Wereldreizigers.nl
de-hoge-veluwe-nationaal-park

Toerist in Nederland | De mooiste plekken voor de zomervakantie

Nederland staat in het buitenland bekend als een land van windmolens, kanalen en tulpen, en de bezoekers van vandaag zullen deze zeker vinden tussen de vele toeristische attracties. Maar naast de vele adembenemende tuinen en pittoreske dorpjes van het land, vinden degenen die hier bezienswaardigheden bezoeken ook de bruisende hoofdstad Amsterdam, gevuld met musea met een rijk erfgoed aan kunstenaars (denk aan Rembrandt en Van Gogh). Andere plaatsen om te bezoeken zijn onder meer de talloze middeleeuwse kastelen, pittoreske steden en een 13.800 hectare groot nationaal park. Oja, en we hebben ook nog een damsysteem dat is uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de moderne wereld!

Wereldreizigers zijn doorgaans op zoek naar mooie plekken in verre oorden, maar hoe goed ken je Nederland nu eigenlijk? Misschien is dit wel het jaar waarin je toerist gaat zijn in je eigen kikkerlandje, een vakantie in Nederland is helemaal zo gek nog niet! En om je alvast op weg te helpen hebben we in dit artikel een aantal van de beste en mooiste bezienswaardigheden van ons land verzameld.

Kasteel de Haar | Utrecht

In de buurt van de mooie oude stad Utrecht, de vierde grootste van Nederland, is Kasteel De Haar (Kasteel De Haar) het grootste fort van het land. Dit spectaculaire kasteel, gebouwd door de beroemde Nederlandse architect PJH Cuypers, vereiste zoveel land (het ligt op een spectaculair park van 250 hectare) dat het hele dorp Haarzuilens moest worden verplaatst om het te huisvesten. Hoewel de oorspronkelijke kasteelsite werd opgericht in de 14e eeuw, dateert deze nieuwere structuur uit 1892 en is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen om te verkennen.

Kasteel de Haar, Utrecht | Foto door Rafa Rivero
Kasteel de Haar, Utrecht | Foto door Rafa Rivero

Binnen word je beloond met indrukwekkende collecties antiek, meubels, schilderijen en wandtapijten, maar het zijn de tuinen die echt de drukte trekken – samen met de sprookjesachtige looks van het kasteel.

Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht
Website: https://www.kasteeldehaar.nl

Waddeneilanden | Texel, Vlieland, Terschelling & Ameland

Ga eens een weekendje weg naar de Waddeneilanden. Hier kom je helemaal tot rust en kun je genieten van prachtige natuur. Stap op de boot, laat je drukke agenda even los en geniet van een welverdiende mini vakantie. Heerlijk toch? Wat mij betreft zijn de Waddeneilanden één van de beste plekken voor een weekendje weg in eigen land. 

brede-strand-schiermonnikoog
Strand Schiermonnikoog

Tijdens een weekendje weg naar de Waddeneilanden zijn veel leuke dingen te doen. Houd je van rust en natuur? Dan ben je hier helemaal op je plek. Stranden en duinen wisselen zich af met weidevelden, bossen en pittoreske dorpjes. Daarnaast zijn de Waddeneilanden uitermate geschikt om lekker te fietsen en te wandelen. Struin over de duinen, maak een heerlijke strandwandeling of stap op de fiets om vervolgens een gezellig koud drankje te vatten in één van de sfeervolle dorpjes.

Lees ook: Weekendje weg Waddeneilanden | Erop uit in eigen land!

Jordaan | Amsterdam

Grachten zijn een even belangrijk onderdeel van het stadsbeeld van Amsterdam als voor de stad Venetië. Hoewel veel van de beste toeristische attracties van Amsterdam gemakkelijk bereikbaar zijn per boottocht of watertaxi – inclusief de meeste grote musea en kunstgalerijen – gaat er niets boven een wandeling door de kleinere, rustigere straten langs de grachten.

Bijzonder charmant is de Jordaan, een wijk die begin 1600 werd gebouwd om arbeiders en immigranten te huisvesten die hier naartoe werden getrokken vanwege de religieuze tolerantie van de stad. Zoek naar de vele hofjes in de buurt, de schilderachtige binnenplaatsen die achter de gebouwen verborgen zijn.

Jordaan, Amsterdam
Jordaan, Amsterdam

Een andere fotowaardige buurt is de Grachtengordel, met zijn vele kleine bruggetjes en schilderachtige 17e-eeuwse huizen. Je wordt beloond als je deze 400 jaar oude straten verkent met voorbeelden van prachtige architectuur, kleine boetiekjes, cafés en tuinen. Let vooral op de vele woonboten die langs de grachten zijn afgemeerd.

Op slechts 10 minuten lopen ligt de Dam, een must om te bezoeken in Amsterdam. Naast de talrijke restaurants, cafés en winkels herbergt dit uitgestrekte openbare plein enkele van de meest bezochte toeristische attracties van de stad, waaronder het spectaculaire Koninklijk Paleis (Koninklijk Paleis); de sfeervolle Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerk); en het belangrijkste oorlogsmonument van het land, het Nationaal monument.

