Wereldreizigers.nl
De zonsondergang in de Sahara woestijn - Marokko

Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights

Een rondreis maken door Marokko? Deze prachtige reisroute door Marokko vol reistips brengt je langs alle must-sees in 2, 3 of 4 weken. Wil je alvast helemaal in de sfeer komen? Kijk dan eerst de ongekend mooie video over Marokko bovenin deze pagina, of zet de video aan voor de muziek en lees in echte Marokkaanse sferen verder! Marokko is een prachtig land om toe te voegen aan je wereldreis maar ook als een op zichzelf staande rondreis. Het land is erg groot en divers wat het soms lastig maakt om te plannen en keuzes te maken. In dit uitgebreide artikel vertellen we je er alles over.

Zelfstandig rondreizen door Marokko

De grootste bezienswaardigheden liggen niet bepaald dicht bij elkaar en dat betekent dat er niets anders op zit dan kriskros door het land te reizen. Tijdens het plannen van onze reisroute door Marokko kwam ik er (dankzij het lezen van andere blogs) achter dat veel mensen dit land bereizen middels een georganiseerde rondreis of middels tours vanuit Marrakesh. Zonde! Zelf door Marokko reizen is goed te doen, veilig en een unieke manier om het land te verkennen. Wij kunnen het echt iedereen aanraden!

De zonsondergang in de Sahara woestijn - Marokko
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 27

Reizen met openbaar vervoer en taxi’s

Wij besloten om de rondreis door Marokko volledig op eigen houtje te doen, zonder te plannen, met het openbaar vervoer. Natuurlijk kun je van tevoren wel e.e.a. plannen en vastleggen als je dat fijn vindt, maar het hoeft niet. Na het lezen van dit blog kun jij zelf beslissen welke route je neemt en wat je wel of niet wilt plannen. Je kunt onderstaande reisroute door Marokko aanhouden en onderdaan deze pagina vind je nog tal van extra tips over budget, vervoer en reisinformatie over Marokko.

Tip: wist je dat Marokko maar liefst drie keer in de lijst met 24 must sees van Afrika voor je bucketlist staat?

Wat zijn de 5 must sees van Marokko?

1. Marrakesh

Breng wat tijd door in Djemaa el-Fna, waar je exotische straatartiesten, tattoo-artiesten, muzikanten en chef-koks kunt vinden. Wandel daarna door de medina, verken de souks, eet op de markt, bekijk de oude stad en geniet van de meest internationale stad van Marokko. Marrakesh heeft het allemaal.

2. De Sahara woestijn

De Sahara hoort natuurlijk in je reisroute door Marokko. De machtige woestijn is precies zoals hij in de films wordt afgebeeld: uitgestrekt, leeg en absoluut spectaculair. Je kunt overnachten in een simpele tent in de duinen. Dit was mijn favoriete bezigheid in het land en ik raad het ten zeerste aan. De sterrenhemel is ongekend, er is namelijk geen lichtvervuiling!

Kameel in de Sahara woestijn van Marokko
Kameel in de Sahara woestijn van Marokko

3. Chefchaouen

Chefchaouen ligt midden in het Rifgebergte. Het is heel ontspannen, biedt redelijke accommodatie en is visueel verbluffend. De straten en gebouwen zijn levendig hemelsblauw geschilderd en de bergen op de achtergrond zijn ruig en dramatisch. Het is een geweldige plek om te dwalen, te winkelen en muntthee te drinken.

Chefchaouen Morocco
Chefchaouen Morocco

4. Fez

Deze oude en machtige stad is een van de beste plekken van het land. De smalle straatjes zijn gevuld met heerlijke geuren, moskeeën, ambachtswinkels en mensenmassa’s. Hoewel Fez een beetje overweldigend kan zijn, is het gewoon magisch als je eenmaal gewend bent aan het tempo van de stad.

