Wereldreizigers.nl
Barcelona vs madrid | barcelona | Wereldreizigers.nl

Barcelona vs. Madrid | El Clásico

Barcelona en Madrid. De meeste mannen onder ons denken ongetwijfeld gelijk aan El Clásico en de strijd tussen Messi en Ronaldo. Maar Barcelona versus Madrid is meer dan voetbal. De twee steden zijn ook wat betreft cultuur, historie en uitstraling elkaars grote concurrent. Het liefst zou je ze allebei bezoeken. Maar wat als je moet kiezen? Om de keuze wat makkelijker te maken organiseren wij onze eigen Clásico. Barcelona of Madrid, welke Spaanse stad gaat er met de volle winst vandoor?

Lees ook: De leukste alternatieve stedentrips in Europa | Lekker anders!

Shops

shoppen-barcelona
shoppen-barcelona

Natuurlijk wil je, als je in zo’n mooie stad als Barcelona of Madrid bent, lekker kunnen shoppen. En natuurlijk zijn beide steden volgepropt met leuke winkeltjes, boetiekjes en enorme winkelcentra. Dus waar kan je het beste winkelen en mooie kleding of leuke cadeaus scoren? Barcelona staat bekend als een van de aantrekkelijkste shopsteden ter wereld. El Corte Inglés en Avenida del Portal de l’Angel zijn de plekken waar je vrijwel alles kan kopen wat je hartje begeert. En Madrid? Hetzelfde verhaal. Hier vind je hippe wijken met een scala aan trendy winkeltjes. Het enige verschil is dat Madrid wat goedkoper uit de bus komt dan Barcelona. Is Barcelona de meest omvattende winkelstad, Madrid scoort juist weer punten op betaalbaarheid. Omdat wij denken dat je graag zo veel mogelijk keuze wilt hebben en tijdens een weekendje Barcelona je creditcard wonderen doet, wint Barcelona deze met een miniem verschil: 1-0 voor Barca.

Zon en zee

Barcelona strand
Barcelona strand

Madrid broeit en gloeit van de hitte. Temperaturen lopen hier makkelijk op tot boven de 40 graden. Een dagje rondslenteren midden in de zomer betekent dan ook vaak liters zweet en klotsende oksels. Ga je net buiten het hoogseizoen, dan is Madrid een stuk aangenamer. In Barcelona is het zomers ook warmer dan warm, alleen kan je hier aan het eind van de dag naar het strand vluchten om lekker bij te komen op een van de terrasjes aan zee. Vooral de stranden bij Sitges zijn uitermate goed te doen. Madrid moet het doen met een halfbakken strand wat eigenlijk een nepstrand is aan een kabbelend riviertje. Barcelona wint deze dan ook op z’n sloffen, 2-0!

Kunstzinnig

kunst Madrid
kunst Madrid

Je zou misschien denken dat Barcelona de meeste kunst in huis heeft. Fout! In Madrid staan drie van de bekendste kunstmusea van Spanje: Prado, Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza. Zowel Prado als Reina Sofia zijn gratis toegankelijk. ‘Gratis’ is in Barcelona ondenkbaar. Bonuspunten dus voor Madrid! Barcelona doet goed z’n best met onder andere het Picasso museum maar het is duidelijk dat Madrid wint op kunstzinnigheid. De hoofdstad krabbelt terug naar een 1-2 achterstand.

Food & Drinks

tapas Madrid
tapas Madrid

Beide steden doen qua fastfood niet voor elkaar onder. Dat is misschien het grote voordeel van fastfood, dat het overal ter wereld te vinden is. Maar als we het hebben over food & drinks, dan bedoelen we natuurlijk de betere restaurants en lekkere veelzijdigheid aan eten. Wil je in Barca lekker eten en de toeristische vaste prik aan saaie dagschotels overslaan, dan zal je goed moeten zoeken. Want Barcelona lijkt meer gericht op makkelijk eten voor de vluchtige toerist dan smaakvolle hoogstandjes. Madrid heeft zijn culinaire zaakjes beter voor elkaar. In elke wijk vind je uiteenlopende restaurants met heerlijk eten. De tapas zijn voortreffelijk en de diversiteit aan gerechten onuitputtelijk. Madrid trekt de stand gelijk: 2-2.

Architectuur

park guell
park guell

De Sagrada Familia en die andere prachtige gebouwen van Gaudí: Barcelona toont zijn architectonische klasse met verve. Op elke straathoek kijk je uit op schitterende panden, gotische gebouwen en sfeervolle kerken en kathedralen. De hele stad lijkt doortrokken van indrukwekkende architectuur. Madrid moet het vooral doen met zijn eveneens mooie gebouwen en dan vooral in de Broadway van Madrid, de Gran Via. Het is duidelijk, Barcelona gaat weer aan de leiding: 3-2.

Uitgaan

uitgaan madrid
uitgaan madrid

Dit wordt een moeilijke. Want beide steden houden wel van een feestje. Barcelona pakt flink uit met grote clubs en bars. Je kan moeiteloos van vrijdag tot zondag doorfeesten, no problemo. Maar waar Barcelona het moet hebben van de enorme omvang van de clubs, weet Madrid het nog beter aan te pakken. In de hoofdstad kan je namelijk in hele wijken en straten feesten tot in de late uurtjes. De coole nightspots zijn overal te vinden. Iedereen staat op straat met een drankje in zijn hand, swingend op de lome beats die uit de vele barretjes knallen. Lastige keuze maar sfeer en ambiance doen the trick. Madrid achterhaalt Barcelona opnieuw. 3-3.

Events

Festa Major de Gracia
Festa Major de Gracia

Wie gaat er met de winst vandoor? Als het gaat om evenementen en entertainment kan er maar één stad winnen. Natuurlijk, de ander heeft ook maandelijks, zo niet wekelijks genoeg te bieden. Denk aan carnaval, kunstevenementen zoals Estampa of de beroemde Kerstmarkt. Maar zoveel als er te doen is in Barcelona, daar kan Madrid helaas niet aan tippen. Sportevenementen, weergaloze concerten, filmfestivals zoals Docs Barcelona, of feesten zoals Festa Major de Gràcia, het lijkt wel of de stad dagelijks op z’n kop staat. Je zal je er geen dag vervelen. En dus is het Barcelona dat na enkele hachelijke momenten toch op de valreep de overwinning uit het vuur sleept: 4-3!

Lees ook: Valentijnsdag | De meest romantische steden in Europa

Psssst… Maar even tussen ons: een echte wereldreiziger zoals jij weet natuurlijk wel beter… Iets meer sparen en daarna gewoon beide steden bezoeken!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

3 comments

  • Ik vind Madrid gewoon veel gezelliger. Het heeft echt overal leuke en gezellige plekjes. Mensen zijn over het algemeen ook wat vriendelijker in Madrid. Wellicht heeft dat laatste te maken met het massatoerisme in Barcelona. Nog een punt, het ov inclusief taxi’s wint Madrid het makkelijk van Barcelona. Taxi’s zijn een stuk goedkoper in Madrid. Ter vergelijking van het vliegveld naar het centrum betaal je in Madrid ongeveer € 20. In Barcelona € 30- € 40. Qua keuze aan restaurants moet ik zeggen dat Madrid het wint van Barcelona.

    • Dank voor je aanvulling Hans! Op de meeste punten zijn we het ook zeker met je eens.

  • Ik kies toch voor Madrid ;). Ik heb een tijdje in Barcelona gewoond en gewerkt en het is gewoon mijn stand niet helemaal..

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link