Wereldreizigers.nl
Tijdens de coronacrisis met de camper op een sinaasappelboerderij in Spanje

Met de camper door Spanje reizen tijdens coronacrisis | Onze ervaringen

We krijgen regelmatig de vraag van mensen die van plan zijn om op korte termijn met de camper naar Spanje te gaan hoe het is om te reizen tijdens de coronacrisis. Wij hebben de afgelopen 2,5 maand met de camper in Spanje doorgebracht en delen speciaal voor wereldreizigers onze ervaringen en tips.

Lees ook: 100 dagen op reis | Het leven van een niet-werkende #vanlifer

Coronaregels in Spanje per regio

De coronaregels in Spanje zijn (in tegenstelling tot Nederland) regionaal ingericht. Afhankelijk van de hoeveelheid besmettingen per 100.000 inwoners, komt een regio/plaats in een bepaalde categorie en iedere categorie heeft zijn eigen set coronamaatregelen. 

Tip: de site www.mapacovid.es laat voor Andalusie heel eenvoudig zien welke corona categorie van toepassing is per plaats. Twee keer per week (op maandag en donderdag) wordt de informatie geüpdate. Indien strengere maatregelen worden afgekondigd voor een regio, dan gelden die regels voor minimaal 2 weken. Mocht je van plan zijn om met de camper door Spanje te reizen, sla deze website dan even op in je favorieten.

In de regio Almería mag je met 4 personen samenkomen | Met de camper door Spanje
In de regio Almería mag je met 4 personen samenkomen

Mondkapjesplicht, avondsluiting van horeca en avondklok

In heel Spanje geldt een mondkapjesplicht. Na slechts een paar dagen ben je hier aan gewend. En bovenal: dit is geen beperking op wat je kunt doen tijdens je camperreis door Spanje.

Mondkapjesplicht in Spanje
Mondkapjesplicht in Spanje

Overdag is de horeca geopend (tenzij de regio in de slechtste coronacategorie zit) en kun je dus zowel binnen zitten als buiten op het terras zitten. Wel is het zo dat er na 18:00 uuralleen nog maar take-away aangeboden mag worden. 

In heel Spanje geldt momenteel een avondklok: na 22:00u moet je thuis blijven.

VANDEMICS – Adriaan & Sandra
Op het terras in Sevilla
Op het terras in Sevilla

Handhaving en corona controles op Spaanse wegen

Veel van de vragen die we krijgen vanuit Nederland gaan over hoe het is om met de camper door Spanje te reizen momenteel. Na 2,5 maand in Spanje (en dan met name Andalusië) geweest te zijn, hebben wij zelf slechts een handvol controles gezien. We zijn één keer door de politie weggestuurd van een camperplaats, omdat we (schijnbaar en zonder dat we het doorhadden) in een dorp waren welke in de slechtste coronacategorie zat. Dat hield dus ook in dat er geen camperaars toegestaan waren in dat dorp. We werden vriendelijk verzocht om ergens anders te gaan staan (geen boete). Tot slot: we kennen geen verhalen dat er corona boetes uitgedeeld zijn aan camperaars.

Onze ervaring: met de camper door Spanje in coronatijd

  • Je kunt bij de grens tussen Frankrijk en Spanje gevraagd worden wat je komt doen. We kennen geen verhalen van mensen die zijn tegengehouden;
  • Eenmaal in Spanje, hebben wij geen corona controles gezien op Spaanse snelwegen;
  • In de sporadische gevallen dat er wél controles plaatsvinden, vinden die plaats in regio’s die in de slechtste coronacategorie zitten. En dan specifiek op lokale wegen precies op de overgang tussen regio’s. Wat wij hebben gezien en gehoord van mede-camperaars: buitenlandse kentekens worden niet staande gehouden.

Lees ook: Wat te doen bij pech met de camper | Onze ervaring en tips

Met de camper in Spanje tijdens de Corona crisis
Met de camper in Spanje tijdens de Corona crisis

Het spreekt voor zich dat je ook hier voorzichtig moet doen en contact tot het minimum beperkt. De manier waarop wij onze camperreis houden waarin we veel in het wild kamperen (zie ook het artikel over wildkamperen in Spanje), plus dat we geen familie en vrienden kunnen bezoeken in combinatie met het feit dat we veruit het merendeel van de dag buiten doorbrengen, zorgt er voor dat we ons qua corona veiliger voelen dan in Nederland. Voor ons geldt: de coronamaatregelen in Spanje belemmeren onze camperreis in ieder geval niet. Wie met de camper door Spanje wilt reizen kan dat nog steeds zonder al te veel beperkingen doen.

Print Friendly, PDF & Email
fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

1 comment

  • wat fijn dat jullie deze info delen! super bedankt, ik ga binnen een week ongeveer de grens over van Zuid Frankrijk naar Spanje. Vol goede moed! Hartelijke groeten, Noëlle

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
5 Shares
5 Shares
Copy link