Wereldreizigers.nl
Schermafbeelding 2022 12 29 155945 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl

Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Wie een verre reis of wereldreis maakt zal zijn of haar koffer, camperbusje, camper of backpack waarschijnlijk inpakken met kleding maar natuurlijk ook allerlei handige (vaak elektronische) gadgets. Een belangrijke gadget en tevens vraag die bij veel mensen speelt is natuurlijk of de camera mee op reis gaat. Of wellicht vraag je jezelf af of de smartphone camera wel voldoet (het antwoord is overigens: nee). Misschien sta je zelfs wel op het punt een mooie camera te kopen? Dan kom je meteen weer op het volgende probleem: welke dan? Welke camera’s zijn daadwerkelijk geschikt voor een lange, verre reis of wereldreis? En waarom dan?

Inleiding

De beste camera is er vanzelfsprekend één die je bij je hebt. Daarom gaan ik hier uitsluitend compacte camera’s behandelen die je makkelijk mee kunt nemen op reis. In dit artikel ga ik je helpen met het kiezen van een type camera die bij jou past. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om je de mooiste, duurste of meest fancy camera aan te smeren. Het is vooral bedoeld om je te laten nadenken over je wensen, de mogelijkheden en de valkuilen van de verschillende camera’s die er te koop zijn.

Bangkok by night | 2019 | Fuji X-t20 systeemcamera met standaard kitlens en automatische stand
Bangkok by night | 2019 | Fuji X-T20 systeemcamera met standaard kitlens en automatische stand

Ik help je daarbij omdat ik uit ervaring spreek. Met 15 jaar wereldreis ervaring heb ik aardig wat camera apparatuur versleten en ik zal eerlijk tegen je zijn: ik heb lang niet altijd de juiste keuzes gemaakt. De ene camera was te groot waardoor ik hem vaak niet mee wilde nemen. De andere camera was te fragiel en kwetsbaar of was kwalitatief vergelijkbaar met een smartphone camera. Zonde van je geld dus.

Daar heb ik van geleerd. En ik help je daarom graag op weg door camera’s aan te raden die me wel goed bevallen zijn en waarmee ik unieke momenten heb kunnen vastleggen.

Camera’s die niet alleen kwalitatief goed maar ook veelzijdig zijn. Je wilt bijvoorbeeld ook dat je camera in staat is om een jaar stevig reizen te overleven – en dat laatste is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Waarom geen smartphone camera?

Laten we bij het begin beginnen. Ik maak tijdens het reizen zo min mogelijk foto’s met mijn smartphone. Smartphone camera’s zijn NIET net zo goed of vergelijkbaar met camera’s die daadwerkelijk gebouwd worden voor dat ene doel: fotograferen. Ik zie velen van jullie, terwijl de ogen al opstandig in jullie schedel wegrollen, nu al denken: ik heb een futuristische iPhone 23 of een Samsung S57 van 1500 euro die geweldige foto’s maakt!

Sorry. Smartphone camera’s zijn hartstikke leuk voor thuis terwijl je foto’s maakt van je maaltijd en katten, maar niet voor één de meest geweldige ervaringen uit je leven: een wereldse reis. Ik schreef onlangs nog een uitgebreid artikel over het hoe en waarom. Velen van jullie zullen het daar wellicht niet mee eens zijn, maar dit is hoe ik erover denk: Waarom je tijdens je wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone.

Wat is een goede camera?

Dus wat is dan wél een geschikte camera voor op reis? Tja, dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je zoekt. Maar ervan uitgaande dat je net als ik veel reist of van plan bent om een onvergetelijke reis te maken, ga ik het uitsluitend over camera’s hebben die zowel veelzijdig als stevig en betrouwbaar zijn. Er is geen perfecte camera en je zal tijdens het lezen van dit artikel erachter komen dat ik verschillende camera’s gebruik voor verschillende situaties.

