Wereldreizigers.nl
bali

Wonen in Bali | De huidige situatie, lege straten en corona regels

Hallo, ik ben Lesley en ik woon op Bali. In dit artikel ga ik jullie vertellen over de huidige corona situatie in Bali. Bali is een voor Nederlanders een zeer bekend toeristen eiland, een eiland die het echt van de toeristen moet hebben. Geen toeristen betekent simpelweg voor de meeste mensen geen inkomen. De afgelopen maanden zaten veel restaurants, hotels, en barretjes dicht. Alles is dood stil in Bali, wat best wel bizar is om te zien. Wat normaal zo levendig is, is er nu niks meer te beleven.

Plan hier je vakantie naar Azië

Huidige corona situatie op Bali

Geen toeristen = geen inkomen

De lokale bevolking heeft het er moeilijk mee, als er geen toeristen zijn, is er ook weinig inkomen. De mensen verzinnen natuurlijk wel wat om te doen, en ze houden zich wel bezig, maar de lokale bevolking verdient zeker nu een stuk minder dan als er wel toeristen zijn. (En het loon ligt al heel laag hier).

Lees ook: Hoe lang is het vliegen naar Bali?

Door Corona is het erg rustig op Bali
Door Corona is het erg rustig op Bali

Kuta en Seminyak

Kuta en Seminyak zijn de bekende plekken op Bali. Hier komen de meeste toeristen. Maar in de afgelopen maanden is er dus niemand te bekennen. In het begin zat alles dicht. Ook de stranden en sommige parken waren dicht. Waar zijn al deze mensen die een winkeltje hebben en of bijvoorbeeld bij een tattoo shop werken? Geen idee hoe zij deze pandemie overleven.

Lege straten op Bali
Lege straten op Bali
Sommige winkels zijn weer geopend tijdens corona
Sommige winkels zijn weer geopend tijdens corona

Op dit moment zijn er een aantal winkels open in Kuta en Seminyak. Zoals Havaianas, sportwinkels, sieraden en een paar souvenir winkeltjes. Maar ook zijn  sommige hotels en restaurants weer geopend sinds begin oktober. 

Ulluwatu, Ubud en Canggu

In de andere populaire plekken van Bali (Ulluwatu, Ubud, Canggu) begint het ook meer en meer te leven. En dan bedoel ik de hotels, restaurants, cafe’s, barretjes gaan weer open, winkels zijn open, en je kan activiteiten ondernemen zoals danslessen, surfen, yoga events, uitgaan, en je kunt verschillende tours boeken enz. Vooral Canggu is weer levendig omdat hier veel expats leven. 

Lege stranden op Bali tijdens Corona
Lege stranden op Bali tijdens Corona

De toeristen die Bali op dit moment heeft zijn dus de mensen die zelf in Indonesië wonen. Vooral uit Jakarta komen er veel mensen naar Bali. De meeste bezienswaardigheden zijn inmiddels weer geopend, maar vaak wel dus maar een halve dag of tot een bepaalde tijd.

Nu op dit moment mogen de restaurants en alle andere openbare ruimtes open blijven tot 9 pm. Deze regel hebben ze nu net sinds een week ingevoerd. 

Corona regels op Bali

De restaurants zijn niet vol, de hotels zijn niet vol zoals het altijd geweest was, maar er zijn wel mensen die hier gebruik van maken. Het is eigenlijk super voordelig om nu via bijvoorbeeld een Airbnb, een villa of een hotel te boeken. De meeste activiteiten hebben op dit moment een “corona” prijs. 

Plus alles is “corona proof” en het is heerlijk rustig. Hieronder de regels die alle winkels, hotel, restaurants gebruiken: 

 • Masker verplicht
 • Handen wassen voordat je binnen mag komen 
 • Je lichaam temperatuur word gemeten 
 • 1 meter afstand 
Een emmer met water en zeep om je handen te wassen | Bali
Een emmer met water en zeep om je handen te wassen | Bali

En een masker is trouwens in elk gebied verplicht op Bali, dus ook als je over straat loopt en als je met de scooter rijdt moet je een masker op. Dit wordt gecontroleerd. Vaak zijn er controle punten en als je wordt aangehouden zonder masker, dan betaal je 100k rupiah (dat is ongeveer 6 euro). Ook zijn er enkele grappige situaties geweest waarbij de politie overtreders beveelt om push-ups te doen als straf.

