Wereldreizigers.nl
slovenie-bled-veiligheid

Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?

In dit Wereldwijs artikel gaan we het hebben over veiligheid in Europa. Wat zijn in 2020 de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? Dit artikel bevat zowel een top 10 met veilige- als gevaarlijke landen in Europa. De ranglijst in dit artikel is tot stand gekomen door middel van meerdere bronnen en veiligheidsanalyses die aan het einde van 2020 zijn gepubliceerd. Visionofhumanity.org is één van die bronnen. Ze publiceren jaarlijks grootschalige, wereldwijde veiligheidsanalyses op basis van de Global Peace Index (GPI). De GPI is een jaarlijkse ranking van landen opgemaakt door het Institute for Economics and Peace (IEP). IEP beoordeelt de veiligheid in de landen van diverse criteria waaronder algemene veiligheid, (gewapende) conflicten, criminaliteitscijfers en aanslagen.

GPI Gobal Peace | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Global Peace Index rapport | 2020 | Bron Visionofhumanity.org

Hoe lager het aantal punten, hoe beter het land of regio ervoor staat. Het volledige PDF rapport telt maar liefst 107 pagina’s en is hier te downloaden.

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Europa het meest vreedzaam

gpi global peace index europe | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Bron Visionofhumanity.org

Lees ook: Wereldwijs | 7 continenten of werelddelen – Alles wat je moet weten


Om te beginnen: Europa is en blijft ook dit jaar de meest vreedzame regio ter wereld. Wel is er een lichte verslechtering van de vredigheid vastgesteld in de GPI van 2020. Zestien landen registreerden verbeteringen in vreedzaamheid, 19 landen registreerde verslechteringen. Europese landen zijn goed voor 17 van de 25 beste landen in de wereldwijde GPI van 2020, met IJsland als land met de beste score in zowel Europa als Wereldwijd. Turkije is het enige Europese land dat in de top 25 gevaarlijkste landen ter wereld staat. Wereldwijd gezien zijn er 81 stijgers, landen die het beter doen, en 80 zakkers, landen die het slechter doen.

GPI 2020 | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
GPI Resultaten, 2020 | Bron Visionofhumanity.org

Politieke en economische onrust in Europa

Ondanks dat Europa de meest vreedzame regio ter wereld is, heeft Europa politieke en economische onrust ervaren in het afgelopen jaar. Polen heeft openbare massa-bijeenkomsten en protesten meegemaakt tegen de controversiële wet van de overheid die overheidsinmenging in het gerechtshof toestaat, terwijl in Roemenië demonstranten maandenlang de straat op gegaan zijn om te demonstreren tegen corruptie. Er braken ook massale protesten uit in Hongarije, daar introduceerde de regering een nieuwe arbeidsmarktwet, door demonstranten aangeduid als ‘De slavenwet’.

De ‘gele hesjes’ protesten in Frankrijk bereikte ook een hoogtepunt, deze protesten verliepen lang niet altijd vreedzaam en er vielen zelfs enkele doden.

COVID-19 pandemie

Meer recentelijk heeft de COVID-19-pandemie het verdrag van Schengen tijdelijk buiten werking gesteld. Europese landen laten on-Europese chaos doorschemeren, met name het VK, Italië en Spanje. De volledige omvang van de economische en politieke gevolgen van de pandemie valt nog te bezien, maar de relaties tussen landen in Europa is op zijn zachts gezegd gespannen mede door de onenigheid en onduidelijke Europese aanpak van het virus.

Top 10 veiligste landen in Europa

1. IJsland | GPI score: 1.078

De scores van IJsland blijven onverminderd sterk. IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld. Tegelijkertijd is IJsland sinds de economische crisis van 2008 één van de gezondste landen financieel gezien en ziet het land jaar op jaar een flinke stijging in het aantal toeristen wat het land bezoekt.

