Wereldreizigers.nl
baobab-madagaskar-rondreis

Rondreis Madagaskar | 6x must sees voor een onvergetelijke reis

Antananarivo, de hoofdstad die niemand kan uitspreken

We beginnen onze rondreis door Madagaskar in de hoofdstad met de onmogelijke naam Antananarivo. Gelukkig korten de bewoners de stad graag af tot Tana. De bijnaam van Tana is ‘de stad op de duizend heuvels’. Lichtelijk overdreven maar inderdaad, de stad is gebouwd op 12 heuvels en omgeven door het prachtige decor van rijstvelden. Als je goed kijkt, zie je in de verte het berglandschap van o.a. de bergreus Palais de la Reine. Rondlopend door de stad voel je nog steeds de Franse sfeer. Niet zo gek, Madagaskar was tenslotte jarenlang een Franse kolonie. Het swingende Afrikaanse gevoel is ook te vinden in Antananarivo. Ga er maar eens een dagje op uit en bezoek de zeer levendige Zoma markt.

Antananarivo Madagaskar
Antananarivo Madagaskar

Natuurreservaat Tsingy de Bemaraha

Vanuit Antananarivo reis je zo snel mogelijk af naar de schitterende natuurgebieden van Madagaskar. Want dat is natuurlijk waar je rondreis door Madagaskar om draait! In het Tsingy park dat in twee delen is opgedeeld, namelijk Big Tsingy en Small Tsingy, vind je zeer bijzondere landschappen en dieren die je nergens anders in de wereld tegenkomt. Het karstlandschap is hier een perfect voorbeeld van: pilaren van kalkgesteente die samendrommen als een gigantisch woud van stenen bomen. Een bizarre gewaarwording die je niet snel zal vergeten. Maar er is nog veel meer te ontdekken in dit natuurreservaat. Mangroven, tropische wouden, zeldzame vogels en lemuren, de typische halfapen die alleen voorkomen op dit eiland. Tsingy zet je bij elke stap op het verkeerde been.

Duiken op Madagaskar

Omdat het eiland nog steeds redelijk onbekend is als reisbestemming, loop je hier niet om de haverklap grote groepen toeristen tegen het lijf. De meeste locaties zijn nog heerlijk rustig en afgelegen. Zo ook de melkwitte stranden. Verlaten en daardoor des te mooier liggen ze erbij met de Indische Oceaan als enige toeschouwer. De prettigste stranden vind je aan de westkust bij Nosy Bé, Lava Nosy en Toliara. Neem ook zeker de moeite om je rondreis door Madagaskar even wat langer te pauzeren om de wereld hier onder water te bekijken.

Nosy Be Madagaskar
Strand bij Nosy Be, Madagaskar

De koraalriffen bij Madagaskar zijn een must see. Het is nog puur, ongerept, onbeschadigd en kleurrijk. Duiken en snorkelen zijn de beste opties om hiervan getuige te zijn. Om te overnachten heb je bovendien keuze genoeg. Er zijn goedkope, kleine hostels maar ook luxere hotels. Aan de oostkust ligt ook het serene eiland Île Sainte Marie, ook wel Nosy Boraha. Niet alleen kan je hier zeer goed duiken, als je geluk hebt zie je vanaf Île Sainte Marie imposante bultruggen voorbijkomen.

Lees ook: Zanzibar, Tanzania | Schitterende stranden en een bijzondere geschiedenis

Havenstad Toamasina

Nu we tijdens onze rondreis door Madagaskar toch aan de oostkust van het eiland zijn, ga ook zeker even buurten bij havenstad Toamasina, vrij vertaald: ‘het is zout’. In deze stad ligt de grootste haven van het eiland. Wat de stad vooral bijzonder maakt zijn de vele markten. Een goed voorbeeld is de Afrikaanse markt Bazary Be. Rumoerig, geurig, overrompelend en chaotisch is misschien de beste omschrijving. Toamasina is een uitstekend startpunt om af te reizen naar het natuurgebied Canal des Pangalanes, een kanaal met een lengte van 650 km dat nog stamt uit de koloniale tijd. Varend door het regenwoud heb je hier kans om acht soorten lemuren te spotten. Voor een overnachting in dit gebied kan je het beste stoppen bij het Bush House in Ankanin’ny Nofy, een zeer fraai resort gelegen aan de rand van een meer.

Canal des Pangalanes, Toamasina
Canal des Pangalanes, Toamasina

Allée des Baobabs

Baobabbomen zijn naast de lemuren een ander bekend symbool van Madagaskar en behoren absoluut tot de echte must sees. De kenmerkende bomen met hun typische bladerdak leveren zeker bij zonsondergang prachtplaatjes op. De beste plek om baobabs te vinden tijdens je rondreis door Madagaskar is langs Route Nationale 8, tussen Morondava en Belon’i Tsiribihina. Hier ligt Allée des Baobabs, een gebied met verschillende groepen baobabs bij elkaar. Sommige bomen zijn inmiddels meer dan 800 jaar oud.

Baobab boom madagaskar
Baobab boom

Ambohimanga

Op Madagskar heb je ook de kans om de geschiedenis in te duiken en te ervaren hoe de vroegere Merina Dynastie hier heeft geleefd. Ambohimanga was namelijk de vroegere hoofdstad van de Merina koningen, leiders van het machtige volk dat hier eeuwen geleden leefde. Op één van de heuvels ligt nog steeds de ommuurde koninklijke stad, compleet met paleis, begraafplaats en heilige altaren. Ambohimanga wordt dan ook omschreven als een koninklijke plaats. De oudheid schittert je hier tegemoet doordat de plek grotendeels al eeuwen onveranderd is gebleven. Het is absoluut één van de hoogtepunten tijdens je rondreis in Madagaskar. Het uitzicht vanaf het paleis is adembenemend mooi. Met een beetje geluk zie je het paleis in Tana liggen.

Ambohimanga, rondreis Madagaskar
Ambohimanga

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link