Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Roadtrip Afrika met scooter en auto | 62.000km – de introductie

Roadtrip Afrika met scooter en auto | 62.000km – de introductie

Karibu! Oftewel welkom bij mijn avontuurlijke roadtrip blog over Afrika. Ik ben Eric en ik reis (inmiddels alweer drie jaar) met een scooter en een auto door Afrika. Reis met me mee door Kenia, Oeganda, Tanzania, Zambia, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Eswatini (Swaziland), Mozambique en Lesotho.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Introductie

Na ruim 12.000 km avontuur op m’n scooter door Oeganda en Kenia (waarbij Chris van Wereldreizigers.nl een paar weken aansloot – zie hier), besloot ik in februari 2022 om een minibus te kopen in Mombasa. Inmiddels bevind ik me 50.000 km en zeven maanden later in St Lucia, Zuid-Afrika.

Tijd om al mijn reisavonturen aan het digitale papier toe te vertrouwen. Ooit van plan om dit ook te doen? Lees mijn blogs, neem de vele tips ter harte en ga!!! Afrika wacht op je!!!

Een tamtam levert blije gezichtjes op nabij Iten, Kenia
Een tamtam levert blije gezichtjes op nabij Iten, Kenia | Roadtrip Afrika
Minibus geparkeerd in Pretorius Kop. Kruger NP
Minibus geparkeerd in Pretorius Kop. Kruger NP | Roadtrip Afrika

Tip: Over het kopen van een scooter, auto of minibus in Oeganda of Kenia zal ik een uitgebreide blog schrijven. Het is namelijk nogal ingewikkeld als je de lokale regels niet kent.

De reisroute (geen planning)

Eigenlijk heb ik nimmer een route in m’n hoofd gehad. Van Oeganda naar Kenia en van het een kwam het ander… Op mijn scooter arriveerde ik in september 2021 in Kenia. Dat bleek een gouden zet omdat vrijwel alle toeristen verdwenen waren (Covid), en ik daardoor de kans kreeg om voor een prikkie in de mooiste hotels op de meest spectaculaire plekken te verblijven…

Als enige gast in Sentrim Tsavo East NP | Roadtrip Afrika

Zo verbleef ik diverse weken in Taita Hills Game Resort en het spectaculaire Sentrim Tsavo East (waar bijna de hele dag de fameuze ‘rode’ olifanten bij een waterhole resideren).

Olifant bij de waterhole, Sentrim Tsavo East | Roadtrip Afrika

In november scooterde ik naar het UNESCO-erfgoed Lamu over een gloednieuwe weg. Kerst vierde ik in Malindi aan de zonovergoten Swahilikust van Kenia. Van februari tot medio april was Mombasa mijn stekkie. Tijd genoeg om daar een minibus te kopen (bij toeval) en daarna verder te reizen. Om via Oeganda, Tanzania, Zambia, Botswana en Namibië begin augustus de Zuidkaap binnen te rijden. In september vierde ik Umhlanga in Eswatini om vandaar een maand door Mozambique te reizen.

Umhlanga festival in Eswatini
Umhlanga festival in Eswatini | Roadtrip Afrika

Helaas mag je maar 30 dagen in Mozambique blijven op je visum (tja, ik kom er in een blog op terug, al die visumregels en die grensovergangen). En dus reisde ik terug naar Zuid-Afrika. Door het prachtige Kwazulu-Natal, de Vrijstaat en het bergkoninkrijk Lesotho.

Daar waar mogelijk parkeer ik m’n minibus en reis lokaal op de ?. Want die past prima achterin de minibus, is zuinig (brandstofprijzen zijn ook hier de pan uitgerezen) en het zorgt vooral voor bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking (inclusief de politie en het leger). Helemaal als je zoals ik altijd lolly’s (tamtams in Swahili en Stokkies in Afrikaans) bij je hebt voor de kleintjes.

Video: Op de scooter nabij Bamba (Kilifi District, Kenia). En daar gingen ze. FEEST om een ‘mzungu’ met lolly’s!

Het zijn er inmiddels te veel om op te noemen. De Marafi depression in Kenia of Kafue NP in Zambia of de hangende leeuwen in Oeganda of toch die boottrip in Kasane, Botswana? Was ik Mikumi NP in Tanzania en Clarens in Zuid-Afrika bijna vergeten.

Clarens, Zuid-Afrika
Clarens, Zuid-Afrika | Roadtrip Afrika

Om over de 30.000 maagden in Eswatini (Swaziland) maar niet te spreken… Of was het toch gewoon de ontmoeting(en) met de uit Jemen afkomstige Mohamed die elke dag tegen zonsondergang vlakbij de rivier in Malindi zijn koeien op afroep melkt?

Mohamed melkt zijn koeien in Malindi, Kenia
Mohamed melkt zijn koeien in Malindi, Kenia | Roadtrip Afrika

Tips en tricks

Jawel, inmiddels kan ik als geen ander berichten over hoe je ‘wereldwijs’ door Afrika kunt reizen. Of het nu gaat om de vele malen dat je aangehouden wordt bij politie- en legerstops, of wat je dan wel én vooral NIET moet doen. Hoe het gesteld is aan de diverse grenzen… Van Tanzania naar Zambia bijvoorbeeld. Als de chaos compleet lijkt en iedereen je aanklampt. En je na vijf uur op een onmogelijke zandpiste Zambia binnenrijdt… Of om van de chaos in Zambia opeens over een gloednieuwe brug Botswana binnen te rijden. Om te constateren dat Botswana het wel heel goed voor elkaar heeft en gelijk de chaos te missen…

En wat doe je bij autopech? Als je distributieriem compleet is afgeragd en je met pech in een oorlogsgebied staat, in de woestijn van Kenia op weg naar Ethiopië? Of je krijgt een lekke band op 100 km van de Sossusvlei in Namibië? 

Een lekke band in Namib Naukluft NP
Een lekke band in Namib Naukluft NP | Roadtrip Afrika

En wat doe je als je al zes maanden zonder geldig rijbewijs rijdt? Het komt allemaal voorbij in de komende blogs.

Gewoon echte reisverhalen…

Hoe ik van A naar B ben gereisd? Ik zal wel een routekaart maken. Maar veel leuker en interessanter zijn de verhalen. Want ik reis op m’n gemakkie. En dat levert gewoon veel meer op…

Poseren bij stokstaartjes in Makgadikgadi Pans NP, Botswana
Poseren bij stokstaartjes in Makgadikgadi Pans NP, Botswana | Roadtrip Afrika

Waar eindigt deze reis?

Ik heb geen idee. Misschien rijd ik mijn bussie wel naar Europa. Inmiddels heb ik wel besloten om in ieder geval tot april 2023 ‘on the road’ te blijven, ergens in Afrika.

Geniet vooral van alle verhalen en mocht je advies nodig hebben. Ik ben altijd bereikbaar. Ook in Afrika!

Met reislustige groet,

Eric

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link