Keukenhof | Lisse

Denk aan Nederland en je zult onvermijdelijk denken aan tulpen, de meest populaire bloem van het land. En een van de mooiste plekken om te bezoeken in Nederland toont deze en andere voorjaarsbollen in spectaculaire overvloed.

Keukenhof, ook wel bekend als de “Tuin van Europa”, ligt aan de rand van de stad Lisse in wat algemeen wordt beschouwd als de “bollengordel” van Nederland. De grootste openbare tuin ter wereld, die meer dan 70 hectare omvat van wat ooit de voormalige keukentuin (of ‘keuken’) was van een groot landgoed, toont Keukenhof meer dan 700 soorten tulpen, die in april en mei op hun hoogtepunt zijn.

Tulpenvelden in de Tuin van Europa | Keukenhof, Lisse
Tulpenvelden in de Tuin van Europa | Keukenhof, Lisse

Adres: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse
Website: www.keukenhof.nl

Rijksmuseum | Amsterdam

Het spectaculaire Rijksmuseum – ook bekend als het Nationaal Museum – op het Museumplein in Amsterdam verzamelt sinds 1809 zeldzame kunst en antiquiteiten. Het is niet verrassend dat de uitgebreide collectie tegenwoordig bijna zeven miljoen kunstwerken omvat, waaronder 5.000 schilderijen in meer dan 250 kamers, evenals een enorme bibliotheek met zo’n 35.000 boeken.

De Bibliotheek in het Rijksmuseum van Amsterdam
De Bibliotheek in het Rijksmuseum van Amsterdam

Afgezien van zijn unieke collectie oude meesters, biedt dit spectaculaire museum een ​​uitgebreid verslag van de ontwikkeling van kunst en cultuur in Nederland en is het vooral rijk aan traditioneel Nederlands handwerk, middeleeuwse beeldhouwkunst en moderne kunst. Wees voorbereid om het beste deel van een dag – of langer – door te brengen met het verkennen van de eindeloze schatten van dit museum.

Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum Amsterdam

Als je tijd hebt om wat meer Rembrandt in je reisroute door Amsterdam te persen, dan is dit een must-visit voor jou: het Rembrandthuis Museum, gelegen in de historische Joodse wijk van de stad. Veel van zijn bekendste werken zijn geschilderd in de 20 jaar dat de grote kunstenaar hier doorbracht, met enkele nog herkenbare taferelen uit de buurt. Het huis blijft grotendeels zoals het zou zijn geweest tijdens het leven van Rembrandt (rondleidingen zijn beschikbaar).

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
Website: www.rijksmuseum.nl

Anne Frank huis | Amsterdam

Het Anne Frank Huis is een must-see in Amsterdam. Aan de Prinsengracht, in het huis waar Annes familie een groot deel van de Tweede Wereldoorlog verborg (het waren Joodse vluchtelingen uit Frankfurt), schreef dit opmerkelijke meisje haar beroemde dagboek. Hoewel ze slechts twee maanden voor het einde van de oorlog stierf, leeft haar nalatenschap voort door haar woorden, die sindsdien in 51 talen zijn vertaald.

Een muurschildering van Anne Frank in Berlijn
Een muurschildering van Anne Frank in Berlijn

De achterkant van het volledig gerestaureerde huis waar de familie Frank hun schuilplaats had, is zoveel mogelijk in originele staat gehouden en is een aangrijpend monument voor een tragisch stukje wereldgeschiedenis en een dappere jonge vrouw die mensen blijft inspireren de wereldbol.

Tip: kaartjes zijn vrijwel altijd uitverkocht, dus reserveer je tickets ruim van tevoren.

Adres: Prinsengracht 263-267, Amsterdam
Website: www.annefrank.org

De windmolens van Kinderdijk

Aan de rivier de Noord tussen Rotterdam en Dordrecht ligt het bekende dorp Kinderdijk, dat zijn naam ontleent aan een incident tijdens de Sint-Elisabeths vloed van 1421 nadat een kinderwieg op de dijk was gestrand.

Windmolens Kinderdijk
Windmolens Kinderdijk

De grote trekpleister tegenwoordig zijn de fantastisch bewaard gebleven 18e-eeuwse windmolens. De 19 windmolens van Kinderdijk, gebouwd tussen 1722 en 1761, zijn nu UNESCO-werelderfgoed en vormen de grootste nog bestaande concentratie van windmolens in Nederland. Deze majestueuze gebouwen, die oorspronkelijk werden gebruikt om het veengebied droog te leggen, zijn met hun indrukwekkende 23 meter hoge zeilen open voor het publiek van april tot oktober, inclusief speciale Molendagen wanneer de zeilen in beweging worden gebracht. Voor iedereen die in Nederland woonachtig is, is dit een must-see die je niet over kunt slaan.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het zal je misschien verbazen te horen dat Nederland, een relatief klein land, een van ’s werelds meest diverse nationale parkprogramma’s heeft. Het grootste is Nationaal Park De Hoge Veluwe (Nationaal Park De Hoge Veluwe), tussen Arnhem en Apeldoorn. Met een oppervlakte van bijna 13.800 hectare is dit nationale park het grootste aaneengesloten natuurreservaat van het land, maar ook een van de meest populaire bestemmingen voor uitstapjes voor zowel de lokale bevolking als buitenlandse bezoekers.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe

