Wereldreizigers.nl
FullSizeRender16 | wonen op boot zou je doen | Wereldreizigers.nl

Wonen op een boot | Zou je dat nou wel doen?!

‘En de winters dan? Het is koud op het water hoor!’ Ik glimlach.

‘Ja steenkoud. Straks vriezen we dood, of erger nog …’ Ik kom dichter bij haar alsof ik op het punt sta een groot geheim te vertellen en vervolg fluisterend: ‘… koudvuur!’

‘Ah nou, doe niet zo gek!’ Ik lach en leg m’n gesprekspartner uit hoe we het warm gaan krijgen en wat we doen als het een periode om wat voor reden echt niet te doen is.

Lees ook: Wonen op een boot | Dit is Sem de Labri

Wonen op een boot | Ochtenddauw
Wonen op een boot | Ochtenddauw

Villa´s krijgen we warm, een bootje niet?

Het is altijd wel grappig dat sommige mensen blijkbaar denken dat je een bootje van een krappe twaalf vierkante meter onmogelijk warm krijgt, terwijl een heleboel mensen heerlijk warmpjes in hun ruime villa’s en bedrijfspanden vertoeven.

Natuurlijk hebben we geen CV. En een open haard kun je aan boord ook vaak wel vergeten. En die ouderwetse petroleumkachels zijn niet heel betrouwbaar wat koolstofmonoxide betreft. Maar we hebben wel een goede standkachel. Een mooi compact dingetje dat precies aan boord past. Hij verwarmt goed en maakt (zodra hij eenmaal op gang is) vrij weinig geluid. Ze worden wel vaker in een boot gezet. Campers ook wel.

Oorspronkelijk zijn ze natuurlijk bedacht voor een auto, om bevriezing te voorkomen of de ruiten te ontdooien. Hij loopt op diesel en maakt ook gebruik van elektra. We hebben zelfs een thermostaat. Hoe luxe wil je het hebben!

‘Maar ja …’ begin ik. ‘Alleen het douchen hè? Ik bedoel, dat kan echt nergens. Ik ben nu zowat twee maanden onderweg en meur de pan al uit joh. Hoe moet dat nu?’

Even valt het stil. Het lijkt alsof ze onopvallend wil nagaan of er een vreemde lucht om me heen hangt maar echt onopvallend lukt dat niet. Dan begin ik te lachen. M’n gezelschap volgt opgelucht.

‘Zou je het nou wel doen?’ is iets wat ik al heel vaak gehoord heb en vast nog vaker krijg te horen. Mijn omgeving is echt wel wat van me gewend, maar voor sommigen is dit toch een ver van hun boot- ehm … bedshow. Waar ik me er eerder vaak door liet beïnvloeden, denk ik nu steeds vaker: ‘Bij reacties júíst doen!’

Lees ook: Een perfect moment om te reizen bestaat niet…

FullSizeRender16 | wonen op boot zou je doen | Wereldreizigers.nl
Wonen op een boot | Ochtenddauw

Stel nou dat het wél bevalt…

Wanneer je anders doet dan anders en de standaard, is al gauw het advies dat je het beter niet kunt doen of er ten minste toch nog even goed over nadenkt. Maar wanneer je het anders doet dan anders, leef je wel meer naar je gevoel en wat je wilt. Want alleen jij kunt dat bedenken, een ander niet.

Dat je op het water met lage woonlasten, schitterende natuur en alle mogelijkheden van dien misschien wel een stuk vrijer en gelukkiger bent, wordt soms moeilijk begrepen. Want: ‘Je had toch een mooi huis?’ of deze: ‘Maar stel nou dat het niet bevalt …’ zijn dooddoeners en kunnen geluk erg in de weg staan. Er wordt voor het gemak vergeten dat een huis wel betaald moet worden, en een niet-nagejaagde droom achteraf best kan gaan knagen.

Ik wil graag voorkomen dat ik straks oud en grijs(er) ben en denk: ‘Had ik maar …’ Of dat ik straks te oud ben en (helemaal) grijs en mijn gezondheid het bijvoorbeeld helemaal niet meer toelaat om op een boot te komen. Zonde!

Lees ook: Wereldreis inspiratie | Motiveer jezelf, verander je mindset!

Wonen op een boot | Koe in het water
Wonen op een boot | Koe in het water

Toen ik bijvoorbeeld KPN belde om m’n internetabonnement op te zeggen, moest ik tot wel drie keer toe uitleggen dat ik echt niet ging verhuizen, echt niet ging samenwonen en dat ze me echt geen aanbieding hoefden te doen om me toch als klant te houden.

‘Oh echt? Dat klinkt goed! En waar ligt uw woonboot dan? Ja, hier in Rotterdam zie ik ze ook wel eens liggen. En dat lijkt me dan zo heerlijk hè, zo op het water’, had de KPN-medewerker enthousiast gezegd. Toen ik uitlegde dat het toch echt maar een kruisertje van een krappe 12 vierkante meter was, zonder een echt vaste plek, met hier en daar nog wat werk en waarmee we varen, moest hij toch wel even omschakelen. 

Laat ze maar lullen

Maar goed, hoe het ook zij: zo blij en vrij als een vogel dobberen we inmiddels al zo’n twee maanden rond. M’n werk is te bereiken, onze hond goed waaks geworden en vele obstakels hebben we al overwonnen. Er komt vast nog het een en ander, maar wat een genot, wat een plezier en … wat een goede keuze. Maar ja, alleen die kou, hè? Niet te doen. (Oh nee … grapje). Laat ze maar lullen!

Sem de Labri

Mijn naam is Sem en ik ben 33 jaar oud. Drie maanden geleden maakte ik de keuze om mijn huis op te zeggen en te gaan leven op mijn boot. Samen met vriend en hond, op zo’n 12 vierkante meter. We leven in Nederland in een regio en varen van plek naar plek, vakanties gaan we verder en overwinteren doen we op een vaste plek in een jachthaven.

Ik ben gek van schrijven en doe dat dus ook graag aan boord. Zeker nu ik meer ruimte in mijn hoofd heb doordat ik minder financiële zorgen heb, een relaxter leven heb gekregen op het water (natuurlijk met ups en downs doordat veel dingen nieuw zijn) en ook minder hoef en ga werken. Mijn ultieme droom is om te leven van het schrijven en niet meer locatiegebonden te zijn, en dus met mijn boot, eventueel gecombineerd met camper, kunnen gaan en staan waar ik wil.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link