Lees ook: Top 10 vulkanen in IJsland | Buitenaards, indrukkend en actief

IJsland, het veiligste land van Europa en tevens de wereld.
IJsland, het veiligste land van Europa en tevens de wereld.

Sappig detail: IJsland is het enige land ter wereld wat de misdadige praktijken voorafgaand en tijdens de economische crisis in 2008, daadwerkelijk bestraft heeft. Verschillende topmannen in de bankenwereld zijn veroordeeld en langdurig achter de tralies gezet. Er zijn vervolgens ook wetten aangenomen die voorkomen dat in zowel het bedrijfsleven als de politiek alleen mannen de ‘boardrooms’ besturen. Het is wettelijk bepaald dat minimaal 40% van elke hoge functie in het land bekleed dient te worden door vrouwen.

Volgens velen is deze wet de grondlegger van het succes van IJsland de afgelopen 12 jaar. Documentairemaker Michael Moore ging in 2016 op bezoek in IJsland en sprak met enkele hooggeplaatste vrouwen over de crisis en de positieve veranderingen die het land heeft doorgemaakt. Het hele stuk ‘Women of Iceland’ (van 15 minuten) is absoluut het bekijken waard.

2. Portugal | GPI score 1.247

Portugal is een land wat ongekend snel aan het stijgen is op de ranglijst van meest veilige landen ter wereld. In 2000 nam de Portugese regering een drastische beslissing. Alle vormen van drugsgebruik werden gedecriminaliseerd. 20 jaar later zijn de resultaten over de hele lijn positief. Het aantal verslaafden is gigantisch afgenomen, alsmede de bijbehorende criminaliteit. Wie verslaafd is of drugs gebruikt en de wet overtreedt, moet zich verplicht inschrijven in een kliniek. Met deze methode heeft het land de grote drugsproblemen in zeer korte tijd onder controle weten te krijgen. Er is veel geld gestoken in het daadwerkelijk helpen van mensen, in plaats van ze simpelweg op te sluiten.

Lees ook: Must Sees in Portugal | Prachtige stranden, steden en cultuur

Portugal is één van de veiligste landen in Europa
Portugal is één van de veiligste landen in Europa

Over het algemeen heeft dit drastische besluit een hele golf positieve ontwikkelingen in het land teweeg gebracht. Portugal is in amper 20 jaar van één van de onveiligste landen, naar één van de veiligste landen in Europa gegaan. Een geweldige prestatie waar ze ook nog eens miljarden mee hebben bespaard. De kosten voor het waarborgen van de veiligheid zijn namelijk drastisch afgenomen.

3. Oostenrijk | GPI Score 1.275

Oostenrijk is al jaren een ontzettend stabiel land. Het land schommelt al ruim een decennia lang in de top 5 van veiligste landen in Europa. Er is amper criminaliteit. De groene, prachtige natuur lijkt een kalmerende werking te hebben op haar bewoners en reizigers voelen zich hier altijd in hun gemak, zelfs in de wat grotere steden.

Lees ook: Top 3 | De coolste wintersportbestemmingen in Europa

oostenrijk veilige landen europa | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? 28

Oostenrijk is niet alleen een heerlijk land om in te wonen, ook voor reizigers is het een zorgeloos land waar ontzettend veel moois is te zien.

4. Denemarken| GPI Score 1.283

Denemarken is altijd al één van de veiligste en tevens ‘undercover’ landen in Europa geweest en zeker op het wereldtoneel stelt het economisch en autoritair weinig voor. Buiten enkele voetbal successen om is het land eigenlijk altijd een beetje op zichzelf gebleven. Denemarken bemoeit zich niet met anderen en andersom. Dit werpt in ieder geval voor de inwoners zijn vruchten af. Denemarken is ook in 2020 weer met recht onveranderd één van de veiligste landen in Europa.