Thailand - 2011 | Canon D600 met standaard kitlens
Thailand – 2011 | Canon D600 spiegelreflex camera met standaard kitlens

In dit artikel ga ik de genoemde camera’s op het volgende beoordelen:

Foto en videokwaliteit

Foto en videokwaliteit is belangrijk, omdat je de rest van je leven de beelden wilt kunnen gebruiken. Het zijn immers unieke herinneringen van enkele van de mooiste momenten uit je leven. Koester dit gegeven en denk vooruit.

Draagbaarheid

Draagbaarheid is van groot belang, omdat de beste camera er één is die ook daadwerkelijk bij je hebt. Wanneer je een vulkaan van 4 kilometer gaat beklimmen telt elke gram. Wanneer je extra tassen nodig hebt voor een camera, zal je snel geneigd zijn om het even niet mee te nemen.

Bouwkwaliteit

Gebouwd om te overleven, dat is wat je wilt bij een reis camera. Van de duizenden camera’s die er zijn, zijn er 95% te fragiel en daarom direct ongeschikt voor verre reizen. Hotel in, hotel uit. Taxi of tuk-tuk in en uit. Wandelen in de jungle, in de sneeuw, de woestijn, het strand, ga zo maar door. Je camera krijgt heel wat te verduren tijdens een verre reis of wereldreis. Stevigheid en bouwkwaliteit is daarom van groot belang.

een goede camera | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
De Fuji X-T2 systeemcamera

De beste camera’s voor op reis

Welk type of model camera het beste bij je past, hangt af van je specifieke verwachtingen en niet onbelangrijk: je budget. Vind jij draagbaarheid het belangrijkst? Of de kwaliteit van de foto’s?

Compact camera’s

Het zijn misschien niet de nieuwste of de meest superieure reiscamera’s die je kunt kopen, maar de Panasonic Lumix G80, GX80, DC-TZ90 en DMC-TZ100 (hier en hier te koop), staan bij veel wereldreizigers al jarenlang bovenaan de lijst. Dit vooral omdat ze zo ontzettend compact zijn en toch in staat zijn goede, scherpe foto’s te leveren. De reviews liegen er niet om, dit is voor duizenden mensen de nummer #1 camera voor onderweg.

Opmerking: De Panasonic Lumix Lumix G80, GX80, DC-TZ90 en DMC-TZ100 zijn min of meer de opvolgers van de ZS200 / TZ20. De XS200 en TX20 zijn tegenwoordig helaas nauwelijks meer verkrijgbaar in Nederland.

Grote beeldsensor: De compacte Lumix camera’s zijn klein genoeg om onopgemerkt te blijven maar heeft toch een grote beeldsensor die de camera van je smartphone in het niet laat vallen. Hij is daarnaast uitgerust met een optisch zoombereik van 15x om je dichter bij de actie te brengen.

Draagbaarheid: De Panasonic Lumix series zijn écht compact. Ze passen wanneer de lens is ingetrokken met gemak in je jaszak of ruime broekzak. En omdat de behuizing van een stevig materiaal is gemaakt en de lens goed beschermd wordt opgevouwen achter mechanische klepjes, kan hij ook nog eens tegen een stootje.

Tip: Zorg voor extra zekerheid dat je een klein camera zakje aanschaft waarin je de camera bewaart als je hem in je jaszak of rugtas stopt om stofvorming te voorkomen en deze camera zal je jarenlang plezier brengen.

Prijs: Met een nieuwprijs van ongeveer 600 euro zijn het geen goedkope camera’s (actuele prijzen hier en hier), maar daarvoor krijg je wel een compacte camera die tegen een stootje kan en die uitstekende foto’s maakt.

GoPro’s

Als je iets super draagbaars wilt, dan is een action-cam zoals de GoPro Hero 10 of nieuwer (hier en hier te koop), misschien het meest geschikt. Ook hoef ik denk ik niemand uit te leggen dat GoPro camera’s hufterproof zijn. Ze zijn gemaakt voor extreme sporten, kunnen zonder extra bescherming tot wel 25 meter onder water en zijn gewend aan vallen, stoten en extreme omstandigheden. Op papier de ideale camera voor een verre reis of wereldreis dus.

