Wereldreizigers.nl
Lofoten 30 1024x571 1 | Noord-Europa in de winter | Wereldreizigers.nl

Overlanden in Noord-Europa in de winter (1) | De voorbereiding

Met uitzicht op de Adriatische zee in Zuid-Italië denken we terug aan ons avontuur met Milady Landy door Noord-Europa in de winter. Van oktober 2021 tot mei 2022 reisden wij met onze Land Rover Defender camper door Noord-Europa.

Bijna 8 maanden reizen door 10 Noord-Europese landen in de winter. In deze blog vertellen we waarom we dat deden en hoe we dat hebben voorbereid. In deel 2 vertellen we hoe we het hebben beleefd/doorstaan?

Milady Landy in Senja in Noord-Noorwegen | Overlanden in de winter
Milady Landy in Senja in Noord-Noorwegen | Overlanden in de winter

Waarom reizen in winterse omstandigheden?

Onze reiservaringen

Zoals we in ons vorige artikel (lees hier) al vertelden zijn we full-time op reis. Onze eerdere reizen waren meestal in zomerse omgevingen of in ieder geval in klimatologisch milde omstandigheden. We reisden 6 maanden met een nog oudere Land Rover door Zuidelijk en Oost Afrika in 2016/17.

De oude Milady Landy in Tanzania bij de Masai
De oude Milady Landy in Tanzania bij de Masai

We overwinterden in Marokko in 2019/20 en beleefden daar de start van de Covid-19 pandemie. Dankzij Corona kregen we de kans om Nederland en Europa wat beter te ontdekken.

Reizen in de winter

Maar, ons plan is de wereld rond te reizen, full-time, dus zomer en winter, in alle klimaten. Daar moeten we dus ook tegen kunnen. Onze Land Rover Defender en wij moeten ook toegerust zijn voor de meer barre, winterse omstandigheden.

Daarom kiezen we ervoor om, ook gezien de reisbeperkingen in de wereld, Noord-Europa te bereizen in de winter. De Noordkaap is één van onze doelen. De sneeuw en het ijs zullen het rijden moeilijker maken. De temperaturen vormen een uitdaging voor ons en onze Milady Landy.

Hoe hebben we onze winterse reis voorbereid?

Bij de voorbereiding van zo’n winterse reis denk je vooral aan winterkleding, maar ook de auto moet bestand zijn tegen de polaire temperaturen.

Onze kleding

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Dat werd ons geadviseerd. De verwachte temperaturen kunnen onder de -20°C zakken en dan red je het niet met een winterjas en handschoenen.

In Nederland hebben we de zomerkleding in de dakkoffer gepakt. De winterkleding zit ingepakt in aparte kledingtasjes die we in de binnenruimte opbergen.

Een deel van onze winterkleding | Overlanden in de winter
Een deel van onze winterkleding | Overlanden in de winter

Achteraf bekeken gebruikten we vooral onze boots en handschoenen veel en droegen we in het hoge noorden dagelijks ons thermo-ondergoed. De berenmutsen van de bovenstaande foto zijn ongebruikt in de kledingtasjes blijven zitten. Een goede wollen muts eventueel met fleece binnenbekleding, is ruim voldoende gebleken. Zo nodig deden we daaroverheen de kap van onze winterjas.

In Noorwegen hebben we nog wel extra kleding bijgekocht, voor Sonja een warme overrok en beenwarmers en voor Gert Jan een thermo-overall.

Sonja gewapend voor -28°C
Sonja gewapend voor -28°C
Gert Jan klaar voor de polaire kou
Gert Jan klaar voor de polaire kou
Gert-Jan werkt aan de Landrover in de sneeuw | Overlanden in de winter
Gert-Jan werkt aan de Landrover in de sneeuw | Overlanden in de winter

We zijn blij dat we in Noorwegen de ergste kou hebben ervaren, zo konden we extra kleding bijkopen die we hard nodig bleken te hebben.