Lees ook: Rondreis Scandinavië | Een onvergetelijke reis van fjord tot smørrebrød

denemarken veilige landen europa | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? 29

Het leven is Denemarken is over het algemene rustig, het kleine land excelleert in veiligheid op straat en over het algemeen durven vrouwen daar ook ’s avonds laat nog alleen over straat. Denemarken is relaxed met goede voorzieningen, zowel om te wonen als te reizen.

5. Tsjechië | GPI Score 1.337

Een onverwachte nieuwkomer in de top 5 van veilige landen in Europa is Tsjechië. Het land stond amper 12 jaar geleden nog niet eens in de top 20 van de wereld – anno 2020 staat het land 6e op de wereldranglijst en 5e van Europa als het gaat om veiligheid. Volgens kenners is de voornaamste reden de snel groeiende economische voorspoed.

Lees ook: Oost-Europa | Het ‘oostblok’ is zoveel hipper dan je denkt!

Tsjechië, in 2020 in de top 5 veilige landen van Europa
Tsjechië, in 2020 in de top 5 veilige landen van Europa

Het toetreden tot de EU en links georiënteerde regeringen die zich vooral hebben gericht op veiligheid en sociale vangnetten staan aan de basis van deze groei. Meer vrijheden en open grenzen met Europa heeft het volk laten proeven van het nieuwe Tsjechië. De criminaliteit is gedaald, het conflict met Slowakije lijkt tot het verleden te behoren en ook qua toerisme boert het land de laatste jaren erg goed.

6. Zwitserland | GPI Score 1.366

Zwitserland doet het net als voorgaande jaren gewoon goed. Het land staat qua veiligheid in Europa op de 6e plaats en op de wereldranglijst staat het land op plaats 10. Zwitserland kent een ruig landschap, enkele grote steden en bemoeit zich juist in tegenstelling tot Tsjechië zo min mogelijk met Europa of de rest van de wereld. Toch krijgt Zwitserland de laatste jaren het zwaar te verduren, er komt steeds meer druk van buitenaf om meer inzicht te geven in de welbekende verborgen bankzaken in het land.

Lees ook: Bungeejumpen | 10 spots om bij neer te vallen

Zwitserland, nog steeds één van de veiligste landen in Europa
Zwitserland, nog steeds één van de veiligste landen in Europa

Volgens onderzoekers is er veel meer grootschalige criminaliteit in het land dan je zou vermoeden. Wel gaat het hier vooral om financiële criminaliteit achter gesloten deuren waar je als inwoner of toerist nauwelijks iets van meekrijgt. Zwitserland is weliswaar 2 plaatsen gezakt het afgelopen jaar, toch mag het zich met recht nog steeds één van de veiligste landen in zowel Europa als de wereld noemen.

7. Slovenië | GPI Score 1.369

Het is dat in Slovenië de hoofdstad Ljubljana relatief slechts scoort waardoor het landelijke gemiddelde wat gezakt is. Zonder de hoofdstad was het land zeker in de top 5 van veiligste landen in Europa geëindigd. Slovenië lijkt qua natuur en inwoners veel op Oostenrijk.

Het meer van Bled, Slovenië
Het meer van Bled, Slovenië

De bergen zijn wellicht iets minder hoog, de inwoners zijn over het algemeen gek van natuur en zijn doorgaans veel buiten te vinden. Het toerisme in Slovenië is met name het laatste decennia enorm gegroeid en de economische voorspoed brengt welvaart. De laatste 10 jaar is Slovenië met maar liefst 5 plaatsen gestegen op de ranglijst.

8. Ierland | GPI score 1.375

Ierland maakte in de jaren 70, 80 en 90 heftige jaren door. Er waren aanslagen, de I.R.A. zaaide dood en verderf en er waren heftige economische problemen. Van die problemen zie je anno 2020 weinig meer. De laatste twee decennia lijkt Ierland haar zaakjes steeds beter op orde te hebben. Dublin is een immens populaire stedentrip stad geworden en het toerisme in het land blijft maar groeien.

