Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » Dark Tourist | Reizen naar meest bizarre & gevaarlijkste plekken ter wereld

Dark Tourist | Reizen naar meest bizarre & gevaarlijkste plekken ter wereld

Hey wereldreizigers, kennen jullie Dark Tourist al? Dark Tourist is een bizarre documentaireserie uit Nieuw-Zeeland over het fenomeen Dark Tourism, oftwel duister / donker toerisme. Dark Tourism is een snel groeiend fenomeen waarbij je naar plekken en ervaringen op zoek gaat die verre van ‘normaal’ zijn. Het Netflix programma gaat dus niet naar de mooiste stranden ter wereld, maar duikt juist in de duistere kant van het toerisme en gaat op zoek naar bizarre gebeurtenissen en de gevaarlijkste plekken ter wereld. Dark Tourist wordt gepresenteerd door journalist David Farrier. De serie heeft acht afleveringen en is een must-see voor elke wereldreiziger die op zoek is naar ervaringen buiten het boekje.

Bovenin deze pagina kun je alvast de officiële trailer bekijken. Ben je nieuwsgierig welke plekken en onderwerpen allemaal voorbij komen? Lees dan de korte samenvattingen per aflevering hieronder. Wie meteen erin wilt duiken: hier kun je meteen de serie op Netflix aanzetten!

Dark Tourist afleveringen

Aflevering 1 | Latijns Amerika

David reist naar Medellín, waar hij de erfenis van Pablo Escobar onderzoekt. Hij toert later La Catedral met Escobar’s voormalige huurmoordenaar Popeye. Hij reist vervolgens naar Mexico-Stad, waar hij volgelingen van Santa Muerte ontmoet en getuige is van een exorcisme voordat hij een illegale grensovergang naar de VS ervaart.

Snapshot uit Dark Tourist - Netflix
Snapshot uit Dark Tourist – Netflix

Aflevering 2 | Japan

David onderneemt een spannende reis naar Tomioka, die werd geëvacueerd tijdens de nucleaire ramp in Fukushima, waar hij hogere stralingsniveaus ontdekt dan verwacht. Hij stopt dan bij een hotel dat uitsluitend bemand wordt door robots in het themapark Huis Ten Bosch voordat hij aankomt in Aokigahara; een zelfmoord-hotspot. Davids tijd in Japan wordt beëindigd op het verlaten eiland Hashima.

Aflevering 3 | Verenigde Staten

David sluit zich aan bij Dark Tourist Natalie in Milwaukee, waar ze meer te weten komen over Jeffrey Dahmer door een rondleiding te volgen langs de locaties van Dahmer’s moorden voordat ze zijn advocaat, Wendy Patrickus, ontmoeten. David bezoekt vervolgens Dallas, waar hij twee zeer verschillende tours maakt met betrekking tot de moord op JFK. Zijn tijd in Amerika loopt ten einde in New Orleans, waar hij tijd doorbrengt met enkele echte vampiers.

Aflevering 4 | Kazachstan & Baikonoer

In Kazachstan voegt David zich bij de Dark Tourist Andy en samen bezoeken ze de stad Kurchatov, waar ze meer te weten komen over de nabijgelegen testlocatie Semipalatinsk, de belangrijkste testlocatie voor de nucleaire wapens van de Sovjet-Unie. David reist vervolgens door Kazachstan naar Baikonoer, een gesloten stad en de thuisbasis van het Sovjetruimteprogramma.

Lees ook: Kazachstan is één van de 10 grootste landen ter wereld

Soyuz raket, Kazachstan
Soyuz raket, Kazachstan

Vliegend over de grens, bezoekt David de Turkmeense hoofdstad Ashgabat, waar hij de persoonlijkheidscultus rond president Gurbanguly Berdimuhamedow ziet, voordat hij probeert, maar faalt, om de poorten van de hel te bezoeken. Na een korte reis naar het ziekenhuis hoopt David de openingsceremonie van de Asian Indoor and Martial Arts Games 2017 te zien.