Met dichte bossen in het noorden was het gebied ooit een landgoed en jachtreservaat, en tot op de dag van vandaag is het de thuisbasis van veel wilde paarden, edelherten en reeën. Het best bewaarde deel van het park omvat een gebied van dramatische duinen afgewisseld met heide en bos. In het zuiden en oosten wordt het landschap onderbroken door stuwwallen tot 100 meter hoog. Het is ook een populair gebied om vogels te spotten, maar ook om te wandelen en te fietsen (het gebruik van fietsen is gratis voor bezoekers).

Het IJsselmeer | Zuiderzee

Tot de mooiste dorpen van Nederland behoren de kleine gehuchten langs het IJsselmeer, het zoetwatermeer dat is ontstaan door het sluiten van de zee-ingang naar de Zuiderzee. Deze steden floreerden tijdens de Gouden Eeuw van Amsterdam, toen ze toegang hadden tot de Atlantische Oceaan en bloeiden als visserij- en handelscentra, maar verloren aan belang toen de havens dichtslibden.

Het IJsselmeer bij Marken
Het IJsselmeer bij Marken

De tijd lijkt stil te hebben gestaan voor het vissersdorp Marken en de zeehavens Volendam en Enkhuizen, waar veel van de kleurrijke huizen musea en winkels zijn geworden. Enkhuizen heeft veel van haar gebouwen en zeevaartindustrie bewaard in het openlucht Zuiderzeemuseum, waar het cultureel erfgoed en de maritieme geschiedenis van het oude Zuiderzeegebied bewaard is gebleven. Hier kun je ambachtslieden aan het werk zien die oude maritieme vaardigheden leren. In de haven van Volendam zie je een verzameling kleurrijke oude houten boten.

Van Gogh Museum | Amsterdam

Zoals het een van ’s werelds grootste kunstenaars betaamt, staat het spectaculaire Van Gogh Museum in Amsterdam op een indrukwekkende nummer 2 in een toonaangevende lijst van de beste kunstmusea ter wereld, met bijna 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

De thuisbasis van ’s werelds grootste collectie van Van Gogh-schilderijen – waarvan er vele zijn geschonken door de familie van de kunstenaar – deze indrukwekkende galerij en museum is speciaal gebouwd om de meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven in de uitgebreide collectie te laten zien.

Van Gogh Museum | Amsterdam
Van Gogh Museum | Amsterdam

Er zijn ook werken van zijn tijdgenoten te zien. Een hoogtepunt is deelname aan de nieuwe “Meet Vincent Van Gogh Experience” van het museum, die een fascinerende, hightech, interactieve kijk biedt op het leven en de tijden van de kunstenaar, evenals zijn bekendste werk.

Adres: Museumplein 6, Amsterdam
Website: www.vangoghmuseum.nl

Deltawerken | Zeeland

Zeeland omvat de delta’s van de Rijn, de Maas en de Schelde en omvat de talrijke eilanden en schiereilanden van het zuidwestelijke deel van Nederland. Een groot deel van dit gebied met recent gevormd land ligt onder zeeniveau en is daarom afhankelijk van indrukwekkende dijken en moderne technieken om overstromingen te voorkomen.

Deltawerke Oosterschelde Sturmflutwehr Strase | nederland | Wereldreizigers.nl
Door © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0,

Terwijl je door het gebied reist, zie je het bewijs van het mega-engineeringproject dat bekend staat als de Deltawerken. Deze enorme constructies – in feite hi-tech dammen – kunnen bepalen hoeveel water de belangrijkste estuaria van het gebied binnenkomt vanuit de Noordzee. Dit ontzagwekkende project van 7 miljard euro, dat bestaat uit dammen, sluizen, sluizen, dijken en stormvloedkeringen, is uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de moderne wereld.

Historisch Valkenburg

Voor wie op zoek is naar een beetje oude geschiedenis, is Nederland niet zonder zijn eigen middeleeuwse (en eerdere) attracties. Het romantische kleine Valkenburg, in het pittoreske Geuldal, heeft het enige kasteel op een heuveltop van het land. Lange tijd een populair vakantieoord, maar de andere grote trekpleisters van de stad zijn de vele grotten en de kuurfaciliteiten van Thermae 2000.

Kasteel Schaloen wandelroutes limburg | nederland | Wereldreizigers.nl
Toerist in Nederland | De mooiste plekken voor de zomervakantie 16

De omgeving van Valkenburg is heerlijk om te voet te verkennen. Er zijn vele mooie wandelroutes over heuvels met prachtige vergezichten en door weelderige bossen. Het is de perfecte plek voor een korte vakantie in Nederland.

Lees ook: Wandelroutes in de omgeving van Valkenburg

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link