Fez Marokko 1 | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 28
Fez Marokko 2 1 | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 29

5. Bezoek een Hammam

Een hammam is een stoombad dat populair is in Noord-Afrika. Ze zijn meestal te vinden in de buurt van moskeeën en kunnen luxe of openbaar (traditioneel) zijn. Bezoek een traditionele zonder franjes voor een authentieke en verhelderende ervaring. Openbare hammams kosten ongeveer 10 MAD (1 euro), terwijl hotel-hammams 300-500 MAD (30 tot 50 euro) kunnen kosten.

Hammam | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 30

Reisroute Marokko op de kaart

Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 31

Start van je reisroute: Tanger

Het is makkelijk om een retourtje te boeken van Nederland naar Marrakesh, maar het is aan te raden om even tijd te investeren en te zoeken naar een enkeltje naar Tanger en een enkeltje vanaf Marrakesh. Op deze manier hoef je niet het hele land terug te reizen om je vlucht te halen. Tanger (ook wel Tangier) ligt helemaal in het noorden van Marokko en daarom vonden wij dit de perfecte plek om onze rondreis door Marokko te starten! In Tanger is buiten het strand en de kleine medina niet veel te zien. Het oogt vrij luxe en geeft (naar mijn mening) geen goede indruk van Marokko. Het is een leuke stad om even te verkennen maar als ik jou was zou ik snel weer door gaan!

tanger | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
De stad Tanger

Tanger naar Chefchaouen

Vanuit de “Gare Routière” kun je gemakkelijk de bus nemen naar Chefchaouen. Wij liepen naar de bushalte en kochten aan het loket een kaartje voor Chefchaouen. Als je het kaartje buiten via een “verkoper” koopt dan betaal je vaak € 1,- extra. De kosten van Tanger naar Chefchaouen zijn 50 dirham (€ 5,-) en je doet hier ongeveer 3 uur over. In Chefchaouen stopt de bus weer bij de bushalte en vanuit daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar de medina, het hart van het blauwe stadje. Als je geen zin hebt om te lopen dan staan er uiteraard tientallen taxi’s op je te wachten om je naar je hotel te brengen. Houd er rekening mee dat als je een hotel of hostel in de medina hebt, je alsnog een stuk moet lopen.

Chefchaouen

Onze favoriete plek in Marokko, Chefchaouen. Deze plek mag echt niet ontbreken aan je reisroute door Marokko! Het prachtige, blauwe stadje ligt tussen de bergen en heuvels dat zorgt voor een adembenemend uitzicht! Je kunt hier prima 2 dagen vertoeven. Start je dag met een heerlijk ontbijt in een van de vele restaurantjes dat uitzicht op de bergen heeft. Vervolgens kun je wel uren verdwalen in de medina van Chefchaouen. Elk hoekje is mooi en het raakt absoluut niet verveelt. Een must do is om je dag af te sluiten op het viewpoint van Chefchaouen. Je hebt hier prachtig uitzicht over het hele stadje waar je de zon onder kunt zien gaan.

Viewpoint in Chefchaouen - Marokko
Viewpoint in Chefchaouen – Marokko

Chefchaouen naar Fez

Na de lunch zijn we weer vertrokken naar de bushalte van Chefchaouen om onze rondreis door Marokko door te zetten naar Fez. Deze reis hadden we echter een beetje onderschat, waarschijnlijk omdat onze reis van Tanger naar Chefchaouen zo goed was gegaan. De kosten van Chefchaouen naar Fez zijn 60 dirham (€ 6,-) en je doet hier ongeveer 5 uur over. Wij hebben er 6 uur over gedaan omdat wij gedropt werden in Ouazzane met de mededeling dat we moesten wachten op de bus naar Fez. Onze bus ging daar blijkbaar niet heen. Na 3 kwartier wachten kwam onze bus opdagen en zaten we even later tussen de locals geplakt op weg naar Fez.

