Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Oeganda » Oeganda | 16x hoogtepunten en bezienswaardigheden

Oeganda | 16x hoogtepunten en bezienswaardigheden

Oeganda heeft ontzettend veel te bieden. Veel meer nog dan algemeen bekend is. Van het spotten van The big five, tot het verkennen van toffe hikes en wateractiviteiten., er is voor elk wat wils. Bovendien kun je ook in het oosten een bezoek brengen aan de bijzondere cultuur van de Karamojong. Hoewel deze lijst zeker niet compleet is, neem ik je mee in de hoogtepunten van Oeganda- in de meest opmerkelijke bezienswaardigheden en activiteiten!

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

De nationale parken

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is met een omvang van 370 km2 en het ontbreken van olifanten, het kleinste nationale park van Oeganda. Toch verdient het meer erkenning als hoogtepunt in Oeganda. Persoonlijk vind ik het een heel mooi park. Daarnaast is het ook heel tof dat je er ook wandel en fietssafari’s kunt doen, wat natuurlijk een hele andere dimensie geeft dan een safari vanuit een auto.

Oeganda highlights | Zebra's spotten in Lake Mburo National Park
Oeganda | Zebra’s spotten in Lake Mburo National Park

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park is een van de twee plekken waar je gorilla’s kunt spotten in Oeganda. Gorilla’s spotten wordt vaak als één van de hoogtepunten van Oeganda gezien. In Bwindi zijn er vier locaties waar dit mogelijk is en de locatie buiten Bwindi heet Mgahinga. In Bwindi zitten ongeveer de helft van de hele populatie berg gorilla’s op de hele wereld.

Naast de reguliere gorilla trekking zijn er nog twee manieren om de dieren te zien. De eerste is de traditionele trekking, waarbij je een uur in het gezelschap van gorilla’s doorbrengt in een groep van maximaal acht toeristen. De tweede optie is de ‘habituation experience’, waarbij je maar liefst vier uur doorbrengt met gorilla’s, mogelijk in een kleine groep of zelfs alleen.

Oeganda highlights | Gorilla's spotten in Bwindi Impenetrable National Park
Oeganda | Gorilla’s spotten in Bwindi Impenetrable National Park


Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is het oudste en een van de bekendste parken in Oeganda. Vroeger heette het park Kazinga National Park, maar na het bezoek van Queen Elizabeth in 1954 is de naam veranderd. De rivier die door het national park stroomt heet nog wel Kazinga Channel en daardoor kun je hier naast de auto safari’s ook een bootsafari doen.

Lees ook: Reisinformatie Oeganda | Alles wat je vooraf wilt weten

Oeganda highlights | Olifant gespot langs de weg richting Queen Elizabeth National Park
Oeganda | Olifant gespot langs de weg richting Queen Elizabeth National Park

Kibale Forest National Park

Kibale Forest National Park is dé plek binnen Oeganda om chimpansees te spotten. Er zijn meerdere locaties in Oeganda, waar het kan, maar bij Kibale leven de meeste chimpansees en heb je zekerheid dat je ze zult zien. Daarnaast is de omgeving ook ontzettend ideaal voor het spotten van vogels. Er zitten ruim 350 soorten in dit gebied. Net zoals het spotten van de gorilla’s in Bwindi, wordt dit ook vaak als een hoogtepunt ervaren.

Oeganda highlights | Chimpanzees spotten bij Kibale Forest National Park
Oeganda | Chimpanzees spotten bij Kibale Forest National Park
Ook foto's van hoge kwaliteit maken?
Sony Alpha A7 IV + Tamron 28-75mm f/2.8 G2

De foto's in dit artikel zijn door Madelon zelf gemaakt met een Sony Alpha A7 IV systeemcamera. De uitstekende 33 megapixel beeldkwaliteit en hoog gebruiksgemak maakt deze camera, vooral in combinatie met een degelijk zoom-objectief zoals de Tamron 28-75, zeer geschikt voor safari reizen.

Pluspunten:
  • Fullframe 33 megapixel CMOS-sensor
  • Supersnelle autofocus
  • In-body beeldstabilisatie
  • 3 inch uitklapbaar touchscreen
Bekijk aanbod en prijzen Meer over fotografie
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is het grootste park van Oeganda. Je kunt hier onwijs veel dieren spotten, maar ook een bootsafari doen. Deze bootsafari is niet alleen gericht om dieren te spotten, maar ook om de bekende waterval te zien vanaf het water. Murchison staat namelijk ook bekend om haar enorm krachtige waterval. Door het gehele park stroomt de Witte Nijl van oost naar west met op verschillende plekken stroomversnellingen.

Oeganda | Volop buffalo's in het wild bij Murchison Falls National Park
Oeganda | Volop buffalo’s in het wild bij Murchison Falls National Park

Kidepo National Park

Kidepo National Park ligt enorm afgelegen, helemaal in het Noorden van Oeganda tegen de grens met Zuid-Soedan en Kenia. Door haar uitgestrekte karakter heeft Kidepo National Park weer een hele andere safari ervaring te bieden in Oeganda. Aangezien het zo afgelegen ligt, is er ook een laag bezoekersaantal. Mede daardoor is de unieke sfeer van deze ongerepte wildernis enorm goed te behouden hier.

De meren

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi is het diepste meer van Oeganda en ligt in het zuidwesten. Het is zelfs het op-een-na diepste meer van heel Afrika. Het meer is vooral bekend door de enorm groene omgeving en wordt omgeven door terrasvormige heuvels. Er zijn ontzettend veel vogelsoorten te spotten en je kunt er diverse activiteiten op het water ondernemen.

