Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Namibië » Het groene deel van Namibië: de Caprivi Strip!

Het groene deel van Namibië: de Caprivi Strip!

Namibië staat vooral bekend om haar grote water tekorten. Toch is dit in het noordelijkste deel van Namibië, de Caprivi-Strip, totaal anders. Hier kun je vele rivieren vinden die altijd water met zich meedragen. In de geschiedenis was dit stukje niet altijd van Namibië. In dit artikel vertel ik jullie (in het kort) de geschiedenis van dit deel van Namibië en wat je er allemaal kunt zien en doen.

Lees ook: Reisroute Namibië in 2, 3, 4 of 5 weken | Must sees en voorbeeldroutes
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd, inpaklijst en meer

Geschiedenis van de Caprivi Strip

De Caprivi Strip is voort gekomen uit koloniale gekte. Vroeger was Namibië een kolonie van Duitsland, dit was niet de enige kolonie want ook in Oost-Afrika had Duitsland een kolonie. Hiertussen wilde ze een sterke basis bouwen tot aan het oosten van Afrika. In 1890 werd Zanzibar geruild tegen de Caprivi Strip. De Caprivi Strip had namelijk veel rivieren die hier stromen in vergelijking met de rest van Namibië dat heel erg droog is. Sinds 2013 is de Caprivi Strip onderverdeeld in 2 regio´s, namelijk Zambezi en Kavango oost.

In de Caprivi-Strip is veel meer water dan in de rest van Namibië
In de Caprivi-Strip is veel meer water dan in de rest van Namibië

Dit vreemde stukje land ligt in het noorden grenzend aan Angola en Zambia, het zuiden aan Botswana en maar een paar kilometer verwijderd van Zimbabwe. Dit stukje land is zeer belangrijk van de migratie van dieren die tussen de verschillende landen trekken. Het westerse plaatje van Afrika (houten of stro hutjes, mensen die water dragen op hun hoofd, fruit en groente verkoop langs de weg en dieren die langs de weg staan verstopt tussen de struikjes), is hier nog echt te vinden. Het lijkt meer op de omliggende landen dan op de rest van Namibië, daardoor is dit ook een speciaal stukje Namibië.

Tussenstop in Nhoma richting Caprivi Strip

Vanuit de hoofdstad Windhoek is het een flinke rit naar de Caprivi Strip. De weg erheen is goed en geasfalteert. De afstand van Windhoek naar Rundu (start Caprivi Strip) bedraagt circa 800 kilometer. Om dit iets te breken is er een leuke tussenstop en uiteindelijk leukere route naar de Caprivi Strip. Ongeveer 600 kilometer van Windhoek in het noordoosten van Namibië ligt het dorpje Nhoma, in de buurt van het grotere stadje Tsumwke.

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden in Windhoek

Tip: ga tanken in Grootfontein, want in Tsumwke is niet altijd benzine of diesel te vinden.

Wereldreizigers.nl

Nhoma Safari Camp en de Bosjesmannen

Van oudsher wonen hier de bosjesmannen ook wel de San stam genoemd. Zei beheren nog altijd alle grond in dit gebied en leven nog redelijk traditioneel. Op een deel van deze grond ligt het camp: Nhoma Safari Camp. Naast het kamp ligt nog een dorpje van de San. De activiteiten op dit kamp zijn dan ook gebaseerd op het dagelijkse leven van de San. Denk hierbij onder andere aan an jagen en het maken van speren voor de jacht. Je maakt ook kennis met de cultuur van de San en hun gebruiken, normen en waarden.

Bosjesmannen verzamelen de Mangetti noten en maken ze open om ze op te eten
Bosjesmannen verzamelen de Mangetti noten en maken ze open om ze op te eten

Khaudum National Park

Ten noorden van Tsumwke ligt het meest afgelegen nationale park van Namibië, Khaudum National Park. Dit park mag je alleen betreden met 4×4 auto en je moet minimaal met 2 auto´s samen zijn zodat je elkaar kunt helpen wanneer er zich problemen voordoen. Dit komt omdat de wegen veel los zand bevatten en je hier makkelijk vast kan komen te zitten. In het national park zijn 2 campings aanwezig, maar wees zelfvoorzienend en heb meer dan genoeg water en eten mee. Water en voedsel is schaars in deze regio…

Hierna kun je van zuid naar noord rijden en kijk goed om je heen want alle wilde dieren die in Namibië voorkomen leven hier ook. Zo kom je weer uit op de grote geasfalteerde weg naar de Caprivi Strip.

Divundu en omgeving

De eerst volgende grotere stadje is Divundu. Hier wordt op het moment (Juli 2021) een nieuw winkelcentrum gebouwd waardoor Divundu van een dorpje uitgroeit naar een stadje. Sinds een paar jaar is er ook een tankstation dat 24/7 open is. Dit alles zorgt ervoor dat het steeds vaker toeristen aantrekt om hier niet alleen voorbij te rijden maar hier ook te stoppen en zo ook te overnachten. Divundu wordt gezien als de start van de Caprivi-Strip gezien hier de vele rivieren met water stromen.