In Fez moet je je voorbereiden op een soort van cultuurshock. Vooral als je je hostel of hotel moet gaan zoeken in de medina. Ik zeg zoeken, want het is echt een doolhof! Er staan natuurlijk tientallen locals om je heen die je aanbieden om je te helpen. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en je offline map kom je er wel!

Fez

Fez is een van de koningssteden van Marokko en absoluut het bezoeken waard. Het mag echt niet missen in je reisroute door Marokko! Echte must sees in de stad zijn uiteraard de vele, smalle steegjes van de medina en de belangrijkste bezienswaardigheid van Fez: de ‘tanneries‘. Wil je de drukte even ontsnappen? Dan is het leuk om richting het paleis van Fez te lopen. Je loopt dan door een mooi parkje en bij het paleis kun je de mooie architectuur fotograferen.

De tanneries in Fez - Marokko
De tanneries in Fez – Marokko

Fez naar Merzouga

Heb je voldoende tijd zoals ons? Neem dan nog een dagje in Fez zodat je je mentaal kunt voorbereiden op de lange reis die je voor de boeg hebt. Als je minder tijd hebt dan kun je op dag 5 de nachtbus pakken naar Merzouga. De bus vertrekt namelijk pas om 22.00 uur. De kosten van Fez naar Merzouga zijn 200 dirham (€ 20,-) en je doet hier ongeveer 11 uur over. Onderweg stop je een aantal keer maar het is wel een lange zit, de langste zelfs uit deze rondreis / reisroute door Marokko.

Merzouga

‘S ochtends rond een uur of 06.00 uur kom je aan in Merzouga. Het verschil tussen Fez en Merzouga is echt enorm. Dit zorgt voor de leuke diversiteit in je rondreis door Marokko. Alle hotels en hostels in Merzouga bieden activiteiten aan in de woestijn. Je kunt je transportmiddel zelf kiezen: een jeep, een quad of een kameel. Wij hebben gekozen voor een tour waarbij je in de woestijn overnacht. Voor sunset start je met het doorkruisen van de woestijn zodat je midden in de woestijn kunt genieten van de zonsondergang.

De zonsondergang in de Sahara woestijn - Marokko
De zonsondergang in de Sahara woestijn – Marokko

De nacht spendeer je in een van de kampen midden in de woestijn waar je in de avond samen muziek maakt en geniet van het Marokkaanse eten. Dit alles onder een van de mooiste sterrenhemels die ik heb gezien! Het kamp is best luxe (ook al hebben wij voor de goedkoopste variant gekozen). Je hebt een normale wc, wc papier, zeep en zelfs een spiegel! Als dat geen luxe is.. zo midden in de woestijn!

Sterrenhemel Sahara Woestijn
Sterrenhemel Sahara Woestijn

Merzouga naar Ouarzazate

In de ochtend (beter gezegd nacht) word je om 04.00 uur gewekt om weer terug te gaan naar de ‘bewoonde wereld’ zodat je onderweg kunt genieten van de zonsopgang in de woestijn. Een mooie belevenis! Rond een uur of 06.00 uur kom je aan in je hotel of hostel en staat het ontbijtje voor je klaar. Wij zijn na het ontbijt meteen doorgegaan naar de bushalte van Merzouga waar we een busticket hebben gekocht naar Ouarzazate. De kosten van Merzouga naar Ouarzazate zijn 100 dirham (€ 10,-) en je doet hier ongeveer 7 uur over. Onderweg doorkruis je alle dorpjes over de meest bizarre slingerende bergwegen. Een snelweg kennen ze hier niet.

