Wereldreizigers.nl
Bomenrij-nabij-Ambatolampy
Home » Afrika » Madagaskar » Madagaskar op de scooter | Deel 2 | Antananarivo (Tana) – Antsirabe (175 km)

Madagaskar op de scooter | Deel 2 | Antananarivo (Tana) – Antsirabe (175 km)

Wie haalt het in zijn hoofd om een tweedehands scooter in de hoofdstad van Madagaskar te kopen? Om daarop ruim 4.000 km over dit enorme eiland te reizen? Niemand voor mij was ooit op dit idee gekomen. Ik deed het gewoon en ontdekte het echte Madagaskar. Reis met me mee naar het Rode Eiland en maak kennis met de baobabs, lemuren, kameleons, hagelwitte stranden en bovenal de gastvrij Malagasy: TONGA SOA. In dit tweede deel vertel ik iets meer over de hele route en rijd ik op de scooter vanuit de hoofdstad Antananarivo over de Route National 7 naar Antsirabe.

Lees ook:

De route van de scooterreis 2017 op Madagaskar

Route scooter rondreis 2017 Madagaskar
Route scooter rondreis 2017 Madagaskar
  • RN 7 (Route National): De belangrijkste weg op Madagaskar is de RN7 van Antananarivo naar Tulear. Deze weg is volledig geasfalteerd en heeft een lengte van bijna 1.000 km. De toestand van de weg is over het algemeen redelijk tot goed.
  • RN 34/35: Deze weg loopt van Antsirabe naar Malaimbandy (RN34) en verder naar Morondava (RN35). Deze weg is geasfalteerd.
  • RN25/RN11: Dit is een aftakking van de RN7 richting Ranomafana en Mananjary. Vlakvoor Mananjary loopt deze weg over in de RN 11.
  • RN12: De RN12 is een vervolg van de RN25 en gaat naar Manakara.

De bovengenoemde wegen zijn geasfalteerd. De rest van de wegen ten zuiden van Antananarivo zijn in de regel van zand en worden heel slecht onderhouden. Zo is het in het regenseizoen van november tot april vrijwel onmogelijk om naar Tsingy te rijden.

Laatste scootercheck in Antananarivo

Het is kwart voor acht als ik mij meld bij de scooterhandel in Antananarivo voor een laatste check. De monteur gaat gelijk aan de slag. Hij repareert een knipperlicht en trekt wat bedrading goed. ‘Bon voyage.’

Laatste scootercheck in Antananarivo
Laatste scootercheck in Antananarivo

Ruim anderhalf uur later laat ik eindelijk het onmogelijke verkeer in de stad achter me. Op de by-pass road rijdt het lekker door. Alleen moet ik wel oppassen voor passerende vrachtwagens. Uit voorzorg blijf ik dichtbij de berm.

De by-pass road rond Antananarivo
De by-pass road rond Antananarivo

Op naar de eerste stop in Behenjy

Hoe heerlijk is het om door het golvende landschap van Madagaskar te rijden op een scooter? Ik hoef niemand te vragen om even te stoppen. Dat bepaal ik zelf en doe ik regelmatig. Zoals bij een fraaie muurschildering in Tsiafahy. Of bij een sinaasappelverkoopster die met haar kraampje langs de weg staat.

Lees ook: Rondreis Madagaskar | 6x must sees voor een onvergetelijke reis

Artistieke muurschildering in Tsiafahy
Artistieke muurschildering in Tsiafahy
Heerlijke sinaasappels te koop in Tisafahy
Heerlijke sinaasappels te koop in Tisafahy

Rond twee uur arriveer ik in het dorpje Behenjy. Het is tijd voor een tankbeurt bij het lokale ‘benzinestation’. Buiten de grotere steden zijn er nauwelijks echte benzinestations op Madagaskar. Voor mijn scooter die ongeveer 75 km kan rijden op een tank, ben ik aangewezen op het lokale alternatief. Dat alternatief is een rek met plastic flessen gevuld met benzine.

Voor de zekerheid koop ik een extra anderhalve literfles. Want je weet maar nooit.