Winterklaar maken van de auto

Buitendoek

Tijdens onze reis naar Marokko in 2019 hebben we in de Pyreneeën ervaren dat bij sneeuwval het doek van ons hefdak niet helemaal waterdicht is. Daarom hebben we een extra buitendoek laten maken. Dit doek dient tevens als warmte-isolatie bij de verwachte lage temperaturen.

Het extra tentdoek geeft extra isolatie bij koude temperaturen | Overlanden in de winter
Het extra tentdoek geeft extra isolatie bij koude temperaturen | Overlanden in de winter

Verwarming

Een Webasto motorverwarming zorgt voor het opwarmen van het koelwater en stuurt de autokachel aan voor extra verwarming van de binnenruimte. Als hoofdverwarming van de binnenruimte dient onze Wallas cooker/heater. De verwarmingsfunctie werkt prima, ook bij de extreme temperaturen die we in het noorden ervaren.

Het water bevriest, ondanks verwarmingselementen en isolatie van het watersysteem. Bij temperaturen onder de -5°C moeten we de drinkwaterpomp uitschakelen en water gebruiken uit de jerrycan die we in de binnenruimte bewaren.

Isolatie

De raamisolatie aan de binnenkant van de ramen geeft wat extra comfort, toch hebben we menige ochtend de ruiten ontdooid met onze föhn.

Raamisolatie tegen warmte en koude | Overlanden in de winter
Raamisolatie tegen warmte en koude | Overlanden in de winter

Onderweg in Noorwegen hebben we nog een extra schapenvacht gekocht die we als extra mat/bodemisolatie gebruiken. Zo trekt de koude niet zo op.

Schapenvacht als extra bodemisolatie tegen de kou | Overlanden in de winter
Schapenvacht als extra bodemisolatie tegen de kou | Overlanden in de winter

We slapen onder een schapenwollen dekbed met een extra deken over het voeteneinde. Met ons thermo-ondergoed aan onder onze pyjama’s en dicht bij elkaar blijven we zo lekker warm, ook ’s nachts zonder verwarming.

De banden

We hebben sneeuwkettingen mee en onze banden zijn All-Season, dus we zijn goed voorbereid. Dat dachten we tenminste.

In Noorwegen, tijdens de eerste sneeuwdagen kwamen we erachter dat onze banden toch grip missen. Tijdens een weekend van de Noorse Land Rover Club waar we uitgenodigd waren, kregen we de volgende tips:

  • De banden krijgen nog meer grip (in de rijrichting) als er micro-cuts in aangebracht worden, elke goede bandenzaak in Noorwegen kan dit uitvoeren. Het proces van het aanbrengen van deze kleine sneetjes dwars op het loopvlak heet siping;
  • In elke band moeten zo’n 100 studs aangebracht worden (we kochten ze bij de Felleskjoppet in Noorwegen, 7,9×9,8mm, 100 in een doos, ongeveer €85 per doos). Dit bevordert de grip dwars op de rijrichting;
  • De studs in de banden hebben vooral effect als ze aan de buitenkanten van het loopvlak aangebracht zijn;
Het prepareren van de banden voor winterse omstandigheden.

Onze reis door Noord-Europa

Met deze voorbereidingen vertrekken we op 5 oktober 2021 uit Nederland, richting Scandinavië. 8 maanden later zijn we terug in Etten-Leur. We hebben dan door 10 Noord-Europese landen in de winter gereisd. Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, IJsland en de Faroër Eilanden.

Lees ook: Roadtrip IJsland met 4×4 camper (deel 2) | NoFear Reisverslag

Onze overland route door winters Noord-Europa (groen: 2021, blauw:2022)
Onze overland route door winters Noord-Europa (groen: 2021, blauw:2022)

In Noord-Europa in de winter (deel 2: de reis) vertellen we meer over onze winterse avonturen.

Gert Jan

Hoi wereldreizigers,
Ik ben Gert Jan en samen met Sonja rijden wij met onze Milady Landy de wereld rond. Overland, fulltime en zonder vaste bestemming, we Reizen naar de Horizon.
Onze Milady Landy is een Land Rover Defender 130 van 1998 die we zelf hebben ingericht als camper, zij is ons verblijf, ons tiny-house-on-wheels.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link