De veiligheid in Ierland is de laatste jaren verbeterd
De veiligheid in Ierland is de laatste jaren verbeterd

De Ieren zijn over het algemeen een op zichzelf staand volk en doen eigenlijk alles precies anders dan Engeland. Het zijn dan wel buurlanden, maar qua cultuur, veiligheid en toerisme hebben ze eigenlijk maar weinig met elkaar gemeen. De criminaliteitscijfers in Ierland blijven records breken de laatste jaren, in positieve zin dan wel te verstaan.

9. Finland | GPI score 1.404

Ondanks de relatief hoge werkloosheidscijfers in Finland (7,5%) gaat het nog steeds erg goed met het land. Langzaam maar zeker neemt het land steeds meer afstand van Rusland, die het hier vroeger voornamelijk voor het zeggen had. Finland is een gigantisch land en heeft slechts 5,5 miljoen inwoners. Van criminaliteit is amper sprake, waarschijnlijk omdat er buiten Helsinki nauwelijks grote steden te vinden zijn.

Husky toer in Fins Lapland
Husky toer in Fins Lapland

Ook Finland verwelkomt de laatste jaren steeds meer toeristen, met name in Fins Lapland. De bevolking is zeer ontvankelijk, gastvrij en behulpzaam. Het land leent zich ook perfect voor het spotten van het noorderlicht en als toerist kun je hier over het algemeen zorgeloos laat en alleen over straat.

10. Zweden | GPI score 1.479

Zweden, het land waarvan Nederlanders doorgaans denken dat het het veiligste land in Europa is. Ja, Zweden is nog steeds een erg veilig land voor zowel inwoners als wereldreizigers en staat daarom nog net in de top 10.

Zweden zakt op de ranglijst van Veiligste landen
Zweden zakt op de ranglijst van veiligste landen

Toch kende Zweden betere tijden. In 2009 stond Zweden nog op de 5e plaats wereldwijd, anno 2020 moet Zweden het doen met de 10e plaats in Europa en de 14e plaats op de wereldranglijst. Het land is de laatste jaren weggezakt. Voornaamste oorzaak is de toename van extreem rechtse groeperingen die het niet hebben op Europa, buitenlanders en alles wat anders is dan ze van oudsher gewend zijn. Toch mag Zweden zich nog steeds één van de veiligste landen in Europa noemen.

En Nederland dan?

Je zult je inmiddels wel afvragen waar Nederland zich positioneert qua veiligheid in Europa. We zijn immers gewend aan ons nuchtere landje en het voelt hier superveilig. Toch laten de statistieken een ander beeld zien. Nederland zakt dit jaar maar liefst 5 plaatsen en staat inmiddels op de 21e plaats van de wereld met een GPI score van 1.528. Op Europees niveau zijn we ook een plaats gezakt en bekleden we momenteel 14e plaats. We moeten Noorwegen (#13, GPI score 1.496), België (#12, GPI score 1.496) en Duitsland (#11, GPI score 1.494) ook aan ons voorbij laten gaan. Wel moge het duidelijk zijn dat het allemaal ontzettend dicht bij elkaar zit. We hebben het hier over 2 tot 3 decimalen achter de komma!

Nederland staat al enkele jaren niet meer in de top 10 van veiligste landen
Nederland staat al enkele jaren niet meer in de top 10 van veiligste landen

De oorzaak van het wegzakken van Nederland de laatste jaren is vooral door georganiseerde misdaad. Drugshandel en afrekeningen lijken de laatste jaren eerder regel dan uitzondering in ons land. Ook stijgt het aantal kleine diefstallen en straatroven de laatste jaren licht, wat de criminaliteitscijfers niet ten goede komt.

