Wereldreizigers.nl
IMG 1083 | Nakuru National Park | Wereldreizigers.nl

Roadtrip Afrika (6) | Equator (Mogotio) en Nakuru National Park

In deze blog vervolg in mijn scooter roadtrip door Afrika en verblijf ik een paar dagen nabij de evenaar in MogotioKenia. Ik vervolg daarna mijn weg richting Nakuru National park en arriveer zeiknat in Nakuru. Maar dat is niet alles… Waar is het Chinese ezelslachthuis gebleven? Wat is een Smokey? Waar komt de lekkerste honing vandaan? Allemaal vragen waarop in deze blog een antwoord komt.

Een blanke (Mzungu) op een scooter

Er gaat niets boven het rijden op een scooter door Kenia. Waarom eigenlijk? Allereerst is er natuurlijk de verbazing bij de lokale bevolking. Scooters zijn heel zeldzaam in Kenia. Sinds een jaar of twintig heeft de import van goedkope motoren uit India en China de scooter verbannen als vervoermiddel. Overal waar ik stop, trek ik veel bekijks. En onderweg word ik regelmatig toegejuicht: ‘Mzungu!!!

Je komt er ook achter dat de meeste Kenianen (buiten de nationale parken) eigenlijk nooit in contact komen met een mzungu. Toeristen rijden in auto’s en jagen eigenlijk alleen maar (meestal met een gids/chauffeur) van natuurpark naar natuurpark. Buiten de geijkte toeristenpaden komen nauwelijks blanken. En bij de kleintjes ben ik helemaal een sensatie. Hoe bang ze soms ook zijn voor die lange blanke op z’n scooter… De tamtams (lolly’s) die ik uitdeel breken gelukkig altijd het ijs.

Tijd voor een smokey

Vanuit Lake Bogoria begeef ik me richting Mogotio. In een dorpje onderweg stop ik om een smokey te scoren. Smokeys zijn braadworstjes die door lokale verkopers in een karretje door de dorpen wordt rondgereden. Overigens net zo smakelijk zijn de gekookte eieren (met een heerlijke pittige saus van tomaat, ui en zout). De kosten zijn behapbaar ? (een Smokey kost 30 en en een ei 20 KES ofwel 0,3 en 0,2 euro).

Opmerking: in Kenia wordt de Keniaanse Shilling ‘Bop’ genoemd. Dus het worstje kost 30 bop…

Smokies verkoopster nabij Mogotio
Smokies verkoopster nabij Mogotio

En ondanks dat de grote tankstations van Shell en Total steeds meer het straatbeeld bepalen in Kenia, zijn er in de dunbevolkte streken nog genoeg eenpitters. Soms met zo’n slinger en soms zonder…

Tankbeurt nabij Mogotio
Tankbeurt nabij Mogotio

Wereldberoemde Baringo honing

Vraag een van de 50 miljoen Kenianen welke honing het lekkerst is en het antwoord luidt: Baringo honing. Net voordat ik Baringo County verlaat, koop ik een pot honing bij een van de vele kraampjes langs de weg. Een korte smaaktest later en de conclusie luidt: Er gaat niets boven puur natuur BARINGO HONING!

De wereldberoemde honing uit Baringo County
De wereldberoemde honing uit Baringo County
De wereldberoemde honing uit Baringo County
Honingverkoop langs de weg in Baringo County
Thank you for visiting Baringo County
Thank you for visiting Baringo County

Landschildpadden

Dit is een déjà vu. In 2017 reed ik op dezelfde weg en herinner me dat ik drie landschildpadden van de weg haalde. Vandaag moet ik weer aan de bak. De schildpad is er niet zo blij mee als ik hem oppak. Hij probeert me te bijten, maar ik kan het niet laten. Ik wil het simpelweg niet op m’n geweten hebben dat er zo een auto of minibus met een noodgang over hem heen rijdt.

Een van de weg geredde landschildpad nabij Mogotio
Een van de weg geredde landschildpad nabij Mogotio

Op de evenaar in Mogotio

Jawel ik ben er weer. Jambo, Kenya! ‘You are now crossing the equator.’ De meloenen- en mangoverkoopsters bij de evenaar moet ik even uitleggen hoe je een foto neemt met een iPhone.

Meloenen en mango verkoop nabij Mogotio
Meloenen en mango verkoop nabij Mogotio
Evenaar nabij Mogotio
Evenaar nabij Mogotio

Bij een carwash stop ik vervolgens. Tijd om mijn scooter een schoonmaakbeurt te geven.

