Wereldreizigers.nl
img 0858 | wildkamperen | Wereldreizigers.nl

Wildkamperen Portugal verboden in 2021 | Campers trekken naar Spanje

Portugal was tot voor kort het #vanlife land bij uitstek. Want wie kent ze niet: de prachtige foto’s van busjes op uitgestrekte kliffen? Maar de Portugese overheid trekt sinds januari 2021 aan de rem. De grote aantallen camperaars zorgen (helaas) voor steeds meer overlast en daarom is wildkamperen niet meer toegestaan in Portugal.

Nieuwe verkeerswetgeving in Portugal

De nieuwe verkeerswetgeving stelt dat het parkeren van een camper of een voertuig voorzien van woonruimte verboden is tussen 21.00 uur en 7.00 uur op niet daarvoor aangewezen plekken. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete tussen 60 en 300 euro die zelfs kan oplopen tot 600 euro als je in een Natura 2000 gebied staat. Het was even de vraag of de Portugese politie ook zou gaan handhaven, recente mediaberichten wijzen uit dat dit wel degelijk gedaan worden (10 camperaars bekeurd in de buurt van Faro).

Wildkamperen in Portugal is niet meer toegestaan
Wildkamperen in Portugal is niet meer toegestaan

Wildkamperen vanaf 2021 verboden in Portugal

Artikel 50A van de Portugese verkeerswet (klik hier voor het origineel in het Portugees) gaat over het wildkamperen. We hebben het hieronder voor je samengevat en vertaald naar het Nederlands.

 • Het overnachten en parkeren van campers en dergelijke is verboden buiten de daartoe uitdrukkelijk geautoriseerde plaatsen.
 • Als parkeren wordt gezien als het voertuig een bezetting heeft van meer dan zijn omtrek.
 • “Camper of vergelijkbaar” betekent een voertuig dat een woonruimte heeft of dat is aangepast voor het gebruik van een woonruimte, geclassificeerd als een “camper”, “speciale slaapruimte” of “caravan”.
 • Overnachting: de permanentie van een camper of iets dergelijks op de parkeerplaats, met inzittenden, tussen 21.00 uur de ene dag en 7.00 uur de volgende dag.
 • Iedereen die lid 1 overtreedt, wordt bestraft met een boete van 60 tot 300 euro, tenzij het een overnachting of parkeerplaats in Natura 2000-gebieden of beschermde gebieden betreft, dan ligt de boete tussen 120 tot 600 euro.

Camper mogelijkheden in Portugal

Is kamperen in Portugal nu helemaal niet meer mogelijk? Gelukkig wel, er zijn nog mogelijkheden genoeg! Het barst in Portugal van de camperparkjes en menig gemeente heeft zelfs gratis aangewezen faciliteiten, dus het is zeker nog de moeite waard om op pad te gaan! Check de apps Park4Night of CamperContact voor mooie plekjes. De Ecocamping in Budens (Zuid-Portugal) is met zijn surfvibe bijvoorbeeld één van onze favorieten.

Tip: Ben je op zoek naar meer camper reisinformatie? Neem dan eens een kijkje bij Camperlanden.eu.

Surfvibes
Surfvibes

Wildkamperen in Spanje

Wil je toch liever wildkamperen? Dan biedt Spanje een uitkomst. Wildkamperen is niet toegestaan hier, maar parkeren wel en dat biedt goede mogelijkheden. Een camper wordt in Spanje gezien als normale auto en daarom gelden daarvoor de “normale” parkeerregels. En dat biedt uitkomsten! Want: zo lang je geen camping maakt van je parkeerplaats en op aangewezen parkeerplaatsen blijft (dus niet parkeert op een strand of in een beschermd natuurgebied) is overnachten toegestaan.

Menig camperaar is dus ondertussen – net als wij – naar Zuid-Spanje verplaatst. Met tempraturen rond de 20 graden in deze wintermaanden is dat ook zeker geen straf!

Zomerse terrasje in de winter in Zuid-Spanje
Zomerse terrasjes in de winter in Zuid-Spanje

Het verschil tussen kamperen en parkeren in Spanje

Officiële PDF Instructie van de Spaanse overheid – Klik hier. Voor het gemak hebben we de belangrijkste punten en verschillen hieronder alvast voor je vertaald naar het Nederlands.

Er is sprake van parkeren als:

 • Je legaal geparkeerd staat bijvoorbeeld binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats (niet op het strand of in een beschermd natuurgebied).
 • Je alleen contact met de grond hebt door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag je wel wielblokken gebruiken want dan kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
 • Je neemt niet meer ruimte in dan een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet toegestaan zijn (zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren). Een klapdak naar boven of een openslaand dakraam mag weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
 • Je geen afvalwater of andere vloeistoffen loost.
 • Je geen herrie maakt (zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie).

Er is sprake van kamperen als:

 • Je stoelen, tafels en andere “dingen” buiten zet.
 • Je het zonnescherm/luifel uitklapt of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
 • Je stabilisatiepoten plaatst.
 • Je water of andere vloeistof loost.
 • Je geluidsoverlast veroorzaakt door bijvoorbeeld een generator, harde muziek of televisie.

Over Vandemics

Dat we voor wereldreizigers.nl de komende tijd mogen bloggen vinden we een enorme eer! We gaan de komende tijd dan ook regelmatig schrijven over onze avonturen op wereldreizigers.nl en onze eigen website. Wil je meer van ons lezen? Kijk dan ook eens op www.vandemics.nl of volg ons op Instagram (@vandemics).

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
28 Shares
28 Shares
Copy link