Wereldreizigers.nl
Holi Radharani tempel
Home » Azië » India » Holi India | Festival Of Colours

Holi India | Festival Of Colours

De filmische beelden van roodgeverfde kinderen, vrouwen en mannen, vrolijk dansend door elkaar: het zijn de kleurrijke momenten van het bijzondere Holi festival dat elk jaar gevierd wordt door Hindoes wereldwijd. We vieren het tegenwoordig ook in Nederland, maar het echte Holi feest heeft natuurlijk zijn oorsprong in het religieuze India, wat tevens één van de grootste landen ter wereld is. Een land waar normaal gesproken de vele bevolkingsgroepen van elkaar gescheiden zijn, is er tijdens Holi totaal geen onderscheid tussen man of vrouw, jong of oud, rijk of arm. Het Holi festival is een uniek feest en een uitgelezen mogelijkheid om India op z’n allermooist mee te maken. Jaarlijks kan je je begin maart compleet onderdompelen in Indiase traditie en cultuur, op het moment dat het Goede overwint, de lente aanbreekt en de boeren de goden danken voor hun oogst.

Lees ook: 9x Must Sees in India | Sprookjesachtige geuren en kleuren

Holi kleuren gooien
Holi kleuren gooien

Holi | Goed vs. Kwaad

Holi – of Holi Phagwa – wordt gevierd op de eerste dag nadat de volle maan aan de zwarte hemel is verschenen in de Hindumaand Chaitre. Deze dag valt meestal in de maand maart en gaat vaak gepaard met de start van de lente. Het verhaal achter het feest heeft te maken met de gevaarlijke demonenkoning Hirayakashap en zijn zoon Prahalad, die weigerde zijn vader te aanbidden. Prahalad geloofde in Vishnu, beschermheer van het heelal. De zus van de koning, Holika, wilde hem hiervoor straffen door hem op een brandstapel te lokken en levend te laten verbranden. Uiteindelijk was het niet Prahalad maar de heks Holika die in de vuurzee omkwam. Vishnu vermorzelde de slechte koning en de wereld was gered.

Tip: Meer kleurrijk India ontdekken? Lees dan ook de Rajasthan Route van 1001 nachten bij onze buurvrouw, Yvonnereistverder. De Rajasthan route is een geweldige aanvulling op je reis door India.

Eind goed, al goed. Het Holi feest is dan ook vooral bedoeld om te vieren dat het goede sterker is dan het kwade. Iedereen bestrooit en besprenkelt elkaar met kleurpoeder, amber en kleurwater. Rood symboliseert de overwinning terwijl groen symbool staat voor hoop en vertrouwen. Ieder jaar wordt er een brandstapel klaargemaakt door een priester (pandit) waarmee de holika opnieuw in de fik wordt gestoken.

Brandstapel Holi festival
Brandstapel Holi festival

Holi in Barsana en Purulia

Er zijn verschillende plekken in India waar je het Holi festival mee kan maken. Het dorp Barsana, vlakbij Mathura in Uttar Pradesh is zo’n plek. Hier begint het feest dat bekend staat als Lathmar Holi een week voor de echte Holi-dag. De vrouwen uit het dorp lopen sierlijk gekleed in het rood rond met stokken en ‘slaan’ de mannen uit het naburige dorp Nandgaon. Nee, geen stammenoorlog maar een symbolisch gebaar en bovendien een zeer bijzonder schouwspel. In Purulia, in West-Bengalen, kan je meefeesten tijdens het Basanta Utsav festival dat drie dagen duurt en eindigt op de daadwerkelijke Holi-dag. Indiase folkmuziek, verschillende traditionele dansen zoals Chau en Natua en overvriendelijke en feestende locals die maar al te graag met je meedansen.

Lathmar Holi
Lathmar Holi

Sikh Holi en de majestueuze Holi

Wil je Holi op een hele andere manier meemaken, ga dan naar Anandpur Sahib in Punjab. Hier vindt het Hola Mohalla festival plaats waarbij de Sikh niet zozeer met kleuren rondstrooien maar meer hun fysieke kunsten laten zien. Worstelpartijen, martial arts, zwaardvechten en acrobatische vechtkunsten worden tentoongespreid op een zeer levendige en indrukwekkende manier. Je zal niet weten wat je meemaakt! Ook de royals vieren natuurlijk Holi. Dit kan je van dichtbij meemaken in Udaipur. Metershoge vlammen symboliseren de overwinning op de kwade geesten. Udaipurs koninklijke familie viert Holi tijdens een bijzondere processie in het stadspaleis. Adembenemend en overweldigend.

Dharavi, Mumbai

Plekken waar je doorgaans niet zo snel een voet zou zetten, zijn tijdens Holi omgetoverd tot locaties waar enkel vreugde en saamhorigheid is te vinden. Dharavi is een van de grootste sloppenwijken in Mumbai, en dat zegt wat in het overvolle India. Toch kan je hier tijdens de dagen van Holi ervaren hoe vriendelijk en behulpzaam de bewoners zijn. Alle festiviteiten tijdens Holi hebben dan ook als doel om de mensen in Dharavi te helpen. Overal muziek en een overvloed aan kleuren. Dansende kinderen, lachende mannen en vrouwen die elkaar Sub Holi – gelukkig nieuwjaar – toewensen, je weet niet wat je meemaakt. Het echte India is opgestaan!

Holi festival kleuren
Holi festival kleuren
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
8 Shares
8 Shares
Copy link