Wereldreizigers.nl
Boom supersonisch vliegtuig United Airlines - Overture

Supersonisch vliegen met Boom Overture in 2029 | Opvolger van Concorde

Vliegtuigontwikkelaar Boom ontvangt de eerste grote order voor de opvolger van de Concorde, de Boom Supersonic Overture. United Airlines is de eerste maatschappij die een order heeft geplaatst van 15 Overture toestellen met de optie om er in totaal 35 af te nemen. In 2022 begint de productie, in 2025 zal de eerste testvlucht worden uitgevoerd en in 2029 zullen de eerste passagiers plaats kunnen nemen in het vliegtuig.

Boom supersonisch vliegtuig United Airlines - Overture
Boom supersonisch vliegtuig United Airlines – Overture

Orders van de Overture

Hoeveel geld er met de order is gemoeid is niet bekendgemaakt, maar een enkele Overture gaat rond de 200 miljoen dollar kosten (165 miljoen euro).

Boom zegt inclusief de bestelling van United nu 70 orders en opties te hebben voor hun supersonische vliegtuig de Overture. Ook zegt het geld te krijgen van de Amerikaanse overheid voor een studie die moet uitwijzen of het toestel ook een geschikte vervanger zou zijn voor Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president.

In 3,5 uur van Londen naar New York

Degenen die wel een goed gevulde portomonnee hebben, kunnen een hoop tijd besparen in de toekomst. Boom supersonic wilt met hun razendsnelle Overture vliegtuigen de wereld opnieuw verbinden. Wat dacht je van een vlucht van Parijs naar Montreal in Canada in slechts 3 uur en 45 minuten? Of van Londen naar New York in 3,5 uur? Dat is een halvering van de huidige reistijd met een conventioneel vliegtuig. En dat is pas het begin. United Airlines is van plan om supersonisch vliegen mogelijk te maken op elk continent ter wereld. Het gelooft dat de zakenwereld vol zal inzetten op dergelijke snelle verbindingen.

Het supersonische vliegtuig Overture
Het supersonische vliegtuig Overture

United hoopt de tickets voor de maximaal 88 stoelen aan boord goedkoper aan te kunnen bieden dan de Concorde destijds was; ongeveer de prijs van een businessclassticket. Vliegen met dit supersonische vliegtuig zal dus niet voor iedereen mogelijk zijn.

Specificaties van de Overture

  • Passagiers capaciteit: 65 tot 88 personen
  • Vlieghoogte: 18 tot 20 kilometer
  • Koolstof (Co2) uitstoot: 0 (netto uitstoot door het gebruik van bio-brandstoffen en compensaties)
  • Lengte: 62,4 meter
  • Snelheid: MACH 1.7 (2.082 kilometer per uur)
  • Bereik: 7.866 kilometer
Een render van de Overture in een Hangar
Een render van de Overture in een Hangar

Interieur van de Overture

Omdat het vliegtuig slank moet blijven om de hoge snelheden te behalen is de indeling in het vliegtuig verdeeld over twee rijden van één enkele stoel. hieronder enkele afbeeldingen van het interieur van de Overture.

Interieur van de Boom Overture
Interieur van de Boom Overture
Interieur van de Boom Overture
Interieur van de Boom Overture
Interieur van de Boom Overture
Interieur van de Boom Overture

Het snelste en meest duurzame supersonische vliegtuig

In een wereld waarin we steeds vaker bezig zijn met het milieu en klimaat, zal je misschien denken dat dit vliegtuig nóg vervuilender is dan een conventioneel vliegtuig. Toch beloofd Boom Supersonic dat hun Overture netto 0,0 Co2 uitstoot gaat hebben. Dit willen ze bereiken door op 100% biobrandstoffen te gaan vliegen welke exponentieel minder Co2 en andere gevaarlijke broeikasgassen uitstoot. Het restant van de uitstoot wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het planten van bomen.

Het is de bedoeling dat de extra kosten die dit met zich meebrengt al in de kostprijs van het vliegtuig en de vliegtickets wordt verwerkt. Er zal dus geen optie zijn, iedereen die een vlucht boekt zal dit Co2 neutraal doen.

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

In de video hieronder spreekt Boom oprichter Blake Scholl samen met vicepresident van Overture Development over de snelheid, veiligheid en duurzaamheid van het vliegtuig.

Motoren van Rolls-Royce’s Civil Aerospace-divisie

De motoren in het supersonische vliegtuig zullen worden gebouwd door de Rolls-Royce’s Civil Aerospace-divisie. In de video hieronder spreekt de Strategy Director van Rolls-Royce over de duurzame voortstuwing van het bedrijf.

https://www.youtube.com/watch?v=qKPJ-20VVoI&t=1s

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link