Wereldreizigers.nl
World map from the World Travelers Webshop
Home » Wereldreis » 03 | Plannen » Een wereldreis route plannen | Hoe doe je dat?

Een wereldreis route plannen | Hoe doe je dat?

Wanneer je eindelijk de knoop hebt doorgehakt om die wereldreis te gaan maken, kom je misschien wel in de moeilijkste fase terecht. Namelijk het kiezen en plannen van een wereldreis route. Het is natuurlijk niet écht moeilijk, maar omdat er zo ontzettend veel keuze is, en ieder land wel iets moois te bieden heeft, kun je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Het is dus wel handig om je te houden aan enkele vuistregels om ervoor te zorgen dat je on-track blijft. In dit artikel komen 5 tips voorbij die je daarmee kunnen helpen. Zo word ook jij een pro – een wereldreis route plannen kan je helemaal zelf!

Lees ook: Wereldreis plannen in 10 stappen | Volledige handleiding & stappenplan

1. Wat mag niet ontbreken aan je wereldreis route?

Deze eerste stap lijkt heel makkelijk, maar kun je makkelijk uit het oog verliezen. Tijdens het oriënteren voor een wereldreis route kom je namelijk zoveel landen tegen dat je op een gegeven moment vergeet welk land echt een ‘must’ is om te zien. Het worden ineens allemaal ‘musts’. Ga dus even terug naar het moment dat je ervan overtuigd was dat je een wereldreis wilde gaan maken. Welk land heeft jou zo geïnspireerd? Natuurlijk kan dit niet alleen land-gerelateerd zijn, het kan ook bijvoorbeeld jouw doel zijn om tijdens je reis vrijwilligerswerk te doen of een yoga retreat te volgen. Of wil je misschien wel ontzettend graag Burning Man of het Holi festival in India meemaken?

Moraal van het verhaal: maak een keuze voor een top 5 van landen (beetje afhankelijk van hoelang je van plan bent om te gaan reizen) die je écht écht wil zien en ga op basis hiervan jouw wereldreis route plannen.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

Wereldkaart uit de Wereldreizigers Webshop
Welk land is jouw prioriteit nummer 1?

2. Check het klimaat

Als je voor een feestdag of festiviteit naar een bepaald land gaat, dan is het natuurlijk logisch dat je gebonden bent aan een bepaalde periode. In alle andere gevallen kun je je periode plannen en dan begint het echte research.

Online

Online kun je het klimaat checken van elk land. Klimaatinfo.nl is een goede website daarvoor. Probeer, wanneer je gaat backpacken, niet in het hoogseizoen te reizen. Reden 1: de prijzen stijgen, dus je betaald wel degelijk meer voor hostels en hotels. Reden 2: het stikt van de toeristen en dat maakt sommige mooie plekken opeens veel minder leuk. Het hoogseizoen is natuurlijk niet voor niets het hoogseizoen omdat dat natuurlijk wel de beste reisperiode is. Vaak betekend dat dat de minste neerslag valt en dat de temperaturen aangenaam zijn. Dat is wat je zoekt voor jouw wereldreis route, toch?! Daarom kan ik je aanraden om 1 maand vóór het hoogseizoen of 1 maand ná het hoogseizoen te gaan. Dan reis je nog steeds in super omstandigheden, alleen dan net iets beter!

Offline

Vraag naast je online research ook medereizigers die het land al hebben bezocht wat hun ervaring is in een specifieke maand. Ik heb namelijk zelf door Sri Lanka gereisd in augustus en september, wat officieel regenseizoen is, alleen ik heb geen druppel regen gezien.

Tip: onderzoek ook of het land van jouw voorkeur veilig is voor backpackers. Lees de blogs Veiligheid in Europa en Veiligheid in Afrika om meer te weten te komen.

winterzon Filipijnen
Ziet er beter uit dan dat het hier zou regenen toch?

3. Omliggende landen voor jouw wereldreis route

Heb je gekozen voor bijvoorbeeld Jordanië als nummer 1 land? Verdiep je dan eens in de landen die eromheen liggen. Backpacken door Israël en Palestina lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar is ontzettend goed te doen vanuit Jordanië en kost je daardoor niet veel reistijd. Is Thailand jouw #1? Kijk dan eens naar andere landen in hetzelfde continent en het liefst zelfs buurlanden zoals Myanmar, Laos, Maleisië of Cambodja. Wanneer je een logische wereldreis route om jouw favoriete land heen maakt, scheelt dit niet alleen veel reistijd, maar het maakt je reis ook goedkoper en flexibeler. Daarnaast is de kans groot dat je medereizigers ontmoet die ook doorreizen naar de buurlanden en voordat je het weet heb je binnen no-time een reisbuddy.

4. Vliegtuig, boot of bus? Bekijk alle opties!

Een ander groot voordeel van het bezoeken van buurlanden is dat je niet gebonden bent aan reizen met het vliegtuig, wat je ontzettend veel geld bespaard én ervoor zorgt dat je niet vooraf hoeft te plannen. In alle landen waar ik tot nu toe ben geweest (en dat zijn er stiekem best wel wat), kun je 1 dag vantevoren, of soms zelfs op dezelfde dag een ticket boeken voor een bus, trein of boot wat jou naar je volgende bestemming brengt. Zo kun je van Bangkok een bus of trein nemen naar de hoofdstad in Cambodja en reis je van Luangprabang in Laos over land naar Hanoi in Vietnam.

Lees ook: Goedkope vliegtickets vinden en boeken | 10x expert tips

Een vliegticket moet je toch wel een stukje eerder boeken (mits je een betaalbare prijs wil betalen) en dat maakt je een stuk minder flexibel. Het gebrek aan flexibiliteit maakt de echte backpack-ervaring toch net iets minder leuk. Natuurlijk kun je vluchten niet vermijden tijdens je wereldreis route. Maar geloof mij, als de mogelijkheid er is, kies dan voor het openbaar vervoer. Het hoort bij backpacken en in veel gevallen zijn het ervaringen die je niet snel vergeet. Én nog belangrijker natuurlijk: je vermindert je CO2 uitstoot als backpacker. Win-Win dus!

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Wereldreis route - openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is een ervaring én veel goedkoper!

5. Wees flexibel

Heel cliché, maar probeer niet teveel te plannen. Je wereldreis route plannen is natuurlijk ontzettend leuk en je zult er ook heel wat uren aan besteden. Probeer deze tijd met name te gebruiken om je te verdiepen in de geschiedenis, cultuur, tradities en gewoontes van een land. Doe daarnaast vooraf research wat je per land graag zou willen zien. Ik heb namelijk soms zelf té flexibel gereisd waardoor ik sommige hoogtepunten in een land heb gemist, omdat ik simpelweg te weinig had gepland. De beste manier is om gewoon een heenvlucht te boeken, je eerste accommodatie vast te leggen en een lijstje te hebben wat je absoluut niet wil missen. Wat betreft de rest: just go with the flow! Dat gaat ervoor zorgen dat jouw wereldreis route onvergetelijk wordt en het brengt je op plekken waar je misschien wel nooit over had nagedacht!

Lees ook: Hoe spaar je voor een Wereldreis? | Sparen in 12 stappen | Handleiding

Meer zien van Ilse en Wereldreizigers?

Volg Wereldreizigers.nl op Instagram! Ook zijn we te vinden op Facebook en Pinterest! Wil je meer reisfoto’s zien van reisblogster Ilse of wil je contact met haar opnemen omdat je een vraag hebt? Stuur haar dan gerust een DM op haar Instagram: @whatsournextdestination.

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link