Wereldreizigers.nl
IMG 5852 | tips oost-spanje camper | Wereldreizigers.nl

Reizen met de camper (11) | Tips en bezienswaardigheden oost-Spanje

Spanje, het land met de vele zonuren, fijne stranden, sangria’s en tapas. Daarnaast is Spanje is een echt camperland én heeft het mooi weer in het najaar en de winter. Dit waren redenen genoeg voor ons om na Oostenrijk en Italië met onze camper door te rijden naar Spanje.

We hebben er de afgelopen twee maanden rondgereisd met de camper, in oktober en november en het was heerlijk! Voor nu hebben we onze camperreis tijdelijk onderbroken, maar voor een leuke reden. We zijn nu in Nederland omdat we in januari vliegen naar… Ghana! Daarover later meer in een volgend blog.

Nu nemen we jullie mee langs de oostzijde van Spanje, het deel waar wij de afgelopen twee maanden geweest zijn. We zullen de highlights met jullie delen inclusief tips voor camperplaatsen!

Plan hier je vakantie binnen Europa

Onze camper route in Spanje

We kwamen vanuit Italië, hebben vervolgens een stukje door Frankrijk gereden om via de A9 de grens over te gaan naar Spanje. We zijn rustig naar beneden gereden langs de Balearische Zee (aan de oostzijde) tot en met Cartagena (locatie hier). Vanuit L’Ametlla de Mar (locatie hier) hebben we een uitstapje gemaakt naar Madrid (locatie hier) om vervolgens weer terug te rijden naar de kust.

Genieten op het strand in Spanje | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Genieten op het strand in Spanje | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Na een aantal dagen in Castellón de la Plana (locatie hier) te hebben doorgebracht, zijn we verder gereden richting het zuiden. Vanuit Cartagena zijn we noordwaarts gereden met nog een aantal stops voordat we uiteindelijk Nederland weer binnen reden via Frankrijk. Na onze reis naar Ghana, zullen we onze camperreis weer vervolgen in Spanje. De andere kant van Spanje willen we ook nog graag ontdekken, net als het buurland Portugal.

1. Empuriabrava

We beginnen meteen met een camping tip! Camping Laguna in Empuriabrava. Niet zo ver van de grens met Frankrijk ligt deze camping. Het is een grote camping met allerlei faciliteiten en geliefd onder Nederlanders. De campingwinkel verkoopt zelfs Nederlandse producten. Wij waren als een kind zo blij met een pak hagelslag en pot pindakaas!

De camping ligt aan het strand, heeft twee zwembaden, een visvijver en er is nog veel meer te doen, voor jong en oud. Er zijn niet alleen campers te vinden, met andere kampeermiddelen ben je hier ook welkom. Wij vonden het een fijne plek om een aantal dagen te relaxen na heel wat uren onderweg.

Tip: De camping is onder andere te vinden via de ANWB en staat ook op Park4night via ID: #41378.

2. Tossa de Mar

Qua naam is Tossa de Mar (locatie hier) misschien iets minder bekend dan Lloret de Mar, maar het is wat ons betreft zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik (Laura) heb hier mijn eerste vakantie met een vriendin gevierd, zonder ouders en heb hier leuke herinneringen liggen. Ik heb Stefan mee genomen op een kleine tour door Tossa de Mar.

Leuk om te bezoeken zijn de vele winkeltjes, de gezellige horeca en de stranden. Naast het grote strand, heb je ook een kleine baai: Platja des Codolar (locatie hier), aan de rechterkant van het kasteel Murallas de Tossa de Mar. Bij deze kleine baai kan je fantastisch snorkelen en heel veel vissen zien! Vergeet dus niet je snorkelset en zwemkleding mee te nemen tijdens een bezoekje aan dit leuke kustplaatsje.