Top 10 gevaarlijkste landen in Europa

1. Turkije | GPI score 2.959

Turkije blijft dit jaar het gevaarlijkste land in Europa, het had ook dit jaar een flinke verslechtering van GPI. Het land daalde verder op de GPI-wereldranglijst tot de 150ste plaats (!) tussen Venezuela (#149) en Noord-Korea (#151). De vluchtelingencrisis in Europa zette voort gedurende 2019 en 2020, wat leidde tot toenemende spanningen met Griekenland, omdat de Turkse autoriteiten weigerden vluchtelingen te stoppen.

Istanbul, Turkije | een onveilig land geplaagd door politiek terrorisme
Istanbul, Turkije | een onveilig land geplaagd door politiek terrorisme

Daarnaast blijft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de binnenlandse politiek onderdrukken van afwijkende meningen, wat leidde tot een verslechtering van de politieke instabiliteit en meer politieke terreur. Turkije had ook een 8,3 procent stijging van het opsluitingspercentage, van 318 gevangenen per 100.000 mensen tot 344. Het aantal Nederlandse toeristen wat naar Turkije afreist daalt de laatste jaren flink. De daling werd met name ingezet na de reeks van bomaanslagen in 2016 en 2017 waarbij veel doden vielen. De politieke instabiliteit en oorlogszucht van de huidige president helpen daar niet bij, het einde van de problemen van Turkije lijkt hiermee nog lang niet in zicht.

2. Kosovo | GPI score 2.07

Kosovo is na het uiteenvallen van Joegoslavië er eigenlijk nooit echt meer bovenop gekomen. Het land heeft het economisch zwaar en de haat naar buurland Servië is nog overal voelbaar. De oorlog heeft veel mijnen en wapens achtergelaten in het land, gewapende conflicten komen nog regelmatig voor.

Kosovo, één van de onveiligste landen in Europa
Kosovo, één van de onveiligste landen in Europa

Hoewel Kosovo in vergelijking met Turkije veel beter scoort, is het nog steeds een (voor Europese begrippen) een gevaarlijk land.

3. Bosnië-Herzegovina | GPI score 2.04

Net als Kosovo heeft Bosnië-Herzegovina het economisch zwaar. Veel mensen zijn tijdens en ook na de oorlog gevlucht voor een beter leven. Er heerst een hoge werkeloosheid en dat is te zien aan de vele spookdorpen die het land telt. Er is veel kleine criminaliteit in het land en alhoewel het ook goede stukken kent (gek genoeg zijn dat met name de grotere steden), is het reisadvies over het algemeen nog steeds negatief.

mostar bosnie | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? 30

Daarnaast is zomaar een wandeling maken in de natuur van Bosnië nog steeds een risico. Er zijn nog talloze gebieden die vol liggen met landmijnen die niet zijn opgeruimd. Als toerist zijnde is dat op zijn zachts gezegd, niet prettig..

4. Montenegro | GPI score 1.944

Montenegro is over het algemeen een geschikt land om te reizen. Wel kende het de afgelopen jaren politieke onrust, rellen en zelfs enkele aanslagen. De banden die het land heeft met Rusland zijn zorgwekkend, maar ondanks alles ziet Montenegro de laatste jaren een toename in het aantal toeristen dat het land bezoekt.

Kotor, Montenegro | Het 3e gevaarlijkste land in Europa
Kotor, Montenegro | Het 3e gevaarlijkste land in Europa

De prachtige stranden en lage prijzen zijn onweerstaanbaar gebleken voor toeristen. De kustgebieden en met name de stad Kotor zijn gelukkig over het algemeen veilig maar toch loop je in het land als wereldreizigers meer risico dan je eigenlijk zou willen. Het is wat dat betreft echt een land met twee gezichten.

5. Frankrijk | GPI score 1.93

Ben je verrast dat Frankrijk hier staat? Wij eigenlijk niet. Frankrijk heeft het de laatste jaren zwaar. Er is veel ongelijkheid tussen etnische groepen, er zijn veel geweldsdelicten en het land heeft meerdere aanslagen te verduren gekregen de afgelopen jaren.

