer kunnen reizen zodat ik leuke nieuwe tips kan delen”.

Sam van checkoutsam.nl zegt: “De Corona pandemie kwam natuurlijk als een gigantische schok. Ik ben namelijk volledig afhankelijk van mijn websites om inkomsten te genereren. Gelukkig heb ik nog enkele andere website in andere sectoren, maar het is toch echt voornamelijk Check Out Sam. Ik merk echt dat de cijfers heel sterk fluctueren. In maart heb ik de grootste klap moeten incasseren en ook deze tijd (vol met nieuwe lockdowns…) gaan de cijfers achteruit. Om dit probleem op te vangen heb ik mijn strategie zwaar aangepast. In plaats van te schrijven over alleen maar reizen, ben ik nu ook begonnen met reviews over producten die reisgerelateerd zijn of je doen denken aan reizen. Een beetje lifestyle, eigenlijk. Daarnaast ben ik me meer gaan focussen op reizen dichtbij (staycations). Op bezoek in ons eigen landje, of niet heel ver de grens over”.

Bianca van foodtravelphotography.com zegt: “Ik ben meer focus op Nederland gaan leggen. Uitdaging zoeken in nieuwe campagnes waar ik eerst niet naar keek en daarnaast ben ik bezig met een (affiliate) e-book”.

Linda van mywanderlustdiary zegt: “Mijn veerkracht is zeer minimaal gebleken. Ik ben internationaal manager dus ik reisde voor mijn werk minstens 1 a 2 keer per maand een week naar het buitenland (van Oeganda tot Roemenie en alles ertussen). Ik blog over alle mooie bestemmingen die ik bezoek maar ook over mijn leven als keiharde zakenvrouw. Met corona veranderde mijn dynamische, reizende zakenleven in een eeuwige online meeting aan de keukentafel. Na enkele maanden waarin ik nog wel energie had voor het maken van content voor mijn blog, stopte ik in augustus tijdelijke helemaal met bloggen. Ik raakte in een sleur en had nergens meer energie voor. Mijn mentale gezondheid ging onderuit. Gelukkig weet ik dat alles tijdelijk is, zowel mijn mentale toestand als de corona situatie. Wanneer mijn leven als keiharde zakenvrouw terug komt en ik weer in het vliegtuig stap, dan leeft mijn blog ook weer op. Het is niet mijn stijl om ineens mijn blog helemaal om te gooien omdat corona tijdelijk mijn leven verandert. Ik ben er van overtuigd dat mensen een blog graag lezen vanwege de sfeer en de inhoud”.

Yvonne van yvonnereistverder.nl zegt: “Ik zou in de loop van 2020 met onbetaald verlof, om lang op reis gaan met mijn gezin. Het idee was om te kijken of de inkomsten uit mijn blog in die periode een beetje vergelijkbaar bleven met vorig jaar, toen blog en baan ongeveer hetzelfde opleverden. Bij een positieve ervaring zou ik dan bij thuiskomst mijn baan hebben opgezegd. De eerste maanden dat Corona er was zag ik mijn bezoekers met bijna 80% teruglopen, omdat ik vooral veel verre reizen content heb. Mijn werkgever moest de deur sluiten. Inmiddels mezelf weer herpakt, een mix van content dichter bij huis en ver gaan schrijven.. en nu in een tijdelijke baan in de wacht om te zien hoe e.e.a. er volgend jaar bij staat. Ik blijf gemotiveerd om te schrijven, omdat dat gewoon is wat ik leuk vind en omdat ik weet dat er een tijd komt dat de moeite beloond wordt”.

Aniek van avontuuropreis.com zegt: “Ik schrijf mijn blogs als freelancer. Aan het begin van de coronacrisis zijn mijn inkomsten wel gedaald, maar dit loopt alweer goed op. En ik heb nog veel reizen kunnen maken, dus ik heb flink veel nieuwe content aan mijn sites toegevoegd. Dat betaalt zich later wel uit”.

Claudia van ctheworld.nl zegt: “Voor mij is mijn reisblog een hobby. Ik schrijf en reis graag. Het reizen, het avontuur, mis ik enorm, maar het voelt wel als een luxeprobleem. Mijn naasten en ik zijn nog gezond, dat is het belangrijkste. Eric en ik hebben allebei onze baan behouden. Als het straks weer kan, gaan we op wereldreis. Hoe langer we moeten wachten, hoe groter het budget. In de tussentijd verdien ik met mijn blog niets meer en de bezoekersaantallen zijn gehalveerd. Tja, het is niet anders”.

Edwin van mountainreporters.com zegt: “Ik ben naast mijn websites een online reismagazine gestart (www.outdoordichtbij.nl) dat een volle 100% focus heeft op duurzaam reizen dichtbij huis (Benelux en Duitsland). En dat werkt. Hierdoor is de omzet van mijn bedrijf enorm gestegen t.o.v. de afgelopen jaren. Je moet blijven meeveren met de ontwikkelingen in de wereld. Dat maakt ondernemen zo leuk!”