Weg naar Ouarzazate
Weg naar Ouarzazate

Ouarzazate

Wij vonden Ouarzazate een prima plek om even op adem te komen na de intense dagen die we achter de rug hadden. Heb je haast? Dan heb je Ouarzazate op 1 dag wel gezien. Een must see in Ouarzazate is Ait Ben Haddou. Wij namen een taxi vanuit ons hostel, 2 uur voor de sunset. De rit richting Ait Ben Haddou is super mooi. Onze taxi chauffeur stopte bij een viewpoint waar je in de verte Ait Ben Haddou kunt zien liggen. Een echte aanrader! In Ait Ben Haddou kun je wel uren rondlopen naar mijn mening, wij hadden maar 1 uur en dit vond ik eigenlijk te kort. Het is dus aan te raden om je eigen vervoer te regelen en niet afhankelijk te zijn van een taxi. Naast het ronddwalen in deze mooie omgeving kun je hier namelijk ook vele mooie souvenirs kopen.

Ouarzazate - Marokko
Ouarzazate – Marokko

Ouarzazate naar Marrakech

Bij een reisroute door Marokko kan Marrakech vanzelfsprekend niet ontbreken. Je kunt op 2 manieren naar Marrakech reizen vanuit Ouarzazate. De bus is € 1,- goedkoper maar je doet er vaak 1 uur langer over. Ook is het meer risicovol aangezien je door de bergen reist en dit niet altijd geschikt is voor een bus. Die € 1,- was het ons niet waard en wij kozen voor een shared taxi. Gelukkig hebben wij maar een kwartiertje hoeven wachten tot onze shared taxi van 6 personen vol was. De kosten van Ouarzazate naar Marrakech met een shared taxi zijn 100 dirham (€ 10,-) en je doet hier ongeveer 5 uur over. Het is een intense rit door het Atlas gebergte (lees: hoog niveau en ontzettend veel bochtjes) maar wat is het mooi!

Na een rit van 5 uur kom je aan bij de taxi plaats in Marrakech en kun je overstappen op een andere taxi die je naar het centrum van Marrakech brengt. Wanneer je je hostel in de medina van Marrakech hebt geboekt moet je dus nog even lopen (en zoeken).

Marrakech

Wij hebben onze dagen in Marrakech gesplitst in 2 delen. We hebben 2 nachten geslapen in ‘Oud Marrakech, midden in de medina’ en 2 nachten in ‘Nieuw Marrakech‘. Dit is zeker aan te raden zodat je het verschil kan ervaren. Het verschil is namelijk groot! Ook is nieuw Marrakech een mooie afsluiter voor je rondreis door Marokko.

lautaro chamo snNM7w0iOKo unsplash 1 | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 32
rachid lahrach kIlbdBwRW3A unsplash 1 | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 33

Marrakech is wel heel toeristisch, een hele andere belevenis van hetgeen je tot nu toe hebt meegemaakt. Toch kan Marrakech niet ontbreken in je planning. Breng een bezoek aan de Jardin Secret, Jemaa El Fna, het park achter de Koutoubia moskee en de medina.

Marrakech - Marokko
Marrakech – Marokko

Einde van de reisroute door Marokko

Aan alles komt een einde, zo ook aan deze reisroute door Marokko. Vanuit Marrakesh is het maar een kwartiertje naar de luchthaven en voor deze enkele reis betaal je (met even onderhandelen) zo’n 70 dirham (€ 7,-).

Reistips en reisinformatie Marokko

Wat is de beste reistijd voor Marokko?

De beste tijd om Marokko te bezoeken is in de lente (half maart tot mei) of herfst (september tot oktober). Het weer is warm maar aangenaam, in tegenstelling tot de koude temperaturen en sneeuw in de winter of de hitte van de zomer.

Tamnougalt Morocco | reisroute marokko | Wereldreizigers.nl
Reisroute Marokko 2 tot 4 weken | Tips en highlights 34

Kustregio’s van Marokko – De kustregio’s zijn het hele jaar door te bezoeken. In de winter zijn ze aangenaam mild, terwijl ze in de zomer koesteren bij temperaturen rond de 20 ° C.

