Wereldreizigers.nl
IMG 0840 | grensovergang oeganda kenia | Wereldreizigers.nl

Roadtrip Afrika | Grensovergang Oeganda – Kenia (one stop border)

Het gebruikelijke gedoe aan de grens, een tropische uitvaart en Mr. Richard van Barnleys Guest House. In het eerste deel passeer ik in Malaba via de ‘One Stop border’ de grens van Oeganda naar Kenia. Ruim 140 km na de grensovergang nestel ik me rond de openhaard van Mr. Richard, een onvervalste Keniaan uit Engeland.

Lees ook: Roadtrip Afrika met scooter en auto | 62.000km – de introductie

Grensovergang Malaba – One Stop Border

In het kort zijn er twee varianten grensovergangen in Oost-Afrika (inclusief Malawi, Zimbabwe en Zambia). De eerste variant is een grens aan de ene kant, een paar kilometer niemandsland, en dan de grens aan de andere kant. Het origineel zeg maar. Je wordt er overal en nergens aangeklampt door allerlei handelaartjes. In verzekeringen, valuta, administratieve hand- en spandiensten (soms echt handig), lokale benodigdheden, eten en drinken.

Malaba One Stop Border | Grensovergang Oeganda - Kenia
Malaba One Stop Border | Grensovergang Oeganda – Kenia

De tweede variant is van meer recente tijd: One Stop Border (locatie hier). In deze variant is het niemandsland verdwenen. Er staat nog maar één gebouw in een omheind complex. Sjacheraars worden geweerd en alles verloopt vlekkeloos.

De scooter invoeren

De grensovergang in Malaba verkeert nog in een tussenfase. Het is officieel een One Stop Border, maar de sjacheraars zijn er nog en dat is gelijk mijn grote probleem. Ze werken nauw samen met de grensbewakers. Als ik uitgestempeld ben in Oeganda, heeft een Keniaanse sjacheraar mij al op de korrel. Als ik mijn scooter bij het Keniaanse grenskantoor parkeer, biedt hij zijn diensten aan. Ik wuif hem weg, maar hij achtervolgt me het kantoor van de Keniaanse stempelaar binnen. Ik hoor hem het woord: ‘pikipiki’ roepen. Tja, en dan zijn de rapen gaar.

Pikipiki is scooter en die komt uit Oeganda. Die moet ik dus invoeren in Kenia. Hemeltjelief wat een gedoe. Ik ben deze grens drie keer eerder gepasseerd en heb dit nimmer meegemaakt. De stempelaar vraagt namelijk nooit uit zichzelf hoe je aan de grens bent geraakt. 99,9% van de buitenlandse toeristen komt in een bus.

Alles gaat mee op de scooter inclusief ? | One Stop Border grensovergang Oeganda - Kenia
Alles gaat mee op de scooter inclusief ? | One Stop Border grensovergang Oeganda – Kenia

Stempels, stempels, stempels

Al met al ben ik ruim vier uur in de One Stop Border grensovergang bezig om alles in orde te maken. Stempel hier en stempel daar. Altijd is een fooitje nodig (of anders moet je nog veel langer wachten). Circa 50 euro (voor een onzinnige verzekering en een stapel papier) heb ik betaald en daarvoor heb ik een tijdelijk importdocument gekregen. Geldig voor 21 dagen (ik ben er naderhand nimmer meer op gecontroleerd ? en bleef ruim een half jaar in Kenia).

Opmerking: dit is op een eenvoudige scooter (voor een auto zijn de regels veel stringenter, maar ook daar is een antwoord op ?).

Een ezelskar op de 'snelweg' nabij de One Stop Border grensovergang in Webale
Een ezelskar op de ‘snelweg’ nabij de One Stop Border grensovergang in Webale

Een tropische uitvaart

De rit vanaf de grens leidt me langs een kilometerslange file van vrachtwagens. De trucks staan soms dagen te wachten om Oeganda in te komen. Het is Covid en de Oegandese en Keniaanse autoriteiten zijn Roomser dan de Paus en zijn consorten als het aankomt op testen. Ik rijd er langs op m’n scooter en stop af en toe. Na twee stops ben ik het zat. De chauffeurs vragen constant om eten, drinken en geld. Sommigen staan er al weken met soms bederfelijke waar en vertellen me dat ze ’s nachts zijn beroofd.

