Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Nederland » Wonen op een boot | Dit is Sem de Labri

Wonen op een boot | Dit is Sem de Labri

‘Wonen? In dat kleine bootje? En de winters dan? Het is koud op het water hoor!’ Naast m’n moeder vertelde ik er maar een paar mensen over. Tegen collega’s zei ik zelfs helemaal niets. Niet per se vanwege de reacties, die ben ik intussen wel gewend. Ze zijn vaak voorspelbaar, soms creatief en inmiddels weet ik dat de beste stuurlui toch echt aan wal staan. Door niet alles met iedereen te delen, kom ik meer bij m’n eigen gevoel en bij wat ik zelf wil. Zonde om dat af te laten leiden door die lui aan de wal. En daarbij … ik sta toch aan het roer?

Lees ook: Wereldreis inspiratie | Motiveer jezelf, verander je mindset!

Anders wonen zou nooit goedkomen

Anders wonen trok me altijd al. Reizen ook. Een combinatie van die twee leek me fantastisch, maar niet realistisch. Het zou met mijn werk, relatie en voorliefde voor bier – en alles wat verder zoal ongezond is – nooit goed komen. En ik ben ten slotte al drieëndertig. Ik bedoel … hoor ik niet eigenlijk een duur koophuis, stabiel huwelijk, kinderen, Volvo station en een Labrador te hebben?

Wonen op een boot | Zonsondergang
Wonen op een boot | Zonsondergang

Dat ik nu parttime werk en samen met mijn vriend en hond op een boot van een krappe 12 vierkante meter woon, had ik een jaar geleden dan niet kunnen bedenken. Maar toch is het zo. De zomers verblijven we op mooie plekken in de natuur en jachthavens, de winters op een geschikte vaste plek. Overal kwam een oplossing voor. Eenmaal de eerste stap gezet, kwam de rest als vanzelf. Van belangrijke dingen zoals een briefadres en hoe op het werk te komen, tot handigheid krijgen in het varen en uitvinden welke supermarkt de beste eigen merk pindakaas verkoopt.

Ervaring leerde dat een vast bed handiger is

‘Kijk, en hier heb ik een vast bed gemaakt. Vorig jaar merkte ik dat het erg irritant werd om dat bed steeds te moeten opmaken. Nu is het vast en heb ik daar een zitje gemaakt. Ook vast. De keuken heb ik verplaatst naar de stuurhut en in het tentzeil een nieuw achterraam genaaid.’

Wonen op een boot | Klussen
Wonen op een boot | Klussen

‘Hmm, mooi!’ zegt ze. ‘Wat een werk. Allemaal zelf gedaan?’ Ze lijkt enthousiaster dan net en meer open te staan. Ik scroll knikkend langs de tientallen foto’s die ik van elk klein projectje binnen het grote bootklusproject maakte en laat haar alle details zien.

Klussen aan de boot
Wonen op een boot | Klussen

‘Kijk, en boven dat zitje hangen de kasten. Ook zelf gemaakt. Links kleding en handdoeken, rechts boodschappen en keukenspullen.’ Ik vertel dat er aan de stuurhut nog wel het een en ander moet gebeuren, maar dat de kluspuf er nu wel even uit is. ‘Eerst maar eens genieten, van de winter maar weer eens klussen.’ Na de laatste foto valt het stil. Ik kijk haar aan. 

‘Nou, doen’, zegt ze. 

Wonen op een boot | Varen en genieten
Wonen op een boot | Varen en genieten

Blogs van Sem

In mijn blogs neem ik je in vertellende vorm mee in wat ik meemaak in mijn leven op het water. Graag met humor, soms lekker ongenuanceerd en het liefst realistisch. Want ja, de zonsondergangen zijn mooi en de rust is heerlijk. Maar het blijft wel een volledig leven op een krappe twaalf, zeer gehorige vierkante meter …

Zonsondergang en rust
Zonsondergang en rust

Ben je al net zo enthousiast als ik? Wacht maar, komt vanzelf.

Lees ook: 5 originele manieren om Nederland te ontdekken

Sem de Labri

Mijn naam is Sem en ik ben 33 jaar oud. Drie maanden geleden maakte ik de keuze om mijn huis op te zeggen en te gaan leven op mijn boot. Samen met vriend en hond, op zo’n 12 vierkante meter. We leven in Nederland in een regio en varen van plek naar plek, vakanties gaan we verder en overwinteren doen we op een vaste plek in een jachthaven.

Ik ben gek van schrijven en doe dat dus ook graag aan boord. Zeker nu ik meer ruimte in mijn hoofd heb doordat ik minder financiële zorgen heb, een relaxter leven heb gekregen op het water (natuurlijk met ups en downs doordat veel dingen nieuw zijn) en ook minder hoef en ga werken. Mijn ultieme droom is om te leven van het schrijven en niet meer locatiegebonden te zijn, en dus met mijn boot, eventueel gecombineerd met camper, kunnen gaan en staan waar ik wil.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link