Langs de zijkant van de weg hangen posters met informatie over COVID-19, dat het verplicht is om een masker te dragen en welke regels jij je aan moet houden.

Covid-19 / Corona informatiebord langs de weg | Bali
Covid-19 / Corona informatiebord langs de weg | Bali

Ook worden de straten hier op Bali gedesinfecteerd. Met een soort van sproeier op de auto worden de straten bespoten met een chemisch spul(wat het precies is, weet ik eigenlijk niet). Dit wordt één keer in de zoveel tijd gedaan. 

Hoe gaat de bevolking met de regels om?

Wat ik zie is dat de meeste mensen wel een mondkapje dragen op de scooter en op straat. Er zijn een aantal mensen die het niet hebben, maar er wordt dus wel gecontroleerd door de politie. Mondkapjes werden hierop Bali trouwens altijd wel gedragen door de lokale bevolking, dus voor hen is het doorgaans al vrij normaal en niet ingrijpend.

Beveiligers controleren op mondkapjes
Beveiligers controleren op mondkapjes

Zonder mondkapje kom je tijdens de corona periode op Bali nergens binnen. Veel openbare ruimtes hebben vaak mondkapjes bij de ingang liggen die je krijgt als je geen mondkapje draagt. 

Iedereen heeft er natuurlijk een andere mening over en ik kan niet zeggen wat de mensen hier precies denken. Maar voor mijn gevoel wordt er hier op Bali niet te paniekerig over gedaan. Ik bedoel, de mensen gaan nog steeds uit, naar het strand, winkelcentrums en naar restaurants, en zodra je binnen bent, gaat het mondkapje af. (hoe kun je anders eten en drinken? Of normaal communiceren?) Over het algemeen houdt iedereen zich aan de regels en vaak zie ik dat mensen zelfs een doorzichtige gezichtsmasker dragen. Dat is een scherm die je hele gezicht bedekt, maar waar je nog wel doorheen kunt kijken.

Vergeleken met Nederland (en heel veel andere landen) is er best wel veel mogelijk hier op Bali. Zolang je dus maar netjes je handen wast (wat je voor corona hopelijk ook al deed), en een masker op hebt. 

Binnenlandse vluchten vanaf Bali

Binnenlandse vluchten zijn tijdens corona vanaf Bali nog wel mogelijk, afhankelijk van je bestemming binnen Indonesië en de regelgeving van de lokale gouverneurs. Je moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals negatief getest zijn op COVID-19 door middel van een PCR-test en een swab test. 

De grenzen met het buitenland zijn in Bali gesloten, dus geen toegang voor buitenlanders tenzij je een werkvergunning of een familie Kitas hebt.

Lees ook: Kerst vieren op Bali of de Gili Eilanden | Waarom niet?

Kun je reizen naar een ander land vanaf Bali? Dat is dus afhankelijk naar welke bestemming je wilt vliegen en welke regels dat land heeft opgesteld. Ik zou bijvoorbeeld wel terug mogen vliegen naar Nederland, als ik aan de voorwaarden voldoe. En ja, ik kan ook weer terug naar Bali vliegen want ik heb een familie kitas.

Helaas is het dus nog niet mogelijk om te reizen naar Bali tot nu toe, tot en met 28 januari. Ook hier worden de regels elke keer weer anders, en is het afwachten wanneer de buitenlandse toeristen weer mogen komen naar dit prachtige eiland.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Lesley van les-adventures.com. Neem eens een kijkje op haar website vol verhalen over het wonen en werken op Bali!

Zelf een gastblog aanleveren? Dat kan! We zijn namelijk altijd op zoek naar leuke blogs van echte wereldreizigers. Meer info hier.

Wereldreizigers.nl

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

2 comments

 • I was now 1 month in bali. 2 weeks only in ubud and 2 weeks in candi dasa.
  Among other things, I didn’t know where else to go.
  A month is a long time.
  You run out of ideas, especially for a vacation. And I also read that most seas are so rocky instead of sand.

 • Ik zou wel graag willen weten hoe de situatie nu is op Bali. Het aantal corona gevallen neemt af, er naartoe op vakantie gaan is weer mogelijk mits…. Neemt het toerisme weer toe? Is het veilig (ik las ergens dat de criminaliteit is toegenomen). Hoe zit het met reizen binnen Indonesië (binnenlandse vluchten, boottochten etc). Zijn alle hotels, restaurants, toeristische attracties weer open?

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link