Fotokwaliteit is ondermaats: De fotokwaliteit van de GoPro (ook de nieuwere versies), is echter ondermaats en je kunt de foto’s net als de video’s, niet scherpstellen. De camera in je smartphone maakt hoogstwaarschijnlijk veel betere foto’s dan de GoPro. De GoPro camera’s vind ik daarom vooral geschikt als een aanvullende camera. Een GoPro is bijvoorbeeld perfect als je al een goede compacte of systeemcamera bij je hebt die géén goede beeldstabilisatie heeft én niet onderwater kan.

Lees ook: Waarom ik stevige ‘wereldreis proof’ smartphones verkies boven iPhones

Geweldige beeldstabilisatie bij video: De digitale beeldstabilisatie in de video’s is bij GoPro echter van wereldklasse. Het heet Hypersmooth en deze techniek werkt zó ontzettend goed dat een aparte stabiliser voor je camera totaal overbodig is geworden. Toen ik het de eerste keer in werking zag, kon ik mijn ogen niet geloven. Om je een idee te geven, kijk de video hieronder maar eens. Dit zijn beelden die ik zelf heb gemaakt in Kenia terwijl ik de hele auto op en neer gaat en ik gewoon rondloop.

Ongekend draagbaar: Het punt waarbij GoPro camera’s echt uitblinken. Er zijn situaties waarbij ik uitsluitend met de GoPro foto’s of video’s heb kunnen maken, bijvoorbeeld tijdens het duiken of snorkelen. Met de GoPro Hero 8 of hoger kun je onderwater beelden maken zónder extra behuizing. Je kunt dus unieke situaties fotograferen die je anders nooit had kunnen vastleggen. Tijdens je verre reis of wereldreis heb je voor bepaalde situaties een camera nodig die bestand is tegen water en extreme omstandigheden. GoPro biedt dat.

Ik schoot met mijn oude GoPro Hero 3 en meer recentelijk de GoPro Hero 8 bijvoorbeeld een aantal geweldige onderwater foto’s. Foto’s die ik echt koester niet omdat ze super scherp of mooi zijn maar simpelweg omdat ze een uniek moment hebben vastgelegd.

En ja, ik vind het geweldig leuk om selfies te maken met dieren in de open zee!

Een zeehond die mij speels in Zuid-Afrika gedag kwam zeggen | GoPro Hero 8
Een zeehond die mij speels in Zuid-Afrika gedag kwam zeggen | GoPro Hero 8
Whalefie 1 | Een selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 1 | Een selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 2 | Selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 2 | Selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Manateefie | Selfie met een Manatee in Belize | GoPro Hero 8
Manateefie | Selfie met een Manatee in Belize | GoPro Hero 8
Mantafie | Selfie met een reuzenmanta in Komodo, Indonesië | GoPro Hero 3
Mantafie | Selfie met een reuzenmanta in Komodo, Indonesië | GoPro Hero 3

Spiegelreflex camera’s

Hoewel ik jaren lang met spiegelreflex camera’s heb gefotografeerd zijn ze mijn inziens niet (meer) geschikt voor reizen simpelweg omdat ze doorgaans een stuk groter en zwaarder zijn dan moderne systeemcamera’s. Daarnaast hebben ze ook sneller last van vuil, stof, vocht, warmte en kou. Iets wat tijdens het reizen eerder regel dan uitzondering is. Wel is de fotokwaliteit van een degelijke maar 15-jaar oude spiegelreflex camera nog steeds ongeëvenaard door Smartphone camera’s, zo bewijzen deze oude foto’s uit eigen archief maar weer.

x5 ingezoomd met een 15-jaar oude budget-Canon spiegelreflex camera (standaard lens)
Thailand, 2014 | Gemaakt met een inmiddels 14 jaar oude Canon 500d en standaard lens
IMG 7648 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Thailand, 2014 | Gemaakt met een inmiddels 14 jaar oude Canon 500d en standaard lens

Hieronder zie je een foto van mijn oude Canon 600D DSLR camera (links) naast mijn Fuji X-T20 systeemcamera (rechts). Als je even niet kijkt naar de lens maar uitsluitend naar de behuizing, zie je al een enorm verschil. De Canon DSRL is bijna drie keer zo dik, een stuk hoger en twee keer zo zwaar. Een flink verschil welke verder geen uitleg vereist.