Binnenland en berggebieden – Het Hoge Atlasgebergte is ook het hele jaar door te bezoeken, al wordt het in de winter wel koud. De zomer kan nog steeds een beetje te warm zijn om lange afstandswandelingen te maken, maar als de hitte je niet stoort, zijn de omstandigheden tussen april en oktober prima. Buiten deze maanden ligt er sneeuw op de toppen, wat wandelen gevaarlijker maakt, maar wel zorgt voor spectaculaire panorama’s.

Deze reisroute door Marokko kan in principe het hele jaar door worden gedaan. Mits je een beetje rekening houdt met de temperatuurverschillen.

Heb je een visum nodig voor Marokko?

Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt geen visumplicht. Je krijgt bij binnenkomst in Marokko een visum voor drie maanden. De enige eis die gesteld wordt is dat je paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

Zijn er kledingvoorschriften in Marokko?

Onze ervaring leert dat het altijd handig is om tijdens je gehele reisroute door Marokko een (dunne) lange broek en een trui of vest met lange mouwen mee te nemen voor de soms wat koelere avonden. Wanneer je in de zomer naar Marokko vertrekt is luchtige kleding voor overdag voldoende. Ga je in de winter naar Marokko, dan kun je beter ook warme kleren en een regenjack in pakken.

Kledingvoorschriften in Marokko
Kledingvoorschriften in Marokko

Van vrouwen, maar ook van mannen wordt verwacht dat de schouders en knieën bedekt zijn. Een broek of rok tot over de knieën en blouses of t-shirts met (korte) mouwen zijn goed. Een dunne shawl is handig om even om te slaan of om bijvoorbeeld tijdens een kamelentocht te gebruiken tegen het zand. Ga je de bergen in om wandelingen en trekkings te maken, dan zijn goede wandelschoenen aan te raden, anders is een paar schoenen waar je goed op kunt lopen of een paar wandelsandalen voldoende. Neem in de zomer eventueel ook een paar slippers mee. In de winter is het aan te raden dichte schoenen mee te nemen, het kan dan fris zijn en het regent meer, vooral in de bergen.

Heb je een wereldstekker nodig in Marokko?

Vrijwel overal in Marokko is de netspanning 220 volt. De aansluiting is hetzelfde zoals wij die hier kennen. Een wereldstekker is dus niet nodig. Het kan voorkomen dat in sommige gebieden of plaatsen een netspanning van maar 110 volt is, maar het is niet echt nodig om een adapter mee te nemen, tenzij je echt niet zonder stroom kunt.

Kun je kraanwater drinken in Marokko?

Drink geen water uit de kraan! Water in flessen is bijna overal te koop. Check wel even of de dop er nog ‘goed’ op zit. Het is beter om geen ijsklontjes in je drinken te laten doen, tenzij je hebt nagevraagd of ze zijn gemaakt van bronwater.

Wat is de munteenheid van Marokko?

De Dirham is de gebruikte munteenheid in Marokko. Je spreekt het uit als ‘dirhem’, meervoud van Dirham is dan ‘Darahim’, echter wij als Europeanen noemen het meervoud Dirhams. De internationaal gebruikte valutacode is ‘MAD’. De Dirham wordt uitgegeven door de Centrale Bank van Marokko ‘Bank Al-Maghrib’.

Over het algemeen kun je zeggen van 1 Dirham ongeveer 10 eurocent is en 10 Dirham ongeveer 1 euro. Meestal valt het iets gunstiger uit voor Nederlanders (je krijgt iets meer Dirhams voor je Euro’s) maar voor het gemak raden we aan om gewoon 10 = 1 aan te houden. Wanneer je de wisselkosten eraf trekt zit je gemiddeld genomen ongeveer op 10 Dirham per euro.

Wat zijn Riads?

Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium of binnentuin. Het woord riad komt van het Arabische woord ryad dat tuin betekent. Riads waren de huizen van het rijkere deel van de burgerij. Deze staan vaak in de oude, ommuurde delen van de stad maar komen ook voor op het platteland. Bezoek er één of meerdere tijdens je reis, het zal je niet teleurstellen!

