Wereldreizigers.nl
Home » Campers » Vanlife » Wat kost reizen met een camper? Kostenoverzicht + video

Wat kost reizen met een camper? Kostenoverzicht + video

In ons eerste artikel op wereldreizigers.nl, ‘Van wereldreis naar camperreis’, hebben jullie al kunnen lezen dat wij geen enkele ervaring hebben met het camperleven. Sterker nog, we hadden tot op dat moment zelfs nog nooit ook maar één nacht in een camper geslapen. We vroegen ons vooraf dan ook af, wat kost reizen met een camper? We hadden geen idee. Nu zijn we inmiddels 4 maanden onderweg en kunnen we een tussentijdse balans opmaken. Om alvast op de zaken vooruit te lopen… De kosten vallen ons tegen.

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Op de vraag ‘wat kost reizen met een camper?’ lees je ontzettend veel verschillende berichten dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Daar lees je berichten over de échte diehard camperaars die al rondkomen voor nog geen €500,- in de maand. Terwijl je op het volgende blog een bedrag van €2.500 per maand leest als ondergrens wil je nog een beetje kunnen genieten.

Het grote verschil zit hem in de onderverdeling naar vaste- en variabele kosten. Op veel blogs en fora kun je enkel de kosten vinden die gepaard gaan met de reis zelf. Denk aan je boodschappen, brandstof, overnachtingen en activiteiten. Terwijl de (eventuele) doorlopende kosten in Nederland wat ons betreft ook absoluut een rol in spelen.

Variabele kosten reizen met een camper

De variabele kosten zijn de kosten die je maakt tijdens de reis zelf waar je zelf direct invloed op hebt. Wij beschouwen de volgende kosten als variabel:

 • Boodschappen
 • Onderhoud en diversen
 • Overnachtingen
 • Brandstof
 • Transport
 • Restaurants en drankjes
 • Activiteiten

Dit is ook hetgeen waarin reizigers veel van elkaar verschillen. Reis je heel erg basic, slaap je in het wild, doe je je boodschappen in een goedkope supermarkt, ga je niet uiteten en doe je geen betaalde activiteiten? Dan zullen je variabele kosten laag kunnen uitpakken. Ken jij jezelf en hou je van wat meer luxe of veiligheid? Of kies jij net als wij voor een gave citytrip Venetië? Dan weet je dat jouw kosten voor boodschappen en overnachtingen waarschijnlijk aanzienlijk hoger uitpakken.

De boodschappen zijn bij ons ook direct de eerste kostenpost die wij flink hadden onderschat. We hadden verwacht op zo’n €50,00 per week uit te kunnen komen. Helaas.. dure supermarkten in Zwitserland, en verrassend hoge prijzen voor verse groeten en fruit zorgden voor een verdubbeling van ons budget. Maar ook hele simpele dingen als het aanschaffen van een nieuwe gasfles of een nieuwe ruit na de ‘camperinbraak in Turijn’ hadden wij niet begroot. De kostenpost onderhoud en diversen komt uit boven de €200,- per maand. Wederom ruim een verdubbeling van ons budget.

Op de overnachtingen konden we gelukkig wel enorm besparen, aangezien we na ons eerste weken wennen vrijwel alleen maar ‘wild’ hebben kunnen kamperen.

Wij komen na onze eerste maanden in Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Italië en San Marino op een gemiddeld dagbudget van €50,00 per maand voor 2 personen. Vanwege de bijzondere situatie tijdens onze lockdown in Griekenland laten we deze buiten beschouwing.

Deel 1: Wat kost reizen met de camper nu eigenlijk? €1.500 per maand aan variabele kosten.

Doorlopende kosten reizen met de camper

Dan komen we bij het gedeelte van de kosten waar je behalve een stukje extra gemoedsrust tijdens de reis niet veel voor terugkrijgt. De doorlopende kosten in Nederland.

 • Camperverzekering
 • Reisverzekering
 • Zorgverzekering
 • Wegenbelasting
 • Pechhulp
 • Abonnementen
 • Diversen

Deze kosten zijn zo ontzettend makkelijk om simpelweg te vergeten als je denkt aan wat kost reizen met de camper nu eigenlijk’. Doordat wij nog steeds in Nederland staan ingeschreven zijn wij verplicht om een zorgverzekering aan te houden. Daar komt een verplichte camperverzekering bij en met 2 linker handen is een lidmaatschap op de pechhulp van de ANWB ook zeer gewenst. Maar vergeet niet de kosten van bijvoorbeeld betaalpassen, levensverzekeringen, belastingen en abonnementen of lidmaatschappen.

Wij hebben onze woning in aanloop naar onze reis verkocht, dus de vaste lasten aan huur of hypotheek vallen bij ons weg.

Dus die diehard camperaar die nog geen €500,- in de maand besteed? Wel, wij zijn al meer kwijt aan onze vaste lasten in Nederland. Ondanks dat wij voor onbepaalde tijd op reis zijn. Maar hé, het zijn kosten die je maakt, en horen daarom wat ons betreft ook opgeteld te worden bij de totaal kosten. Deel 2: Wat kost reizen met de camper nu eigenlijk? €500 per maand aan vaste kosten.

Conclusie, wat kost reizen met een camper?

Gemiddeld genomen ligt ons dagbudget, inclusief alles, op zo’n €65,00 voor 2 personen. Benieuwd naar het volledige kostenoverzicht, onze overwegingen en toelichten op alle posities? Check ons blog over ‘vanlife kosten’ op Reisstel.nl.

Meer weten over Reisstel.nl?

Ben je benieuwd naar het vervolg van onze reis? Dan kun je ons volgen op onze Instagram pagina @Reisstel.nl en website, www.reisstel.nl. Daarnaast zullen wij op Wereldreizigers.nl elke week een update schrijven! Tot volgende week!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link