Mijn oude Canon 600D spiegelreflex camera uit 2010 (links) vs Fuji X-T20 systeemcamera uit 2018 (rechts)
Mijn oude Canon 600D spiegelreflex camera uit 2010 (links) vs Fuji X-T20 systeemcamera uit 2018 (rechts)

Systeemcamera’s

Save the best for last, we gaan daarom snel door naar systeemcamera’s. Als je puur kijkt naar de draagbaarheid dan zijn systeemcamera’s een stuk minder compact dan bijvoorbeeld de eerder genoemde Compact- en GoPro camera’s. Toch zijn systeemcamera’s compacte camera’s, zeker als je ze vergelijkt met een standaard DSLR (spiegelreflex camera).

fuji x t4 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan? 35

Achtergrond: Voor wie zich afvraagt wat een systeemcamera precies is: het is in feite de opvolger van de ouderwetse spiegelreflex (DSLR -digital single-lens reflex camera) camera. Een DSLR spiegelreflex camera richt het binnenkomende licht kort via een mechanisch draaiende spiegel op de sensor, dat is de sluitende klik die je elke keer hoort bij het maken van een foto. Dit systeem werkt uitstekend en de kwaliteit van dit fotosysteem is decennia lang ongeëvenaard gebleven. Ik heb er werkelijk duizenden mooie foto’s mee gemaakt! Maar er zitten ook nadelen aan dit systeem…

Spiegelreflex camera’s zijn fragiel: Er is namelijk één groot nadeel bij spiegelreflex camera’s: het zijn zeer fragiele, kwetsbare, bewegende onderdelen in je camera die ook nog eens aardig wat ruimte nodig hebben om te kunnen bewegen. Om die reden zijn ouderwetse spiegelreflex camera’s groot en kunnen ze lastig compacter gemaakt worden. Daarnaast zijn ze kwetsbaar omdat het spiegeltje kan breken en omdat de mechanische sluiter vast kan lopen door stof en vuil, vooral als je regelmatig lenzen wisselt.

Systeemcamera’s worden beter: Systeemcamera’s hebben geen bewegende delen in de camera en hebben dit probleem dus niet. Decennia lang was de spiegelreflex camera qua beeldkwaliteit niet te verslaan maar de digitale fotowereld heeft natuurlijk ook niet stilgestaan. Resoluties van systeemcamera’s werden hoger en sensoren werden gevoeliger waardoor de kwaliteit van digitale fotografie zonder spiegel alsmaar beter is geworden.

Het einde van spiegelreflex camera’s: Het kantelpunt kwam ongeveer in 2017. In dat jaar ging de spiegel-loze systeemcamera-kwaliteit de spiegelreflex camera kwaliteit (gemiddeld gezien), voorbij. Tweakers.net schreef in 2018 een mooi artikel over het einde van de spiegelreflex camera’s, voor wie er meer over wil weten. In 2021 werd het definitieve einde aan een tijdperk van spiegelreflex camera’s aangekondigd: Canon stopte definitief met het produceren van spiegelreflex-camera’s.

Ik in Death Valley - USA | Canon D600 spiegelreflex camera met standaard kitlens
Ik (rechts boven) in Death Valley – USA | Canon 600D spiegelreflex camera met standaard kitlens

Fuji X-T20 / X-T30

Mijn eerste systeemcamera was een Fuji X-T20. Na veel Googlen, zoeken en product reviews lezen werd mij in 2018 namelijk al snel duidelijk dat de Fuji X-series systeemcamera’s de vergelijkbare Canon varianten systematisch wisten af te troeven in product-tests. Zie bijvoorbeeld deze twee 12 uitgebreide product vergelijkingen op Tweakers.net. Hier worden verschillende Fuji en Canon systeemcamera’s met elkaar vergeleken en de Fuji’s komen elke keer als winnaar uit de bus.