Enkele aanslagen van de afgelopen jaren in Frankrijk zijn:

 • 2015 – Charlie Hebdo, 12 doden
 • 2015 – Parijs, 5 doden
 • 2015 – Parijs, 130 doden
 • 2016 – Parijs, 2 doden (bomgordel ging niet af)
 • 2016 – Nice, 84 doden
 • 2016 – Saint-Etienne-du-Rouvray, 3 doden
 • 2017 – Parijs, 0 doden (bom in appartement onschadelijk gemaakt)
 • 2018 – Trèbes, 5 doden
 • 2018 – Parijs, 2 doden
 • 2019 – Lyon, 13 gewonden door bomaanslag, geen doden.
 • 2020 – Romans-sur-Isère, 2 doden
 • 2020 – Charlie Hebdo, meerdere gewonden
Frankrijk zakt verder weg op de lijst en is één van de onveiligste landen in Europa
Frankrijk zakt verder weg op de lijst en is één van de onveiligste landen in Europa

De enorme en langdurige ‘gele hesjes’ protesten brachten de politiek op hun knieën en uiteindelijk moest het leger er aan te pas komen om te rust te doen laten wederkeren. Frankrijk zakt ook dit jaar verder weg en staat momenteel 66e op de wereldranglijst en 31e (van 36) op de Europese ranglijst van veiligste landen. Niet best dus.

Het enige positieve wat we kunnen vertellen hierover is dat Zuid- en West-Frankrijk gelukkig tot op heden weinig merkt van al die onrust. Wie wegblijft uit de grote steden, zal er nauwelijks iets van merken. Jaarlijks gaan er nog steeds honderdduizend Nederlanders op vakantie in Frankrijk.

6. Cyprus | GPI score 1.92

Cyprus heeft het de laatste jaren zwaar. Het is de dupe van de aanhoudende onrust tussen Turkije en Griekenland die beide het gehele eiland claimen. Tel daar nog eens een enorme stroom vluchtelingen die met bootjes het eiland bereiden bij, en het recept voor problemen is compleet.

cyprus onveiligste landen europa | veiligste landen in Europa | Wereldreizigers.nl
Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa? 31

Met slechts 1,2 miljoen inwoners is het economisch en logistiek gezien simpelweg niet in staat om de grote stroom vluchtelingen op te vangen. Het eiland wordt daardoor de laatste jaren geteisterd door kleine criminaliteit door o.a. vluchtelingen die een bestaan op proberen te bouwen. Toeristen die op luxe resorts verblijven hebben doorgaans nog een leuke vakantie maar buiten de resorts om zijn de problemen al snel voelbaar en zichtbaar.

7. Noord-Macedonië | GPI score 1.9

Noord-Macedonië kent veilige stukken en doet er alles aan om het toerisme in het land zo goed mogelijk te beschermen. Toch zijn er buiten de gebaande paden genoeg problemen in het land.

Ohrid, Noord-Macedonië
Ohrid, Noord-Macedonië

Er zijn al jaren klein tot middelgrote geweldsdelicten tussen Macedoniërs en Albaniërs en met name de grensgebieden zijn risicovol. Hoewel het de laatste jaren beter scoort staat Noord-Macedonië dit jaar 62e op de wereldranglijst en 30e in Europa.

8. Griekenland | GPI score 1.877

Griekenland is de laatste jaren aan het opkrabbelen van een heftige economische crisis waar maar geen einde aan leek te komen. De werkloosheid in het land is torenhoog en dat komt niet ten goede aan kleine criminaliteit, diefstal en straatberovingen. Vooral in de grote steden blijft dat een hardnekkig probleem en is als toerist extra voorzichtigheid gewenst.