Antonette van we12travel.com zegt: “Er is een verschil tussen bloggen en ondernemen. In het begin schoot ik enorm in de kramp maar inmiddels heb ik mezelf herpakt en ben ik gaan kijken naar wat nog wél kan. Zo heb ik twee nieuwe sites gelanceerd en ben ik meer gaan focussen op andere verdienmodellen. Al is het maar om in de toekomst beter voorbereid te zijn, mochten we nog eens in een dergelijke situatie terechtkomen”.

Lot van reishonger.nl en reisgoesting.be zegt: “Ik heb weinig verlies geleden in mijn cijfers (de laatste drie maanden doen het zelfs opvallend beter dan dezelfde maanden in 2019), maar natuurlijk mis ik het reizen enorm. Artikels over het binnenland, vakantiehuizen, outdoor en daguitstappen doen het erg goed. De inkomsten zijn niet wat ze geweest zijn. De laatste maanden probeer ik ook wat andere projecten, zoals fotografie en copywriting, leven in te blazen”.

Anouk van bestemmingpuravida.nl zegt: “Ik heb mijn onderwerpen aangepast. Wat is er nu gaande in Costa Rica en welke keuzes kun je als reiziger maken om de lokale bevolking zoveel mogelijk te helpen? Ik probeer mijn lezers ook nog steeds mee te nemen in ons dagelijks leven en ik ben bezig met het maken van ebooks. Het is voor mij een mooie pauzeknop geweest om wat meer na te denken over wat ik wil met mijn blog”.

Kirsten van travelaar.nl zegt: “Als fulltime blogger heeft alles er behoorlijk ingehakt. Ik focus me vooral op verre bestemmingen en wereldreizen en dat stopte natuurlijk allemaal. Inkomsten vielen voor zo’n 90% weg. De zomermaanden gaven weer wat motivatie, omdat artikelen over Europa aardig werden gelezen, maar ook daar is weinig meer van over. Ik hou mezelf gemotiveerd – al lukt dat lang niet altijd – door oudere content te updaten, we hebben een nieuw thema voor de site gebouwd en gelanceerd en ik blijf nieuwe content publiceren omdat het ooit weer goed moet komen. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn blog niet om te gooien. Dat betekent dat er uiteraard een paar artikelen over Nederland zijn verschenen, maar de focus blijft zoals het was”.

Lizette van reismuts.nl zegt: “Naast de blog heb ik 3 dagen per week een vaste baan en die zorgt voor voldoende stabiele inkomsten. Afgelopen jaar zag ik de inkomsten met de blog enorm terug lopen en ze zijn nog steeds summier. Samenwerkingen bestonden gedeeltelijk uit barterdeals van trips in Nederland, die wel heel erg leuk waren. De blog is begonnen vanuit mijn passie voor reizen en schrijven en die is er nog steeds. Mijn wens en doel is het inkomen via de blog meer stabiel te maken. Ik speelde al langer met het idee van een andere blog en heb afgelopen maand besloten die er naast te gaan doen. Met onderwerpen die niet crisis gevoelig zijn. Deze zal uiterlijk eind maart live zijn”.

Sylvia van wapititravel.com zegt: “Wij hebben bijna enkel verre bestemmingen en zagen onze bezoekers en inkomsten de eerste periode bijna 95% achteruitgaan. Dit was best wel frustrerend omdat het eind 2019 enorm goed begon te lopen. Ondanks dat 2020 een moeilijk jaar was, hebben wij er toch voor gekozen om te investeren. Wij werken nu met meerdere schrijvers en plaatsen meer blogs per maand dan in 2019. Wij zijn ervan overtuigd dat alles wel terug op zijn pootjes komt en dat blijven investeren in content en jezelf de enige weg is om vooruit te gaan”.

Melissa van reislegende.nl zegt: “Bezoek is behoorlijk terug gelopen, maar gelukkig niet zo veel als bij andere reisbloggers. Nu het reizen helemaal stil ligt focus ik me op het schrijven van artikelen die nog op mijn lijstje stonden. Artikelen over bestemmingen die ik al wel bezocht heb, maar waar ik nog niet (alles) over geschreven heb. Inkomsten komen voor grootste deel uit mijn andere website, die gelukkig alleen in het voorjaar een aantal maanden hinder van Covid-19 heeft ondervonden. Daarnaast heb ik al jarenlang een stukje passief inkomen uit stockfoto’s en print on demand, dat geeft altijd een fijne basis”

Sandra van stralendschrijven.nl zegt:“Ik ben me op de website scandinavischleven.nl vooral gaan richten op schrijven over Scandinavische lifestyle: hoe haal je Scandinavië in huis als je er niet naartoe kunt?”

