Wereldreizigers.nl
vanlife in sardinie

10 grootste verschillen tussen #vanlife in Sardinië en Spanje

Afgelopen maand hebben wij met onze camper doorgebracht op Sardinië. Daarvoor zijn we een ruime tijd in Spanje geweest. Wat zijn de grootste verschillen tussen beide plekken als je reist met een camper?

Lees ook: Vanlife Sardinië | Camperroute door het Noorden van Sardinië

1. Hoogseizoen

Het camper toerisme is in Sardinië veel meer geconcentreerd in de maanden mei tot aan augustus. Daarentegen is Spanje het hele jaar door populair onder camperaars. Daarom zijn veel camperfaciliteiten in Sardinië gewoonweg gesloten buiten het hoogseizoen. Hierbij valt te denken aan campings en (vuilwater) loosplekken. Mocht je dus per se op een camping/ camperpark willen gaan staan in Sardinië terwijl je buiten het hoogseizoen reist: probeer dan van tevoren uit te zoeken of ze daadwerkelijk open zijn.

2. Gratis schoonwaterpunten

Als je denkt dat Spanje al veel plekken heeft om gratis water te halen voor je camper, dan ben je nog niet in Sardinië geweest. Vrijwel letterlijk ieder dorp beschikt over een of meerdere openbare drinkwaterkraantjes.

Gratis water in Sardinië
Een van de vele gratis water plekken in Sardinië

3. Afval en vuilnisbakken

Waar je in Spanje erg eenvoudig al je afval kunt weggooien en kunt scheiden in een van de vele gekleurde vuilnisbakken, kun je dit in Sardinië niet. Het is voor ons eigenlijk altijd zoeken geweest naar plaatsen waar wij ons afval konden achterlaten. Veelal hebben we gebruik gemaakt van (kleine) straatprullenbakken.

4. Slapen aan je eigen strand

Parkeren en slapen in je camper aan het strand kan erg gemakkelijk in Sardinië. In Spanje heb je relatief vaak dat er verkeersborden staan welke aangeven dat je niet mag parkeren aan het strand of dat er een drukke weg vlak langs de kust(parkeerplaatsen) loopt. Daarnaast is de kustlijn van Sardinië erg kronkelig waardoor je erg gemakkelijk je eigen baai of je eigen stukje strand hebt zonder andere camperaars. Ideaal dus om voor je camper het water in te gaan en de onderwaterwereld te ontdekken met je snorkel!

Lees ook: Met de camper door Spanje reizen tijdens coronacrisis | Onze ervaringen

Een mooie camperplek aan de kust
Een mooie camperplek aan de kust
Zie je onze camper staan?
Zie je onze camper staan?

5. Dieselprijs

Het prijsverschil in diesel is enorm groot. In Spanje kost een liter diesel rond de €1.05 (en kun je zelfs onder de euro per liter tanken als je een beetje je best doet om een goedkope plek te vinden) maar op Sardinië ben je minstens €1.45 per liter kwijt. Mocht je met de boot vanuit Spanje naar Sardinië gaan, raden we dus aan om de tank vol te gooien in Spanje!

6. Afval in de natuur

Helaas ligt er op Sardinië ongelooflijk veel afval in de natuur. We hebben menig plek gezien waar zelfs wasmachines zijn gedumpt. Ook liggen de bermen vol met glazen bierflesjes, plastic flessen en ander afval. Ook in Spanje tref je redelijk vaak afval aan, echter het grote afval zoals in Sardinië zijn wij nergens tegengekomen.

7. Wind

Sardinië is ontzettend onderhevig aan wind. Ideaal als je van wind- of kitesurfen, vliegeren of een strandwandeling houdt, maar niet ideaal als je ’s avonds rustig wilt slapen. Laat staan als je een pop-top camper hebt. Gelukkig mag je bijna overal slapen in je camper, dus het is altijd mogelijk om een meer beschutte plek te vinden.

Een beschutte camperplek in Sardinië ​
Een beschutte camperplek in Sardinië

8. Vriendelijke mensen

Geen verschil maar zeker niet onbelangrijk om te vermelden: op beide plekken is de lokale bevolking ontzettend vriendelijk!

9. Snorkelen

We stipten het bij punt 4 al kort aan, maar Sardinië is (zeker in vergelijking met Spanje) echt een snorkelparadijs! Het zeewater is op alle plekken rondom het eiland kristalhelder. Tel daar de rotsachtige kustlijn én hagelwitte stranden bovenop en je snapt waarom wij menig keer hebben gesnorkeld. Een korte samenvatting van wat we hebben gezien: zeesterren, zeekomkommers, zee-egels, schildpad, garnalen en vissen in alle maten en kleuren. Mocht je in maart/ april gaan: een wetsuit is geen overbodige luxe vanwege de temperatuur van het water.

Sardinië snorkelparadijs voor camperaars in Europa​
Sardinië snorkelparadijs voor camperaars in Europa

10. Andere camperaars

Het laatste verschil is het aantal camperaars in het laagseizoen. In Spanje zijn wij er veel meer tegengekomen dan in Sardinië. Ook niet heel gek als je de tempraturen vergelijkt, de winter/voorjaar is in Sardinië gemiddeld kouder dan in Zuid-Spanje. Tel daarbij op dat de meeste camperfaciliteiten buiten het hoogseizoen gesloten zijn en daar heb je je verklaring. 

Het leuke aan het kleine aantal camperaars in Sardinië is dat je bij de weinige faciliteiten die open zijn steeds dezelfde camperaars treft. Je leert elkaar daardoor snel soort van “kennen”. Daarentegen hangt in Spanje meer een #vanlife vibe.

Wil je weten hoe je met de camper naar Sardinie kunt afreizen? Lees het artikel hier.

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link