Gezellige drukte langs de weg naar Kitale
Gezellige drukte langs de weg naar Kitale

Na een uurtje bereik ik Webale en kan ik weer genieten. Van de enorme chaos op en rond de hoofdweg. Dames die hun kraampjes met fruit en andere versnaperingen hebben opgebouwd uit autobanden. Een ezelskar die tegen het verkeer ingaat. Een paar koeien die ik op de foto zet omdat het lijkt of ze een voetbalwedstrijd aan het kijken zijn…

Koeien kijken aandachtig naar een voetbalwedstrijd
Koeien kijken aandachtig naar een voetbalwedstrijd

Een kilometer of tien voor Kitale stap ik weer eens van m’n scooter. Ik deel wat lolly’s uit aan de kleintjes, die me overal en altijd vriendelijk begroeten met: ‘Mzungu’. Maar daarom stop ik dit keer niet. Er staat namelijk een prachtig voertuig langs de weg. Voor een tropische uitvaart kan ik Tropical Funeral Services bellen. Hilarisch toch? Dan wordt je lichaam opgebaard temidden van tropische vruchten naar de laatste bestemming gereden.

Een tropische uitvaart in Kitale
Een tropische uitvaart in Kitale

Barnleys home away from home

Een kilometer of vijf voor Kitale is de chaos compleet. Overal zijn wegwerkzaamheden en die zorgen ervoor dat de chauffeurs van de matatu’s (minibusjes) zich helemaal nergens meer aan houden. Dat doen ze sowieso al niet: Ze rijden tegen het verkeer in, door de berm, geven geen richting aan en stoppen overal en nergens (vaak zonder richting aan te geven). Ik ben extra op mijn hoede, maar kan erop de scooter redelijk makkelijk langsheen manoeuvreren.

De routekaart op Google Maps is compleet van slag. Nadat ik voor de derde keer een rondje heb gereden en uitkom in dezelfde straat, raadpleeg ik een politieagent. Hij wijst me de weg richting Kapenguria. Na 10 km volg ik het bord richting Barnleys Guest House en camp site (locatie hier).

Barnleys Guest House
Barnleys Guest House

Na een kilometer over een onmogelijk keienpad ben ik in een andere tijd beland. Hier lijkt Kenia zich namelijk nog in het koloniale tijdperk te bevinden. Eigenaar Richard begroet me hartelijk. Hij wordt in de recensies op Tripadvisor aangekondigd als een ‘grumpy old man’. Het zal allemaal wel. Richard is oud, hij rookt als een ketter en ziet er uit als een ‘grumpy old man’. Maar daarmee is alles gezegd. Hij is de vriendelijkheid zelve en haalt volgens Engels gebruik de thee en keiharde koekjes gelijk van stal.

Ik krijg een weergaloze kamer toegewezen in zijn imperium. Het zou in een museum niet misstaan. Er ligt een stapel National Geograpics uit de jaren 1990. Bij de openhaard praten we over van alles en nog wat. Richard is geboren en getogen in Kenia. En is de oprichter van het Saiwa Swamp National Park, waar de door uitsterven bedreigde Sitatunga antilope inmiddels weer floreert. 

Gezellig bij de openhaard in Barnleys Guest House
Gezellig bij de openhaard in Barnleys Guest House

Op naar deel 2: Kitale – Iten

De volgende ochtend probeer ik het door hem gestichte Saiwa Swamp National Park te bezoeken, maar ondervind scooterpech. Terug bij Richard vertel ik hem over een nieuwe weg die de Chinezen net hebben opgeleverd. ‘Ik ken die weg niet, maar houd me op de hoogte!’ Voor de zekerheid noteer ik het mobiele nummer van Richard. Tegen tien uur rijd ik noordwaarts. Op zoek naar die weg, die Google Maps niet kent. Maar die me na tientallen haarspeldbochten naar een maximale hoogte van 3.200 meter naar ‘the Home of the Champions’ brengt: Iten. Marathon-liefhebbers opgelet??

Lees ook: Roadtrip Afrika met scooter en auto | 62.000km – de introductie

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link