Bloemen bij zonsondergang in Macro stand | Filipijnen | Fuji X-T20
Bloemen bij zonsondergang in Macro stand | Filipijnen | Fuji X-T20

Prachtige foto’s: Jaren lang schoot ik met de Fuji X-T20 vanuit de losse pols prachtige foto’s, waar ook ter wereld. Let op: ik ben absoluut geen professionele fotograaf of fotoshopper. Ik schiet 95% van mijn foto’s simpelweg in de automatische stand en het enige wat ik naderhand vaak aanpas is het contrast en de kleur intensiteit om het iets meer levendigheid te geven.

Marley, de hond van het stel waar we via AirBnB verbleven in Zuid-Afrika | Fuji X-T20
Marley de hond tijdens een zonnige dag | Automatische stand | Fuji X-T20
Fuji X T20 in Antigua guatemala | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Antigua, Guatemala | Zonnig tegenlicht, automatische stand | Fuji X-T20
bacalar mexico fuji x t20 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Bacalar, Mexico | Zonnig rond zonsondergang, automatische stand | Fuji X-T20

Gebruiksgemak: Wat ik zo fijn vind aan de Fuji X-T20 systeemcamera, is dat het gewoon heel gemakkelijk is om een mooie foto te schieten. Ja, er zitten talloze opties op voor gevorderde fotografen en je kunt er ontzettend veel mee. Maar voor mij, iemand die veel reist en gewoon even snel een foto wil maken, werkt deze camera perfect. Op het moment dat ik iets voor de lens heb en scherp stel, doet de automatische scene-selectie haar werk en kiest de juiste stand voor dat moment. Of dat nu een zonsondergang, landschap, macro, portret of iets anders is.

Draagbaarheid en bouwkwaliteit: Door het compacte formaat van de Fuji X-T20 kun je hem gemakkelijk met één hand vasthouden om een foto te maken. Omdat de behuizing van de Fuji X-T20 gemaakt is van gehard kunststof, staal en aluminium, kan hij ook tegen een stootje. Het grootste voordeel is natuurlijk nog dat er geen kwetsbare mechanische spiegel meer in zit die kapot kan gaan.

Prijs: De Fuji X-T20 en X-T30 (de opvolger) zijn hier voor ongeveer 850 euro te koop. Dit zijn min of meer de instap modellen van de Fuji X series systeemcamera’s. Je krijgt voor dat geld een uitstekende camera die prachtige foto’s maakt. Het is niet voor niets dat deze camera elke keer zo goed uit de test(s) komt, het is voor deze prijs zo’n beetje de beste camera die te koop is.

Beste camera onder de 1000 euro
Fujifilm X-T20 / X-T30
4.5

Het instapmodel van de Fuji X-series systeemcamera's. Volgens de vele tests die je online kunt vinden de best geteste camera die te koop is onder de 1000 euro.

De camera is compact in een stevige behuizing en maakt ongekend kleurrijke en contrastrijke foto's.

Pluspunten:
 • Beste geteste camera onder de 1000 euro
 • Compact en superstevig
 • Prachtige foto's
 • 5 jaar garantie
Minpunten:
 • Geen beeldstabilisatie
Vergelijk nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Wie het geld over heeft voor een X-T3 (1200 euro) of X-T4 (1700 euro, hier te koop) heeft de beperkingen van de X-T20 (matige beeldstabilisatie en autofocus) overigens niet.

Fujifilm X-T4 systeemcamera

Deze duurdere modellen van Fuji X-series zijn gemaakt voor professionals. De camera’s zijn uitgerust met uitstekende beeldstabilisatie voor zowel foto als video en zijn veel meer gericht op het semi-professionele segment. De X-T4 is dan ook de nummer één keuze voor veel professionele YouTubers en Instagrammers.

UPDATE 24 september 2023: Ik heb begin 2022 de Fuji X-T4 systeemcamera met de 16-80 kitlens gekocht voor onze roadtrip van één jaar door Amerika en Canada. Na 1,5 jaar intensief gebruik in Noord-Amerika, Afrika en Europa verbaast het me nog steeds hoe mooi de foto’s daadwerkelijk zijn. De Fujifilm X-T4 met 16-80 kitlens is met recht de ultieme all-round wereldreis camera te noemen. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die momenteel te koop is. Hij kost wat maar wat mijn persoonlijke ervaring betreft is hij het ook echt waard.