 Murallas de Tossa de Mar | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Murallas de Tossa de Mar | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Het kasteel kan je vanaf meerdere kanten bekijken en het is er heerlijk rondwandelen. Je kan de wandeling ook uitbreiden om via de baai Platja des Codolar een stukje omhoog te lopen bij de kliffen.

Wij hebben de camper geparkeerd op een parkeerplaats in Tossa de Mar op loopafstand van het centrum. Het is een betaald parkeerterrein met ook plaatsen voor campers. Toen wij hier waren was er geen parkeerwachter en hebben hier gratis kunnen overnachten met andere camperaars.

Tip: De parkeerplaats is te vinden via Park4Night met ID code: #292993.

3. Parc Natural del Delta de l’Ebre

Parc Natural del Delta de l’Ebre (locatie hier) is te bezoeken met de camper en er zijn mogelijkheden voor het overnachten op een camperplaats.

Het is een natuurpark, een wetland-gebied, dat gratis toegankelijk is. In dit gebied liggen verschillende dorpjes. Wij hebben dit gebied verkend met de camper. Er zijn voldoende parkeerplaatsen om even uit te stappen om een dorpje, uitzichtpunt of een van de rijstvelden te bekijken.

Het is ook een gebied waar veel verschillende vogels te spotten zijn. Als je een verrekijker hebt, komt deze daar goed van pas. Er zijn in het hele gebied meerdere vogel-spot plekken te vinden. Als je geluk hebt spot je er ook flamingo’s. Wij hadden zeker geluk en hebben grote groepen flamingo’s gezien.

Flamingo's in Parc Natural del Delta de l'Ebre | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Flamingo’s in Parc Natural del Delta de l’Ebre | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Er zijn een aantal parkeerplaatsen waar je (betaald) mag overnachten met de camper. Deze plaatsen zijn te vinden via Park4Night.

Tip: Wij hebben niet overnacht in het park, maar stonden op een camping in de buurt in L’Ametlla de Mar, ‘camping Ametlla’ (klik hier voor beschikbaarheid en prijzen). Een fijne camping, niet alleen voor camperaars. De prijzen in het naseizoen liggen een stuk lager dan tijdens het hoogseizoen.

4. Madrid

Om eerlijk te zijn, wij vonden Madrid persoonlijk niet de mooiste of leukste stad. Wij waren beide nog niet eerder in Madrid geweest en waren wel nieuwsgierig. Achteraf vonden we het niet de moeite waard om er zo ver voor om te rijden, maar dat wisten we van te voren natuurlijk niet. Evengoed hebben we twee fijne dagen gehad.

Mocht je Madrid met de camper (of ander kampeermiddel) gaan bezoeken, kan je overnachten op camping Osuna (klik hier voor beschikbaarheid en prijzen). We werden hier vriendelijk ontvangen en de camping heeft prima sanitair. De camping is wel wat verouderd en de plaatsen zijn wat ongelijk. Op 10 minuten loopafstand van de camping kan je de metro pakken naar het centrum van Madrid. Op de camping geven ze je een plattegrond met informatie mee. De camping vinden wij persoonlijk wel aan de dure kant, wij betaalde €30 per nacht, zonder stroomvoorziening.

5. Castellón de la Plana

Hier heb je een gratis (!) camperplaats aan zee, naast een boulevard en op fietsafstand (met goede fietspaden!) naar de stad. Een (kleine) haven zit om de hoek waar je heerlijke Paëlla kunt eten. Je mag op deze camperplaats gratis staan en overnachten voor maximaal 48 uur.

Er zijn veel plaatsen en het stond de 48 uur dat wij hier verbleven altijd vol. Het is een populaire plek en dat begrijpen wij wel! Vanuit de camper steek je de weg over en sta je direct op een mooi zandstrand met een heerlijke zee. Daarnaast kan je ook direct de boulevard op lopen waar je heerlijk tussen alle palmbomen kunt wandelen (of fietsen). Op de camperplaats kan je zelfs water vullen en je grijs- en zwart water lozen.