Riad in Marrakesh
Riad in Marrakesh

Welke feestdagen zijn er in Marokko?

Marokko kent heel wat feestdagen en het zou natuurlijk extra gaaf zijn om tijdens je reisroute door Marokko enkele feestdagen mee te pakken. De data van islamitische religieuze feestdagen worden bepaald aan de hand van de maankalender. Die feestdagen vallen ieder jaar op een andere datum, omdat de maandkalender jaarlijks 11 dagen ‘verliest’ ten opzichte van de westerse Gregoriaanse kalender. De nationale feestdagen vallen wel ieder jaar op dezelfde datum. Hieronder de feestdagen op een rij. Houd er rekening mee dat banken, postkantoren en winkels tijdens nationale feestdagen en soms zelfs tijdens islamitische feestdagen dicht kunnen zijn. Tijdens de ramadan kun je overdag het beste niet tussen de mensen eten.

Islamitische feestdagen

Maankalender – De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan – De Ramadan (24 april t/m 23 mei 2020, 13 april t’m 13 mei 2021, 2 april t/m 2 mei 2022) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo’n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest – Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (23 t/m 25 mei 2020, 13 t/m 15 mei 2021, 2 t/m 4 mei 2022), luidt het einde van de Ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint de bedevaart naar Mekka.

Offerfeest – Het offerfeest, Eid al-Adha (30 juli t/m 1 augustus 2020, 20 t/m 23 juli 2021, 9 t/m 11 juli 2022), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Nationale feestdagen

1 januari – Nieuwjaardag
11 januari – Feest ter gelegenheid van het Istiqal-manifest
1 mei – Dag van de arbeid
30 juli – Kroningsfeest
14 augustus – Wadi Eddahab (herdenking verovering Spaanse Sahara)
20 augustus – Dag van de revolutie
21 augustus – Verjaardag van de koning en Jeugddag
6 november – Dag van de Groene Mars
18 november – Onafhankelijkheidsdag

Op 30 juli is de nationale feestdag van Marokko. Op die dag volgde koning Mohammed VI zijn vader Hassan II op. Deze dag wordt groots gevierd met vuurwerk, parades en muziek.

Wat kost reizen in Marokko?

Kosten voor accommodatie in Marokko – Slaapzalen zijn gemiddeld tussen 80-110 MAD (8 tot 11 euro) per nacht in de grote steden als Marrakesh en Fez, en ongeveer 50 MAD (5 euro) aan de rand. Privékamers in hostels beginnen in de steden rond de 200-250 MAD (20-25 euro) en zijn veel goedkoper in kleinere, minder toeristische gebieden. Budgethotels beginnen rond de 150 MAD (15 euro) per nacht voor een tweepersoonskamer. Accommodatie in Marrakesh en Fez zal duurder zijn omdat dit de belangrijkste steden zijn.

Kosten voor eten in Marokko – Eten in Marokko kan extreem goedkoop zijn, vooral als je op de vele markten eet. Een pot muntthee kost tussen 8-10 MAD (1 euro). Je kunt genieten van lokale gerechten, waaronder de populaire tajine. Tajine is een vlees- en groenteschotel voor ongeveer 35 MAD (3,5 euro).

Tajine in Marokko | Wereldreizigers.nl
Tajine in Marokko | Wereldreizigers.nl

Broodjes, pizza en de meeste andere gerechten variëren tussen 30-50 MAD (3-5 euro). Je zult duurdere restaurants binnen vinden met bediening aan tafel die ongeveer MAD 100 (10 euro) kosten. Vis in kuststeden zoals Essaouria kost ongeveer 100-150 MAD (10-15 euro), terwijl een kreeft ongeveer 350-400 MAD (45-40 euro) kost. Diners met zeevruchten zijn inclusief drankjes, salade en brood.

