Wereldreizigers.nl
citytrip venetie
Home » Europa » Italië » Citytrip Venetië | Een bijzondere stedentrip in Coronatijd

Citytrip Venetië | Een bijzondere stedentrip in Coronatijd

In deze bijzondere tijden weten we op het gebied van reizen simpelweg niet waar we goed aan doen. Kunnen we nu wel of geen citytrip maken binnen de zogenoemd ‘gele’ landen? Voor iedereen die in lijn met het RIVD toch een citytrip wil maken is Venetië misschien wel de perfecte stedentrip in Coronatijd.

Lees ook: 2 maanden reizen door Italië: onze absolute hoogtepunten

Citytrip Venetië: wel of niet doen?

Iedereen kent de verhalen over Venetië: het is één grote mierenhoop, de grachten stinken en de prijzen zijn ronduit belachelijk. Je betaalt hier zomaar tien euro voor een kopje koffie op het befaamde, dan wel beruchte San Marcoplein.

Wij hebben de afgelopen jaren meerdere roadtrips gemaakt door Noord-Italië. Juist vanwege al deze verhalen hebben we een Citytrip Venetië altijd links laten liggen. Sterker nog, we overwogen het bezoeken ervan niet eens meer. Nu lezen we echter verschillende berichten dat het in Venetië verhoudingsgewijs juist erg rustig is door de huidige coronasituatie. Bovendien is de waterkwaliteit enorm toegenomen sinds de cruiseschepen zijn verbannen uit de belangrijke vaarroute die uitkomt op het San Marcoplein. 

Lees ook: De leukste alternatieve stedentrips in Europa | Lekker anders!

Wat te doen in Venetië

San Marcoplein

Na de camper inbraak van vorige week in Turijn waren we toe aan wat anders, dus besluiten we het er op te wagen. We parkeren de bus bij de havens van Punta Sabbioni, waar we de ferry nemen. Via een leuke tocht langs het eiland Lido staan een half uurtje later al op het San Marcoplein. Wij kijken onze ogen uit, het is hier schitterend. Het lijkt in niks op alle horrorverhalen die over Venetië in de rondte gaan. Venetië is ongekend mooi, schoon en inderdaad verrassend rustig. 

Lees ook: Backpacken in Venetië met een backpackers budget

Ja natuurlijk, op het grote San Marcoplein zijn er veel toeristen en er staat nog steeds een rij voor het dogepaleis. Ook op dé ‘selfiebrug’ de Rialtobrug is het druk, maar het lijkt in niks op foto’s die we eerder voorbij zagen komen.

Cannaregio

Wij proberen de drukke toeristische gebieden zoveel als mogelijk te vermijden en wandelen vanaf het San Marcoplein naar de minder toeristische wijk Cannaregio. Dat was overigens minder makkelijk dan het wellicht klinkt. Venetië is namelijk een eindeloos doolhof van smalle straatjes en steegjes die doodlopen op de grachten. Zelfs met Google Maps in de hand hadden we er moeite mee om hier niet te verdwalen. Niet dat we dat erg vonden, want de ene doodlopende straat was nog fotogenieker dan de andere, we raakten simpelweg niet uitgekeken. Eenmaal aangekomen in de wijk Cannaregio voelt het alsof we letterlijk de enige toeristen zijn.

Joodse wijk: Campo del Ghetto Nuovo

We lopen over de grachten en horen uitsluitend Italiaans om ons heen. In de Joodse wijk Campo del Ghetto Nuovo zien we een aantal jongeren met de kenmerkende pijpenkrullen onder de keppels een partijtje voetballen. Een bijzonder gezicht aangezien even verderop militairen toezicht houden over het verder verlaten plein. Stilte voor de storm of is dit het nieuwe normaal? Wij genieten er in ieder geval intens van, het voelt even alsof we terug zijn in de tijd voor het massatoerisme.

Lees ook: Must sees Venetië | Burano & Murano | De gekleurde eilanden

Goedkoop gondelvaren

Een ander groot voordeel van een stedentrip in coronatijd zijn de prijzen. Heb je er altijd al van gedroomd om met een traditionele gondel te gaan varen? Dan is dit misschien wel het moment. Normaliter zijn de prijzen vastgelegd op €80,00 per 40 minuten. Doordat er nu zoveel gondels liggen te wachten op toeristen krijgen we op verschillende plekken een ‘special price’ aangeboden. €60,00 en we kunnen zelfs afdingen naar €50,00. Iets wat in ‘normale’ tijden geen optie is aangezien de prijzen met een reden zijn vastgelegd.

Eten en drinken

Ook voor wat betreft de prijzen voor het eten en drinken valt Venetië ons alles mee. Of eigenlijk zijn we zelfs positief verrast. Rondom de grote pleinen is de duurste koffie die we hebben gezien €3,50. Buiten de grote pleinen vind je dit al voor €1,10. Pizza’s en pasta’s in combinatie met een drankje voor nog geen €10,00. Ook slapen in het hart van een van de meest bezochte steden in Italië hoeft niet duur te zijn. Er is op dit moment een ruim aanbod van goed beoordeelde hotels midden in het centrum voor nog geen €50,00 per nacht. 

Natuurlijk kun je die dure koffie, restaurants en hotels nog steeds vinden. Maar voor iedereen met een budget zijn er meer dan voldoende goed betaalbare alternatieven.

De perfecte stedentrip in Coronatijd

De oudheid van de gebouwen, de kenmerkende gondels, de fotogenieke huisjes, de Joodse wijk. Ja, wij zijn diep onder de indruk. Nu de prijzen door de lage vraag ook weer flink zijn gedaald kunnen wij niet anders zeggen dan dat Venetië in onze ogen de perfecte citytrip is in coronatijd. 

Tip: Meer leuke citytrips in Italië? Lees dan over de mooiste bezienswaardigheden in Genua bij onze buren van ishetnogver.nl

Meer over avonturen van Reisstel.nl?

Ben je benieuwd naar meer avonturen? Blijf wereldreizigers.nl volgen, voor een wekelijkse update! Wil je zelf in het najaar van 2020 nog op citytrip naar Venetië? Lees hier dan ons blog over wat je absoluut moet doen in Venetië. Voor meer inspiratie, volg ook onze Instagram!

Lees ook: Van wereldreis naar camperreis | Maak kennis met Reisstel.nl

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link