Tip: Deze gratis camperplaats aan zee, is te vinden via Park4Night via ID: #32064.

6. Valencia

Een hele gezellige, bruisende, mooie stad! Ik ben in mei van dit jaar ook in Valencia (locatie hier) geweest. Voor Stefan en onze familie die op dat moment over waren uit Nederland, was het de eerste keer dat zij een bezoekje brachten aan Valencia.

We hebben fietsen gehuurd en ik heb de familie op de fiets een rondleiding door Valencia gegeven. Valencia is een echte fietsstad, er zijn goede fietspaden aangelegd. Als je voor het eerst in Valencia bent is een fietstour een leuke manier om de stad te ontdekken.

Op de fiets van Valencia ontdekken | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Op de fiets van Valencia ontdekken | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Je kunt ook een fiets-tour boeken met Nederlands sprekende gids. Ik heb deze tour afgelopen mei gedaan en ik ben op die manier veel te weten gekomen over de stad. Na de tour kan je nog een fiets huren of lopend de stad op je eigen tempo verder kunnen verkennen.

7. Javea en Bacia Xàbia

Een heel gezellig stadje (locatie hier)! We hebben op onze vouwfiets dit stadje verkend. Het heeft zowel een ouder centrum, als een nieuw centrum. Je kan er goed fietsen omdat er deels fietspaden zijn aangelegd en op de weg is het hier ook goed te doen.

Javea heeft een lang strand en een boulevard met veel leuke, hippe horeca zaken. Wij waren hier op een zondag en vrijwel alle horeca zaken werden druk bezocht. Javea heeft ook een (kleine) haven en er worden allerlei watersporten aangeboden. Er heerst een gezellige sfeer in het centrum.

8. Altea

Altea (locatie hier) is een gemeente en stadje wat gebouwd is op een heuvel. Het stadje ligt aan zee met een lang strand en is te herkennen aan de vele, witte huisjes veelal versierd door mooie, geleurde bloemen.

Via smalle straatjes kan je omhoog lopen naar het oude centrum en naar de Basiliek. Rondom de basiliek zijn veel terrasjes te vinden, winkeltjes en heb je een prachtig uitzicht. Het is een fijn stadje om een aantal uurtjes te bezoeken.

Als je met de camper bent heb je keuze uit meerdere camperplaatsen. Wij waren er in November en het was druk op de camperplaatsen. Pas bij de derde plek die wij belden was er plek. Het is dus een populaire plek! Naast een aantal betaalde camperplaatsen met faciliteiten biedt de gemeente ook een aantal gratis camperplaatsen aan die te vinden zijn op Campercontact.

9. Benidorm

Wij waren nieuwsgierig naar Benidorm (locatie hier). De badplaats waar veel oudere mensen overwinteren. Op de vouwfiets zijn we vanaf een camperplaats naar het centrum gefietst. Het was er onwijs druk!

Het centrum heeft veel winkeltjes, veel horeca en lange stranden. Veel oudere mensen genieten hier van hun pensioen. Let goed op als je over de boulevard wandelt, de scootmobiels die crossen er om je oren! Wij vonden het een gezellige beleving, een dagje Benidorm.

Benidorm een Spaanse badplaats aan de Costa Blanca | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Benidorm een Spaanse badplaats aan de Costa Blanca | Tips voor Oost-Spanje met de camper

10. Alicante

Alicante (locatie hier) is een stad gelegen aan de Costa Blanca. Een stad die van alles te bieden heeft zoals een overdekte markthal, een boulevard, de haven, horeca, een strand en een kasteel. Ook kan je hier hele oude, grote bomen vinden die (deels) ondersteund worden met balken.

Je kan er een bezoekje brengen aan het kasteel Santa Bárbara (locatie hier). Je kan lopend omhoog, maar ook gebruik maken van een lift tegen betaling. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad en de haven.