Ik schiet ook nu met de Fuji X-T4 gewoon weer het gros van mijn foto’s in de automatische stand. Of je nu overdag of ’s avonds foto’s maakt, het is bizar om te zien welke kwaliteit er uit deze camera rolt. Bekijk de zes foto’s hieronder eens extra goed om te zien wat ik bedoel. De kleur, het contrast en details zijn werkelijk ongeëvenaard.

Banff National Park, Canada. Foto (onbewerkt) gemaakt met een Fuji X-T4 en een polarisatiefilter
Banff National Park, Canada. Foto (onbewerkt) gemaakt met een Fuji X-T4 en een polarisatiefilter
DSCF5506 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Illecillewaet gletsjer in Canada | Fuji X-T4
New York City met zonsondergang | Fuji X-T4
New York City met zonsondergang, foto genomen uit de hand zonder statief | Fuji X-T4
DSCF5188 | beste camera reis | Wereldreizigers.nl
Moraine Lake | Fuji X-T4
Olifanten in Botswana | Fuji X-T4
Olifanten in Botswana | Fuji X-T4
Hyena in Namibië | Fuji X-T4
Hyena in Namibië | Fuji X-T4
De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • IBIS beeldstabilisatie
 • 5 jaar garantie
Koop nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beter weet welke camera het beste bij jou als persoon tijdens een verre reis of wereldreis past. Je begrijpt nu dat er niet één camera is die alles kan, er is geen duidelijke winnaar die in elke situatie hoog scoort. Iedere situatie vraagt om een ander type camera en dus zal je op reis vooral je voordeel doen met camera’s die veelzijdig zijn en niet snel kapot gaan. Draagbaarheid en stevigheid zijn belangrijk.

Veel wereldreizigers hebben om die reden vaak meerdere camera’s bij zich. Zo ook ikzelf, ik sleep bij elke reis meerdere camera’s mee voor elk een ander doel. Kort gezegd gebruik ik de systeemcamera’s om te fotograferen, de GoPro om te filmen en onder water beelden te maken en de Mavic Air 2 drone (niet besproken in dit artikel) voor extra mogelijkheden vanuit de lucht.

Must have voor drone-piloten
EU Dronebewijs | Drone Class
5.0
€ 99,00

Sinds 1 januari 2021 is het voor particulieren en bedrijven verplicht om een EU Dronebewijs te halen. Via de online opleidingen met examens van Drone Class realiseer je dit snel en gemakkelijk. Hierdoor ben je in staat om op een verantwoorde manier te vliegen.

Ook buiten de EU wordt het 'EU drone rijbewijs' in de meeste gevallen geaccepteerd, daarom is het raadzaam om deze ten aller tijde bij je te hebben wanneer je met je drone de lucht ingaat, waar ook ter wereld.

Pluspunten:
 • 100% slagingskans
 • voordelige prijs
 • online opleiding
Ga naar website
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Je zal dan ook voor jezelf moeten beslissen wat voor jou belangrijk is, en welk budget je daarvoor vrij wilt maken. Wat ik in ieder geval geleerd heb de afgelopen 15 jaar is dat het echt loont om een goede spiegelreflex- of systeemcamera mee te nemen op reis. De kwaliteit van spiegelreflex en systeemcamera foto’s is en blijft ongeëvenaard – by a mile – en daar kan echt geen futuristische smartphone tegenop.

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

1 comment

 • Dutch:
  Hallo, leuk artikel. Ik schrijf uit ervaring, MFT sensoren zijn niet geschikt voor mooie bokeh. Mijn kleine tip voor licht reizen is de Samyang 75mm F1.8 x. Info over mijn HP .Jens.

  German:
  Hallo, schöner Artikel . Ich schreibe aus Erfahrung , MFT Sensoren sind für schönes Bokeh nicht geeignet. Mein kleiner Tipp für leicht unterwegs ist Samyang 75mm F1.8 x. Info auf meiner HP .Jens .

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
43 Shares
43 Shares
Copy link