Mogotio Car Wash (ook voor scooters)
Mogotio Car Wash (ook voor scooters)

Ezels, slachthuizen en Chinezen

In 2017 reed ik in de vroege ochtend noordwaarts vanuit Nakuru. Vlakbij Mogotio was de hele weg vergeven van de ezels. De oorzaak daarvoor werd me even later duidelijk. Chinezen hadden een ezelslachthuis geopend. Ik mocht geen foto’s nemen en werd door een paar Chinese beveiligingsmedewerkers afgevoerd.

Nu ben ik er weer. ‘Waar zijn de ezels?’ vraag ik. ‘Het is helemaal uit de klauw gelopen. Dat die Chinezen vlees van ezels eten, snapten we al niet. Maar, dat was niet het grootste probleem. In dit gebied zijn veel stammen die afhankelijk zijn van ezels. De Turkana en Pokot om er maar twee te noemen. En dat zijn geen vrienden van elkaar. Dus al gauw begon iedereen ezels te stelen. De Chinezen betaalden voor elke ezel, maar vroegen nooit wie de eigenaar was… Daarnaast mikten ze veel slachtafval gewoon over de schutting van hun slachterij. En dat leverde weer een probleem op met hyena’s. De Keniaanse overheid heeft dit jaar ingegrepen. De Chinezen zijn weer weg en de slachthuizen gesloten, zie hieronder het nieuwsbericht.

Lees hier: https://www.kenyanews.go.ke/ban-on-donkey-slaughtering-slows-business-in-mogotio/

Stromende regen van Baringo naar Nakuru

In amper een half uur is het weer compleet omgeslagen. Na strakblauwe lucht kwamen de eerste vrolijke wolkjes. Inmiddels is de lucht bijna donker en rijd ik door regenplassen het onheil tegemoet. Baringo County wenst me een prettige reis. Nakuru County verwelkomt me in hun land van onbeperkte mogelijkheden. Op 30 km voor Nakuru schuil ik ruim twee uur bij een boerderij. Daarna rijd ik ineens op een snelweg met enorme billboards (alcohol, gokken en Coca Cola) de metropool Nakuru binnen.

Entree tot Nakuru County
Entree tot Nakuru County
Nairobi Road in Nakuru
Nairobi Road in Nakuru

Nakuru is voor Keniaanse begrippen een echte metropool met ruim een miljoen inwoners. Alleen Nairobi (5 miljoen) en Mombasa (2 miljoen) zijn groter. De stad groeit ook navenant. Er is een heuse drie-baans snelweg aangelegd. Toch voelt Nakuru nog steeds als een heel groot dorp. In een nieuw winkelcentrum warm ik me na de hevige regen.

Nakuru Mall, Nairobi Road, Nakuru
Nakuru Mall, Nairobi Road, Nakuru

De koffieketen van Java’s is altijd goed. Heerlijke koffie, verse smoothies en uitstekende Mexicaanse burrito’s. Een ander fenomeen is de supermarktketen Naivas. Een mega Albert Heijn kan er zijn vingers bij aflikken qua assortiment. Alleen de afdeling fruit al. Wow. Ga het zien en beleven als je in Kenia bent (alleen in de grotere steden).

Nakuru National Park

Ik vervolg mijn weg naar Nakuru National Park. Nakuru NP is populair en wordt door veel toeristen in Kenia bezocht. Vanuit Nairobi rijden de busjes over de waanzinnige panoramaroute van de Great Rift Valley via Lake Naivasha naar Nakuru. Om vanuit Nakuru naar de Maasai Mara te rijden.

Nakuru NP is een van de weinige parken in Kenia waar de witte neushoorn nog volop te bewonderen is in de vrije natuur. Ook buffels vind je er in grote getalen.

Witte neushoorn in Nakuru National Park
Witte neushoorn in Nakuru National Park
Lummelende buffels in Lake Nakuru
Lummelende buffels in Lake Nakuru, Nakuru National Park

Na mijn bezoek aan Nakuru National Park vervolg ik mijn weg. In de volgende blog ontmoet ik zebra’s op de snelweg, wandel ik een rondje op Crescent Island in Lake Naivasha, kom ik Feyenoord fans tegen en verblijf ik in een vijfsterrenhotel aan Lake Naivasha.

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link