11. Elx

Elx (locatie hier) vinden we een onwijs leuk stadje. Het is de stad van de palmbomen! Er zou voor elke inwoner een palmboom zijn, ongeveer 240.000! Je kan wandelen door het park met de vele palmbomen en naar het centrum gaan.

Wat wij leuk vonden om te doen was een ritje met het treintje wat door heel Elx rijdt. De opstapplaats voor het treintje is bij het VVE kantoor, bij de in-/uitgang van het park. Voor een paar euro per persoon mag je 50 minuten het rondje mee rijden.  

De vele palmbomen in Elx | Tips voor Oost-Spanje met de camper
De vele palmbomen in Elx | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Het treintje in Elx | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Het treintje in Elx | Tips voor Oost-Spanje met de camper

12. Torrevieja

Torrevieja (locatie hier) is een bekende badplaats voor toeristen. Het heeft uiteraard een aantal stranden, maar ook een gezellige boulevard, veel winkeltjes, een kermis, overdekte winkelcentra, de Salinas van Torrevieja en La Mata (roze zoutmeren, locatie hier) in een natuurgebied Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja.

Wij hebben vrienden wonen in Torrevieja die ons hebben meegenomen voor een rondje door Torrevieja en dat was erg leuk! Helaas waren de Salinas, de roze zoutmeren, afgelopen maand november niet heel roze.

Wat erg leuk is om te doen (in deze periode van het jaar) is een wandeling maken in het natuurgebied Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja. Het is er fantastisch om een lekkere wandeling te maken en met een beetje geluk kom je eekhoorntjes tegen. Wij hadden dit geluk en de eekhoorntjes aten nootjes uit onze handen.

Eekhoorns in ‘Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torreviega' | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Eekhoorns in ‘Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja’ | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Camperplaats Torreviega | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Camperplaats Torrevieja | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Tip: Torrevieja heeft een mooie, grote camperplaats die te vinden is via Park4Night ID: #308828.

Tips voor camperplaatsen

1. Area Camper Massis del Montgri

Een prima plek voor een tussenstop of voor Digital nomads die een aantal dagen betaalbaar willen staan, goede WiFi willen om te kunnen werken en gebruik kunnen maken van sanitair indien gewenst. Wij hebben hier een aantal nachten overnacht wegens bovenstaande redenen, het was voor ons een prima werkplek.

Wij betaalden €10,20 per nacht, inclusief toeristenbelasting, zonder stroom, maar wel met gratis WiFi en gebruik van de toiletten. Douches zijn aanwezig. Wij betaalden €1,- per vijf minuten warm water.

Mocht je deze camperplaats gaan bezoeken, let er goed op welke plek je uitkiest. Er zijn verschillen maten percelen. De ene kant met stroom en de andere kant zonder stroom. De prijzen verschillen. De eigenaar van de camperplaats is een erg vriendelijke, jonge man.

Tip: De plek staat op Park4Night via ID: #21625.

2. Camping Playa Costa De Levante

Wij hebben hier een aantal nachten overnacht, omdat het voor ons een prima werkplek was. Het is een wat verouderde camping met veel vaste (sta)caravans, maar met ook een gedeelte voor mensen die hier tijdelijk komen overnachten. De camping ligt aan zee en beschikt over (verouderd) sanitair. De eigenaar is erg vriendelijk en is momenteel bezig om het een en ander op te knappen.

Buiten het hoogseizoen betaal voor een camper met twee personen inclusief stroom €10,- per overnachting inclusief gebruik van het sanitair. Voor een tussenstop of om te werken is dit naar ons idee dus een perfecte plek als je niet te hoge verwachtingen/eisen hebt.

Tip: De camping is te vinden op Park4Night via ID: #31638.  

