Wereldreizigers.nl
camperroute west sardinie

Reisroute West-Sardinië | VANLIFE Camperroute

Het eiland Sardinië staat bekend om haar helder blauwe zee, prachtige stranden en afwisselende natuur. Wij hebben met onze camper 4 weken op het eiland doorgebracht en nemen je mee in onze route langs de westkust van het eiland.

Porto Torres

Als je de boot vanuit Barcelona naar Sardinië pakt, kom je aan in het plaatsje Porto Torres. De eerste aanblik van dit plaatsje is wellicht wat grauw aangezien de boot aankomt in het industriegebied. Maar het centrum van Porto Torres is gezellig en vanuit vele straten heb je een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. Een paar uurtjes ronddwalen in dit plaatsje is daarom een prima begin om de reis te beginnen op Sardinië. Als is het alleen al om even naar de winkel te gaan om heerlijke Italiaanse pasta´s in te slaan.

De boot van  Barcelona naar Sardinië
De boot van Barcelona naar Sardinië

Alghero

Vanuit Porto Torres ben je binnen een uur in het stadje Alghero. In deze relatief grote plaats bevindt het oude centrum zich aan de kust. Je kunt hier heerlijk dwalen door kleine straatjes, de stadsmuren bekijken en genieten van gezellige terrasjes. Helaas waren deze laatste bij ons niet open in verband met corona, maar we hebben meer dan genoeg leuke opties gespot!

Vanuit Alghero kun je ook een bezoek brengen aan de grotten van Neptunes. In verband met corona hebben wij dit helaas ook niet kunnen doen.

img 3770 1 scaled | Wereldreizigers.nl
Reisroute West-Sardinië | VANLIFE Camperroute 16
img 3772 1 scaled | Wereldreizigers.nl
Reisroute West-Sardinië | VANLIFE Camperroute 17

Bosa

Vanuit Alghero loopt een prachtige kustroute naar het stadje Bosa. De weg is hoog langs de kust aangelegd waardoor je tijdens het rijden een prachtig uitzicht hebt over het helder blauwe water. Zeker de moeite waard om dus af en toe even te stoppen tijdens de rit en bijvoorbeeld even te lunchen op een van de parkeerplaatsen. Wij reden deze weg in april, de tijd dat het eiland vol ik bloei staat. Het berglandschap aan de andere kant van de weg was daardoor veelal geel van alle gele bloemen die tegen de bergen aangroeien.

Weg naar Bosa
Op de weg naar Bosa

Eenmaal aangekomen in Bosa schittert je een zeer kleurrijk dorpje tegemoet waar bovenuit een kasteel torent. Je kunt je camper makkelijk kwijt langs de rivier de Temo die dwars door het dorp loopt. Vanaf de boogbrug (daterend uit 1871!) heb je een heel mooi uitzicht over Bosa (en de vele oude pakhuizen langs de rivier) en vanaf daar loop je zo het dorpje in. De vele kleine straatjes omhoog leiden je eenvoudig naar het kasteel.

Bosa
Bosa

Cuglieri

De weg van Bosa naar het zuiden van het eiland leidt je vervolgens een stukje het binnenland in. Wij zijn een nachtje verbleven in Cuglieri, een traditioneel Sardijns bergdorpje waar je even de wind kunt ontvluchten. Aangezien wij een camper met een hefdak hebben zorgt de sterke wind op Sardinie er regelmatig voor dat we het hefdak gesloten moeten houden. Een dorpje zoals Cuglieri is daarom af en toe een welkome afwisseling!

Camperplek Sardinië
Camperplek om te schuilen voor de wind

Vanuit Cuglieri zij wij vervolgens naar Sinis gereden. Dit schiereiland biedt een prachtige wandelroute naar een van de vele Nuraghi op Sardinië. Deze torens dateren uit de periode 2000 – 700 voor Christus en diende waarschijnlijk als verdedigingstorens. Sardinië telt er circa 7000. Ook kun je hier oude Romeinse ruïnes bezoeken waar nog zelfs een aantal oude pilaren van overeind staan.

In de buurt van het schiereiland ligt ook een zoutwatermeer net onder Oristano, het leefgebied van een groot aantal flamingo’s (Sardinië heeft overigens een hele grote flamingo populatie). De wandelapp Komoot biedt mooie routes langs dit meer, wij hebben er bijvoorbeeld een gedaan die startte bij het paardenresort, ons dwars landbouw gebied leidde naar het zoutwatermeer en ons via de kust weer terug geleide naar de parkeerplaats (in circa 2,5 uur).

Flamingo’s in Sardinië
Flamingo’s in Sardinië

Guspini

Vanaf het flamingomeer zij wij vervolgens doorgereden naar het bergplaatsje Guspini. Wij kozen hiervoor om wederom de wind aan de kust te ontlopen, je kunt echter ook verder naar het zuiden rijden via de kust en prachtige duingebieden bezoeken. Vanuit Guspini loopt wederom een mooie wandelroute die raadpleegbaar is via de app Komoot. De wandelroute leid je dwars door het dorpje en dan via een bergpad naar het volgende dorpje Arbus. Vanuit hier word je via landbouwgebied naar beneden geleid om na 14 km weer terug te komen op je startpunt. Wij vonden dit een erg leuke manier om wat meer van het gebied te zien.

Wandelen bij Guspini
Wandelen bij Guspini

Domusnovas

Na Guspini zijn wij doorgereden naar Domusnovas. Deze plaats staat bekend om haar grot, waar men vroeger zelfs met de auto doorheen reed. Helaas was de grot bij ons gesloten in verband met corona maar zeker de moeite waard om het gebied te bezoeken. Het rotsachtige gebied toont totaal anders dan Guspini en is echt een paradijs voor klimmers.

Sant’Antioco

Sant’Antioco is het schiereiland dat helemaal in het zuidwesten van Sardinië ligt. Via een lange brug kun je zo het eiland oprijden. Op de kaart lijkt het niet zo groot maar als je om het eiland heen wilt rijden ben je zo een uur kwijt. Als je het eiland oprijdt, rij je Sant’Antioco binnen, een leuk havenplaatsje welke zeker de moeite waard in om te bezoeken. Je hebt hier wederom allerlei gezellige terrasjes en een mooie winkelstraat met allerlei dichtbegroeide bomen die in de zomer voor heerlijke verkoeling kunnen zorgen. Wij zijn vanuit dit plaatsje naar de andere kant het eiland gereden waar je allerlei mooie baaitjes hebt en hebben hier de nacht doorgebracht. Zeker in het laagseizoen is het hier hartstikke rustig dus is de kans groot dat je een baai voor jezelf hebt.

Cagliari

Onze roadtrip door het westen van Sardinie eindigde in Cagliari, de hoofdstad van het eiland. Deze drukke stad oogt niet direct mooi, maar als je bijvoorbeeld de camper parkeert aan de oostkant van de stad aan de strandboulevard zie je al snel de levendigheid van de stad. Hier barst het van de strandtenten, sportende Sardijnen, kitesurfers en flanerende mensen (en flamingo’s!). En voor camperaars wellicht niet onbelangrijk; je kunt daar gratis parkeren, overnachten en zo met de fiets het centrum inrijden. Het oude centrum – Castello – kun je prima te voet verkennen en is een leuke manier om een mooi uitzicht over de stad te hebben. Echt een aanrader dus!

Met de camper aan de kust parkeren in Sardinië
Met de camper aan de kust parkeren in Sardinië

Print Friendly, PDF & Email
fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link