Griekenland herstelt en krabbelt weer omhoog
Griekenland herstelt en krabbelt weer omhoog

De vele grote protesten tegen de regering, vooral door de nasleep van de economische crisis, monden nogal eens uit in geweld. Toch ziet Griekenland ondanks het slepende conflict met Turkije de rust in het land langzaam wederkeren. De laatste drie jaar is het aantal grote protesten met 50% afgenomen, toeristen keren weer terug naar het land en de economie lijkt weer aan te trekken.

9. Albanië | GPI score 1.872

Ook Albanië doet de laatste jaren goede zaken. Ondanks de onrust in de grensgebieden verwelkomt Albanië de laatste jaren steeds meer toeristen en de bevolking heeft het economisch gezien steeds beter.

Veiligheid in Albanië - er is verbetering te zien
Veiligheid in Albanië – er is verbetering te zien

Toch is het nog steeds één van de onveiligste landen in Europa, met name door de kleine criminaliteit en berovingen op straat. Gelukkig zijn de kustgebieden over het algemeen nog steeds veilig voor toeristen.

10. Servië | GPI score 1.846

Servië mag eigenlijk geen onveilig land genomen meer worden. Volgens de laatste onderzoeken (bron bovenaan in het artikel) behoort Servië voor het eerst sinds jaren tot de ‘groene zone’ van Europa. Het scheelde weinig, of het Verenigd Koningrijk had op deze plek gestaan.

Servië mag zich dit jaar voor het eerst een 'groen' land noemen.
Servië mag zich dit jaar voor het eerst een ‘groen’ land noemen.

Servië is over het algemeen een arm land en heeft nog zichtbaar last van de oorlog uit de jaren 90. Toch lijkt de bevolking steeds meer tevreden, de criminaliteitscijfers nemen al jaren af en de veiligheid neemt gestaag toe.

Veiligheid in Europa – de middenmoot

Europa kent in totaal 36 landen waarvan je hierboven de 10 veiligste en 10 gevaarlijke landen al hebt gezien. Dan blijft er een middenmoot over van 16 landen. Duitsland valt net buiten de top 10 van veiligste landen in Europa, terwijl het Verenigd-Koninkrijk net buiten de gevaarlijkste landen in Europa valt. Hoe de middenmoot van veiligste en gevaarlijkste landen in Europa er verder precies uitziet, zie je in de lijst hieronder.

Lees ook: Wereldwijs | De veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika

 • 11 – Duitsland | GPI score 1.494
 • 12 – België | GPI score 1.496
 • 13 – Noorwegen| GPI score 1.496
 • 14 – Nederland| GPI score 1.528
 • 15 – Roemenië| GPI score 1.541
 • 16 – Hongarije| GPI score 1.559
 • 17 – Slowakije| GPI score 1.568
 • 18 – Kroatië| GPI score 1.615
 • 19 – Bulgarije| GPI score 1.628
 • 20 – Polen| GPI score 1.657
 • 21 – Estland| GPI score 1.68
 • 22 – Italië| GPI score 1.69
 • 23 – Letland| GPI score 1.7
 • 24 – Litouwen| GPI score 1.705
 • 25 – Spanje| GPI score 1.712
 • 26 – Verenigd Koninkrijk| GPI score 1.77

Wil je precies weten hoe de landen ervoor staan op wereldniveau? Bekijk dan de 2 overzichten hieronder.

Wereldwijde GPI (Global Peace Index) Scores | 2020
Wereldwijde GPI (Global Peace Index) Scores | Deel 1, 2020 | Bron Visionofhumanity.org
Wereldwijde GPI (Global Peace Index) Scores | Deel 2, 2020
Wereldwijde GPI (Global Peace Index) Scores | Deel 2, 2020 | Bron Visionofhumanity.org

Geraadpleegde bronnen:

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Meer Wereldwijs artikelen lezen? Neem dan eens een kijkje in onze Wereldwijs pagina. Heb je een vraag, aanvulling of zie je ergens een foutje? Laat het ons weten in de reacties!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

12 comments

 • Deutschland sicherer als Polen?
  In Polen passiert Gefühl nichts, eines der friedlichsten Länder wo ich war, in Deutschland kann man nichtmal mehr als Frau alleine Abends raus teilweise ohne belästigt zu werden.