De buffel in het Mahango National Park
De buffel in het Mahango National Park

In Divundu zijn er verschillende bezienswaardigheden te zien. Het stadje ligt tussen verschillende nationalen parken waardoor het wildlife heel dichtbij is. In het oosten ligt het grote Bwabwata National Park waarbij de hele big five leeft. De grote wegen kunnen zelf gereden worden. De kleinere wegen moeten met een gids bezocht worden. Het nationale park heeft geen grote open vlaktes zoals Etosha National Park, maar is redelijk dicht begroeit waardoor de dieren soms lastig te vinden zijn. Aan het zuiden van Divundu ligt het Mahango National Park. Dit is een heel klein national park waar je zelf doorheen kunt rijden. Dit National Park staat in verbinding met het Bwabwata National Park waardoor de dieren kunnen oversteken.

Wie graag de Big Five wil zien kan zich melden bij Ndhovu Safari Lodge. Vanuit hier kunnen game drives naar het Bwabwata National Park gemaakt worden waardoor er grote kans bestaat dat er de big five gevonden wordt.

De popa falls in de buurt van Divundu
De Popa Falls in de buurt van Divundu

De 2 nationalen parken worden gescheiden door de rivier de Okavango. Deze komt vanuit Angola naar het zuiden en eindigt in de wereldberoemde Okavango Delta. De rivier loopt maar 20 kilometer door Namibië. In dit stuk liggen ook de bekende Popa Falls. Deze zijn het beste te bekijken vanuit White Sands Lodge & Camping. Ze zijn er nu (Juli 2021) een restaurant en de lodge nog aan het bouwen maar als dagbezoeker kun je al hierheen. Je krijgt vanaf de parkeerplaats een gids mee (zit in de prijs inbegrepen) die je uitlegt over het ontstaan van de watervallen en wat het tekort aan water voor een gevolgen hebben gaat in de toekomst.

Kongola en omgeving

Aan de andere kant van het Bwabwata National Park ligt het stadje Kongola, steeds dieper de Caprivi-Strip in. Het stadje Kongola bestaat uit een tankstation, souvenierswinkeltje en 2 kleine supermarktjes (geen verse producten). Voorbij het stadje Kongola stroomt de rivier de Kwando welke doorstroomt naar Botswana. Zuidelijk van het stadje liggen vele lodges aan de rand van de Kwando rivier. Wat de Kwando rivier zo speciaal maakt is dat er vele nijlpaarden, krokodillen, olifanten, buffels en verschillende impala-soorten leven. Neem een boottochtje in de namiddag en hopelijk zie je ze allemaal. Via een van de lodges kan ook een game-drive geregeld worden het Bwabwata National Park in, waarin ook kansen bestaan om de grote landdieren te vinden.

Nijlpaard in de rivier Kwando
Nijlpaard in de rivier Kwando

Chobe National Park

Officiëel ligt het Chobe National Park in Botswana maar grenst aan Namibië. De rivier Chobe is dan ook de grens tussen Botswana en Namibië. Het Chobe National Park staat bekend om zijn vele olifanten die in de namiddag aan de rivier komen drinken. Er zijn verschillende lodges aan de Namibische kant die over de rivier Chobe en het nationale park uitkijken. Een goed voorbeeld hiervan is Chobe Water Villas deze kijkt uit over Sedudu Island. Om hier te komen moet via een bootje over de Chobe opgehaald worden, of off-road rijden met locals die je de weg wijzen.

Sedudu Island is het eiland in de Chobe waar veel dieren de hele dag grazen en in de namiddag hele families olifanten komen eten. Aan de overkant is Kasane te zien, het middelpunt van Chobe National Park in Botswana. De olifanten verplaatsen zich in de maanden augustus tot oktober van Chobe National Park in Botswana door de Chobe rivier naar Namibië. Dit is een tussenstop voor de olifanten om hierna door te migreren richting Zambia.

Olifanten familie die graast over Sedude eiland
Olifanten familie die graast over Sedude eiland

Het vier-landenpunt

Je bent inmiddels in het meest oostelijke puntje van Namibië. In deze hoek komen 4 landen bij elkaar: Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Hierdoor is het ook makkelijk om een dagtripje te maken naar de Victoria Falls die op de grens met Zimbabwe en Zambia ligt. Vanuit Kasane zijn er verschillende aanbieders van dagtrips naar de Victoria Falls aan de kant van Zimbabwe. Aan deze kant zijn de Victoria Falls het meeste te zien en ook het mooiste. Houd er wel rekening mee: grensovergangen zijn in Afrika altijd tijdrovend en is geduld is vereist.

Lees ook: Wereldwijs | Hoeveel landen telt Afrika? Lijst met landen + aantal inwoners

Een buffel grazend op Botswana met op de achtergrond Chobe National Park
Een buffel grazend op Botswana met op de achtergrond Chobe National Park

Tip: Volg jij onze Namibië reizen & backpacken Facebook groep al?

Avatar foto

Eline Sieben

Ik heb al aardig wat gereisd in mijn leven. Zo woonde ik in 2021 tijdens mijn studie in Namibië en was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg!

In 2023 heb ik de landen Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland, Polen, Rwanda, Tanzania, Kenia, Burundi en Oeganda bezocht.

Planning 2024: Nog meer reizen en zien van de wereld. Intussen heb ik al 36 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn Instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link