Dineren in Marokko
Dineren in Marokko

Voor duurdere toeristische en westerse restaurants, kijk je naar ongeveer 150 MAD (15 euro) of meer per hoofdgerecht. Bier en wijn variëren tot 70 MAD (7 euro) voor een drankje (er zijn echter niet zoveel mogelijkheden om te drinken in Marokko. Het is niet nodig om hier boodschappen te doen, want het eten is vrij goedkoop en het is veel gemakkelijker om uit eten te gaan! Maar als je dat doet, verwacht dan 200 MAD (20 euro) per week te betalen voor boodschappen die pasta, groenten, kip en ander basisvoedsel bevatten.

Eten in Marokko is erg goedkoop
Eten in Marokko is erg goedkoop

Kosten voor activiteiten in Marokko – Populaire toeristische bestemmingen, zoals Marrakesh, bieden begeleide groepsreizen aan. Meestal is dit inclusief een auto die je naar de meest interessante attracties, winkels en rond de medina (wijk) brengt. Een tour van een hele dag kost ongeveer 900 MAD (90 euro), terwijl een halve dag ongeveer 500 MAD (50 euro) kost. Een reis naar de woestijn kan worden georganiseerd met een groot reisbureau voor verschillende prijzen. De prijs is afhankelijk van hoe lang je gaat en wat er is inbegrepen. Een bezoek aan de plaatselijke hammam (badhuis) voor een spabehandeling kost slechts 10 MAD / 1 euro (low-end) en kan oplopen tot 500 MAD / 50 euro (high-end). De prijzen van specifieke attracties variëren sterk in prijs, afhankelijk van de activiteit, luxe en locatie.

Tips om Geld te besparen in Marokko

Geld besparen op je reisroute door Marokko? Dat is niet nodig! Het kost niet veel geld om door Marokko te reizen. Het is relatief goedkoop! Waar reizigers hun geld verliezen is met name het eten van westerse maaltijden en chique gerechten. Ook is het verblijven in dure riads een aanslag op je budget. Als je dat niet doet, kun je veel geld besparen. Hier zijn enkele tips om geld te besparen in Marokko:

Eet streetfood – Het is buitengewoon gemakkelijk om goedkoop en goed streetfood te eten in Marokko. Terwijl restaurantmaaltijden doorgaans slechts 30 MAD (3 euro) kosten, is streetfood zelfs nog goedkoper. Voor slechts een paar euro kun je genieten van heerlijke kebabs, worstjes, gegrilde maïskolven, hete geroosterde kip en enorme sandwiches. Blijf bij eten op de lokale markten in de medina en je zult heel weinig geld uitgeven aan eten.

Onderhandel met taxi’s – Zorg ervoor dat je een prijs onderhandelt voordat je in de taxi stapt. Er zijn geen vaste prijzen en je zult hard moeten onderhandelen.

Vermijd nepgidsen – Faux-gidsen (of valse gidsen) zullen rondhangen in de medina’s en je rondleidingen aanbieden. Zeg krachtig nee en blijf weglopen. Ze zijn hardnekkig, maar zullen het uiteindelijk opgeven als je blijft lopen!

Pas op voor dieven – Kleine diefstal, meestal met portefeuilles, horloges en camera’s, komt veel voor in de drukke medina’s in het hele land, dus blijf alert en houd je waardevolle spullen uit het zicht.

Drink geen alcohol – Ook al wordt drinken in het land afgekeurd, er zijn nog steeds genoeg plaatsen waar je kunt drinken. Ze zijn over het algemeen duur (aangezien alcohol hier niet gebruikelijk is) en de drankjes zijn niet zo goed. Drink niet tijdens je reisroute of rondreis door Marokko, bespaar geld en sluit je aan bij de lokale normen.

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

1 comment

  • English:
    Cool!! Great content, great blog tips… Thanks for sharing.

    Portugese:
    Bem legal!! Excelente conteúdo, dicas de ótimos blogs… Obrigado por compartilhar.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
58 Shares
58 Shares
Copy link