Lake Mutanda

Lake Mutanda is een stuk minder bekend dan bovenstaande Lake Bunyonyi, maar is daardoor ook nog een stuk ongerepter. Ook vanaf hier kun je gemakkelijk een gorilla trekking in Bwindi doen. Op het meer zijn meerdere activiteiten te ondernemen en ook kun je hier veilig zwemmen. Denk hierbij aan een kano tocht of stand up paddling. Ook rondom het meer zijn meerdere vulkanen die beklommen kunnen worden.

Oeganda highlights | Op de steiger bij Mutanda Lake Resort
Oeganda | Op de steiger bij Mutanda Lake Resort

De plaatsen

Entebbe

In Entebbe hoef je niet te lang te verblijven, maar mocht je in de ochtend ruimte hebben, dan kun je er een shoebill tour doen. Tijdens deze tour ga jeop zoek naar de zeldzame schoenbekooievaren in Mabamba Wetlands. Dit kun je eenvouridg boeken via de accommodatie waar je verbijft in Entebbe.

Oeganda highlights | Taxi standplaats in het centrum van Kampala
Oeganda | Taxi standplaats in het centrum van Kampala

Kampala

Kampala, de hoofdstad van Oeganda, roept soms gemengde gevoelens op bij reizigers. Hoewel het niet per se een onmisbare bestemming is, biedt het nog steeds mogelijkheden voor een boeiend verblijf. Een wandeltocht door de stad en het verkennen van de diverse markten zijn enkele activiteiten die je kunt ondernemen om een glimp op te vangen van het lokale leven en de cultuur.

Moroto

Moroto is de meest culturele plaats die je kunt bezoeken in Oeganda. Vanaf Moroto heb je verschillende mogelijkheden om de Karamojong mensen te ontmoeten en meer over hun stam te leren. Dit kan door middel van een bezoek aan een village, maar je kunt er ook bijvoorbeeld een boda-boda tour naartoe maken. Daarnaast kun je vanaf hier ook Mount Moroto (deels)beklimmen.

Oeganda highlights | Karamoja stammen sluiten dansen de dag
Oeganda | Karamoja stammen sluiten dansen de dag

Sipi

Sipi is de uitvalsbasis om de drie watervallen, ofwel Sipi Falls, te bekijken. Je kunt hier een hike door de community maken. Met deze hike loop je, met een gids geheel door de tuinen van mensen, waardoor je een inkijkje krijgt in het leven hier. Ook groeit er vanalles en daar vertelt de gids maar al te graag over. De hike was verrassend mooi, los van de watervallen dus. Daarnaast zijn er vlakbij Sipi er ook meerdere culturele activiteiten te ondernemen of kun je Mount Elgon beklimmen.

Oeganda highlights | Eén van de watervallen bij Sipi Falls
Oeganda | Eén van de watervallen bij Sipi Falls


Jinja

Jinja is een grote stad en staat bekend om de rivier de Nijl die vanuit het Victoriameer als een ader richting Noord-Afrika doorloopt. Er zijn meerdere activiteiten op en langs de Nijl te beleven, waarbij het raften met grade vijf wel de allerbekendste activiteit is. Al ben je niet op zoek naar een activiteit, dan alsnog is Jinja een fijne stop. De meeste accommodaties bevinden zich langs de Nijl en hebben mooi uitzicht op de Nijl om van te genieten.

Lees ook: Oeganda | Voorbeeld reisroutes en praktische tips

Oeganda | Uitzicht op de Nijl vanaf de lodge
Oeganda | Uitzicht op de Nijl vanaf de lodge

Rukungiri

Eigenlijk is er in Rukungiri weinig te beleven, maar sinds kort kun je hier een hele toffe activiteit doen. Een activiteit die even niets te maken heeft met dieren spotten en daarom ook nog eens perfect gelegen tussen Bwindi (gorilla trekking) en Queen Elizabeth NP (safari). Je kunt hier namelijk raften op een rivier te midden van het tropische regenwoud.

Om je meer een idee te geven van hoe deze fantastische activiteit is ontstaan en hoe zo’n raft dag verloopt, heb ik hier nog een aparte blog over geschreven.

Oeganda highlights | Raften in het Westen met SANA Gorilla Rafting
Oeganda | Raften in het Westen met SANA Gorilla Rafting

En meer…

Rwenzori Mountains

Het Rwenzori gebergte is de populairste plek in Oeganda voor het maken van hikes. Je kunt hier kiezen uit wandelingen tussen de één en acht dagen. Het is niet mogelijk om de hike in je eentje te regelen. Er zullen altijd een ranger, een gids en meerdere porters meelopen. De hoogste piek ligt op 5.109 meter. De route van de hike is uniek omdat je echt door de wildernis loopt.

Oeganda highlights | Eén van de uitzichten gedurende de tweedaagse hike
Oeganda | Eén van de uitzichten gedurende de tweedaagse hike

Ziwa Rhino Sanctuary

Bij Ziwa Rhino Sanctuary worden op dit moment 41 neushoorns opgevangen. In het verleden waren er geen neushoorns in Oeganda meer te vinden doordat ze niet beschermd waren, maar in 2006 hebben ze zes neushoorns uit omliggende landen gehaald. Zoveel jaar later zijn ze enorm gegroeid als familie en dat zorgt ervoor dat ze mogelijk in de toekomst ook weer in het wild in Oeganda zijn te vinden. Mocht dat gebeuren, dan zal dat in Murchison Falls National Park zijn, dezelfde plek als waar ze ooit ook leefden.

Oeganda | Wandelende trekking om de neushoorns te vinden
Oeganda | Wandelende trekking om de neushoorns te vinden
Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link