Maaike van travelalut.com zegt: “Ik werk fulltime aan mijn reisblog en heb er niets naast (geen freelance-opdrachten of parttime baan). Ook ik schreef (en schrijf) voornamelijk over verre bestemmingen, dus mijn bezoekersaantallen liepen ver weg. Gelukkig ben ik altijd al bezig geweest met verschillende verdienmodellen, zodat ik niet alleen inkomsten uit mijn blog haal. Ik ben meteen vanaf de start van de crisis allerlei ideeën gaan uitwerken die al langer op de plank lagen, waardoor ik vanaf juli weer genoeg verdien. Natuurlijk is het geen wereldsalaris, maar ik red het prima en daar ben ik in deze tijden als fulltime reisblogger al heel erg blij mee. En we blijven gewoon nog creatief verder gaan!”

Madeleine van puuropreis.nl zegt: “Bij mij zijn de bezoekersaantallen gestegen. Dat levert echter geen geld op dus ik ben samenwerkingen aangaan met bedrijven die zich richten op reisartikelen die je ook thuis kunt gebruiken”.

Tivka van gezinopreis.nl zegt: “Er zijn weinig mensen die ermee stoppen omdat de meeste reisbloggers het al niet als fulltime werk deden. Voor mij is GezinOpReis wel mijn fulltime baan en inkomsten zijn inderdaad dramatisch terug gelopen. Zeker in maart was dat schrikken. Gelukkig had ik wel een buffer en recht op 3 maanden Tozo en die tijd ook gebruikt om te kijken naar wat nog wél kon. Mijn top 50 blogs van nu zijn voor 2/3 anders dan die van vorige jaren. Door andere content te maken maar ook door pro-actief bestemmingen te benaderen voor in deze tijd passende campagnes kan ik het hoofd boven water houden. Ik heb dit jaar zelf meer persreizen en campagnes gedaan dan normaal omdat ik er nu actiever zelf mee bezig was die op te zetten. Een positieve noot: toen deze zomer er weer een window was om te reizen zag ik ook direct weer een enorme opleving en inkomsten groei. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst”.

Elisa van flitterfever.com zegt: “Samen met webdesigner Sabine Boogaard heb ik tijdens de corona crisis mijn reisblog Flitter Fever geheel vernieuwd. Ik speel met artikelen in op de actualiteit rondom COVID-19, update oudere artikelen, samenwerken met andere bloggers, nieuwsbrief over mijn partners, etc. Ik probeer mijn schrijfachterstand weg te werken, heb nog zeker voor een jaar aan materiaal liggen. Deze twee laatste maanden van het jaar draai ik nu al een recordomzet!”

Rani van youngwildfree.be zegt: “2020 zou mijn jaar worden. Ik had zoveel prachtige reizen gepland. Van Thailand tot Mexico en Belize. Een roadtrip door Duitsland en een solotrip naar New-York. Geen enkele reis die doorging en daarbij ook tal van mooie samenwerkingen die wegvielen…. Ik ben ‘maar’ een hobby blogger en dit is dus niet hetgeen waar ik geld aan verdien, maar het blijft jammer. Anderzijds heb ik dit jaar heel wat andere mooie reizen gemaakt en landen gezien waar ik anders niet aan zou denken. Volgende week richting Madeira. Dus al bij al zeker niet te klagen. Reizen door Europa sprak mij de laatste jaren nooit aan, maar ik heb gemerkt dat er dichter bij huis ook heel wat mooie plekken te vinden zijn en de bezoekers op mijn blog daar naar zochten. Vooral de staycation in ons eigen land deed het goed. It’s all about the mindset en ik ben nog steeds dankbaar voor wat wel mogelijk is”.

Reisbloggers zijn gepassioneerd

Eén ding is mij na het lezen van alle reacties wel duidelijk geworden: reisbloggers zijn gepassioneerde ervaringsdeskundigen. Met name als het gaat om het verwerken en relativeren van tegenslagen alsmede het omgaan met (minder) geld. Ik denk dat mede daardoor reisbloggers minder snel in de problemen raken bij een crisis als deze. Reisbloggers lijken daarnaast in staat om snel in te spelen op veranderingen. Men ziet nieuwe kansen en vindt nieuwe manieren om inkomsten te genereren en daar mag men best trots op zijn.

Reisbloggers zijn gepassioneerd en in staat te veranderen
Reisbloggers zijn gepassioneerd en in staat te veranderen

Hoe ben jij met de corona crisis omgegaan?

Helaas kon ik niet alle reisbloggers hier plaatsen maar mocht je er niet bij staan en je verhaal alsnog willen delen, voel je vrij om het in de reacties toe te voegen! Collega bloggers zijn uiterst nieuwsgierig naar je verhaal en om ideeën op te doen.

Blijf op de hoogte van het laatste reisnieuws

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws, persoonlijke reisverhalen en reistips? Vergeet dan niet om je hieronder in te schrijven op onze nieuwsbrief en volg ons op social media! We zijn te vinden op o.a. Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest, zie je daar!


Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!


Geschreven door: Chris Thomassen - Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link