Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Kenia » Roadtrip Afrika | Kerio duikers & schoolkinderen

Roadtrip Afrika | Kerio duikers & schoolkinderen

In deze vierde blog van mijn Scooter roadtrip door Afrika gaan de Kenianen veel te snel, pleegt een school een aanslag op mijn lollyvoorraad, bewonder ik de halsbrekende toeren van de Kerio duikers en is er heel veel wateroverlast te melden (overstromingen van the Great Rift Lakes).

Een rondje Iten: Marathontraining

In de Kimana lodge zit slechts een andere gast. Een Duitser die in training is voor de marathon. Iedere zichzelf respecterende marathonloper is volgens hem wel eens in Iten geweest. Hij is vanochtend in alle vroegte alweer op pad gegaan om te trainen.

Als ik een uurtje later richting Iten tuf, dan zie ik op ongeveer 200 meter afstand van de rest van zijn groep. ‘Die Kenianen zijn gewoon niet bij te houden,’ luidt zijn terechte conclusie.

Nog even een rondje door het dorp en dan besluit ik om langs de Kerio vallei te koersen.

De Kerio vallei

De Kerio Vallei
De Kerio Vallei

Van Iten rijd ik richting Marigat. De 100 km lange weg is ronduit spectaculair, omdat hij parallel loopt aan de Kerio Vallei (locatie hier). Het hoogteverschil is circa 1.500 meter en dat levert natuurlijk prachtige panorama’s op.

Inmiddels ben ik in Baringo County. Ooit lag hier een meer dat na het Tsjaad-meer de grootste populatie krokodillen (ruim 20.000) bezat. Helaas is daar bijna niets meer van over. Daar waar overstromingen in de andere meren van the Great Rift Valley hebben gezorgd voor forse uitbreiding ervan (Lake Naivasha, Baringo, Bogoria, Elementaria en Nakuru) is Lake Kamnarok nagenoeg opgedroogd. Vandaag is het niet mogelijk om op de scooter het restant van Lake Kamnarok te bezoeken. Door hevige regenval is het zandpad naar Kamnarok veranderd in een modderpoel.

Veel verkeer is er niet op de prima onderhouden weg. Af en toe passeert een mqatatu. De weggebruikers zijn voornamelijk herders met hun koeien en geiten.

Verkeer op de Iten - Marigat weg
Verkeer op de Iten – Marigat weg

Een tamtamfestijn 

Zo’n 30 km voor Marigat besluit ik even van de scooter te stappen. Ik zie een drietal kinderen in hun prachtige schooltenues. Als ik mijn zak met lolly’s tevoorschijn tover, ontstaat er echter een behoorlijke discussie. ‘Het is niet goed om die kinderen lolly’s te geven. Dat is ongezond en slecht voor hun tanden,’ hoor ik. Eerlijk gezegd heeft hij wel een beetje gelijk. Bij nader inzien ook weer niet. De beste man bestiert namelijk een kraampje voor een basisschool. En wat is daar te koop? Alleen maar snoep?.

Een schoolklas in Kerio Valley geniet van een ?
Een schoolklas in Kerio Valley geniet van een ?

En hij had me wel mogen waarschuwen. Eerst waren er drie kinderen, maar dat duurt niet lang. Het gevolg is dat ik samen met een paar leraressen orde moet scheppen in een complete chaos. Ruim 200 kinderen eisen een lolly. Gelukkig heb ik in Iten net vijf zakken gekocht en hoef ik niemand teleur te stellen.

De Kerio duikers

En dan ben ik bijna gelijk bij de volgende halte. Wegens een volledig gebrek aan toeristen (Covid) vervelen de exploitanten en gevolg van dit regelrechte spektakel zich rot. Jawel, ik ben bij de Kerio duikers.

De Divers Shop van de Kerio Divers is gesloten
De Divers Shop van de Kerio Divers is gesloten
De Kerio divers en aanhang
De Kerio duikers en aanhang

Voor 500 Keniaanse Schilling springt er eentje bijna dertig meter een ravijn in. Ach zie het filmpje. Heel leuk, De Kerio duikers in actie met geluid.

Lake Bogoria Spa Resort

Via Marigat rijd ik 30 km noordwaarts. In 2018 verbleef ik in een dorpje aan de oever van Lake Baringo. Veel hotels waren toen al geheel of gedeeltelijk verdwenen in het water. Anno 2021 is zelfs de bij tourgroepen uitermate populaire Soi Safari Lodge voor de helft verdwenen in het water. In 2018 zat deze lodge continu vol met ruim 35 kamers. Nu is er niemand. Zelfs de kok is pleiten. De receptionist biedt me overigens wel een kamer aan voor 80 euro. Op de bovenstaande verdieping schijnt niets aan de hand te zijn… Onderwijl schijten twee struisvogels het gifgroene water van het zwembad vol.

De was doen tussen krokodillen, hakuna matata in Lake Baringo
De was doen tussen krokodillen, hakuna matata in Lake Baringo

Ach en de dames zijn aan het wassen. Dat Lake Baringo wemelt van de krokodillen interesseert ze geen zier. De krokodillen zijn hier namelijk netjes opgevoed. ‘In Lake Turkana maken ze je af, maar hier doen ze dat niet..’

Twee krokodillen voor Soi Safari Lodge, Lake Baringo
Twee krokodillen voor Soi Safari Lodge, Lake Baringo
De prachtige kraanvogel in Lake Baringo
De prachtige kraanvogel in Lake Baringo

Ik verkas maar naar het 40 km zuidelijker gelegen Lake Bogoria. Daar is het enige sparesort van Kenia: Lake Bogoria Spa Resort. Bij de receptie moet ik aan de bak. Zoals te doen gebruikelijk in Kenia hanteert men er twee prijzen. Een lokale en een ‘mzungu’ prijs. Het verschil is bijna 200 euro. Het hotel heeft 90 kamers en even geen enkele gast. Na een kort gesprek met de manager kan ik doorgaan voor Keniaan. En dus ben ik voor de komende vier dagen de enige gast.

Lake Bogoria Spa Resort | Foto: Booking.com

In het volgende blog zal ik volop aandacht besteden aan de beide meren en meer. Want er valt echt heel veel te beleven en te zien hier…

Lake Bogoria Spa Resort
Lake Bogoria Spa Resort
Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link