3. Bodega 2020

Bodega 2020 (locatie hier) is een wijnhuis met erg vriendelijke Belgische eigenaren. Je kan hier een wijnproeverij afnemen en/of tapashapjes nuttigen. Zowel de wijn als de tapas worden door de eigenaren zelf gemaakt. Eigenaar Joeri heeft heel veel kennis van wijn en hun tapas zien er fantastisch uit en zo smaken ze ook! Na een wijnproeverij kan je rollend de camper in. Je kan namelijk overnachten op de parking van Bodega2020. Let op! Je kan hier niet overnachten zonder een proeverij en reserveren is aan te raden.

Tip: Bodega 2020 ligt onder Valencia en is te vinden via Campercontact of via Park4Night via ID: #189655.

Wijnproeverij en tapas bij Bodega2020 | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Wijnproeverij en tapas bij Bodega2020 | Tips voor Oost-Spanje met de camper

4. Het Kartonnen Huis

Wellicht komt deze naam je bekend voor? De Nederlandse eigenaren hebben mee gedaan met het programma ‘Ik Vertrek’. In eerste instantie zijn David en Gine een B&B begonnen, maar inmiddels hebben zij hun plek uitgebreid met een camperplaats.

Bij het Kartonnen Huis met eigenaren David en Gine | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Bij het Kartonnen Huis met eigenaren David en Gine | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Ruime plaatsen bij 'Het Kartonnen Huis' | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Ruime plaatsen bij ‘Het Kartonnen Huis’ | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Tijdens onze reis hebben wij hun plek twee keer bezocht. David en Gine zijn hardwerkende, vriendelijke mensen. De camperplaats draait al enige tijd, maar door het harde werken wordt het er steeds mooier. Tijdens ons tweede bezoek konden we de resultaten van het werk zien wat zij in tussentijd alweer gedaan hadden. Er is nieuw sanitair aanwezig. Tijdens de warme maanden kan je afkoelen in het zwembad en de rest mag je zelf ontdekken! Ben je nieuwsgierig?

Tip: Het Kartonnen Huis is te vinden via Campercontact en op Park4Night via ID: #310731.

5. La Manga del Mar Menor

La Manga del Mar Menor (locatie hier) is een landstrook aan de zuidoostkust van Spanje. In de zomermaanden is dit een druk bezochte plek voor o.a. watersporters. In de wintermaanden is het er erg rustig en is het niet veel bewoond. Wij hebben hier afgelopen november twee nachten overnacht in de camper aan zee onder de mooiste sterrenhemel.

Tip: De plek is te vinden via Park4Night via ID: #21693.

Er stond op het moment dat wij er waren geen verbodsbord en er waren veel campers aanwezig. De politie en gemeente zijn een aantal keer langs gereden op het moment dat wij hier waren ter controle, maar er is toen niemand aangesproken. De laatste recensie op Park4Night geeft iets anders aan. Let er dus zelf even op of er inmiddels misschien iets veranderd is en of je hier mag overnachten!  

Overnachten onder de mooiste sterrenhemel in La Manga del Mar Menor | Tips voor Oost-Spanje met de camper
Overnachten onder de mooiste sterrenhemel in La Manga del Mar Menor | Tips voor Oost-Spanje met de camper

Tot slot

Spanje is een heel fijn land om in te reizen met de camper. Er zijn veel (gratis) camperplaatsen met vaak alle voorzieningen. Naast boven genoemde plaatsen zijn er uiteraard nog meer fijne plekjes in Spanje te ontdekken. Het is een populaire bestemming onder camperaars.

Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Spanje en kijken uit naar deel twee in het nieuwe jaar, daarover later meer! Nu gaan wij ons eerst voorbereiden op de reis naar Ghana én genieten van de decembermaand met familie en vrienden.

Plan hier je vakantie binnen Europa

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

1 comment

  • Leuk om weer van jullie te lezen, goed be- en geschreven. Wat een mooie Spanjereis hebben jullie gemaakt! Kan me voorstellen dat vakantiegangers jullie vele tips goed kunnen gebruiken!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link