 • Ik denk dat Oekraïne nu het onveiligste land van Europa is, en daarna Azerbeidzjan. (Nagorno-Karabach)

  • We moeten dit artikel inderdaad eens updaten – moet ik alleen weer een volle dag voor reserveren want kan e herinneren dat alle data doorspitten nogal een klus was!

 • Dutch:
  Verrassend en vreemd dat België op de 17e plaats staat. Het is zeker niet een van de slechtste landen ter wereld… maar een betere rangschikking dan Noorwegen, namelijk armoede en criminaliteit op bepaalde plaatsen, is voldoende; maakt de ranglijst behoorlijk verrassend.

  French:
  Surprenant et bizarre que la Belgique soit classée 17. Certe c est pas un des pires pays au monde… mais de là à être mieux classée que la Norvège, a savoir la pauvreté et la délinquance dans certains endroits c est assez; fait que le classement est assez surprenant.

 • English: I really wonder who and under what criteria these statistics came about-
  Classifying Sweden as a ‘safe country’ and only blaming ‘right extremists’ who hunt down (poor) foreigners is a mockery in itself!!

  German: Ich frage mich wirklich wer und unter welchen Kriterien diese Statistik entstand-
  Schweden als ‘sicheres Land’ einzustufen und lediglich ‘Rechtsextreme’ zu beschuldigen, welche die (armen) Ausländer jagen, ist schon ein Hohn fuer sich!!

 • Okay. First of all I’m curious to know what had the not so brilliant idea to write under Sweden, that it’s gotten more dangerous thanks to far Right extremism.
  Aren’t you people ever ashamed to lie to our faces like this?
  the entire world (literally) knows that Sweden has become more dangerous because of the left.
  Aren’t you ashamed? You Scandinavophobic?

  It’s as if Google today is run by deranged individuals. The way they put all those radical “buzzfeed sources” in our search results.

  • @OhYouKnowWho it is a shame to see how emotional and utterly disturbing your original comment was. It needed some proper moderation to be able to show it on this website. You can choose not to agree with statistics and research, still the sources were provided in the article and proper research has been done before releasing the report.

 • Mijn vrouw en ik hebben al een paar jaar het plan de R1 te fietsen vanaf Berlijn (zie https://www.europafietsers.nl/fietsroutes/euroroute-r1/ ). Na twee jaar uitstel vanwege covid wordt ons nu voorgehouden dat Polen en de Baltische staten vast heel gevaarlijk zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. We mijden nu uiteraard Rusland (ook Kaliningrad), maar klopt het dat de rest van de reis ook gevaarlijk(er) is geworden?

  • Hi Wim,

   Wat een geweldig plan! En nee, wat u wordt voorgehouden ben ik het persoonlijk niet mee eens. Mijn ouders wonen in Slowakije, mijn oom in Roemenië en vrienden in Polen. Ja, men krabt zich in alle 3 de landen wel even achter de oren, er zijn zorgen over Putin maar vooralsnog gaat het leven daar gewoon door en is er qua veiligheid niets veranderd het afgelopen jaar.

   Er is voor sommige mensen altijd wel een reden om niet te gaan…

   Mvg,

   Chris

 • Ik had echt verwacht Noorwegen in de top 10 met veilige landen te zien, wauw

  • Hey Dirk, wij ook! Gelukkig is het zo dat Noorwegen niet zozeer onveiliger is geworden. Andere landen doen het de laatste jaren gewoon erg goed en zijn Noorwegen voorbij gegaan. Dit neemt niet weg dat Noorwegen nog steeds een ontzettend fijn en veilig land is.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
528 Shares
528 Shares
Copy link