Lees ook: Kazachstan naar stembus voor economische hervorming

Aflevering 5 | Europa

Net buiten Maidstone neemt David deel aan ‘s werelds grootste re-enactment uit de Tweede Wereldoorlog. Na een schijngevecht te hebben overleefd, reist David door de breedte van Engeland naar Littledean, waar hij een controversieel museum bezoekt met een tentoonstelling gewijd aan Fred & Rose West en een lampenkap uit het nazi-tijdperk die zogenaamd gemaakt is van menselijke huid. Naar aanleiding van zijn museumreis krijgt David een telefoontje van Charles Bronson. Vervolgens reist hij door Europa naar Cyprus, waar hij probeert binnen te sluipen naar Famagusta, een ommuurde spookstad.

Lees ook: Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?

Snapshot uit Dark Tourist - Netflix
Snapshot uit Dark Tourist – Netflix

Aflevering 6 | Zuid-Oost Azië

Op een schietbaan in Phnom Penh, gesteund door het Cambodjaanse leger, krijgt David een reeks zware artillerie in handen en wordt hij geconfronteerd met een moreel dilemma. David reist naar Myanmar en bezoekt de gloednieuwe hoofdstad Naypyidaw, waarvan hij ontdekt dat het beduidend rustiger is dan de meeste hoofdsteden. Als hij naar Indonesië vliegt, ontmoet David een Toraja-man die al twee jaar ‘rust’ en deelneemt aan de Ma’nene-begrafenisrituelen.

Snapshot uit Dark Tourist - Netflix
Snapshot uit Dark Tourist – Netflix

Aflevering 7 | Afrika

In Ouidah, Benin, leert David meer over Voodoo, en ondergaat hij een voodoo-discipelritueel onder de god Thron. Daarna woonde hij een ceremonie bij die Kokou veel gewelddadiger was in Lake Nokoué met de tofinu die op het eiland Ganvié wonen. Reizend naar Johannesburg, onderzoekt hij de township Alexandra om te zien hoe gevaarlijk dergelijke townships zijn. Davids tijd in Zuid-Afrika loopt ten einde in Orania, waar hij een kleine groep Afrikaner-nationalisten ontmoet voordat hij verder naar het noorden trekt, naar Randfontein en de Suidlander-survivalisten ontmoet.

Lees ook: Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Aflevering 8 | Terug in de Verenigde Staten

Terugkerend naar de Verenigde Staten, arriveert David in Los Angeles, waar hij deelneemt aan een tour langs de Manson Family-moorden en ontmoetingen met fans en vrienden van Manson. David vliegt door het land naar Kentucky, waar hij een replica op ware grootte van de ark van Noach bezoekt voordat hij een prepper in Virginia ontmoet. Bij zijn laatste stop bezoekt hij Tennessee, waar hij het engste horrorhuis ter wereld bezoekt, McKamey Manor.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

Rondleidingen “Dark Tourism” door FEG en Clio Muse

De European Federation of Tourist Guide Associations (FEG) organiseert en host in samenwerking met Clio Muse Tours 30 educatieve webinars over ‘Dark Tourism’ rondleidingen. Ondersteund door het door de EU gefinancierde project RePAST zijn deze webinars, die plaatsvinden van half januari tot eind maart 2021, gericht aan gecertificeerde toeristengidsen in Cyprus, Duitsland, Polen, Griekenland, Bosnië, Kosovo, Ierland en Spanje.

Als partner van RePAST heeft Clio Muse Tours acht digitale tours gemaakt, één voor elk van de landen die in het project zijn opgenomen. Deze rondleidingen kwamen tot leven na het ontwikkelen van een onderzoeksmethodologie, evaluatie van talrijke geschreven en mondelinge historische bronnen, tijdschriften, artikelen en boeken uit universiteitsbibliotheken en archieven, evenals overheidsrapporten en juridische documenten.

Als onderdeel van de levenslange training van de FEG zullen de Clio Muse-tours, samen met de belangrijkste resultaten van RePAST en ander educatief materiaal worden gebruikt tijdens de online webinars om professionals in cultureel toerisme kennis te laten maken met de etiquette van duistere toeristische tours.

Het doel is om gekwalificeerde toeristische gidsen te voorzien van de vaardigheden om zinvolle en impactvolle ervaringen op locatie van hoge kwaliteit te bieden. Met een toename van de populariteit van donker toerisme, geloven we dat deze webinars een waardevol hulpmiddel zullen worden bij de verdere ontwikkeling van gekwalificeerde toeristengidsen die in deze landen actief zijn en die hen zullen helpen ongeziene aspecten van het culturele erfgoed van deze landen onder de aandacht te brengen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link