Tanken buiten de grote stad op Madagaskar
Tanken buiten de grote stad op Madagaskar

In het dorpje wandel ik een rondje langs allerlei bezienswaardigheden. Zo merk ik op dat er een bioscoop in een schuurtje is gevestigd. Voor de bioscoop staat een programmabord. Voor omgerekend 20 eurocent kan ik kiezen uit maar liefst vier Hollywood blockbusters. Wat te denken van Mad Max 4, the Expendables 2 met Sylvester Stallone en Apocalypto met Mel Gibson. Het is dat ik ruim 100 kilometer te gaan heb.

Programmabord van de bioscoop in Behenjy
Programmabord van de bioscoop in Behenjy

En wat te denken van de TIERELIER? Of is dit toch iets anders. Het Franse woord Tirelire betekent spaarkas of spaarvarken. Op Madagaskar is het de naam van de jackpot. En die staat op 63 miljoen Ariary. Een heel bedrag dat je helaas door 4.000 moet delen om de equivalent in Euro’s te krijgen (15.750 euro).

De Tirelire oftewel jackpot staat op 63 miljoen
De Tirelire oftewel jackpot staat op 63 miljoen

Alleraardigste tussenstops op weg naar Antsirabe

Het betere beeldhouwwerk op de RN7
Het betere beeldhouwwerk op de RN7

Het is heel bijzonder om te zien dat de kraampjes langs de weg meestal lokale producten verkopen. Zo rijd ik door een gebied met louter konijnen in de verkoop. Elders staan louter stellingen met daarop miniatuurvoertuigen van hout.

Konijnen in de verkoop op de RN7 richting Antsirabe
Konijnen in de verkoop op de RN7 richting Antsirabe

Al even fraai zijn de vergezichten die ik vanaf de weg heb op de golvende heuvels. Vlakbij de stad Ambatolampy zie ik een rij wel heel merkwaardige bomen. Ze hebben twee of meer ‘bladerdaken’. Geen idee hoe deze boomsoort heet, maar dat zal wel vaker voorkomen op Madagaskar. Bijna alles wat je qua flora en fauna op dit unieke eiland ziet, komt alleen hier voor.

Een fraaie bomenpartij op een rij nabij Ambatolampy
Een fraaie bomenpartij op een rij nabij Ambatolampy
Onderweg naar Ambatolampy
Onderweg naar Ambatolampy

Tegen vijf uur heb ik er ruim 100 kilometer opzitten als ik het dorpje Antanifotsy bereik. Vlak erna stop ik bij een aantal stellages en kraampjes. Ze verkopen allemaal miniatuurversies van de trucks en minibusjes die hier dagelijks langs rijden. Met onder meer het logo van de lokale bierbrouwer en frisdrankgigant THB (Three Horses Beer).

Houten miniatuurversies van de weggebruikers nabij Antanifotsy
Houten miniatuurversies van de weggebruikers nabij Antanifotsy
Rangschikking van houten miniatuurversies van de weggebruikers nabij Antanifotsy

De laatste stop maak ik om zes uur. Vlakbij het dorpje Ambohimandroso verwonder ik me over het enthousiasme waarmee de lokale verkoopsters de passagiers in de taxi brousses overstelpen. Ze prijzen hun aardappelen, wortels en watermeloenen op luide toon aan. Onderhand begin ik wel te wennen aan de behoorlijk lange plaatsnamen. Ambohimandroso is er eentje van, maar zeker niet de langste.

AGF verkoop nabij Ambohimandroso
AGF verkoop nabij Ambohimandroso
Toeschouwers op de heuvel kijken naar de verkoopsters nabij Ambohimandroso
Toeschouwers op de heuvel kijken naar de verkoopsters nabij Ambohimandroso

Met de benen stram en een knorrende maag rijd ik onder het welkomstdoek van Antsirabe door. Tonga Soa. Welkom. Het is zeven uur en een enerverende rit zit erop.

Antsirabe, Ville d'Eaux
Antsirabe, Ville d’Eaux

Lees ook:

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link